Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2018-10-26 11:07

Konjunkturläget för arkitekter och fastighetsmäklare signalerar om sämre byggkonjunktur

Konjunkturläget är kyligt till mycket kallt för arkitekter och fastighetsmäklare. Detta signalerar fortsatt inbromsning för byggsektorn, som fortfarande har positiva, om än fallande konjunktursiffror. Läget har dock varit sämre för fastighetsmäklarna, men arkitektbyråer och tekniska konsulter är bara i början av konjunkturnedgången. Historiska grafer nedan.
Visning.
Arkitektbyråerna ligger av rätt självklara orsaker mycket tidigt i byggkedjan, och sektorn befinner sig i en lågkonjunktur utifrån konjunkturbarometern. Indikatorn för sektorn är -3.7, medan byggindustrin fortfarande hittas uppe på +5.3. 

Dock är det specialiserad byggverksamhet som drar upp byggsektorns konjunktur med nästan överhettning på +9.5. Bygg och anläggning är nere på +3.3, husbyggande på +3.0 och anläggningsverksamhet på +2.6. Undantar man specialiserad byggverksamhet ser det alltså rätt svagt ut, även om det fortfarande råder högkonjunktur. Ser inte heller ut som infrastrukturbyggen ("anläggningsverksamhet") kan rädda sektorn.

Det svaga läget för arktiketbyråerna kommer fortplanta sig vidare till byggsektorn. Dock kan man göra sig av med mycket arbetskraft utan större konsekvenser för svensk arbetslöshetsstatistik, genom att kicka ut utländska underleverantörer.

Notera dock att arkitektbyråernas indikator även inkluderar tekniska konsulter. Även dessa ligger tidigt i verksamheten, och omfattar förstås även infrastruktur.

Betydligt kallare än hos arkitektbyråerna är det hos fastighetsmäklarna. Dessa ligger på -8.2, dvs lågkonjunktur och rätt nära den totala misären på -10.

Det har dock varit värre för fastighetsmäklarna tidigare.
Konjunkturindikatorn fastighetsmäklare tillbaka till 2002.
Konjunkturinstitutet har bara sektorhistoria tillbaka till 2002, men det har alltså varit dåliga tider förr, t ex runt finanskrisen, efter IT-kraschen, och även kring prisnedgången runt 2011. Det var dock lite slagigare då, nu är det en rätt stabil sänkning.

För arkitektbyråerna och de tekniska konsulterna kan läget verkligen bli nattsvart om man ser det historiskt.
Konjunkturindikatorn arkitektbyråer och tekniska konsulter.
Nedgången i konjunkturen denna gång är bara i sin linda. 

Bortsett från att man ändå ska vara ute ur börsen, så håll er absolut borta från de börsnoterade tekniska konsulterna. Det kommer bli värre, även om intjäning och lönsamhet idag ser god ut. Uppenbarligen finns en stark cyklicitet hos branschen.

Jag har nu tagit fram återanvändningsbart kalkylark även för sektorhistorik, så vi kan titta på fler sektorers historiska konjunkturutveckling. Förslag mottages gärna.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

9 kommentarer:

 1. Oscar Properties jan-sept
  kassaflöde: -199 mkr
  likvida medel: 281 mkr

  You do the math

  SvaraRadera
 2. Kanske inte konstigt att byggbranschen fortfarande är överhettad när det är panik att färdigställa bostäder så att inte kunderna som bokat ska ha juridisk möjlighet att dra sig ur pga förseningar.

  SvaraRadera
 3. Något OT men: USD/SEK rusar just nu igenom motståndet på 9,15kr

  SvaraRadera
 4. Iochmed att jag är i fastighetsmäklarbraschen och har kunder i hela södra Sverige så kan jag säga så här:

  I vissa regioner har det varit tufft sen tidig sommar. Få objekt som kommit in och som inte blev sålda. Där valde mäklarna att styla och fotografera om fastigheterna och lägga ut det på nytt med lägre utgångspris.
  Det är 40-45% färre objekt som kommer ut till försäljning inåt landet (Kronoberg,Jönköpings län etc -utanför städerna)
  Alla villor och bostadsrätter som är över 1 miljon har blivit svårare att sälja. Studentstäder har fått mer problem med studentboenden. Föräldrarna till studenter har fått svårare att låna upp pengar till barnens studentboende och fler studenter bor på dyra studentboenden.

  Skillnad är södra Skåne där det fortfarande är någorlunda lättsålt.
  Växjö har bromsat in en del. Det tar mycket längre tid att sälja helt enkelt.

  När jag träffar mäklarna märks det att pessimismen har tagit över. Uteslutande alla ser mörkt på branschen.
  Jag har träffat mäklare som har valt att byta yrke!

  SvaraRadera
  Svar
  1. mr Knowit. Tack för initierat svar!

   Radera
  2. När det blir tuffare slås de mäklare som trodde man kunde va ordermottagare ut utan man måste arbeta

   hörde även rykte om att blir banker även granskar årsredovisning eller ekonomisk plan innan de lånar ut Dvs nyprouktions köp blir ännu svårare

   De mäklare som har gjort sig en hacka och kan ha lite is i magen och accseptera lugnare tempo men ändå betala löpande kostnader kommer få mindre konkurrens pga utslagning

   När konkursen i Oscarpropertys kommer eller någon annan så kommer banker bli ännu mer försiktig


   Spiralen ned har börjat

   Håll i er

   Radera
 5. Kan rapportera att läget på konsultsidan för infrastruktur är kaos. Kaos pga bristen av folk och mängden arbete.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känner till fler områden där det är kaos och brist. Största orsaken till brist är att vi har en skola som inte klarar att lära ut och ett näringsliv med regler som gör att företag inte kan utbilda mer än till det nödvändigaste.

   Sverige har fått hjärnsläpp

   Radera
 6. De börsnoterade tekniska konsultfirmorna är typiskt verksamma i en mängd branscher såsom energi, byggnader, infrastruktur, IT, verkstadsindustri etc. Så var det kanske inte för 20-30 år sedan och det syns inte riktigt i konjunkturindikatorn. Tar man t.ex. Sweco och ÅF så hade de en rörelsemarginal på 7-10% även 2008-2013 då indikatorn ovan dippade några gånger. Det är en missuppfattning var de typiskt ligger i konjunkturcykeln. När marknaden dippar så finns det fortfarande en mängd projekt som skall slutföras i flera av branscherna ovan vilket gör att en dipp snarare kommer lite sent i cykeln än tidigt. Sedan är det en mängd reparation, underhåll och kostnadssänkningsarbete som skall göras vilket ger en hel del jobb i en lågkonjunktur. När det sedan vänder så har de typiskt projekteringsarbete i tidiga faser+ att kunderna tar in konsulter istället för att våga anställa. En rätt bra sits med att vara sena när det sjunker och tidiga när det vänder upp så generellt sett är det största hotet mot tekniska konsultfirmor en lång lågkonjunktur med strypt kredittillförsel, inte en djup lågkonjunktur.

  SvaraRadera