Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2018-10-09 11:30

Köpare drar Oscar Properties till kronofogden

Flera avhoppade köpare har nu pga försenad inflytt dragit Oscar Properties (OMX:OP) till Kronofogden för att begära tillbaka sina förskottsbetalningar. Vi kan förmoda att detta beror på spekulationsköp och inte hade skett om lägenheterna istället för att falla i värde stigit i pris.
Veckochart Oscar Properties. Logaritmisk skala.
SvD uppmärksammar (inte en länk www.svd.se/kopare-i-prestigebyggen-kraver-tillbaka-sina-pengar) att flera avhoppade köpare dragit Oscar Properties till Kronofogden för att kräva tillbaka sina förskottsbetalningar. Detta då bolaget inte hållit inflyttningsdatumet och därmed kan anses brutit kontraktet.

I ett fall handlar det om en trea för 13 miljoner, med inflyttning i vintras, men som fortfarande inte är klar. Köparen vill nu ha tillbaka sina 1.4 miljoner kronor. Andra fall handlar om krav på 150 000:- SEK, och även en lägenhet för 21 miljoner kronor med förmodligen dryga två miljoner i återkrav. Ytterligare ett fall med en lägenhet för 10 miljoner nämns.

Förmodligen hade inte dessa krav kommit om bostadsmarknaden för bostadsrätter hade visat på stigande priser i Stockholm. Då kunde man tagit lägenheten försenat och sålt den till någon annan och gjort vinst, sk spekulationsköp. Satsar man en miljon i en lägenhet för 10 MSEK, och priserna stiger med 10% eller 1 MSEK har man gjort en vinst på 100% på eget satsat kapital, vilket torde anses vara bra avkastning även vid försening på ett år. I det fallet hade man kunnat gråta över förseningen hela vägen till banken.

Men nu har priserna snarare fallit 10-20%, det är rent av så att Oscar Properties rear ut kvarvarande lägenheter prissänkta 10%, plus avgiftsfrihet i två år. Fortfarande överpriser.

Återstår att se vem som vinner dessa tvister. Och vem vill köpa en lägenhet från Oscar Properties när de inte kan hålla leveranstiderna? Oscar Properties replikerar i artikeln att man tittar på sina skadeståndskrav mot avhopparna. Så inte bara håller man inte sina leveranstider, utan överväger att stämma de som tycker att bolaget brutit mot avtalet. Känns bra?

I slutändan kommer ärendena behöva avgöras i förlikning eller i domstol. Kronofogden är bara ett steg i att sätta press mot Oscar Properties.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

17 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 6. Dom här kraven är i min mening ifrån s k f-ttor. Desto tidigare inkomna återbetalningskrav, desto större (och mer stressade!) F'or.

  Super-uselt att försöka slingra sig ur sitt köp och lasta över sin egen sopighet på OPs aktieägare.

  Men jag hade gjort detsamma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är allt för hård i tonen, det är ju Oscar Properties som inte håller sin del av avtalet gällande tidsram (enl. spekulanterna i af). Dessutom är det heller inte fel med spekulationsköp, det är en risk som tas och som kan ge utdelning. OT, varför heter de inte Oscar Fastigheter, eller Oscars Egendomar? De borde stå upp för svenskan istället.

   Radera
  2. Någon har ju sagt att de vill att man utalar det Oscár.

   Det är för roligt för att vara ett påhitt.

   Alltid undrat hur man kan köpa något av dessa clowner (alternativt professionella scammers - finns väl en ledning som gjort bra med pengar antar jag), oavsett om det är 2015 eller 2018.

   Radera
  3. Ganska ambitiös scam som innebär att bygga tiotals hus för hundratals miljoner stycket...

   Faktum är ju att OP är de enda av byggarna som har någon form av egentlig fokus på arkitektur och design, och det har tilltalat många med mycket pengar. Att folk har varit villiga att betala dyrt för det har så klart varit kul för OP, men knappast något bedrägeri...

   Jag hoppas personligen att OP reder ut sina problem och färdigställer allt de har planerat, de tillför ju faktiskt något till Stockholm, annat än de tråkiga vitputsade massproducerade byggnader som de flesta andra byggbolag smäller upp.

   Radera
 7. Har också svårt att känna någon sympati för de "drabbade", uppenbarligen handlar det om spekulationsköp som visat sig leda till förlust istället för den "säkra" vinsten. Frågan är ju om köparna ens hade råd att köpa lägenheterna till att börja med - hade de haft det hade det ju antagligen varit en bättre idé att genomföra köpet istället för att riskera flera miljoner i skadestånd utan att få någonting...

  Men men, förhoppningsvis leder ju alla dessa missnöjda köpare till lite skärpning i branschen, så att man låter bli att lova sådant som man inte kan hålla. Har tittat på ett kontrakt för nyproduktion som tecknats nyligen - där specificeras i avtalet att en försening av tillträde eller upplåtelse på 6 månader eller mer ger köparen rätt att frånträda och få tillbaka alla pengar - även vid force majeure - och eventuell försening (även om den är mindre än 6 månader) måste meddelas senast 6 månader före det datum för beräknad inflyttning som anges i avtalet. 6 månader kan ju fortfarande tyckas vara ganska lång tid, men det blir åtminstone tydligare vad som gäller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men vem spekulationskoper en lagenhet for 21 miljoner? Ar du go' eller? Snarare handlar det om kopare med hoga krav som inte tolererar ett ars forsening.

   Radera
  2. Titta på mängden objekt ute till ”andrahandsförsäljning” i varenda nyligen (eller snart) färdigställt ”lyxprojekt” i hela Stockholm, och det blir ganska uppenbart att väldigt många spekulationsköper för fantasisummor.

   Radera
  3. Dyraste (?) lägenheten i ena Norra tornet är ute för 20 eller 40 miljoner eller vad det nu var. Före inflytt.

   Radera
  4. Dom kanske har fått "förändrade familjeförhållanden"?

   Radera
 8. Inte många artiklar om krav på pengarna tillbak förut. Kommer nu, när flipparna försöker få pengarna tillbaka. Inte ofta projektplanerna håller tiden.

  SvaraRadera