Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2018-10-06 10:44

GRU:s inkompetens knappast en nyhet

Den ryska militära underrättelsetjänsten GRU:s inkomptens fortsätter exponeras av nya medier. Inkompetensnivån lär dock knappast vara en överraskning för de professionella underrättelsetjänsterna, inklusive svensk underrättelsetjänst. Skillnaden är att nu har media fått upp blodspåren, som underrättelsetjänsternas professionella blodhundar sedan länge haft koll på, men inte agerat öppet på.
Avgående C MUST Gunnar Karlsson har sannolikt järnkoll på GRU i Sverige.
GRU är den ryska militära underrättelsetjänsten. Man har också SVR, som är utrikesdelen av det forna KGB. Att GRU lider av en del kompetensutmaningar har med all sannolikhet varit känt hos västs underrättelsetjänster. Men man röjer normalt inte vad man vet, utan agerar i tysthet. Antingen genom att övervaka, plantera felaktig information, eller för den delen underrättelseinhämtning genom att följa vad GRU-operatörerna faktiskt inriktar sig på. Eller kanske personbaserad inhämtning genom att rekrytera dubbelagenter. 

Samtidigt har Säpo i sina årsrapporter tydligt skrivit att Ryssland utövar spionage mot Sverige. Aktiviteten är känd, och att de flesta "diplomater" på Gjörwellsgatan i själva verket är underrättelseoperatörer är också känt.

Vad som hänt med Skripal-historien är att brittiska myndigheter (underrättelsetjänst) rätt omgående pekade ut Ryssland och de hade bevis. En del av dessa bevis framkom nu när man väckte åtal mot de två ryska GRU-operatörerna. Därmed öppnades portarna för Bellingcats grävande OSINT-journalister. Ett andra steg var utvisningen av "diplomater" från Nederländerna, efter att dessa GRU-operatörer försökt hacka det schweiziska laboratorium som utförde Novichok-analyserna. Denna operation hade västs underrättelsetjänster stenkoll på från början, men med utvisningen öppnades även ingången för nya medier.

Vi kan vara helt säkra på att underrättelsetjänsterna inklusive svenska MUST visste allt detta redan innan - de är professionella, har större resurser än Bellingcat, men berättar förstås inte vad de sysslar med.

Sveriges försvar agerar inte i ett informationsvakuum. Vi har underrättelsetjänst via bland annat MUST och Säpo, vi har signalspaning via bland annat FRA. Vi har analysavdelningar. Vi utbyter information med andra demokratiers underrättelsetjänster och signalspaning. Ryssland måste förlita sig på att ingripa i vår politiska beslutsprocess, reflexiv kontroll, för annars har de inte en chans att nå de överraskningsmoment som behövs för framgång. Detta lyckades man med i Krim och sydöstra Ukraina.

Bara för att vi inte säger vad vi vet om den ryska inkompetensen betyder det inte att vi inte kände till den och ryska operationer mot Sverige.

Exempelvis var det knappast en slump att Sverige skickade permanent trupp till Gotland ett år i förväg. Sedan kan vi officiellt kalla det en analys av det allmänt ändrade säkerhetspolitiska läget. Som sig bör.

Men var trygg i att underrättelsetjänsterna vet vad de håller på med. Det är bara det att du inte vet vad de håller på med. 

Kompetensnivån på GRU skiljer sig egentligen inte särskilt mycket från de uselt utrustade, dåligt motiverade, dåligt utbildade, av "kamraterna" misshandlade och våldtagna ryska tvångsrekryterade värnpliktiga soldaterna. Man brukar säga att ryssarna är mästare på att planera, men lyckas bara genomföra tack vare volym och ointresse att stoppa dem. Det de mot förmodan lyckas med sker trots deras kompetensnivå, inte tack vare.

Svenskt försvar behöver dock upprustas ändå, just för att hantera de ryska volymerna och den Kremls vilja att angripa grannar och demokratier. Att det antagligen går 10-20 ryska soldater på en svensk är ingen tröst när det finns 21 stycken våldtagna ryska soldater per svensk rekorderlig krigsman.

Agerar gör man om det är akut, alternativt när man kan tillfoga motståndaren största möjliga skada. Det finska tillslaget mot det ryskägda företaget i Åbo skärgård är ett exempel på det senare - vänta tills motståndaren gjort alla sina investeringar, byggt upp sina nätverk, och flyttat sina 30 miljoner i kontanter till anläggningarna.  slår man till. Betyder inte att man inte brytt sig fram tills dess eller svävat i ovisshet.

På samma sätt kan vi förmoda att det är i Sverige. Svenskt kontraspionage slår till när man kan orsaka mest skada, eller om det är akut. Räkna med att vi har det som krävs för att snabbt kunna avveckla både GRU och SVR:s verksamheter i Sverige. När vi anser att det är optimalt.

Pga mediaavlöjandena får GRU nu på många punkter börja om från början, och kanske skickas tillbaka 10-15 år. Inte en nackdel för oss, men gör att vårt nuvarande kontraspionage också får börja om på dessa punkter. Vilket vi kanske hellre hade gjort vid en annan tidpunkt.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

24 kommentarer:

 1. Det sägs att ryssarna har ca 100 000 man i luftlandsättningsstyrkor. Hur är det med kompetensen och utrustningen hos dessa? Är det också roterande värnpliktiga eller utgör yrkessoldater en del?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns en del kontraktniki, yrkessoldater. Men i princip värnpliktig bas. Ser bra ut på propagandafilmerna, men som du ser på detta fotot ser det inte så bra ut när inte propagandan är på plats

   https://cornucopia.cornubot.se/2018/01/krigets-farger-obligatorisk-lasning-om.html

   Radera
  2. Så bara för de inte står i givakt 24/7 är de usla soldater?

   Radera
 2. Om Ryssen nu är ett sånt klappträ kanske du kan skriva lite mer om att Interpol har en chef som varit minister i Kina och numera försvunnit under en resa till Kina.

  Oksanen och kamrater (vet inte om du ingår där) hojtar så fort ett par unga ryssar härjar runt lite på twitter men en kidnappad interpolchef not so much.

  Dags o kolla narrativet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En "glajonsfigur" främst utsedd på sina politiska kopplingar. Han har inte varit operativt ansvarig på något sett utan mer varit inne på "wine dine" spåret.

   Som Kineserna säger "vi ser inte honom som en chef för Interpol, vi ser honom som en kines".

   Radera
  2. Xi Jinping slår till hårt sitt försök att rensa upp i korruptionsträsket, det är säkert förklaringen och den lågmälda reaktionen från Interpol.

   Radera
 3. Helt värdelösa kan dom inte vara. Bergling, Wennerström osv. SVTs sänder ett program där Wennerström konstant framställs i förlåtande form, när han egentligen var en ytterst självisk och farlig person. Han sålde i stort ut hela försvaret. Riktig djävla förrädare som hade kostat 100.000 tals svenskar livet. Och vem var Wennerströms medhjälpare som kom undan? Sverker Åström som var aktiv i Kujbysjev under kriget? Pierre Schori? eller tom Olof Palme? I underrättelsetjänstens värld kan allt hända. Ser man på sveriges utveckling efter Palmes död, så känns det som ett politiskt mord. Folkhemmets död. Eliten har skott sig på folkets bekostnad. Hade aldrig skett med Palme.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Skrev fel. Det är väl just på grund av Palmegänget och deras reformer av grundlag, rättssystem och skola som traditionella Sverige har dödats. Det hade inte gått lika lätt med ämbetsmannaansvar och maktdelning. I honom hade du av allt att döma en stor landsförrädare. Kanske till förmån för Internationalen.

   Radera
 4. Tror det är rätt bra om man har koll på deras verksamhet och inte bara slår till och stänger ner dem... då vet man ju inte vad de håller på med, eller har kontroll på deras verksamhet.
  Men det borde finnas oskrivna regler som att man inte förgiftar folk på andras territorier.

  SvaraRadera
 5. Jag förundras att bögskräcken alltid är som störst I de länder där män våldtar män…
  Ännu ett bevis på att de mest homofoba är det som innerst inne l'ängtar efter en Apache indian.

  Sen är det roligt att man gäörna hänvisar till Rysk kompetens med de gamla framgångar de hade.
  Denna kompetens rasade under slutet på kalla kriget I takt med att svagheter I ledning och ekonomi visade sig. Sen finns det exempel på personer som exempelvis Vladimir Vetrov (Googla "the farewell dossier") som I princip lade hela spioneriet öppet och skapade enorma kontraspionageframgångar för väst.
  Väst har generellt undvikt att slå på stora trumman med sina framgångar för att kunna fortsätta operationerna. Ryssland är som en liten hund som skäller hela tiden. Visst kan bettet göra ont likgförbannat men du lär inte avlida.  SvaraRadera
 6. En liten uppdatering GRU finns inte längre! Men vem bryr sig det viktiga är att minnas att Ryssland = Ondska

  SvaraRadera
 7. Det är ju på ett sätt synd att dessa medier avslöjar de ryska agenterna, eftersom att västländernas underättelsetjänster annars skulle kunna fortsätta att hålla koll på dem. Nu får ju GRU bakläxa och kanske bygger ny och bättre verksamhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säkerligen. Dock skickar det tillbaka GRU 10-15 år om man rullar upp hela deras nätverk.

   Radera
 8. Hmm. ryska underrättelsetjänsten har rykte om sig att vara bland de bättre i världen både då och nu, ungefär i klass med ryssarnas raket och rymdteknik.
  I ljuset av detta är fallet med Skripals sannolikt ett dåd av intressen, som vill svartmåla Ryssland av välkända orsaker.
  Inte ens Albaniens säkerhetstjänst skickar sina mordagenter med moderlandets pass och låter dem posera på så många offentliga övervakningskameror som möjligt.
  Nyttiga idioter till höger och vänster verkar dock ha svalt detta bete, med både krok och lina.
  Noterar dock att nickedockor i msm knappt följer tramset med Skripals längre, gränsen för idioti verkar faktiskt våra nådd för dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lol. Det var nog det dummaste och mest pinsamma inlägget jag sett på länge.

   Radera
  2. Ok "the Engineer", fast jag tvivlar på att du är ingenjör, man kan köpa ett pass på svarta marknaden för 150 dollar som fungerar över hela världen, men ryska underrättelsetjänsten förstår inte / har inte råd med det...?
   Du och bloggaren har just satt en ny definition på "intelligens som en guldfisk".

   Radera
  3. Jag hoppar in med ett LOL i a cappella.

   Radera
 9. "Men var trygg i att underrättelsetjänsterna vet vad de håller på med. Det är bara det att du inte vet vad de håller på med."
  Kanske sant, förmodligen korrekt, framförallt bra!! (Vi bör nog inte veta)
  Däremot undrar man vad som gör att du tror dig veta... ?

  SvaraRadera
 10. Är det möjligt att Putinland, för att invagga oss i falsk trygghet/självgodhet, har både klantiga och kompetenta agenter och låter en del av de klantiga offras? Lyckas de trots klant så får Putinland veta något, misslyckas de så luras vi att tro att de är klantar. En win-win för Putinland.

  SvaraRadera
 11. Jag har noterat att du nedgraderar Ryssarna i alla inlägg om dem, tror att det är det farligaste man gör. Se bara andra världskriget, visserligen med västs hjälp, men de stred verkligen tappert.

  Så än hur skitig och smutsig deras organisation är, är nog det dummaste man gör att underskatta dem.

  Tror att det inte kommer att bli bättre att bli invaderade av dem än av hur det blev med nazisterna, förmodligen mycket värre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du läst det inlägg jag länkat till i inlägget så framgår det tydligt att det skulle vara ett rent helvete att få rysk trupp på vår mark:

   "Som svensk kan man under inga omständigheter tillåta att rysk trupp någonsin får fotfäste på svensk mark och kan alltså aldrig släppas över Östersjön. De kommer plundra, våldta, mörda och tortera allt som rör sig, inklusive civilbefolkningen och varandra. Öststaterna vet vad det är som gäller och har därför gått med i Nato - för att aldrig mer ha rysk trupp på sin mark, inte ens i fredstid. Civilbefolkningen kan glömma allt vad krigets lagar heter när ryska militären trampar in.

   En bra början för de som fortfarande hyllar den ryska diktaturen och "ryska traditionella värdering" är att läsa Krigets färger, eller om man som totalförsvarsdeltagande behöver lite motivation. En tröst är att det enda ryska militären har är rädsla för varandra, en enorm numerär och total avsaknad av rädsla för egna förluster. Dessvärre uppbackade av kärnvapen. Några vidare soldater är de alltså inte, vilket också vittnesmål från det ryska kriget i Ukraina bekräftar. Dessvärre tror regimen på sin egen propaganda om den egna storheten."


   https://cornucopia.cornubot.se/2018/01/krigets-farger-obligatorisk-lasning-om.html

   Det förändrar dock inte deras kompetensnivå.

   Radera
 12. Det här med att Sverige skickade permanent trupp till Gotland ett år i förväg är väldigt intressant! Tycker inte jag sett så mycket kring detta då det verkligen har ett sk spekulationsvärde och analysvärde. En svensk "feministisk", antiNato och FNälskande regering av S+MP väljer alltså att "militarisera" och med egen retorik höja tonläget och kanske tom provocera i fredens hav! Vad i h-e hade de för underlag att låta svensk försvarsmakt åka dit på övning/beredskapskontroll och sen låta de vara kvar?! Självklart bra gjort men jag undrar verkligen vad de hade för beslutsunderlag till detta. Sjukt nyfiken :-) Men det kommer vi aldrig någonsin få reda på.

  SvaraRadera
 13. Fick bli att jag la in denna här. Orkade inte leta upp ett mer relevant inlägg. Kanske kan du göra något med det.
  https://medium.com/@HarelDan/x-marks-the-spot-579cdb1f534b?_branch_match_id=510381044719426217

  SvaraRadera