Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2018-10-21 15:37

Infografik: Länen där fler än 4% röstade på Miljöpartiet

Sveriges Radio rapporterar att Miljöpartiet nu varslat personal, bland annat på partiets kansli i Stockholm, på riksdagskansliet och i sju av Sveriges tjugo landsting, där partiet helt åkte ur. Vi ägnar en tanke åt dessa. Klart.
De län där mer än 4% av befolkningen röstade på Miljöpartiet i riksdagsvalet 2018. Data: VAlmyndigheten
Miljöpartiet tvingas alltså sparka folk, eftersom partiets valresultat gör att de inte längre kan dia lika mycket skattepengar. Man säger enligt Sveriges Radio upp tolv personer i riksdagsskansliet och partikansliet, så kallade politiska skattepengdiare. Sedan åker det även ut skattepengdiare i de sju landsting eller regioner man helt blev kickade från.

Partiet saknas nu helt i fullmäktiga i 91 av landets 290 kommuner och hittas inte heller hos sju av de tjugo landstingen och regionerna.

Tyvärr innebär detta bara att någon annan får skattepengarna, så det är inte en besparing för svenska folket.

Som man ser ovan så ville större delen av landet inte att Miljöpartiet skulle sitta i riksdagen alls. Partiet fick endast över 4% av väljarnas stöd i Skåne län, Västra Götalands län, Uppsala län och förstås som allra störst stöd i Stockholms län. Ett rent storstadsparti, vars syfte är att förstöra maximalt för de som bor utanför dessa storstadsområden.

Det är åtminstone angenämt att Miljöpartiet än så länge antagit en ödmjuk och tyst ton sedan valet. De har inte svenska folkets stöd, vilket de mycket väl vet. Så det är bäst att tiga, för varje gång de öppnar munnen kommer de rasa i opinionen.
Smärtan.
Förhoppningsvis finns det inga mörkgröna områden kvar på kartan ovan efter nästa val, om det så blir extraval eller först ordinarie val 2022.

Beskedet till Miljöpartiet är tydligt - håll er borta från oss som bor i miljön. Ni är inte önskade här. Håll er till cykelbanor och elcyklar och låt resten av Sverige vara. Det är också ett besked till de partier som över huvud taget överväger att bilda regering med stöd av Miljöpartiet eller ge stöd till en regering med Miljöpartiet. Var medvetna om att ni i så fall pissar på större delen av Sverige, som inte över huvud taget alls ville ha partiet i riksdagen.

Nej, jag får inte fason på Excels kartfunktion för kommuner. Annars hade det varit en kul karta att visa upp.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

15 kommentarer:

 1. Intressant. De vet var de har sina väljare. Höghastighetstågen kommer att förenkla resandet mellan just dessa regioner men ger ingenting åt de övriga, som däremot får hjälpa till med notan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De får väl planera i minst en station i varje län så att folk röstar på dem... Men, vänta ... då blir det ju inga snabbtåg... Tänkte inte på det!

   Radera
 2. Ägnar mer än en tanke - jag skall nu ta och okynnesköra min diesel-truck med ett stort leende på läpparna. Det är ju dock OK eftersom jag kör "väldigt tunga stenar". När jag kommer hem skall jag vaska en flaska ädla bubblor i egen strupe.
  Ännu ett skäl till att tvinga fram extra val - att äntligen bli av med de sista resterna av MP från riksdagen.
  (Skall erkänna att jag röstade på dem 1991 när de åkte ut ur riksdagen, ett misstag jag aldrig gjort om men min röst gjorde alltså ingen skada då).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där var hela Centerns taktik i valrörelsen skulle jag säga. Varför annars rösta med MP i gymnasieamnestilagen liksom?


   Ett extraval där MP åker ut hade gynnat både S och C - S slipper ett jobbigt samverkansparti som avskys av gräsrötterna, C kan hävda sin status som "miljöpartiet" i Riksdagen. Läs gärna Lennart Olesens memoarer (MP-förhandlare som satt i de regeringssamtal som pågick 2002 mellan de fyra borgerliga och MP), de fem partierna var faktiskt överens om det mesta och var på god väg att kontakta talmannen. Tills Maud Olofsson insåg att MP hade skapat intern rivalitet om "mesta miljöparti" och valde att sitta i opposition istället.


   Ett extraval ihop med EU-parlamentsvalet i maj 2019 blir en win-win om MP åker ut, gärna om även KD försvinner (hälften av de väljarna förväntas då gå till SD ). Om 6-7% av väljarna kastar bort rösterna på MP, KD, AfS etc. och SD får 20-22% spelar mindre roll när mandaten ska fördelas. L ska räddas genom att de får tala EU-politik och hålla kvar rösterna i sin fålla med två val samma dag. Sen kan Löfvéns dröm om en mittenregering gå i uppfyllelse, C + L "tar sitt ansvar för Sveriges bästa i detta svåra läge", och den övergångsbudget vi får efter 15 november iår kommer frysa inne med alla vallöften och till 2022.

   Radera
 3. En inte alltför kvalificerad gissning torde vara att MP:s hard-core väljare bor i Stockholm, Uppsala, Göteborg, Lund och Umeå kommuner

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du glömde Malmö...

   I Lund är det området Djingis Kahn som fick MPs sympatier. Bostadsrättshus med en speciell layout.
   Förslagsvis bör en större anläggning för mottagning av asylsökande placeras nära, då det finns mark (gröna områden, sk förtätning) och goda kommunikationer (spårväg snart nära) och gott om arbetsplatser (ESS, Max4, LTH, SUS och längre in mot stan hela flummet i form av humaniora.

   Radera
  2. MP i Umeå har idkat intern sandlåda i många år, som inte imponerat på någon. Fick dock närmare 9% i riksdagsvalet 2014, men tappade minst 3 procentenheter 2018. Jonas Sjöstedt är umebo, så det är v som är stort i Umeå.

   Radera
  3. Hycklaren Sjöstedt är lika lite umebo som han är Volvoarbetare - även om han vill göra gällande att båda två är sanna. Bor gör han efter vad jag förstår på Östermalm, och hans årslånga inhopp som montör på Volvo Umeverken bestod till stora delar av springande på diverse fackliga och politiska möten då hans arbetskamrater fick täcka upp för honom. Det senare har jag från säker källa - bekanta som arbetade där då och som alltjämt gör det.

   Radera
 4. Nu hoppas jag att inte bara MP tonar ner sin profil utan även Alternativ för Sverige (as), feministinitiativet (Fi) och Medborgerlig samling (MED) och dess fåtalet sympatisörer inser att de inte har något folkligt stöd och håller en så låg ton som möjligt i minst fyra år.

  SvaraRadera
 5. Fast vore det inte mer rättvisande att gå efter riksdagsvalkrets? Skåne och VGR är indelat i fyra stycken riksdagsvalkretsar var, Stockholms län i två.

  I Stockholm röstade både länet och kommunen in MP, i VGR var det 2/4 valkretsar (Göteborgs kommun + VGR västra (omkretskommunerna till Göteborg minus norra Halland)) och i Skåne även där 2/4 valkretsar (Malmö kommun + Skåne läns södra (gamla Malmöhuslänet söder om Landskrona och Eslöv dvs Lunds kommun där MP fick 9,12% av riksdagsrösterna) ). Större delen av ytan i "storstadslänen" röstade alltså inte in MP.  Sen har du glömt Gotland (4,95% MP-röster) och Östergötland (4,12% MP-röster) i den här uppställningen. I Östergötland räckte "den fjärde storstadsregionen" kommunerna Linköping (5,64%) och Norrköping (4,04%) till att lyfta MP över riksdagsspärren. Men ok, det valdistrikt på Gotland med flest MP-röster var "Visby innerstaden" med 10,61% så lite ligger det i beskrivningen av MP som ett "storstadsparti" (vi kan utgå från öij-förhållanden här. Och deras tankegods är skyddade av ringmuren där i Visby innerstad )

  SvaraRadera
 6. Obegripligt att ett så litet parti får så stor politisk makt. Sveriges tokigaste parti. Vill utrota teknik och leva som på stenåldern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skriver du om KD nu? Nej, inte stenåldern. De vill väl bara tillbaka till medeltiden?

   Radera
  2. KD vill ju bygga mer kärnkraftverk. Låter det som medeltiden, eller har du bara fördomar?

   Radera
 7. Varför sparka 12 pers? Kan inte hela staben dela på jobben och gå ner till 6-timmarsdag?
  Eller hur var det med? Bibehållen lön?

  SvaraRadera