Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2018-10-19 12:51

Inbördeskriget väntar om Putin faller från

Efter gårdagens fullsatta föreläsning för Allmänna försvarsföreningen i Kalmar fick jag frågan vad som skulle hända om Rysslands diktator Putin skulle gå och dö. Svaret är att Ryska Federationen sannolikt skulle kastas in i inbördeskrig. Vilket kan vara intressant med tanke på kärnvapnen.
Vovotjka ombord på sin stridsbåt 90-kopia 001.
Putin sitter fast i sin egen retorik och maktspel, och har idag inte någon egentlig exitmöjlighet. Den dag han träder ner från tronen i Kreml så börjar klockan ticka och han har inte många dagar kvar att leva. De övriga kleptokraterna i det fascistiska Ryssland vill förstås ha hans miljarder, och frågan är om han ens hinner ut ur landet och hur han ska kunna flytta tillgångarna utomlands med tanke på sanktionerna.

Strategin är därför att han nu försöker tillsätta de som ska ta över efter honom, samtidigt som dessa ska garantera hans säkerhet. Vilket inte är det enklaste. Flera kronprinsar har pekats ut, men sedan hamnat i kylan och rensats ut.

Tanken är att han under denna eller nästa mandatperiod ändå ska ha ordnat ersättare, men det allvarliga är om den via plastikoperationer till synes ungdomliga Vovtjka råkar gå och dö - antingen pga akuta hälsoproblem eller kanske via den klassiska ryska förgiftningen. 

Vad händer då?

Svaret är att sannolikt kastas Ryska federationen in i ett inbördeskrig när olika kleptokrater, makthavare inom politik, underrättelsetjänst eller militär kommer försöka ta makten. Samtidigt finns det ett antal delrepubliker som inte vill vara en del av federationen, och som vill ut, och sannolikt kommer ta chansen. Tjetjenien har ett bedrägligt så kallat lugn under den av Putin sanktionerade islamistiska diktaturen i delrepubliken, men om Putins skyddande hand tas bort kan vi få ett tredje Tjetjenienkrig. Och sedan har vi alla de övriga delrepublikerna som vill ur. När de bokstavliga striderna om makten i Kreml bryter ut på olika håll lär andra passa på att försöka ta sig ur federationen.

Att det skulle bli en omfattande demokratisk reform och folklig demokratisk resning vid Putins oplanerade frånfälle är osannolikt. Övriga makthavare har allt att förlora, inklusive de miljarder man plundrat ryska folket på, på en demokratisk utveckling. Möjligen kan man snabbt starta ett krig mot ett grannland för att möjligen hindra ett inbördeskrig. Ukraina och Georgien ligger väl närmast till hands som ofarliga måltavlor i så fall, eller för den delen Vitryssland, som antagligen är den svagaste möjliga måltavlan.

Läget ser alltså inte direkt positivt ut, och det mesta talar för att utvecklingen i Ryssland bara blir värre, med det ryska folket som betalar det högsta priset även fortsättningsvis.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

34 kommentarer:

 1. Avgörande är om premiärminister Medvedev och Försvarsminister Shoigiu (och kanske några till) kan dra jämt utan Putin och förvalta arvet vidare med ett järngrepp om staten.

  Om dessa ser att de har mer att vinna på att hålla ihop än att kludda till det, så går det säkert att hantera.

  Den nödvändiga pensionsreformen som är extremt inpopulär kan knytas till Putin självt. Om han inom en förutsägbar framtid går i pension, så kan de andra fortsätta utan att den frågan direkt bränner på dem. Kanske detta mycket impopulära beslut ger en aning om att Putin-eran har ett planerat avslut i något steg längre fram.

  Medvedev får kanske fasas in igen som president, med Putin som stödhjul i bakgrunden. Medvedev lyckades ju charma väst förra gången trots Georgien.

  Putin har flyttat ut signifikanta delar av sin förmögenhet utomlands. Familjen är i delar utomlands(Schweiz). Han talar själv åtminstone engelska, tyska och svenska (ja faktiskt).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns det någon video eller inspelning där Putin talar svenska?

   Radera
  2. Har hört att han pratar ryska också. Nån som kan bekräfta det? :-)

   Radera
  3. Sök på nätet så hittar du mer info om hans svenska. Svenska var ända in mot 80-talet etablissemangets språk i Finland. Ville man påverka ledare i Finland så var det ofta mer käckt att kunna svenska. Det finns ganska omfattande svenskautbildning i just St Pete där vår gosse kommer ifrån. Detta tom med så att man trots rysk nationalism ser St Pete och Näsets koppling till svensk historia. De kan sin Torkel Knutsson (initierade greppar).

   Tänk bara på de troll som tidigare gästade detta forum, visst var de bra på svenska många gånger. Studenter som knäckande extra med synopsis för argumentation och vilseledning.

   Radera
  4. Vore rätt kul om han pensionerar sig i Sverige och talar svenska med grannarna! Söker han asyl i Nacka får han troligtvis en villa för 13 miljoner betald av Nacka kommun också!

   Radera
  5. Putin söker politisk asyl i Sverige.. Ja, det skulle nog fan gå igenom.

   Radera
 2. Jag håller i stort med. En vidare analys om olika krafters makt och intressen kanske?
  Det är ju inget underligt att någon mäktig försöker ta position om en annan faller ifrån.

  SvaraRadera
 3. Förra gången Putins popularitet vacklade 2013 så blev det dags för Krim. Vad blir det nu?

  Intressant artikel i dag i svenska Yle om det.

  SvaraRadera
 4. En annan fara med Putin skulle kunna vara hans minskade popularitet hos det ryska folket. Förra gången hans popularitet minskade erövrade han Krim. Den här gången då han höjer pensionsåldern, vad gör han då?

  https://svenska.yle.fi/artikel/2018/10/19/putin-svek-ryssarnas-forvantningar-och-nu-rasar-hans-popularitet

  SvaraRadera
 5. Om Ryssland faller sönder borde vi inte då ta tillfället i akt och anfalla och ge igen för gammal ost.

  SvaraRadera
 6. Inbördeskrig tror jag inte på då det vore dåligt för affärerna snarast att övriga oligarker delar upp kakan. Kanske några kosmetiska reformer som skall signalera öppenhet och reformvilja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inbördeskrig betyder inte vare sig allomfattande eller permanent. Det kan vara lokalt och tillfälligt. Men i synnerhet kommer det innebära att delrepubliker vill bryta sig loss, och den eventuella centralmakten kommer i så fall svara med våld.

   Radera
  2. Undrar hur dragkampen blir mellan Sankt Petersburg och Moskva?

   Radera
 7. Det kan ju också vara så att Putte under sin tid på maffiatoppen samlat på sig information om alla potentiella usurpatorer och andra maktaspirerande kandidater att han i praktiken blir onåbar, och att dessa gör allt för att hålla honom vid liv för att förhindra att informationen kommer ut. Kanske så att de i praktiken efter pensionen isolerar honom från omvärlden för säkerhets skull, men låter honom leva ut sina dagar i någon datja i hopp om att informationen är säkrad.

  SvaraRadera
 8. Blev inget inbördeskrig vid Sovjetunionens sammanbrott. Självklart klarar man Putins pensionering också. Men han är ju i toppform och alltjämt populär så han kan lätt sitta 15-20 år till.

  Det är för övrigt mycket troligare att det blir inbördeskrig i Sverige än i Ryssland inom de närmaste årtiondena.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev ett antal inbördeskrig efter Sovjetunionens sammanbrott. Hört talas om första och andra Tjetjenien-kriget, Dagestan, Tajikistan (som väl för övrigt folkomröstat om att få lämna Ryska Federationen, men tydligen gäller sådana folkomröstningar bara i andra länder), mfl.

   I själva verket har det alltså blivit inbördeskrig i Ryssland, men inte i Sverige.

   Radera
  2. Den här gången har hanterandet av Ukraina lärt alla att man aldrig skall lämna ifrån sig sina kärnvapen i utbyte mot värdelösa säkerhetsgarantier.

   Så om de strategiska och taktiska kärnvapen omdisponeras av centralmakten är det mycket intressant information.

   Radera
  3. Gudsförgätna hålor som Tjetjenien och Dagestan, visst, men inte i större skala än så. Dessutom finns det en underliggande problematik med "fredens religion" i dessa områden. Inte konstigt att det brakar loss då.

   Radera
  4. Det blev inget inbördeskrig när Stalin dog. Finns det verkligen ingen Chrusjtjov eller Andropov som är en naturlig efterträdare till allas farsa?

   Radera
  5. Det dog rätt många pga Stalins död. Och Ryssland är inte Sovjetunionen.

   Radera
  6. Utöver ovan nämnda inbördeskrig så skedde ju ett antal kupper och regelrätta strider mellan olika arméförband i Moskva och det ryska "vita huset".

   Radera
 9. Det första som händer när Gazprom's pengar inte längre kan användas för att destabilisera demokratierna i väst blir väl att alla politiska nazister får söka alternativa inkomstkällor. Kanske kan den bannade personen-som-ej-bör-nämnas-vid-namn bli dokusåpakändis. Förslagsvis nästa säsong av Nasizst söker fru kanske kan vara något som även motar ensamheten.

  SvaraRadera
 10. Man bli bara överraskas om detta duma artikel.Ingen kunskap och bara propaganda för folk som vet var är Ryssland är och hur berkligen tänker rysska folket.Läs ni om ni är intresserade Lars Bern artiklar på hans hemsida.deras

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kör du med Google Translate från annat språk?

   Ryska folket som jag träffat ett flertal gånger på olika platser i det stora landet i öster är väldigt gästfria, ödmjuka och trevliga. De vill ha ett bra liv och kunna ta hand om sig själva och sina familjer.

   Dräggen som suttit/sitter i Kreml däremot har för det mesta fört landet och dess ekonomi rakt över ända i jakten på att upprätthålla/återupprätta något slags tokimperium.

   Vänd på steken, om Kreml inte snurrat iväg på nationalistiska tokresor så hade RF idag med en normal utveckling kunnat vara en ledande stat inom EU med en fantastisk potential för industrialisering, forskning och utveckling. Ett kraftigt ökande välstånd och en inkörsport för handel med Asien, men nä korkskallarna i Kreml tycker det är långt bättre att tjuvroffa en bit stäppland någonstans och att folket får äta kattmat pga sanktionerna. Trist utveckling för ryska folket.

   Radera
  2. rysska folket tänker berkligen micket bra, eller hor. duma artikel! Man bli bara överraskas. så himla dumt!

   Radera
  3. Unknown skriver bara dumheter.
   I det här forumet tror ingen på en clown av den kalibern. Och unknown kommer inte till tals med sina åsikter i MSM. Så vad är poängen med hans (ja, det är en han, eller hen, men inte hon) åsikter? De skapar/förändrar/påverkar ingenting. Ett bortkastat liv.

   Radera
 11. På UR finns Simon Reeves stora Rysslandsdokumentär i tre delar, sevärd.

  SvaraRadera
 12. Är så trött på smutskastningen av Ryssland. Var är USA:s sanktioner mot Saudiarabien nu när det mer eller mindre är klart att dom utförde mordet på Kashoggi? Enda skälet till svartmålningen av Ryssland är att dom står upp mot globalisterna som annars skulle slitit landet i stycken för att sedan plundra det. Ryssland har redan upplevt bosjevikerna och nu under 90-talet de sk oligarkerna. Det är vi i väst som är de stora förlorarna som låter våra länder styras av globalister. Sverige är i princip bankrutt om man ser till våra totala skulder (stat+kommuner+privata), höjer vi räntan kraschar ekonomin.
  Folk är så sjukt tröga och Cornu vet att han måste slicka globaliströv för att fortsätta sin karriär som författare.
  Ställ alltid frågan "Qui Bono" så kommer man att se allt mycket klarare.

  .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är vi som är de verkliga globalisterna Phil. Gå inte och tro att det är några andra. Sverige är mästare på detta. Alla i Sverige direkt eller indirekt är beroende av att vi är mästare på det. Vi har en totalt överdimensionerad andel storföretag som tar hem sina vinster från utomlands för beskattning i lågskattelandet Sverige via avancerade transferprisavtal. Vi strippar bolag utomlands på admin och kostnader, sparkar anställda och flyttar de jobben till låglöneländer. Kostnaderna sjunker och vinsten tas hem till 22% beskattning (snart 21,6%).

   Om du är svensk i Sverige så sågar du just nu grenen du sitter på med din argumentation. Globalister är inte några läskiga figurer i utlandet. Det är du och dina grannar. Alternativet är en tillvaro med kraftigt sänkta löner, pensioner, än sämre sjukvård. Var tror du slantarna egentligen kommer ifrån? Ditt resonemang är grymt naivt tyvärr.

   Radera
  2. När man ser på den totala misären i Ryssland är det rätt tydligt vilka som är vinnarna.

   Radera