Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2018-10-18 17:01

Facket: Inga bygghissar hos Oscar Properties Norra Tornen

Fackföreningen Byggnads tidning skriver att det inte finns några bygghissar för de tolv översta våningarna i det första av de två Norra Tornen, och begränsad tillgång till hiss för bygget på de 25 nedersta våningarna. Byggherren Oscar Properties hävdar att det finns hiss, men motsägs av arbetarna. Senast i december ska alla lägenheter vara inflyttade men endast sex av 37 våningar stod klara i september.
Det första av de två Norra Tornen.
Byggnadsarbetarna som färdigställer lägenheterna i det första Norra Tornet måste bära allt byggmaterial upp för trapporna till de tolv översta våningarna. Den hiss som går hela vägen får inte användas för bygget mellan klockan 08 och 19 och den hiss som går till 25:e våningen måste bokas, och är oavsett för liten för mycket av byggmaterialet.

Oscar Properties hävdar dock att det finns hissar, men dessa får alltså enligt arbetarna inte användas för bygget, utan är till för lägenhetsköpare och boende.

Detta framgår i facket Byggnads tidning, klassat som arbetsmiljöproblem. Ej läst online, så jag kan inte länka.

Om lägenheterna inte är inflyttningsklara senast i december kommer Oscar Properties ha brutit mot sitt kontrakt om inflyttningsdatum och köparna får rimligen häva sina köp. De sex nedersta våningarna ska vara inflyttningsklara och de första boende har börjat flytta in.

Ord står mot ord i frågan, så får vi se om man klarar av att hålla tidplanen. Verkligheten bryr sig inte om vad man påstår, utan de faktiska förhållandena. De dyraste lägenheterna hittas förstås överst, där flera lägenheter redan är till salu före inflytt (sk spekulationsköp).
Veckochart Oscar Properties.
Aktiekursen för Oscar Properties noterar just nu rekordlägsta nivå (eng all time low, ATL). Aktien har rasat 78% sedan toppen i början av 2017, men kan förstås som alla aktier bara rasa ytterligare 100%.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

13 kommentarer:

 1. det rullar åt det håll det lutar----------------

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dvs åt höger att döma av bilden?

   Radera
 2. Myndigheterna kanske ska vara försiktigare med att låta folk flytta in innan husen är klara.

  Stress och usla tidsplaner kan innebära ( Sannolikt) dolt byggfusk som riskera att drabba köparna/ de boende ytterligare längre fram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att inte låta någon flytta in måste ju skapa ännu mera stress att få bygget klart snabbt?

   Radera
  2. Inte alls
   Nu fuskas det hejdlöst med dokumentation och intyg för att bli klar fort. Sånt kan bli dyrt att rätta till senare, när folk redan bor, det kan jag lova.

   Radera
 3. Om byggarna inte är färdiga i tid, kan dom åka dit på att betala?

  SvaraRadera
 4. Någon som tror att dom säljer klart? Tobin har sänkt sin rörelse prognos med otroliga -83%. Marknaden är totalt stendöd. Penates har inte gjort någon uppdatering på 14 dagar gällande priser sthlms innerstad. Märkligt. Trenden var nedåtgående. Efter förra veckans börsras på 10% och fortsatt fall väntas, kommer det bli troligtvis bli en kärv höst. Danske banks prognos på -40% ser inte otrolig ut. Men det riktiga raset kommer när ingves börjar höja räntan. Någon som har data angående bostadsobligationerna? Största delen är utlandsägt. Usa lockar med 3,5% högre ränta. SwE-bank och SEB folk, som är marketmakers, bör veta dagsläget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Räntan på svenska bostadsobligationer har stigit svagt (ungefär som räntan på svenska statsobligationer), men ligger fortfarande på riktig låga nivåer.

   2-årig bostadsobligation: -0,11% (vid årsskiftet: -0,23%)
   10-årig bostadsobligation: 0,82% (vid årsskiftet: 0,91%)

   Kolla t ex "husmask" istället. Priserna är något högre än vid botten i våras, men inte mycket, och lägre än samma period förra året.

   Radera
 5. Satt och tittade på bilden "Det första av de två Norra Tornen". Hur kan man bygga något så anskrämligt fult? Obegipligt fult. Och sen att någon betalar för att bo där är ännu mer märkligt. Ska man bygga ett till? Haha sjukt kul!

  SvaraRadera
 6. Det här kommer att rasa både bildligt och ekonomiskt !

  SvaraRadera
 7. Håller med.Fult. Men man kanske tycker om lysssna och se på när helikoptern landar på sjukhuset. För stökigt område.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det är kanske vackert att se alla själar som lämnar sjukhuset.

   Radera
 8. OP byter säljchef !!

  Om detta nu skulle kunna hjälpa upp den uppenbarligen dåliga försäljningen..

  https://www.svd.se/oscar-properties-byter-saljchef

  SvaraRadera