Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2018-10-30 14:49

Liberalerna stora förlorarna på extraval - riskerar åka ut

Utifrån bloggens helt ovetenskapliga undersökning ser Liberalerna ut att bli den största förloraren på ett extraval. De flesta bloggläsare uppger inte ändra sitt val vid ett extraval, men i proportion mot partistorleken ligger Liberalerna riktigt illa till och kan mycket väl åka ur riksdagen helt.
Det var väl roligt då?
Detta blogginlägg är formulerat om att ett extraval är ett faktum och diskuterar inte huruvida det är sannolikt eller ej.

Bloggläsarna är förstås inte representativa för svenska folket, om inga annat för att de till stor del röstar höger om Sverigedemokraterna (på bloggens höger-vänsterskala MP-V-S-SD-L-M-C-KD).

I skrivande stund uppger 72% av bloggläsarna att de inte kommer byta parti om det blir extraval. På grund av att det är så få bland bloggens läsare som röstar MP-V-S kan man knappast uttala sig om dessa. SD går inte heller att uttala sig om, eftersom alternativet SD aldrig går att ta på allvar i en webenkät pga den skräniga SD-svansens övervilja att svara på enkäter.

I övrigt avser 4.5% av läsarna att byta bort från Liberalerna om det blir extraval. Om vi halverar den andelen för att justera för högerns överrepresentation, så kommer 2.25 procentenheter av Liberalernas väljare alltså rösta på något annat. Nu kanske några röster strömmar till partiet för dess uttalanden om att man inte vill stödja en alliansregering utan att en röst på L i praktiken är en röst på Stefan Löfven och Jonas Sjöstedt, men om Liberalerna bara tappar 1.5 procentenheter åker de ur riksdagen.

L ser alltså ut att bli den stora förloraren på ett extraval och förpassas ut ur maktens finrum. Slutsatsen är rimlig, då antagligen väldigt få av partiets väljare tänkte sig rösta på en regering stödd av kommunisterna i Jonas Sjöstedts Vänsterpartiet, utan trodde att man röstade för en alliansregering.

Även C får väljare som strömmar bort och tappar 2.5 procentenheter av bloggläsarna, halverat 1.25 procentenheter. Men inte ens minus 2.5 procentenheter skulle få Centerpartiet att åka ur riksdagen.

Andra förlorare är partierna utanför riksdagen. Här anger hela 7.7% av bloggläsarna att de byter parti. Man får alltså förmoda att de som röstade på FI och Medborgerlig samling kommer strömma in till de av de tre blocken (internationella socialister - nationella socialister - borgerliga) man vill se i en regering. 

Ett extraval kommer alltså rent handla om regeringsfrågan. Valet i september handlade om hur partierna ställde sig till SD:s politik. Nu blir frågan istället hur de ställer sig till SD som stödjare till en regering. I bägge valen är således politiska sakfrågor ointressanta.

Miljöpartiet kan förstås också åka ur riksdagen, men utifrån enkätens svaga underlag kan man inte säga något om det. Vem vet, det kanske blir en virussjukdom som drabbar sälar eller något lagom till extravalet, även om det är lite tidigt för skogsbränder.

Ett alternativ för Liberalerna är att vända under galgen och entydigt stödja en alliansregering ledd av M:s Kristiansson, och konstatera att det inte är deras problem vilka andra partier som väljer att stödja en sådan regering.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

25 kommentarer:

 1. "....kanske blir en virussjukdom som drabbar sälar eller något lagom till extravalet"

  +1

  ...eller kanske bara lite x-tra varmt förvinterväder. SMHI har ju annonserat värme i november.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antalet ryggradsdjur har minskat med 60 procent på 40 år på grund av mänsklighetens utbredning, i det perspektivet är virusdrabbade sälar en spotta i det utarmade havet.

   Huvudsaken vi blir fler, varje kommande generation måste bli större än föregående generation annars får vi så kallade demografiska problem.

   Människan har tydligen inte ett högre IQ än ett Mums mums.

   Radera
  2. Pengar är inga problem för en suverän stat(egen valuta t.ex). Däremot måste resurserna finnas(t.ex kompetens men också huvuden). Håller med om att IQ brister i detta avseende.

   Annars är orsak och verkan inte alltid så självklar som en del påstår!

   Radera
  3. Miggs: räknar man då med de som visat sig sakna ryggrad?:)

   Radera
  4. Det där med utdöende är ettproblem. Absolut. Men det är lika mycket ett problem att gröna rörelser och partier såsom MP och andra inte klarar av att hur skall man uttrycka det, ta sig i kragen, utbilda sig och på ett vettigt för dagens politiska och ekonomiska system få gehör för sina frågor.
   Det blir till en dålig diskurs.

   Radera
 2. en parantes dock: Med Saml deltog inte i Riksdagsvalet varför deras väljare redan röstat på annat parti.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad yrar du om? Det största arbetsfokuset för MED var riksdagsvalet, inte kommunalvalen. Att det sen kanske inte fanns valsedlar just i den lokal DU röstade i, beror säkerligen på att partiet själva får sörja för att valsedlarna finns på plats då MED ännu varit för små för att få den uppgiften tillhandahållen av valmyndigheten.

   Radera
  2. De fick för övrigt 13 056 röster i riksdagsvalet, eller 0.2%.

   Radera
  3. Jag yrade faktisk som du säger. En riktig tankefadäs mao
   Tack för blottande av "hålrummet". Jag sökte info inför valet
   och minns bara det jag skrev!! Nu vet jag bättre!

   Radera
 3. Förstår ju att det skulle krävas grundlagsändring - men rimligt vore väl att gränsen höjdes till 5% vid extraval, sedan 6% om det måste dras ett varv till - förr eller senare får man då en regering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gränshöjning? Varför det! Det är inte vi röstberättigade som satt dem i denna situation. Vi har visserligen röstat men utifrån partiernas sätt att "marknadsföra sig". Som vi vet är rörligheten hyfsat stor och beror inte det på den förda politiken(mot verkligheten) så ska jag sätta på mig frugans sommarhatt och paddla till Luleå!

   Radera
  2. Många länder har en personvalsvariant där man kör två eller fler varv tills någon får över 50%. Varje land bestämmer självt vilka regler de vill ha för att uppnå riksdag som är funktionsduglig. Detta är ju iofs mest önsketänkande från min sida, om att bli av med Mp och L.

   Radera
  3. I takt med att det demokratiska läget över tiden förändrats en hel del blottläggs förstås en del svagheter. Att se sig omkring är iof sig inte dåligt, tvärtom.

   Radera
  4. Höja spärren tycker jag är en dålig idé. Egentligen är det en dålig idé att lösa regeringsbiöregerin genom nyval. Jag tycker nästan alla andra alternativ är bättre.


   Och nej, det är väljarna som skapat problemet. Partierna gör ju precis det de har gått till val på så väljarna har alltså valt denna röran.

   De länder som väljer till någon får mer än 50% är ju val till president, det har vi inte i Sverige. Att hålla på och göra om valen är inte nödvändigt dock om man kör EÖR t.ex. Frågan är hur en reform skulle funka till att man väljer SM direkt (eller indirekt oberoende av parlamentsval).

   Radera
  5. Ang diskussionen om övergångsbudget kommer finansministern ut med följande märkliga och odemokratiska påstående(efter ett val utan regering):

   "Enligt Andersson kommer övergångsregeringen att utgå från 2018 års budget om en övergångsbudget blir aktuell. Den kommer sedan att kompletteras med en del principer som övergångsregeringen kommit överens om med alla andra partier utom Sverigedemokraterna."

   Dags för KU att uttala sig! När vi alltså saknar parlamentariska regler så kan vi bara stötta oss på RF. Eller vad säger ni?

   Radera
 4. Möjligen kan MP väljare vara besvikna när man paktat med allianspartier i det största väljarområdet Stockholm.

  Kan kanske straffa sig vid omval då erkänns som man har mer vänsterfärgade väljare.

  SvaraRadera
 5. Är det verkligen att hoppas för mycket att de följer uppmaningen i den kursiverade sista meningen? Det skulle ge L borgerlig politik och de kan genom att gå i opposition fortsätta med att känna sig moraliskt överlägsna genom att inte beröra SD. Det verkar trots allt vara det övergripande målet för den politiska verksamheten inom C och "L".

  SvaraRadera
 6. Förhoppningsvis är L vid såpass sunda vätskor att de inte sätter sig i en regering med direkt eller indirekt stöd av SS.

  SvaraRadera
 7. Sannolikt får vi inte bara en regering under mandatperioden utan säkerligen fler.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och den första blir nog mest kortlivad. Ser följande scenario framför mig. Alliansen bildar en regering med inledningsvis passivt stöd från SD. SD ställer något idiotiskt krav för att fortsätta stödja regeringen. Regeringen faller. S tar över och alliansen går i passiv opposition.

   Det är detta Jan Björklund också ser och anledningen till att han är tveksam till en alliansregering på så osäker grund.

   Alternativet är att ett stabilt regeringsunderlag på över 50% kan bildas. V, S, MP, C, L borde räcka. Eventuellt med en teknokrat som statsminister.

   Radera
  2. Så tror jag också.

   Nån sorts alliansregering eller mindre med passivt SD-stöd försöker regera, men faller under lågkonjunkturen 2020 då man inte orkar ta tillräckligt hårda beslut. Maggan tar över som ny S-ledare och S får regera med mittenstöd från 2020 och framåt.

   Radera
 8. Du har fel namn på blocken:
  - internationella socialister
  - nationella socialister
  - liberala socialister

  Borde det vara. Socialismen är stark i Sverige, precis som i stora delar av övriga världen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1. Att tala om en äkta ekonomisk höger i Sverige blir bara löjligt.

   Radera
 9. Vad gött det skulle vara om Liberalerna med sin penislogga skulle åka ur riksdagen ^_^

  SvaraRadera
 10. L har ett annat problem, som är svårt att åtgärda. Brist på pengar i partikassan. De skulle inte klara ett extraval idag, utan väntar på de nya pengar som kommer till EU-valet (i februari 2019). När väl de pengarna från staten är på plats, kan L säkert tänka sig ett extraval.
  Och gå till val på att det är partiledarens ungar som bestämmer partiets politik.

  SvaraRadera