Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2018-10-02 12:35

Nordea: Konjunkturen har bevisligen toppat

Nordeas chefsekonom Annika Winsth säger att de skenande konkurserna är ett bevis för att den svenska konjunkturen nu toppat. Samtidigt är konjunkturbarometern kvar i en upprekyl.
Konjunkturbarometern.
Konjunkturbarometern fortsätter bita sig fast i överhettat läge, samtidigt som andra indikatorer allt mer tydligt talar mot detta.

En sådan är de skenande volymerna av konkurser, vilket fått Nordeas chefsekonom Annika Winsth att säga att dessa är ett bevis på att konjunkturtoppen är passerad.

Man kan konstatera att bolag som går i konkurs inte svarar på Konjunkturinstitutets (KI) enkäter, eftersom de inte finns längre.

Tittar man på vilka sektorer som enligt KI ligger i mycket dåligt läge, dvs -10 eller sämre, så hittar man researrangörer, heminredning, petroleumindustrin. Handel med motorfordon är tillsammans med researrangörer en annan tydlig indikator, även om den sektorn bara är på -5.2 än så länge.

Allra bäst går det för reparationsverkstäder och övrig tillverkningsindustri, bägge med över +20 i indikator. Hushållen är svagt positiva med indikatorer som makroindex på  +1.2 till konfidensindikator på +3.6.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

35 kommentarer:

 1. Det är väl branscher som påverkas av svag valuta samt att allt som har att göra med fossila bränslen är ju högbeskattat av (förra) regeringen så det är väl förväntat att det blir konkurser i dessa näringar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men alla svenskar har väl aktier som gynnas av svag valuta och då kan man ju resa för utdelningen :)

   Radera
  2. Fossila bränslen var väl högbeskattat även av regeringen för den och den före den osv...

   Bevisligen är det inte ett oöverstigligt hinder för Svensk ekonomi.

   Radera
  3. Jo men det kanske inte är viktigt vem som beslutade utan vad påverkan är på ekonomin. Sammantaget med Bonus Malus, indexuppräkningen av skatten och valutaeffekten så påverkar det som nämns ovan t.ex. ökad konkurser inom petroleumindustrin, bilhandel och resor.
   Å andra sida bör andra näringar gynnas som inrikes turism, företagande runt elbilar m.m. så den sammanlagda effekten på BNP är kanske positiv (och miljön också)

   Radera
 2. FLASH/BREAKING:

  Annie Lööf: ”Samlingsregering med Socialdemokraterna ett alternativ”

  Lööf sa samtidigt att Centerpartiet aldrig skulle sätta sig i en S-ledd regering.

  Inte en länk: http://www.gp.se/nyheter/sverige/lööf-svajar-om-regeringsalternativ-1.9635432

  Min förutsägelse om att Lööf blir statsminister i en regering innehållande S, M och C ter sig allt mer sannolik.

  Lööfskan är den perfekta bryggan mellan S och M. En globalistisk floskelmaskin och kvinna, vilket säkert uppfattas som väldigt fräscht och PK bland gräsrötterna i både S och M och mycket bättre än att ta stöd av SD.

  "Rivalerna" S och M slipper även svekdebatter om vem som släppte fram den andre till statsministerposten.

  Valresultatet var också ett kvitto på att svenne inte brydde sig nämnvärt om Decemberöverenskommelsen. Risken att bli bestraffad i nästa val pga. regering över blockgränserna får därmed anses som liten.

  Det blir en win-win-win för alla inblandade, dock ej för svenska folket såklart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, en ren S/M regering under Annie Lööf?

   Radera
  2. SMC är en ganska intressant idé, om än Annie Lööf förefaller alldeles för omogen för att vara statsminister.

   Radera
  3. Kuckeliku:
   Tvärtom det är helt i linje med PK-narrativet. En fräsch kvinna som statsminister. Bildebergarna och Trilateral kommisionen skulle också godkänna henne.

   Radera
  4. Skojigt hur alla misogyna skitstövlar kryper fram så fort en kvinnlig politiker kommer på tal. Inte ett ord om hennes egentliga politik utan bara ylande om att hennes enda merit skulle vara hennes kön. Fräscht!!

   Radera
  5. Stoffe: Ah, glömde att hon har varit barista i London i två veckor. Ursäkta! Är manstanten nöjd nu?

   Radera
  6. Annie Lööf är bara 35 år. Det borde vara en minimiålder för att bli statsråd. Och en statsminster bör förstås vara minst fem år äldre.

   Radera
  7. Enl Wikipedia har hon hela tre sommar arbets erfarenhet.

   Radera
  8. Stoffes retorik är under all kritik. Skäms!

   Radera
  9. Iofs bara en som barista, och det bör ju vara den tunga referensen :)

   Radera
  10. Jag har minimalt förtroende för Anne Lööf, men tycker ändå att det låter som ett spännande experiment. Låt henne svettas! Låt henne ta ansvar för vad hon och hennes vänner ställt till med! Det går säkert att avsätta henne när hennes oförmåga blir alltför tydlig. Men stackars hennes lilla barn om hennes karl inte är en riktig myspappa som älskar att gulla med små barn...

   Radera
  11. Den egentliga politiken?

   Radera
  12. Isak, just det ja. Det eventuellta baristajobbet är säkert mer relevant att lyfta än att hon har tagit en jur. kand.-examen.

   Radera
  13. Och Björn Söder är civilingenjör i kemiteknik (för övrigt en betydligt mer gedigen utbildning än en sketen jur. kand.). Än sen då?

   Radera
  14. Exakt! Vilken är den 'egentliga politiken'?

   Till Stoffe: Hennes kön är inte en merit.

   Radera
  15. @Stoffe, det som är så jävla jobbigt med sådana som dig är att man aldrig kan diskutera verkligheten, men får studsa runt i er lilla fantasibubbla och vänta på "lägen" där verkligheten råkar sammanfalla med den världsbild klarar av att acceptera.

   Först Hillary i USA och nu Annie i Sverige. Båda råkar av en slump vara riktigt, riktigt, riktigt vidriga alternativ på dessa poster. Men så fort sådana som du dyker upp i en sån här diskussion hamnar de flesta med normalt funtade hjärnor i ett läge av "ehh.. ehm.. jaha, det här sög ju, men jag får härda ut här och vänta tills vi har ett läge där tex en kvinna redan styr, så det går att diskutera verkligheten utan att Stoffe börjar gråta och göra sitt bästa för att hämnas via halmgubbar och hittepå".

   Radera
  16. AKB funkade ju inte alls som partiledate för moderaterna som de gjorde så enormt dåliga opinionssiffror med henne. Sen får M samma resultat i nästa riksdagsval med UK som partiledate och det är ingen som gråter det minsta, istället har moderaterna "vunnit valet". Bara för att ta ett annat exempel på den absurda särbehandling kvinnliga politiker utsätts för.

   Fast det roligaste är egentligen hur ooooerhört kränkta folk blev nu. Buhu, kan vi inte få sitta i vår egna misogyna bubbla och runka av varandra sådär långsamt och skrönt som bara killar i grupp kan utan att en massa feminazis ska börja yla :((((( <- suuperledsen kränkt smileygubbe

   Radera
 3. Eller hur Stoffe. I denna bloggs kommentarsfält har aldrig någon gått hårt åt en manlig politiker....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var på väg att svara att "det har det visst det", men sedan insåg jag att du var ironisk... 😊

   Radera
  2. ...där kritiken i huvudsak fått ut på att politiken är man?

   Radera
  3. Stoffe. Idag är det ingen merit att vara man när viktiga poster ska tillsättas. Tvärtom. Det är det jag tror signaturen Isak syftar på. Med all rätt för övrigt. Kvotering är ett elände.

   Radera
  4. Är "killgissning" något positivt eller negativt? Asking for a frände.

   Radera
  5. Så med andra ord skulle ingen någonsin komma på tanken att nämna att tex UK enhet SL eller annan profilerad politiker är man.

   Samtidigt är alltså följande kommentar fullständigt rimlig enligt begåvningsreserven här
   "Lööfskan är den perfekta bryggan mellan S och M. En globalistisk floskelmaskin och kvinna, vilket säkert uppfattas som väldigt fräscht och PK bland gräsrötterna i både S och M och mycket bättre än att ta stöd av SD."

   Radera
 4. När det gäller nedgången i fordonshandeln, killgissar jag på att det har mer med Bonus/Malus att göra än något annat. Det såldes extremt mycket bilar i perioden maj-juli för att sedan tokrasa i augusti-september. Det vore intressant med en graf eller siffror på skillnaden mellan och inom ny-/begförsäljning i dessa perioder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkar som om ALLA hantverkare har passat på att skaffa sig en ny skåpbil eller pick-up innan dessa små dieslar blev straffbeskattade..

   Radera
  2. Konjunkturbarometern avser framåtblickandet, inte nuläget eller hur det just varit. Och bilförsäljarna är alltså inte muntra även framåt.

   Radera
  3. @Cornu
   Så kan det ju vara, men mitt resonemang håller ändå. Bonus/Malus påverkar mer än något annat. Utom möjligen för Tesla.

   Radera
 5. Sjunkande fastighetsvärden och stigande räntor. Det kommer bli Stockholms Blodbad.
  Och med stigande ränteavdrag och avsaknad av reavinster från fastighetssektorn kommer staten snabbt på obestånd. Hitte-på-jobben avskaffas en-masse. Horder av arbetslösa projektledare kommer dra fram på Söder och bränna allt i sin väg.
  Huvva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och vad händer med Perstorp då tror du?

   Radera
  2. Inom 3 år kommer vi att få bevittna stora demonstrationståg från Odenplan, Karlaplan och Nytorget i riktning Riksdagen där BLTs skanderar ångestramsor i stil med "Rör inte min ränta", "Alla har rätt till en Latte-lya", "Vi behöver vår kredit-Suburban" eller "Tvinga oss inte till Sverige-semester"....

   Radera
 6. Undrar hur stor marknaden är för svenska bostadsobligationer? Och vilka löptider osv som gäller? Dvs, hur snabbt och hur mycket ökande arbetslöshet, sjunkande krona osv får genomslag i marknadsräntor för bolån?

  SvaraRadera