Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2018-10-17 18:17

Höstsol över Krim, Kertsj och Azovsjön

Tio personer ska ha dödats och fyrtio skadats på en skola på det av Ryssland ockuperade Krim. Även om det mest ser ut som en skolskjutning lanserar Kreml det hela som terrorism. Som konsekvens av detta har Ryssland nu stängt ner Kertsj-sundet och därmed tillgången till Azovsjön, för alla utom ryska fartyg. Det hela är som hämtat ur min roman Höstsol där ett terrordåd mot en skola i Narva gör att Ryssland stänger ner Östersjön och tänder en konflikt.
Rysk polis i gruppering omvänd igelkott, även känd som formation skithög.
Initialt talades det om en bomb mot en skola på Krim. I min roman Höstsol så sker det just ett terrordåd med en bomb mot en skola i Narva. Naturligtvis drog Kreml omedelbart slutsatsen att det var terrorism, trots att det dagligen sker explosioner i gasledningar i Ryssland, enligt devisen korruption och korrosion.

Sedan framgick det att det skulle handla om beväpnade angripare som sköt alla de såg. Dock har det publicerats ett foto på en av dessa angripare, som tydligen var den ende som sköt. Den unge killen på bilden är späd och har ryssblont hår, och ser helt enkelt ut som en skolelev. Han ska sedan hittats död via självmord.

Det hela talar alltså för en skolskjutning, vilket bekräftas av bekanta till gärningsmannen, som ska ha hatat skolan och ville hämnas på lärarna och eleverna på gymnasieskolan. Gärningsmannen ska också klätt sig i princip exakt som en av gärningsmännen i en spelfilm om massakern på amerikanska Columbine High.
Ryska inrikestrupper från Omon. Som för övrigt ser ut att stavas som homo om man tittar i en spegel.
Men Kreml lanserar det hela som terrordåd. Man har nu stängt ner Kertsjsundet för annat än ryska (örlogs)fartyg, och därmed nekat Ukraina tillgång till Azovsjön och sin kust där. I Höstsol stänger Ryssland ner Östersjön pga terrordådet mot skolan i Narva.

Det är det där med verkligheten och dikten. Vad som egentligen har hänt - gasledning, skolskjutning, terrordåd - spelar mindre roll. Det som spelar roll är hur diktaturen i Kreml väljer att agera utifrån detta. I värsta fall tas det som en anledning till att eskalera till ett fullskaligt krig mot Ukraina, varför nu Ukraina skulle angripa sin egen befolkning i det av Ryssland ockuperade Krim, men mer sannolikt eskalerar det inte hela vägen. Men Kertsjsundet kan i strid mot internationell rätt fortsätta vara stängt, kanske permanent. Det är inte så att Ryssland bryr sig ett dugg om internationell rätt, även om de gärna vill ha något att skylla på så deras nyttiga överutmanade och inflytelseagenter kan hänga på.

Kremls hastiga agerande i att hävda terrorism och omgående stänga Kertsj-sundet har sannolikt röjt vad diktaturen hade för planering, dvs omgående skylla på Ukraina och stänga av landets tillgång till Azovsjön. 

All information på English Russia pekar på att detta var en skolskjutning och inte något annat.

Kom ihåg att förhandsmoderering är på, så rysstrollen behöver inte ens försöka posta kommentarer.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

5 kommentarer:

 1. Om jag inte är ute och cyklar så går väl en mycket viktig del av Ukrainas export havsvägen från Mariupol via Azovsjön? Så lämpligt för Ryssland att de då lyckades slå ut eller ta över hela Ukrainas flotta 2014. Annars hade det kunnat bli svårare för dem att stänga Kertsj-sundet.

  En annan reflektion är varför händer detta just nu, utöver att skolskjutningen gav en dålig ursäkt? Intressant i sammanhanget är att den av Ryssland exkommunicerade ukrainska kyrkan för ca en vecka sen blev upprättad och erkänd av patriarken av Konstantinopel, samt erhöll kanonisk status och självständighet från Moskva-patriarkatet (det "tillfälliga" tillstånd Moskva-patriarkatet fick av Konstantinopel att styra över kyrkan i Kyiv på 1600-talet drogs nu tillbaka).

  Det här kanske låter som en småsak för svenska öron, men det är inom den ortodoxa världen en otroligt stor grej och ryssarna är helt vansinniga över detta. Den rysk-ortodoxa kyrkan riskerar att på sikt mista nästan hälften av sina medlemmar (eftersom dessa är ukrainare) och med det stora intäkter. Därmed dör Putins dröm om att det politiskt styrda Moskva-patriarkatet ska ta över från Konstantinopel som den "främste av likar" bland öst-ortodoxa kyrkor och kunna använda kyrkan som inflytelsevapen för att återskapa ett stor-Ryssland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Moskvapatriarkatet får väl sälja mer smuggelcigaretter för att kompensera så kan Lievpstriarkatet ägna sig åt barer och fight clubs.Dnieper rinner väl ut på västra sidan av krimhalvön så det borde inte vara så stora problem för sjötransporter. Intressant dock att få uppleva en schism.

   Radera
 2. Kommer inte våg vilken MSM-sida, men rubriken var något i stil med "Ryssland: ...". Så MSM har börjat erkänna Krim som en del av Ryssland?

  SvaraRadera
 3. Får du betala länkskatt till Kreml när du länkar till English Russia?

  SvaraRadera
 4. Antar att Ukraina inte har låtit några betydande mängder import/export gå över Azovska sjön sedan 2014? Mariupol ligger ju dessutom inom artilleribeskjutningsavstånd från de rysklejda legosoldaternas rysskanoner.

  Klart som korvspad att RF vill stänga Azovska Sjön av många anledningar, tex bron till Krim som kostat en hel del som de inte egentligen har råd med. En påsegling, olycka eller annat som påverkar brons funktion vore ett stort debacle.

  RF vill säkert binda samman rebellområdet med Krim. Att stegvis stänga till är i linje med det.

  SvaraRadera