Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2018-10-01 14:16

Hemnet: Rekordutbud bostadsrätter till salu - även villor i Stockholm

Hemnets statistiktjänst rapporterar att det nu är ett rekordutbud av bostadsrätter till salu i Sverige. Det har aldrig tidigare, oavsett årstid, varit så många lägenheter utlagda på hemnet. Antalet villor till salu i Stor-Stockholm slår också rekord för säsongen.
Lägenheter till salu i Sverige.

Det råder alltså ett rekordutbud på lägenheter till salu hos Hemnet. Siffra 22 668 lägenheter har aldrig tidigare överträffats hos Hemnet tillbaka till januari 2014, vilket är så långt som deras statistik sträcker sig. Detta oavsett vilken tid på året, så rekordet är inte bara säsongsmässigt.
Lägenheter till salu i Stor-Stockholm.
För Stor-Stockholm är dock läget i princip samma som för september månad förra året. Ett utbud nära förra årets toppnivåer alltså, med 9 130 lägenheter till salu i "bostadsbristens Stockholm".
Villor till salu i Stor-Stockholm.
Förra årets rekordutbud på lägenheter speglas nu i år i villorna i Stor-Stockholm, där vi för femte månaden på raken ser ett säsongsmässigt rekordutbud.

En slutsats är att det eventuella toppandet av bostadsbubblan bland lägenheter i Stockholm successivt sprider sig som ringar på vattnet ut över resten av landet, som ännu inte justerat priserna till säljbara nivåer eller ännu inte gett upp och dragit tillbaka objekt till salu.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

30 kommentarer:

 1. Jag är säker att det är Rysslands fel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Genom att utöva militär aggression i världen så skapar man oro hos människor vilket leder till minskad konsumption.

   Radera
 2. Det är väl tur att det är många objekt ute till salu för annars hade budgivningarna dragit iväg med minst 10-20%.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller varför inte 100%? Eller 150%? Bara fantasin sätter gränsen. Verkligheten kommer aldrig ikapp. Har den väl aldrig gjort förr? :)

   Radera
  2. @HMG: Möjligt men så länge vi har så här lågt ränteläge går inte priserna ner iallafall. Som sagt så stiger det i alla fall i budgivningarna i Göteborg. Eller som en kompis sa till mig här om dagen: "Medan du trott på bostadsbubbla har jag blivit mångmiljonär med både köpt bostad och investerade pengar på börsen".
   Visst kan bostadspriserna sjunka med några procent men han har ju en belåning på 20% genom värdeökningar och flytt. Losers är dom som tror att det inte blir några nya ATH. Sanningen visar sig dock vara någon helt annan :)

   Radera
  3. Att det är en bubbla har ju inget att göra med om man vinner eller förlorar, bara att det kommer finnas de som förlorar för att de hade fel timing. Sen tycker inte jag att man ska spekulera med hävstång på en nivå som riskerar den grundläggande privat ekonomin

   Radera
  4. Jo dom som köpte i ATH 2017 förlorade delar av sin kontantinsats i Sthlm. I Göteborg är det i princip återhämtat. Om 2 år är dom antagligen på + sidan igen.

   Radera
  5. Ja det finns så klart vinnare, och inga förlorare fören det kraschar. Tror själv att den stora frågan är om man lyckas sänka skukdkvoten innan räntan höjs, en mer "normal" ränta skulle definitivt krascha dagens priser. Delar man tron att vi aldrig mer kommer se räntor över någon procent så blir det ju annorlunda. Personligen så tycker jag att man bör räkna med 10% i ränta + amortering. Jag ser inga skäl att anta att man inte kommer se räntor över 10% under amorterings tiden för ett bostadslån. Det är ju en rätt lång tid, men risken avtar ju i takt med amorteringar

   Radera
  6. @Dan: Ränta på 10%? Ja då justeras prisnivån definitivt ner både på bostadsmarknaden och börsen. Har du värderat risken i att hålla dig utanför ett helt liv ifall det inte inträffar?

   Radera
  7. Jag menade iofs 10 totalt ränta + amortering. Hade själv räntor på 12 för inte så länge sedan (eller ja drygt 20år) och ser inte hur man kan vara så säker på att de inte går upp att man riskerar att sitta med mångmiljon lån, i värsta fall som blanco lån.

   Radera
  8. Och jag ser ingen risk i att hålla mig utanför, bor i hyresrätt numera och nöjd med det. Gissar att min villa har stigit runt miljonen på runt 20år och nä den ligger inte i någon storstads region.

   Radera
 3. Som förväntat när det går från köp först, sälj sen till tvärtom.

  SvaraRadera
 4. Kan det inte vara så att Hemnet bara har större andel av bostadsannonserna nu än tidigare? Eller finns verkligen precis alla bostadsannonser där, även redan 2014?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är en relevant invändning men de har väl snarare tappat än ökat? Blocket hade väl i princip inga 2014 såg någon uppgift om att de tagit 20%

   Radera
 5. Det är hemskt mycket nyproduktion, åtminstone när det kommer till brfer.

  Av 48 annonser i ett område söder om söder är enbart 8 från det befintliga beståndet, resten är nyproducerat och deras flippare. 'normalt' för området är kanske 15-20 bostäder till salu...

  I områden runtomkring utan nybyggen är utbudet rekordlågt.

  Min slutsats, som visserligen är anekdotiskt, är att det är ruskigt mycket nyproducerat på marknaden nu, och att folk avvaktar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rätt mycket mer nyproduktion ute samma tid nästa år. Varje färdigställt hus är fullt med klippare som vill ut.

   Radera
  2. Som det ser ut nu kommer problemet med för få HR att snart försvinna..

   Radera
  3. Tar nog ett tag. Bolagen har redan betalar för mycket till kommunerna för marken, husen alldeles för underhållskrävande för professionella hyresvärdar, så det blir svårt att prångla ut dem som HR utan nån konkurs och skuldreducering på vägen.

   Radera
  4. Eller lägga ut som HR och sedan börja bearbeta beståndet - skulle vara en möjlighet.

   Radera
 6. JM och BONAVA har vänt upp på börsen sedan i somras. Aktieanalytikerna har blåst faran över redan för de största nyproducenterna.

  SvaraRadera
 7. Vi har inte lågränteläge särskilt länge till, tror jag...som jag länge tjatat, bopriserna kommer att halveras och sända Sverige in i den djupaste av lågkonjunkturer någon av oss upplevt samt skapa mkt obehagliga sociala spänningar i samhället. God natt, Sverige...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp och sen kommer 23 grönklädda Ryssar att ockupera västkusten med sin eftersatta militära teknologi. Vi kommer överge kronor och ersättas med rovor som betalningsmedel. Sedan kommer en meteor träffa Sverige och dela landet i 5 delar (VG regionen hamnar antagligen någonstans vid Cypern och Erdogan startar ett erövringskrig mot Göteborg eller Götücüglan). O.s.v.

   Radera
  2. Säg mig lille vän, vad tror du händer med bomarknaden OCH övriga ekonomin i landet OM vi får 4-5% boränta...? Säg inte att vi INTE får det. Vad tror du händer med konjunktur, arbetslöshet, konsumtion, skatter, egenavgifter, pensionsurgröpning...DET ÄR KÖRT. Då svarar du; - Ja men vi har ju ingen statsskuld...Förvisso, men ska vi sätta både stat och hushåll i oöverkomlig skuldsituation för all framtid...?

   Radera
  3. Jag säger inte att det inte kan hända. Men vad skulle motivera en ränta på 4-5%? Fed höjer räntan ja, ECB också, men kronan kommer slaktas långt före räntan höjs. Räntan kommer börja höjas i efterhand när lönerna sticker pga den slaktade kronan.

   Radera
  4. Svaret stavas: Global bond bubble...
   Boräntan kan nog komma att bli långt högre än 4-5% när obligationsbubblan spricker...

   Radera
  5. Ja kan nog finnas anledningar, och framför allt så är ju tidshorisonten på bostads lån lång. Sen så tror jag att 4-5% är en önskvärd nivå. Om man vill ligga på inflation runt 2 och att man bör få avkastning på sparkonton. Och att några lån till privatpersoner överhuvudtaget har ränta under inflationsmåttet är märkligt anser i allafall jag.

   Radera
 8. Om man vidgar blicken lite utanför det "hyseteriskt ängsliga" Stolleholm så finns det gott om fina fastigheter till mycket rimliga priser!

  vedpanna, egen brunn, mat- och vinkällare, vedspis i köket och flera kaminer, stora områden för egen odling mm

  https://objekt.fastighetsbyran.se/Objekt/?source=Hemnet&ObjektId=1917124

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som med alla nyare hus, lite smäckkänsla. Det är väldiga fyrkanter överallt. Titta på innertaken på uteplatserna. Men det är väl så bra det blir. Jag skulle vara ledsen om jag var den ansvarige. Och jag ser en hel del kåkar jag undrar om kokainfolket bygger? Typ rysk modern lyx.

   Radera
  2. Jo, iofs..
   Sedan så är ju energiklassen - F - inte direkt någon höjdare för ett hus byggt 2007

   Radera