Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2018-10-08 18:45

MÖP-måndag: Norge höjer försvarsbudgeten med 7% till 65 miljarder SEK

Dags för MÖP-måndag. Den norska regeringen vill höja den norska försvarsbudgeten med 7% eller 4 GNOK, till 59 GNOK, motsvarande 65 GSEK. Sveriges försvarsbudget är knappt 53 GSEK, men Norges befolkning är hälften mot Sveriges.
Ja, vi elsker dette landet.
Norge ska alltså satsa avsevärt mer på sitt försvar och öka försvarsutgifterna till 1.3% av BNP, i jämförelse med Sveriges 1.0%. Vårt västra broderlands befolkning är ungefär hälften av Sveriges, men ändå lägger man 22% mer än Sverige på försvaret i reda pengar.

De största posterna i det ökade anslaget går till en ny militär flygbas med 1.7 GNOK, armén som får 5.57 GNOK, flottan 4.4 GNO och flygvapnet 5.3 GNOK. Hemvärnet Heimevernet får 1.4 GNOK fram till år 2020.

Man kommer också börja kalla in reserven, dvs värnpliktiga krigsplacerade, på repetionsutbildning och övning, likt vi börjat göra i Sverige.

Norge har stora investeringar framför sig för bland annat F-35, ubåtar, nya örlogsfartyg, luftvärn och stridsvagnar, samt helikoptersystemet NH90.

Dagsaktuellt är också att hela norska armén (exklusive Heimevernet) nu skickas på övning till Sverige.

Uppenbarligen gör vårt grannland en annan säkerhets- och försvarspolitisk analys än den avgående svenska regeringen, som visserligen lovat brett om upprustning av svenskt försvar, men som vägrat anslå pengar till detta. Istället bygger man upp ett pappersförsvar, eftersom de flesta svenskar tror att värnplikt innebär att vi återställer det tidigare invasionsförsvaret, när vi istället sänker beredskapen och binder upp yrkesförbanden i utbildning av värnpliktiga.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

29 kommentarer:

 1. Hur det blir med försvaret vet vi väl först då vi har en ny regering?

  SvaraRadera
 2. Klart Sverige binder upp yrkesförbanden i utbildning av värnpliktiga men på sikt kommer det löna sig. Antalet tillgängliga soldater kommer växa med 4000 redan i år 2018 efter avklarad utbildning det är en betydande förstärkning på kort tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Öh. Utan utrustning, befäl och förband är 4000 bara en siffra. Du har uppenbarligen fallit för sossarnas blåsning.

   Radera
  2. Blir väl betydligt lättare utrusta soldater som är färdig utbildade lätt köpa in det dom behöver med beredskapskrediten. Såg en intressant film från FMV hur det framtida luftvärnet kommer bli uppbyggt. https://videos-f.jwpsrv.com/content/conversions/YAf25bUS/videos/zYPpyV95-1749201.mp4?token=0_5bbbb346_0x47b6770b92b2dc849f7c79b8d7eebdcfd2bb7103

   Radera
  3. Problemet är att när det väl skorpat till sig så att till och med den svenska regeringen fattar att det är farligt tror jag inte att det finns så många säljare med färdigproducerad krigsmateriel liggande på hyllan som är villiga att sälja...

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  7. Kontraktsanställda är bra och det vore bra om den kontraktsanställda förbanden utökades till 3-4brigader (1fördelning), men det behövs en värnpliktig reserv om det stora bullret bryter ut. De kanske inte kommer att vara lika effektiva som de värvade men det räcker om de är bättre än ryssarna.

   Radera
 3. Tänk också på att flertalet, on inte en majoritet av GSS-T , deltidarna, mer eller mindre är så ringrostiga att de saknar stridsvärde i stort.
  Övade själv senast våren 2016 och de flesta i kompaniet ligger i samma otakt. Informationen är obefintlig från FM utöver årsbeskedet att ibga pengar finns för övningsverksamhet.
  Hur stor kommer inställelsen vara bland tusentals GSS-T soldater som saknar såväl övning som motivation i händelse av höjt läge?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 4. Värt också att nämna att detta antagligen kommer ifrån Norge efter sina samtal med Donald Trump som starkt tryckt för ökade försvarsutgifter från resterande Nato-länder.

  SvaraRadera
 5. Säger väl allt om varför vi inte ska gå med i NATO
  har lite svårt och förstå varför man vill vara megafon för makten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför vill du vara megafon för makten i diktaturen Ryssland?

   Radera
  2. Behöver inte vara megafon för Ryssland för att man ifråga sätter makten som det militärindustriella komplexet sitter på, är det inte uppenbart hur det fungerar?

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 6. F-35 ger intrycket av att vara dyrt och inte så bra (enligt amerikaner åtminstone). En slags jet-skvader.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dyrt, säkerligen. Men efter att ha träffat en instruktör för F-35 från ett land som har den så ska planet tydligen vara ohyggligt bra. Men det måste flygas neddummat annat än i typ norra Kanadas ödemarker för att dölja dess verkliga förmågor från främmande makters signalspaning.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 7. Fast vi har ytterligare en möjlighet att bekämpa Putin ned anhang. Om vi (världen) kan frigöra oss mer från oljans klibb i vår ekonomi.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 13. Lite ot men intressant länk ( trots att den kommer från aftonbladet kultur):
  https://www.aftonbladet.se/kultur/a/RxeLjW/det-finns-ryska-planer-for-att-anfalla-sverige

  SvaraRadera