Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2018-10-23 17:02

Höststädning av odlingar och trädgård

Eftermiddagen har ägnats åt att höststäda odlingarna och avveckla växthuset. Detta sedan slutsatsen nu är att sommaren är slut.
Sista skörden av tomater.
Således har de sista tomaterna skördats och de som inte ännu är mogna får ligga och dra till sig. Förra årets vitlök har skördats och ny har planterats. Morötter och gul lök är inne. Paprikan, chilin och physalis, samt klemetinplantan från växthuset har flyttats in i huset med hopp om att de ska leva lite till.

Ute finns fortfarande brysselkål, även om blomkålen och grönkålen nu är skördad, samt förstås kryddor. En del prydnadsbuskar har beskurits.

I övrigt är utemöbler undanstädade och bevattningsslangarna räddade in från frosten. Och krukor mm har flyttat in i ladan. Finns en hel del kvar att ta hand om, men kanske halva jobbet blev gjort nu under eftermiddagen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

20 kommentarer:

 1. Vi tömde vår odling som vi har ute och mot husfasaden. Sjukt mycket tomater det har blivit i år. Vi fick dela till andra. (4 plantor). Zucchini, gurka och pumpa (pumpa=ett måste när man bor nära Öborna, annars attackerar de) blev det ganska mycket av.
  Fick recept av en Libanesisk kompis på hur man syrar gröna tomater. Blir kul att testa till vintern :)

  Får ni mycket grönkål? Av nån konstig anledning får vi aldrig fart på den. (Gott med grönkålschips :)

  SvaraRadera
 2. Inga Golden Bumble Bee? Smakar väldigt gott. Fast visst behövs tomater med olika smak i salladen. Vi skördade också de sista idag.

  Tog in lite skott och ska försöka övervintra tomater i värme och ljus för tidig vårstart. Lyckas detta så lovar jag bjuda på en god sallad i maj (eller lite senare)
  För säkerhet så kommer också frön att sås.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur förvarar du frön? Vi tvättar våra och lägger de i kaffefilter tills vi ska så :)
   Vi kör på San Marzano tomater för hela slanten :)

   Radera
  2. Problemet är att vi odlat så många olika sorter och har svårt att styra bin och humlor till att bara hålla sig till en sort. Odlar man bara en sort i ett växthus och har egna humlor går det ofta bra att få frön av rätt sort. Men visst finns chansen att få en ny världsbäst sort med olika sorter om bina får pollinera fritt.

   Andra växtfrön förvaras torrt här hemma.

   Imorgon avses plantera två nya äppelträd. Har torkat en del äppelskivor från de gamla träden, som antagligen planterades på 40-talet eller tidigare. Inget vin tillverkas i höst pga tidsbrist. (och att det nästan alltid blir ganska dåligt, men en sällsynt gång för många år sedan blev det mycket hög kvalitet. Kvalitet är inte alkoholhalt för det kan man knappast misslyckas med.)

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Vad härligt!
   Vi har ingen kontroll tyvärr över bin och humlor men växer gör det. Inte grönkål tyvärr men allt annat :)

   Vi brukar faktiskt torka äpplen också. Skiva dem och sen strö kanelpulver och sen torka. Mums! Supergott och nyttigt! :)

   Radera
 3. Röjt skottfält och grävt ur haha:en inför zombie-apokalypsen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Redan gjort tidigare, men jag klippte ner några buskar som gjorde det svårare att snajpa ner till vändplatsen.

   Radera
 4. Glöm inte "snöskyffel tas fram"

  SvaraRadera
 5. Grönkål skördas traditionellt inte förrän efter första frosten. Annars måste den frysas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frost i natt. Och vi gör chips av dem.

   Radera
 6. I landet växer 10-15 grönkål i väntan på jul. Det är fortfarande gott om purjolök, morötter, mangold och persilja. Jag väntar några veckor med att sätta vitlök. Håller med om den fantastiska tomatsäsongen, för att inte tala om alla äpplen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äpplen blev det gott om för första gången på våra fem år gamla träd, men sommarhettan tog styggt på rönnen. Så någon elak rönnbärslarv gav sig på äpplena istället för de avsaknade rönnbären. :(
   Fick kassera samtliga äpplen så träden fick ägna sig åt att växa istället för att producera frukt, ytterligare ett år... :)

   Men, men, planerar att ha jordkällare klar först nästa säsong, så kanske vart menat att inte få någon skörd i år.

   Radera
  2. Men vad gör ni för att grönkålen ska växa? våra blir 2cm stora och sen inget mer :(

   Radera
 7. Vilken jord och gödsel använder ni till era odlingar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En bra planteringsjord med högt näringsinnehåll, tomater är hungriga. Sen tillskottsgödsling under säsongen. Egentligen behöver de mest jämn tillgång till vatten. Tomater är högavkastande och snälla att odla.

   Radera
  2. Odlar ni i hinkar som t ex murarbaljor - och ska det vara hål i botten? Jag har odlat tomater i växthus, men de hann inte bli mogna. Sedan blev det så många torrsomrar med bevattningsförbud, pga att brunnar sinade. Även nu med kommunalt VA var det bevattningsförbud i somras. Jag samlar regnvatten i tunnor sedan länge för de känsligaste prydnadsväxterna.

   Radera
  3. Stora tråg med dränering, så murarhinkar bör fungera. Men med hål i botten.
   Tomater är sydamerikaner, så de älskar sol och värme. Glöm inte att insekter behövs för polinering, annars får man ruska plantorna.

   Radera
  4. Jag äter mycket små tomater, halverar dem och lägger på tallriken + river ostbitar på dem och stoppar tallriken in i mikron ett par minuter - ett lättlagat, nyttigt mellanmål. Jag gillar inte stora tomater.

   Radera