Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2018-10-26 11:07

Konjunkturläget för arkitekter och fastighetsmäklare signalerar om sämre byggkonjunktur

Konjunkturläget är kyligt till mycket kallt för arkitekter och fastighetsmäklare. Detta signalerar fortsatt inbromsning för byggsektorn, som fortfarande har positiva, om än fallande konjunktursiffror. Läget har dock varit sämre för fastighetsmäklarna, men arkitektbyråer och tekniska konsulter är bara i början av konjunkturnedgången. Historiska grafer nedan.
Visning.
Arkitektbyråerna ligger av rätt självklara orsaker mycket tidigt i byggkedjan, och sektorn befinner sig i en lågkonjunktur utifrån konjunkturbarometern. Indikatorn för sektorn är -3.7, medan byggindustrin fortfarande hittas uppe på +5.3. 

Dock är det specialiserad byggverksamhet som drar upp byggsektorns konjunktur med nästan överhettning på +9.5. Bygg och anläggning är nere på +3.3, husbyggande på +3.0 och anläggningsverksamhet på +2.6. Undantar man specialiserad byggverksamhet ser det alltså rätt svagt ut, även om det fortfarande råder högkonjunktur. Ser inte heller ut som infrastrukturbyggen ("anläggningsverksamhet") kan rädda sektorn.

Det svaga läget för arktiketbyråerna kommer fortplanta sig vidare till byggsektorn. Dock kan man göra sig av med mycket arbetskraft utan större konsekvenser för svensk arbetslöshetsstatistik, genom att kicka ut utländska underleverantörer.

Notera dock att arkitektbyråernas indikator även inkluderar tekniska konsulter. Även dessa ligger tidigt i verksamheten, och omfattar förstås även infrastruktur.

Betydligt kallare än hos arkitektbyråerna är det hos fastighetsmäklarna. Dessa ligger på -8.2, dvs lågkonjunktur och rätt nära den totala misären på -10.

Det har dock varit värre för fastighetsmäklarna tidigare.
Konjunkturindikatorn fastighetsmäklare tillbaka till 2002.
Konjunkturinstitutet har bara sektorhistoria tillbaka till 2002, men det har alltså varit dåliga tider förr, t ex runt finanskrisen, efter IT-kraschen, och även kring prisnedgången runt 2011. Det var dock lite slagigare då, nu är det en rätt stabil sänkning.

För arkitektbyråerna och de tekniska konsulterna kan läget verkligen bli nattsvart om man ser det historiskt.
Konjunkturindikatorn arkitektbyråer och tekniska konsulter.
Nedgången i konjunkturen denna gång är bara i sin linda. 

Bortsett från att man ändå ska vara ute ur börsen, så håll er absolut borta från de börsnoterade tekniska konsulterna. Det kommer bli värre, även om intjäning och lönsamhet idag ser god ut. Uppenbarligen finns en stark cyklicitet hos branschen.

Jag har nu tagit fram återanvändningsbart kalkylark även för sektorhistorik, så vi kan titta på fler sektorers historiska konjunkturutveckling. Förslag mottages gärna.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

9 kommentarer:

 1. Oscar Properties jan-sept
  kassaflöde: -199 mkr
  likvida medel: 281 mkr

  You do the math

  SvaraRadera
 2. Kanske inte konstigt att byggbranschen fortfarande är överhettad när det är panik att färdigställa bostäder så att inte kunderna som bokat ska ha juridisk möjlighet att dra sig ur pga förseningar.

  SvaraRadera
 3. Något OT men: USD/SEK rusar just nu igenom motståndet på 9,15kr

  SvaraRadera
 4. Iochmed att jag är i fastighetsmäklarbraschen och har kunder i hela södra Sverige så kan jag säga så här:

  I vissa regioner har det varit tufft sen tidig sommar. Få objekt som kommit in och som inte blev sålda. Där valde mäklarna att styla och fotografera om fastigheterna och lägga ut det på nytt med lägre utgångspris.
  Det är 40-45% färre objekt som kommer ut till försäljning inåt landet (Kronoberg,Jönköpings län etc -utanför städerna)
  Alla villor och bostadsrätter som är över 1 miljon har blivit svårare att sälja. Studentstäder har fått mer problem med studentboenden. Föräldrarna till studenter har fått svårare att låna upp pengar till barnens studentboende och fler studenter bor på dyra studentboenden.

  Skillnad är södra Skåne där det fortfarande är någorlunda lättsålt.
  Växjö har bromsat in en del. Det tar mycket längre tid att sälja helt enkelt.

  När jag träffar mäklarna märks det att pessimismen har tagit över. Uteslutande alla ser mörkt på branschen.
  Jag har träffat mäklare som har valt att byta yrke!

  SvaraRadera
  Svar
  1. mr Knowit. Tack för initierat svar!

   Radera
  2. När det blir tuffare slås de mäklare som trodde man kunde va ordermottagare ut utan man måste arbeta

   hörde även rykte om att blir banker även granskar årsredovisning eller ekonomisk plan innan de lånar ut Dvs nyprouktions köp blir ännu svårare

   De mäklare som har gjort sig en hacka och kan ha lite is i magen och accseptera lugnare tempo men ändå betala löpande kostnader kommer få mindre konkurrens pga utslagning

   När konkursen i Oscarpropertys kommer eller någon annan så kommer banker bli ännu mer försiktig


   Spiralen ned har börjat

   Håll i er

   Radera
 5. Kan rapportera att läget på konsultsidan för infrastruktur är kaos. Kaos pga bristen av folk och mängden arbete.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känner till fler områden där det är kaos och brist. Största orsaken till brist är att vi har en skola som inte klarar att lära ut och ett näringsliv med regler som gör att företag inte kan utbilda mer än till det nödvändigaste.

   Sverige har fått hjärnsläpp

   Radera
 6. De börsnoterade tekniska konsultfirmorna är typiskt verksamma i en mängd branscher såsom energi, byggnader, infrastruktur, IT, verkstadsindustri etc. Så var det kanske inte för 20-30 år sedan och det syns inte riktigt i konjunkturindikatorn. Tar man t.ex. Sweco och ÅF så hade de en rörelsemarginal på 7-10% även 2008-2013 då indikatorn ovan dippade några gånger. Det är en missuppfattning var de typiskt ligger i konjunkturcykeln. När marknaden dippar så finns det fortfarande en mängd projekt som skall slutföras i flera av branscherna ovan vilket gör att en dipp snarare kommer lite sent i cykeln än tidigt. Sedan är det en mängd reparation, underhåll och kostnadssänkningsarbete som skall göras vilket ger en hel del jobb i en lågkonjunktur. När det sedan vänder så har de typiskt projekteringsarbete i tidiga faser+ att kunderna tar in konsulter istället för att våga anställa. En rätt bra sits med att vara sena när det sjunker och tidiga när det vänder upp så generellt sett är det största hotet mot tekniska konsultfirmor en lång lågkonjunktur med strypt kredittillförsel, inte en djup lågkonjunktur.

  SvaraRadera