Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2018-10-19 17:14

Fredagsmys: Försvarsmakten tog tredjeplatsen i internationell prickskyttävling - av trettio

Dags för lite fredagsmys och upprepade kvitton på det svenska yrkesförsvarets kompetensnivå i världsklass. Svenska Försvarsmaktens bidrag till US Army International Sniper Competition 2018 i Fort Benning, USA, knep tredjeplatsen av trettio deltagande lag. Det betyder att prickskyttarna från de svenska flygbasjägarna övetrumfade bland annat amerikanska Gröna baskrarna.
Slutresultaten. Källa: US Army International Sniper Competition
Detta betyder bland annat att man övertrumfade amerikanska marinkårens prickskytteinstruktörskola, och lag från USA:s Special Forces Group, mer kända popkulturellt som Gröna baskrarna. Verkar för övrigt som tre lag från SFG brutit och inte är med på slutplaceringen.

De två lagen som var bättre kom från USA, så vi var även det näst bästa landet, och alltså bättre än t ex Kanada, Danmark, Irland, Australien, Storbritannien, Tyskland, Israel, Nya Zeeland och Nederländerna.

Dessutom ska tävlingen genomförts med lånade amerikanska vapensystem, och inte svenska, så detta var med vapen man inte normalt använder. Ändå besegrade man en lång rad amerikanska elitförband.

Sveriges prickskyttelag vann också Iron Man Team då man fick toppresultat på samtliga fysiska test och löpsträckor.

Man ska väl inte gratulera, då resultatet är välförtjänt och helt på egna meriter. Det är inte så att man vunnit detta på tur, utan på ren skicklighet och vilja. Men lite uppmärksamhet och ett bra jobbat är på sin plats.

Återigen visar det svenska utbildningssystemet och yrkesförsvarssystemet upp att man producerar soldater i fullkomlig världsklass, trots den resursbrist och brist på finansiering som svenska politiker står för. Nu ska vi istället gå tillbaka till värnpliktsbemanning av tvångsrekryterade, så politikerna kan inbilla folk att vi återupprättat ett försvar eftersom några få procent av en årskull värnpliktsutbildas för att fylla raderna i PRIO.

Ha ett fortsatt trevligt fredagsmys.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

27 kommentarer:

 1. Enligt listan fick Sverige också "iron man team" dvs toppresultatet för fysisk prestation och löpning imponerande då övriga lag sannolikt är ganska vältränade...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å du tror att flygbasjägare är soffpotatisar då, eller?

   Radera
 2. Var är ryssarna då om det är så internationellt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samtliga världens länder behöver knappast vara representerade för att det ska vara "internationell". Men ryssarna har nog övat ordentligt på skytte mot cicila Kiev, så de skulle säkert hamna långt upp på listan.

   Radera
 3. Bra jobbat och dessutom utnämnt till "Iron man team". Några har verkligen skött sin fredagsfys.

  SvaraRadera
 4. Cornu, det är ännu bättre än vad du anger. Det var USMC Scout Sniper INSTRUCTOR School man besegrade, således dess lärarskola och inte "vanliga dödliga". Dock frågar man sig om prickskytte är huvudtjänsten för flygbasjägare - knappast. Samtidigt framgår ur fotnoten med asterisk att laget från F17 var ett "Iron Man Team" som också tog första platsen "... for all Physical Events and Runs"! Det finns nog en intressant bakgrundshistoria där - kanske blir det ett reportage i något försvarsmedia så småningom.

  SvaraRadera
 5. Cornu skulle verkligen vinna mysighets-VM 😶🙄

  SvaraRadera
 6. Kul för Försvarsmakten och i synnerhet Flygbasjägarna. Det verkar som Colorado National Guard inte heller går av för hackor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä national guard verkar ha några riktigt duktiga. 3 lag topp 7

   Radera
  2. Hurra för flygbajsägarna!

   Radera
 7. Fira kan vi väl göra med ABBAs hitlåt Hyper Sniper, eller vad den hette. Har du inga bilder på söta katter Cornu?

  SvaraRadera
 8. Kan det vara försvarets fokus på gender och värdegrund som levererar här?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du ens satt dig in i vad Försvarets arbete med gender respektive värdegrund innebär.

   Radera
  2. Endast väldigt översiktligt, som CIS-man med värnplikten bakom mig känns det inte så prioriterat. Jag skjuter själv rätt så halvkasst, så det var en allvarligt ställd fråga. Menar du att det var en dum fråga och/eller att man måste vara påläst för att ställa den?

   Radera
  3. Tävlingen verkar inte ha något moment avseende gender och värdegrund. Så den har antagligen haft ganska låg inverkan på resultatet.

   Radera
  4. Läs värdegrunden och lär dig ÖRA.
   Jag tror du inte är emot öpppenhet, ansvar och resultat.

   Radera
  5. Tack Anders, då måste något annat ingå i deras hemliga sås.

   Onekligen imponerande fysprestation att slå alla, inkl israeliska fallskärmsjägare. Synd att försvaret är strypt av regimen till förmån för viktigare projekt än landets säkerhet.

   Radera
 9. Ja positivt att det finns så mycket sniperkunnande i Sverige. Det är en vetenskap kan man nog säga.

  SvaraRadera
 10. Imponerande. USA knep de andra platserna på topp 5. Frågan är vem av Jack Reacher och Chris Kyle som hade vunnit om de hade ställt upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på att den ena inte funnits på riktigt och den andre är död så blir det svårt.

   Radera
  2. Men nu var det ju ett rent hypotetiskt resonemang, så jag håller på Jack för det låter bra, ungefär som karies och parodontit låter bra för reklamister.

   Radera
  3. Ingen av de hade vunnit.
   I min värld hade vinnaren vart Simo ”Simuna” Häyhä.
   Även känd som Belaja Smert.

   Radera
 11. Tourettes här som vanligt.

  SvaraRadera
 12. Klart man ska gratulera för ett väl utfört arbete.

  SvaraRadera
 13. Kan det här vara en fingervisning för framtida VM i Patriot skjutning?

  SvaraRadera