Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2018-10-22 16:06

MÖP-måndag: Värnpliktsmedaljen återinförd

Dags för MÖP-måndag igen. Med återupptagen värnplikt är nu Försvarsmaktens grundutbildningsmedalj, även känd som värnpliktsmedaljen åter aktiv och inte vilande. Det betyder att du som gammal värnpliktsromantiker kan skaffa medaljen och drömma dig tillbaka till köttmurens dagar.
Värnpliktsmedaljen, stor, liten och släpspänne.
Ja, det är sant. Du är berättigad till en medalj i försilvrat brons om du åren 1901 - 2011 fullgjorde värnpliktsutbildning med godkända betyg. Sedan 2016 omfattar den även personer som gjort den nya grundutbildningen och sedan i år även de som gör värnpliktsutbildning. De som gjorde GMU och sedermera blev GSS/T eller GSS/K 2012 - 2015 är tydligen inte berättigade till medaljen.

Du får dock beställa och betala för medaljen själv, och kan sedan gå runt med denna medalj på bröstet vid rätt tillfällen. Dock ska nog bara den stora medaljen bäras vid officiella statsceremonier, även om de mindre alltså kan bäras vid högtidliga tillställningar där du har kavaj, kostym eller dräkt, eller vid värnplikts- och försvarsrelaterade sammankomster. Konsultera din ritualexpert.

Det finns ett antal ställen att köpa dessa på nätet med eller utan gravyr och priset ligger väl i intervallet 400 - 500:- SEKiner.

Du kan alltså maximera ditt MÖP-ande nu, och drömma dig tillbaka till köttmurens pappersinvasionsförsvar, när män var män redo att dö i drivor, till skillnad mot nu, när yrkesförsvaret istället har gett oss de bästa soldaterna Sverige någonsin haft.

Var ni kan köpa denna medalj får ni googla själva, då detta inte är reklam.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

47 kommentarer:

 1. Hej Cornu,
  ibland är du väl raljant mot värnplikt.
  Naturligtvis har yrkesoldater en mycket bättre kompetens.
  Men riktigs så dåligt var nog inte allt med värnpliktsförvaret.
  Gjorde lumpen på K3, kadettskola därefter repövning KFÖ inkl MOB där jag placerades som plut.chef pga sjukdom. Min erfarenhet är nog att:
  - Jägarplutonen jag fick befäl över faktiskt var ganska skärpt (blev imponerad av killarna)
  - Mobiliseringsövningen gick bra (kom iväg i tid)
  - All utrustning i MOB-förråd funkade och var komplett
  Återigen, yrkessoldater får naturligtvis bättre utbildning men allt var inte kass med värnpliktsförsvaret.

  SvaraRadera
 2. Nu är du där igen. Anställda soldater mot köttmur.
  De anställda är mycket duktiga, men om vi som exempel talar om mekaniserad anfallsförmåga är de för få. Anställda gruppchefer och soldater i "norra" Sverige. så finns det 751 i Skövde och 914 i Boden. Avstånd 1137 km längs väg. Då talar vi om både kontrakts anställda och tidvis anställda som inte övar för ofta. De lär inte bli fler heller med tanke på de usla löner som FM betalar soldaterna, 19000 i ingångslön.

  Det finns en kvalité i kvantitet också. De värnpliktiga kommer att ha samma utrustning som de anställda och kommer att övas tillsammans som ett förband från början till slut. Mycket bättre än inget som är alternativet. En angripare räds inte tom terräng utan väljer faktiskt att framrycka just där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kanske inte ska dra anekdoten om din personliga upplevelse av Sveriges kanske bästa förband och ta det som att det gällde hela Sverige.

   Det räcker ju med en enda motanekdot - vilka jag har gett i blogginlägg tidigare - för att visa att du har fel.

   Radera
  2. Anekdoter hit och dit bevisar föga, hur trevligt det än är att utbyta dem!

   Under VK2 utgjordes de allra flesta krigsmakter av tvångsvis inkallad personal. Somliga förband var måttligt krigsdugliga (t ex infanteridivisioner ur US Army som skeppades över till Europa i ett sent skede (hösten 1944)), beroende på dålig motivation, låga uttagningskrav på skyttesoldaterna och summarisk utbildning. Motsatsen utgörs enligt all sakkunskap av den tyska armén, som trots att den byggde på värnpliktig personal var krigets fältdugligaste i kraft av stark förbandsanda, hård och bra utbildning (varje man utbildades för att kunna bestrida en befattning två nivåer högre upp) och en uppdragstaktik i ledningen som premierade egna initiativ. I den finska armén hade man en adekvat utbildning och en stark motivation som effekthöjande faktorer. I stormaktsarméerna kunde man med frivillig uttagning och bra utbildning få fram välmotiverade elitförband som Rangers, fallskärmstrupper och commandostyrkor - alla med i grunden tvångsrekryterad personal. Med lämplig uttagning, realistisk utbildning och motivation kan man göra utmärkta soldater som också kan ha civila erfarenheter som en tilläggskompetens. US Army hävdade efter VK2 att bara 10% av de värnpliktiga skyttesoldaterna gjorde något vettigt i en eldstrid - de övriga "frös" och sköt i bästa fall rakt upp i luften. Tacka sjutton för att välmotiverade förband hade högre stridseffekt!

   Radera
  3. Min egen standardanekdot är att "min" flygbas fungerade utmärkt när den mobiliserades och övade.

   Felet med den återaktiverade värnplikten är att budgeten är för liten, det behövs både yrkessoldater som är så duktiga de bara kan bli och folk för enklare uppgifter. Slåss de om samma budgetutrymme när försvaret skall växa är budgeten för liten, de skall bara behöva gnabbas om utbildarna som egentligen borde vara den värsta flaskhalsen.

   Radera
  4. Soldaterna är för välbetalda. 19000 i ingångslön??! Min första civila lön var hälften av detta. Och över halva lönen gick till hyra. Andra halvan gick väl till mat. Och då har inflationen stått still rätt länge. Sista hyran betalade jag fortfrande lika lite som min första hyra (eftersom jag flyttade till billigare platser). Min ”lön” under värnplikten var väl någonstans runt 40 kr per dygn. Min nuvarande lön efter många års arbete och som kräver studier ligger väl strax över 19000 så gråt lagom. Nu skiter jag förvisso i löneförhandling - det är under min värdighet att sitta och slicka chefens skor för att få mer betalt! Jag brukar säga åt chefen att höj åt kollegorna istället för de gör ett bra jobb. De där 40 kronorna jag tjänade som soldat, det gick väl till vykort och frimärke eftersom jag inte hade någon mobiltelefon. Kanske lite cigg och nån öl. Jag kämpade mig inte igenom värnplikten för pengarna. Jag gjorde det för mina kamrater, för att få ut ett betyg över medel och för att lära mig att försvara mitt land (jag trodde redan då att ryssen kunde bli ett framtida hot... till skillnad från de flesta andra vid tidpunkten eftersom kalla kriget var slut).

   Radera
  5. ...för att det var min plikt. Jag var kallad pga min fysiska förmåga, mitt stora intellekt och min mentala stabilitet.

   Vad händer med alla skilsmässo-ungar om det inte finns någon plikt att göra någonting?!

   Jo, det ska jag berätta! Nu ska jag höja ett varnings finger till alla föräldrar med överklass-ambitioner. De börjar fira julafton den 1 oktober - som vuxna! De blir nämligen ALDRIG vuxna. De förblir omogna livet ut.

   Och detta är ungen till pappan som ledde Sverige i 8 år. Och mamman som fick mandatet att bygga det dyraste sjukhuset i världen.

   ”Fredrik Reinfeldts son Gustaf Reinfeldt, 25, älskar julen. Så mycket att han vill fira julen i hela tre månader. På sin Instagram har han lagt upp en bild på sig själv med en julgran, och skriver:

   "Runt starten av oktober månad varje år brukar julkänslan och julförberedelserna dra i gång i mitt hem. Fick i går en god förklaring — 1 oktober inleds ”julkvartalet”.”

   https://www.expressen.se/noje/har-dyker-reinfeldts-son-upp-i-tv-for-att-fira-jul-tva-manader-for-tidigt/

   Radera
 3. Kanske MÖP-igt men inte värre än vuxna människor som hänger upp medaljer hemma från diverse motionslopp de deltagit i.

  SvaraRadera
 4. OT: 60 jobb bort fr Kalix (sågvaror till bygghandeln)

  https://www.svd.se/60-jobb-forsvinner-i-kalix/i/senaste/om/naringsliv

  Börjar närma sig?

  SvaraRadera
 5. Har tyvärr tappat bort min skytte medalj och fick skamligt nog silver. Missade knästående. Är kort och hade lite problem med ak4.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så ditt nick skulle egentligen varit von Smallhausen?

   Radera
 6. Svar
  1. ..äntligen något att hänga bredvid simborgarmärket? :)

   Radera
 7. Det är väl ingen som vill tillbaka till rödpluggsstadiet där open air var splitterskydd, kanvasklädda valpar som motstod dammet från kulorna med rött färg och inhyrda lastbilar från Kungsholms Exress! Lätt attackcykel och dom maskätna vitablixtar som brann bra, glappande magasin i k-pistarna och inte förglömma dom 500.000 krokiga knallpåkarna som merparten var utrustade med och träplugg 6,5 som torkat ihop och ramlade ur hylsorna av sig själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Märker att du inte har koll på läget...

   Skulle det vara så som du beskriver skulle det ha varit användningsförbud på de partierna...

   Radera
  2. Faktum är att det i slutet av sjuttitalet var gevär m/96 som var huvudbeväpningen i armén.Köpa fler AK4or eller köpa något annat?
   Det blev Ak5. Men krokiga var de inte. Utmärkta vapen, dock inte i krig. Riktigt gamla partier av lösplugg(6,5 alltså) var nära att ramla ur. Nyare var lite kinkigare att få isär. Magasinet har väl aldrig setat direkt hårt men det sög när man beslutade att skrota nya m/45 B och dela ut slitna m/45 i slutet av 90 talet. Försvaret i kubik.
   Håller dock med resten av kritiken. Hopplöst underfinansierat. Tur att Israel inte har värnplikt då skulle de förlorat för länge sen ;-)

   Radera
  3. Koll på läget?
   Under en kfö sopa vi ihop krutet och fyllde hylsorna igen och pluggade på skårade träplugg för att ha ngt som pangade, det finns en stor risk att gå tillbaka till den tidens ordning med bl.a skarp am. Som brännde av i pv-pjäsens eldrör (2 dog) eller i fransyskans eldrör (flera dog) visade sig sedan att den bumpan var första exemplaret efter semestern.

   Radera
  4. Vad har värnpliktssoldater eller anställda soldater för betydelse för kvaliteten på ammunitionsfabrikernas produktion? Du blandar ihop olika typer av risker.

   Radera
 8. Hemma hos oss är det värnplikt i för ungarna som gäller oavsett vad politiker än beslutar. Blir det inte till att göra vanlig värnplikt så blir det värnplikt i HV Ungdom i 6 år. Att det ska vara frivilligt om man vill försvara sitt land eller inte - det är för snoriga överklassungar det. För mina arbetarungar är det hårdhandskar, plikt och tvång som gäller.

  SvaraRadera
 9. De yrkesanställda är kanske bättre att ha om man för krig i ett annat land långt borta. De värnpliktiga är bra om man strider på hemmaplan. Ett invasionshot.

  Alltså. Hot från talibaner = yrkesarmé och hot från Ryssland = värnpliktsarmé. Så enkelt är det. Eller för att vara tydlig:

  Försvarsmakt = värnpliktsarmé
  Krigsmakt = yrkesarmé

  Vad vill ni använda militären till? Valet är ert. Hoppas att jag är tillräckligt tydlig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Värnpliktsarméer kunde inte försvara vare sig Irak eller Serbien mot moderna yrkesarméer. De Serbiska styrkorna lyckades inte döda en enda NATO soldat under Kosovo kriget.

   Värnpliktsarméernas tid är helt enkelt förbi och Sverige har valt att anpassa sitt försvar därefter.

   Radera
  2. Nej. Små länder som Irak och Serbien kunde inte försvara sig mot en koalition av främst stormakter som USA och Storbrittanien.

   Räkna på USA:s militärbudget. Förra året klubbade senaten igenom en försvarsbudget på 5 500 miljarder kronor. 2015 låg t.ex Sveriges försvarsbudget på 42 miljarder.

   Finland har värnpliktsarmé: ”Den allmänna värnplikten producerar tillräckliga resurser åt armén, marinen och flygvapnet, så att de kan agera effektivt i konflikt- och krigssituationer.

   Värnplikten är ett kostnadseffektivt sätt att producera en stor och prestationsduglig reserv. Den kompetens som beväringarna ger reserven under sin beväringstjänstgöring och i det civila kan utnyttjas för landets försvar.”

   https://puolustusvoimat.fi/sv/varnplikt

   Vi bör lära oss av våra finländska bröder, de som verkligen vet hur man försvarar sitt land mot ryssen.

   Radera
  3. Stackars israel som förlorat krig efter krig tack vare sin värnpliktsarme. Iraks tepublikanska garde, som var proffesionella soldater klarade sig inget vidare mot amerikanerna heller.

   Värnplikt kan mycket väl diga för ett lands försvar, förutsatt att rätt träning och utrustning tillhandahålls.

   Radera
 10. Jag har tjänstgjort som officer på förband med värnpliktiga såväl som med anställda soldater....
  Det är inte så enkelt som att säga att värnpliktiga skulle vara sämre....
  På förband med värnpliktiga där det största hotet skulle vara att "avskilja dom" är motivationen inte ett problem. Då kan ingen annan anställd soldat konkurera med dom.
  Jämför man Värnpliktiga med yrkessoldater så tar det dubbelt så lång tid att utbilda anställda soldater som pliktpersonal. Därför... att med anställda soldater är det 40h / vecka och kompensationsledigt för varje fält-dygn.
  Med Pliktsoldater så kan man ta ut fler än 40 h timmar / vecka och behöver inte ge ledighetskompensation för Ö-dygn.
  En välutbildad värnpliktsarme med REPITIOTONSÖVNINGAR behöver där med inte var "mindre pang för pengen" än en yrkes-arme.

  SvaraRadera
 11. GSS/T gör idag repetitionsutbildning efter vad de känner. Funkar det inte med jobbet, familjen.., hoppar de över KFÖ. Så VAD är bättre? De utgör en inte så liten del av FM idag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä... De kallas in.... om de inte begär uppskov skall de infinna sig, gör de inte det är det ett lag-brott....
   Det handlar inte om vad de känner för.

   Radera
  2. Vilka godtagbara skäl finns det för uppskov?

   Radera
 12. Problemet med GSS/K är ett annat...
  När de motiverade GSS/K träffar en flickvän och vill bilda familj funkar det inte längre att bo i kollektiv / logement.
  Då ska en hyra betalas, andra sker prioriteras, mm.
  Då räcker inte lönen från FM (Som har fastställt att dom är en attraktiv arbetsgivare).
  Så saken är den samma, betalar man inte så kommer man inte heller att ha personalen.

  SvaraRadera
 13. USA har en yrkesarme som består av retards från mellanvästern, inte konstigt att dom fått stryk de senaste krigen.

  SvaraRadera
 14. USA rerkrytreaar sin arme från bottenklassesn m med alternativ att slippa fängelsestraff mot tjänstgöring...... vad får du då>?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl inte bara hot en del tjänstgör väl med hopp om en betald universitetsutbildning efter slutförd tjänstgöring?

   Radera
 15. Kan Cornu ordna så att Sverige får 16 armébrigader enbart med heltidsanställda soldater, så skall jag inte invända. Emellertid bedömer jag det som helt orealistiskt. Inte ens under stormaktstiden var sådant möjligt. Sveriges största problem med landstridskrafterna idag är inte kvaliteten på den enskilde soldaten - det är mängden förband. Hur bra soldater vi än har, så kan det lilla fåtal som finns inte vara på så många platser samtidigt, varvid vi lämnar huvuddelen av landet trupptomt. För ett ytstort men befolkningssvagt land som Sverige behövs både heltids-, deltids- och värnpliktssoldater både för kvaliteten och för volymen, och det är en tidlös lärdom att volym spelar roll, om än inte den enda rollen.

  SvaraRadera
 16. Du har fått det här om bakfoten: "...yrkesförsvaret istället har gett oss de bästa soldaterna Sverige någonsin haft."
  Värnpliktsförsvaret gav oss både bättre soldater och befäl/officerare. Bara i min befälskull så ingick det personer som idag är företagsledare, ingenjörer etc. Finns ingen motsvarighet till idag.

  SvaraRadera
 17. Jo, en sak till - Dagens fallskärms- och kustjägare är rena flickebarnen jämfört med de vi hade under värnplikten.

  SvaraRadera
 18. Det har ju varit möjligt en längre tid.

  SvaraRadera
 19. Ang. att samhället belönar så kan du ta upp att brandmän förmånsbeskattas för sin insats runt skogsbränder i somras.
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/5VKbom/kalldusch-for-brandhjaltarna--formansbeskattas-for-att-ha-sovit-i-sko

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kom hit bara för att be bloggaren om exakt samma sak :) vore intressant att höra Cornus synpunkter på detta. Helst gärna med en bild på Eliasson i inlägget såklart!

   Radera
  2. Tror Aftonbladet är okunniga. Har kontaktat MSB med korrekta kunniga frågor.

   Radera
 20. Lite OT möjligen men Joachim Rønneberg, den siste överlevande från Rjukan-attacken avled häromdagen.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Joachim_Rønneberg

  SvaraRadera
 21. På 90-talet började väl besparingsivern slå igenom men jag tyckte nog att vi fick en träning som iallafall skulle gett oss en sportslig i en krisgsituation. Vi fick väl iofs. enormt med stryk av test kompaniet för STRV 121 med den WW1 material vi hade :)

  Men 121 var på intet sätt immuna mot dolt infanteri med PV kapacitet och gick att slå ut.

  LV förmågan var låg och vi hade usel mörkerkapacitet så försvar mot CAG och attackhelikoptrar och idag också Iskander osv. var, och verkar vara, bristande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den potentiella motståndarens förmåga var inte heller den bästa under 90-talet.

   Radera
 22. Tror att värnplikten har en betydande del i försvarsmoralen bland befolkningen. Vad vet dagens unga om vad betydelsen av ett försvar är och hur ett förvar fungerar? Själv viste jag inte ett dyft innan jag gjort lumpen. Speciellt folk på vänsterkanten blir mindre negativa till att satsa pengar på förvaret om de själva vet hur det är att ligga i buskarna och känna på psykiska påfrestningarna det innebär att ha undermålig utrustning.

  SvaraRadera
 23. Nu när man inte längre kan räkna med någon vidare pension så är det i alla fall skönt att veta att man kan skaffa sig en rejäl medalj.

  SvaraRadera
 24. Gärna värnpliktsmedalj... MEN FÖRST EN REJÄL PENSION.

  SvaraRadera