Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2018-10-29 18:26

EU: Tidsomställningen sommar/vinter blir kvar

Tidsomställningen sommar/vinter blir kvar rapporterar Sveriges Radio. EU:s transportministrar stoppar det hela, då länderna behöver mer tid på sig.
Spörschal klocka.
EU-kommissionen och EU-parlamentet blir alltså överkörda av EU-ländernas transportministrar. Det blir inte slut på tramset med sommar- och vintertid skriver Sveriges Radio.

Dessutom vill tydligen inte Sverige slopa tidsomställningen alls, tillsammans med Polen och Storbritannien. Tack och lov är vi i detta fall med i EU så den totalt tondöva svenska statsapparaten kan bli överkörda i denna fråga.

Inte en länk till Sveriges Radio: sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7077504
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

64 kommentarer:

 1. Vi medborgare kan slopa den ändå och införa sommartid som normaltid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Normaltid som normaltid, bort med hemskheten sommartid anser jag (och min naturliga dygnsrytm)

   Radera
  2. Precis, alla som har flexibel arbetstid eller fri arbetstid kan ju göra som dom vill ändå. Personligen är jag begränsad av att försöka undvika rusningstrafiken, så det är den som bestämmer när jag stiger upp, vilket i praktiken blir efter klockan eftersom rusningstrafiken följer klockan.

   Radera
 2. "tillsammans med Polen och Storbritannien"

  Storbritannien kan vi glömma fr.o.m. mars 2019, Polen är det knappast någon lyssnar på.

  SvaraRadera
 3. Jag vill slopa tidsomställning, men å andra sidan blir jag rädd då förra omröstningen visade att majoriteten av bloggläsarna vill ha sommartid. Viktigaste anledningen till att slopa tidsomställning är att det leder till ohälsa. Då ska vi såklart välja den tidsinställning som är bäst för vår hälsa. Det är normaltid (vintertid). Vi behöver ljus på morgonen för att ställa in vår dygnsrytm. Med mindre ljus på morgonen och mer på eftermiddag/kväll kommer dygnsrytmen generellt för befolkningen att förskjutas. Generellt kommer vi få mindre och sämre sömn.

  Bloggaren borde köra en omröstning för att undersöka hur mycket bloggläsarna sover i genomsnitt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket tjat och propaganda om hälsans påverkan. Jag tvivlar starkt på att du kan påvisa den hypotesen.
   Direkt någon säger att den föredrar sommartid så omyndigförklarar du hem, och argumenterar för att hen inte förstår sitt eget bästa.
   Osnyggt.

   Radera
  2. Varför skulle normaltid vara bäst för vår hälsa? Ta i beaktande då att valet hur vi ställer klockan inte behöver inverka på hur vi faktiskt lägger vårt dygnschema.

   Ditt försök att göra sken av att ha sakliga argument är patetiskt. Du klarar ju inte framlägga ett enda argument för ditt påstående, istället nöjer du dig med att göra sken av att din slutsats är självklar. Så är inte alls fallet, långtifrån. Högst troligt är din slutsats helt felaktig.

   Det du åstakommer genom att ställa om klockan är ju bara att ändra vad du kallar de olika tidpunkterna. Vad man kallar tiden borde ha föga inverkan på hälsan, och i den utsträckning den har det så är det placebo/nocebo och då är nog det mest hälsosamma det alternativ flest föredrar.

   Att ställa om klockan två gånger om året har effekt för att man inte bara ställer om klockan. Man förskjuter faktiskt dyngschemat rent faktiskt.

   Radera
  3. Anonym: Hur vi ställer klockan behöver inte inverka på vårt dygnsschema, det stämmer. Och över tid kan arbetstider komma att förändras. Men som utgångspunkt kommer skolor och arbetsplatser ha samma tider som tidigare. Inte alla kan styra när de jobbar.

   Så vad i mitt resonemang är det du inte förstår? Jag menar att: 1. Många människor sover för lite och att det får inverkan på allmänna hälsan i samhället. 2. Många människor känner sig trötta/hängiga/deprimerade och fungerar sämre under det mörka vinterhalvåret. Solljus har alltså en inverkan på vårt mående. Inte för alla, många klarar sig bra, men det är definitivt tillräckligt många som mår dåligt för att vi ska ta det i beaktande. 3. Att solljus är som viktigast på morgonen, eftersom det programerar kroppens utsöndring av melatonin, vilket styr vår dygnsrytm och sömn.

   Som jag skrivit tidigare kan D-vitaminbrist ge trötthet etc på vinterhalvåret, men det är inte hela förklaringen. När det gäller punkt 3 finns det en hel del forskning som visar detta. Här kan du läsa om det på Reuters, med länk till den akademiska artikeln: https://www.reuters.com/article/us-health-sleep-daylight/morning-daylight-exposure-tied-to-a-good-nights-sleep-idUSKCN18E23E

   Radera
  4. Det kontinuerliga bytet mellan sommartid och vintertid har bevisade negativa hälsoeffekter men jag har inte sett någon jämförelse mellan sommartid och vintertid, och då är jag ändå rätt insatt. Finns det någon sådan som jag missat? En som dessutom tar med både fysiska och psykiska aspekter?

   Radera
  5. Har inte något med hälsan att göra mer än den mentala då en del får hjärnspöken om tidsintällningen.
   Vi har redan idag fel tid då vi har järnvägstid och inte den naturliga tiden. Om man är så känslig så kan man inte resa i nord sydlig riktning pga av solens upp och nedgång. Midsommar i Kiruna för att dagen efter åka till Kapstaden. Konstigt att inte någon varnat för detta. Det borde vara tvingande att ha en natts uppehåll för varje 200 kilometer för acklimatisering.

   Radera
  6. Mikael: Enligt forskarna har du fel.

   https://www.svt.se/nyheter/inrikes/forskare-om-slopad-vintertid-ett-jattelikt-experiment-med-var-halsa?cmpid=del%3Afb%3A20181027%3Aforskare-om-slopad-vintertid-ett-jattelikt-experiment-med-var-halsa%3Anyh%3Alp&fbclid=IwAR0IzYBOoSYVuYtE4tJWyM2VK-faq4-iFIkrqUyfeuFH_kZ-L20G8tqcrog

   Radera
 4. sommartid året runt tack jag är morgonpigg men jag misstänker att de som är morgontrötta tycker tvärs om

  SvaraRadera
  Svar
  1. Istället för att Staten och EU ska tala om för mig när jag ska vakna på morgonen så tycker jag att alla får bestämma själva när de vill gå upp!

   Är man morgonpigg så är det inga problem att gå upp tidigt för att fånga morgonljuset oavsett om det är normaltid eller sommartid. Samma gäller för nattugglor.

   Låt bli att pilla med tiden på detta kollektiva, Socialistiska sätt och kör permanent normaltid så som vi hade det innan klåfingrigia politiker var tvungna att leka Gud.

   Har aldrig hört ett enda övertygande argument från de som är för sommartid. Vad är det som är så himla bra med att ha sommartid permanent? Ni tappar ju det viktiga morgonljuset under hösten/vintern. Morgonljus är mycket viktigare för vår sömnrytmen än att få mer ljus på kvällen.

   Vad är problemet om ni är så morgonpigga som ni påstår? Bara gå upp kl. 4 eller 5 på morgonen och börja jogga en timma innan ni beger er till jobbet.

   Försök övertyga mig med genomtänkta argument. Det räcker inte med att säga att vi som vill ha normaltid är morgontrötta. Ja so what? Det är lika gott argument som att ni är morgonpigga. Så vilka ska politikerna ta hänsyn till? Morgonpigga eller morgontrötta?

   Det finns gott om bägge sorter i Sverige. Och oavsett vad det landar i så hjälper det inte dem som bor i norra Sverige då det saknar praktisk betydelse när det är evig natt eller evig dag...

   Radera
  2. Om vi kör normaltid så kortar du golfsäsongen med några veckor. Man kommer nämligen in ca kl 21 om man spelar ett varv efter jobbet.

   Radera
  3. Jag vill åt ljuset, alltså vill jag hellre ha ljuset när jag är vaken. Därför vill jag ha sommartid.

   Radera
 5. Kan någon vänligen lägga upp en (icke)länk till någon undersökning som oomtvistat fastslår att en timmas omställning två gånger om året är så skadligt för hälsan för så många att samhället i stort kommer må bättre av att endast ha en tid?
  Hela resonemanget påminner om det kring bilavgaser.
  "1500-5000 personer/år, (siffran varierar beroende på agendan hos den som skriver det), dör en för tidig död pga luftföroreningar orsakade av biltrafik."
  Hur vet man det? Hur vet man att dessa människor inte hade dött i alla fall? Hur vet man att det specifikt är fordonsutsläpp som dödar? Många frågor. Få svar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skillnaden här är att effekterna av tidsomställningen ser man ju ganska omedelbart efter omställningen. Om något händer mer ofta precis efter man har ställt om klockan så ligger det rätt nära till hands att utgå från att det är omställningen som orsakat det.

   Radera
  2. Finns lite läsning här https://traningslara.se/oregelbundna-somntimmar-okar-risken-for-hjartinfarkt/ där följande saker framförs, tillsammans med fler olyckor i trafiken (i andra länder) och störd sömn (vilket i sin tur är negativt för hälsan).
   Risken för hjärtinfarkt ökar alltså med ungefär 4 procent när klockan ställs fram
   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17964164
   Ökning i hjärtinfarkter med 5% http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18971502

   Radera
  3. Men herregud. Vi snackar om två timmar om året. Med sex månaders mellanrum.
   Jag har aldrig hört att alla de tusentals svenskar som drar till exvis London över en helg, har problem med tidsomställningen. och då snackar vi ändå om två timmars omställning på tre dagar.

   @Aron
   Om man läser hela rapporten där du hävdar att ökningen av hjärtinfarkter är 5%, så ser man att det mest sannolika är bristen på sömn vid sommartidsomställningen,
   ("The most plausible explanation for our findings is the adverse effect of sleep deprivation on cardiovascular health").

   Det visar sig också att vid normaltidsomställningen så är risken för hjärtinfarkt normal, eller t.o.m något lägre än annars.
   ("In contrast, after the transition out of daylight saving time in the autumn, only the first weekday was affected significantly, the incidence ratio for the whole week was 0.985 (95% CI, 0.969 to 1.002").

   Överhuvud taget konstaterar studien att den totala bristen på sömn,
   ("It has been postulated that people in Western societies are chronically sleep deprived, since the average sleep duration decreased from 9.0 to 7.5 hours during the 20th century.4 Therefore, it is important to examine whether we can achieve beneficial effects with prolonged sleep."), är ett större problem än tidsomställningarna i sig.
   Kort sagt: sov mer - må bättre.

   Radera
  4. Ja den underliggande orsaken kan mycket väl vara sömnbrist, men hälsoaspekten finns ändå där. Att tro att man kan förändra folks beteende i detta avseende tror jag är naivt.

   Radera
 6. Självklart ska det vara sommartid året om. Vem har klockan 12.00 som mittpunkt på sin dag!?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl ett ytterst dåligt argument? På vinterhalvåret är det ljust många färre timmar än vi är vakna. När under dygnet bör då de ljusa timmarna placeras? För vår hälsas skull bör de placeras så att det blir ljust tidigt på morgonen. Annars förskjuts vår dygnsrytm till att somna senare. Om vi fortfarande går upp på samma tid kommer vi att sova mindre och därmed bli sjuka. Solljus på morgonen styr hur melatonin utsöndras. Du kan inte ersätta solen med artificiellt ljus.

   Radera
  2. Återigen, varför? Motivera! Jag tycker det är självklart att det ska vara normaltid, alltså är min åsikt "rätt". Jag kan backa upp min åsikt med flera argument. Men att säga "Självklart" är inget argument.

   Radera
  3. Varför skulle vi somna senare om det ändå inte är ljust?
   Har väl ingen betydelse för när man lägger sig om solen går ner kl 5 eller kl 4?

   Radera
  4. Frihet4Ever: kan du ge ett exempel på ett sånt argument? Något som är mer hållbart än "självklart"?

   Radera
  5. De flesta som vill ha en förändring fattar nog inte att de tycker att växling mellan sommar och vintertid är bra. Små nackdelar och stora fördelar.

   Radera
  6. Jag skrev ett långt inlägg under bloggarens föregående artikel den 28/10 "Sista omställningen till normaltid avklarad" Vill inte posta den dubbelt då bloggaren kanske inte vill ha dubbletter.

   Men det har bedrivits en hel del forskning om detta så det är inte nåt jag hittar på för nöjes skull.

   se även mina övriga inlägg i denna diskussion. Vill inte upprepa mig.

   Korta varianten är att permanent sommartid ger oss mindre morgonljus som är mycket viktigt för vår dygnsrytmen.

   Det är onödigt!

   Det är en meningslös kollektiv åtgärd som försöker anpassa verkligheten till människorna istället för att människorna anpassar sig till den fysiska verkligheten.

   För att ta ett överdrivet exempel: Jag gillar inte att det alltid regnar och är kallt på Midsommarafton! Vi skruvar Juni månad bakåt en månad så att vid natten till den 20/6 så är det plötsligt den 20/5. Då inträffar Midsommar en månad senare den 20/7 fast din kalender säger att det då är den 20/6. Då är det förhoppningsvis bättre väder ute, bra va! :) Enklare att flytta datumet för Midsommar i kalendern till den 2077 istället och låta månaderna komma och gå som de alltid gjort.

   Störtlöjligt jag vet! Men det är ju så vi hanterar sommartiden.   Radera
  7. Eftersom 24/00 är (tänkt att vara) midnatt och dygnsskifte.

   Radera
  8. Den korta varianten är att vi får precis lika mycket solljus oavsett hur vi fipplar mmed klockan (inte ens om vis spolar alla toaletter synkrint). Solljus må vara viktigt för dygnsrytmen, vad för siffror som visas på en display har antagligen väldigt liten vikt för dygnsrytmen.

   Radera
  9. Det stämmer inte anonym! Vi skulle få 300 timmar mer solljus med sommartid. https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/forskare-avskaffa-vintertiden?cmpid=del%3Apd%3Any%3A20161031%3Aforskare-avskaffa-vintertiden%3Anyh&fbclid=IwAR2NU1z3PcNrQ1ObcMC8x2fHlPMxMAW_9fgIkh-9cscLq-AMBtQtOxBRF4w

   Radera
  10. P3: är det ett aprilskämt eller? Vi får inte en enda soltimme till av att ställa om klockorna. Det klimatexperten bortser från är att det inte är någon naturlag som säger att klockan måste visa något speciellt när vi stiger upp.

   Att ta det som sanning bara för att det kommer från en vetenskapsman är lite vanskligt, isht när det rör sig om en åsikt som dessutom ligger utanför hans expertisområde.

   Radera
 7. Det ju bara så jobbigt med den här tidsomställningen... I morse fick jag ställa om klockan i bilen, manuellt! Blir nog tvungen att köpa en bil med en bättre klocka om det skall hålla på så här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med andra ord så är tidsomställningarna tillväxtdrivande. Perfekt! 👍😊

   Radera
 8. Ah en G-shock. Ser lite ut som en Mudman. Men jag trodde att "negativ lcd" inte var riktigt takiskt korrekt för de displayerna blänkte lite för mycket och var svåra att läsa av utan bakgrundsbelysning utom i rätt vinkel. Däremot är det en av de "korrekta" färgerna för maximal kontrast.

  Dock rätt "nätt" modell utan alltför mycket vräkigt ovanpå.

  On topic:
  Jag skulle vilja ha två tider.
  En tid som är väldigt lokal som man kan hålla sig till oberoende om man tex är morgonpigg eller morgontrött, och en officiell tid. Då kan man köra om det funkar sitt liv efter till stor del den lokala tiden och sen sådant som man måste efter den officiella.

  SvaraRadera
 9. Det känns onödigt med sommartid men numera ställer alla mina klockor om sig automatiskt så det är inte direkt tyngande.

  SvaraRadera
 10. Kör du vintertid på sommaren så försvinner alla varma sommarkvällar efter jobbet. Många har inte flexibel arbetstid och slutar du jobbet kl 18 och äter typ kl 19 så blir den tiden som kl 20 (vädermässigt framöver)- varje dag och det blir väldigt tråkigt.
  Möjligheten för oss i Sverige blir då istället sommartid året om och då blir mornarna på vintern supermörka. Knappast vettigt heller.
  Det finns en anledning till att vi har sommar och vintertid och så himla svårt att ställa om klockan är det inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varma sommarkvällar försvinner inte för att man fipplar runt med klockan.

   Det man kan påverka är när man förlägger arbetstiden däremot och den kan man påverka aldeles oavsett om man fipplar med klockan. Och ja även de utan flexibel arbetstid kan påverka detta - det är bara det att det sker kollektivt istället för individuellt. Det verkar som att det är populärt att förlägga arbetstiden senare på dagen, det verkar alltså vara mer angeläget att få ligga och dra sig på morgonen och inte dyka upp på jobb förrän vid 9-10-tiden snarare än att komma hem i tid.

   Hade det varit så att det varit allmän önskan att komma hem tidigare så hade man börjat arbetsdagen tidigare. Svårare än så är det inte.

   Att vi har sommar och vintertid beror väl på att man har blivit itutade att man vinner någonting på det. Antagligen är det någon som är lika överutmanad som kommit på att övertyga andra om förträffligheten i det.

   Radera
  2. Jag förstår vad du menar, med all respekt för de som slutar jobbet senare. Men i ett land med 10 miljoner invånare så är det omöjligt att enas om en tid som alla kommer uppskatta.

   Ska individens preferencer och livssituation värderas högre än vad som är bäst för hela folket i allmänhet? Och vad är egentligen bäst för folkets hälsa? Både den mentala och psykiska?

   Forskningen visar att vi mår bäst av morgonljus under den mörkare delen av året. Det är den minsta gemensamma nämnaren.

   Men det hjälper inte de som bor i Norrbotten och nära polcirkeln! Vad säger ni om deras åsikter? Får de skylla sig själva som har valt att bo så långt norrut?

   Visst, men samma argument kan appliceras på oss alla i detta kalla land högst upp i Europa!

   Passar det inte med sommar eller vintertid så kan du ju flytta!

   Eller så accepterar vi att detta är en del av livet när man bor i Sverige och det enda du som individ kan göra är att Man Up and deal with it!

   Om man vill ha långa, sköna sommarkvällar så går det ju utmärkt att flytta till Norrland på sommaren. Sedan gör du tvärtom på vintern och flyttar ner till Skåne :)

   Inget trollande med klockan hitan och ditan kommer lösa problemet för oss alla. Om det är så jobbigt att acceptera så bör man nog överväga att migrera till ett land närmare ekvatorn.

   Klockan är vad klockan är på vår planet ur ett fysiskt/astronomiskt perspektiv. Det är naivt och infantilt av de politiker som försöker trolla med tidsomställningar och påtvinga oss detta kollektivt i äkta Socialistiskt och Kommunistisk anda!

   Sluta lägg er i moder natur, tiden och våra liv. Jag går upp när jag vill gå upp, lägger mig när jag vill lägga mig utan att be Mamma staten om lov!

   Sorry för lång rant men måste få det ut ur mitt system ;)

   Radera
  3. Nu tog jag bara ett av dina inlägg Frihet4Ever men har vi verkligen visat att det är mer gynnsamt med vintertid istället för sommartid? Det som har visats är att det är gynnsamt med solljus på morgonen, vilket ingen ifrågasätter. Solljus över lag är viktigt på vintern då vi får för lite, i norden får vi för lite oavsett hur vi gör. Men har man a) visat att vintertid ger fler solljustimmar än sommartid på populationsnivå, b) att hälsoeffekterna är mätbara, c) att effekterna överväger eventuella positiva/negativa effekter av sommartid över året, d) från vilka aspekter har man analyserat detta.

   Radera
  4. På Sveriges breddgrader är det dessutom bara några få veckor på hösten och på våren som man möjligtvis kan argumentera för att någon alls har nytta av tidsomställningen. I Sverige, speciellt i norra delen är det ju ljust väldigt många timmar av dygnet på sommaren, och likaledes mörkt på vintern.

   Radera
  5. Aron:
   Du besvarade några av dina frågor själv. Eftersom morgonljus är viktigt så får du mer morgonljus under en längre tid med vintertid. Du påperkade också mycket riktigt att i Norden får vi för lite oavsett hur vi gör.

   A) visat att vintertid ger fler solljustimmar än sommartid på populationsnivå?
   Hänvisar till Anonym's lysande inlägg:

   ”Den korta varianten är att vi får precis lika mycket solljus oavsett hur vi fipplar mmed klockan (inte ens om vis spolar alla toaletter synkrint). Solljus må vara viktigt för dygnsrytmen, vad för siffror som visas på en display har antagligen väldigt liten vikt för dygnsrytmen.”

   Precis! Jorden roterar ett varv på 24 timmar och kommer så fortsätta oavsett hur mycket man än vrider klockan frammåt eller bakåt. Jordens rotation, Jordaxelns lutning och dess bana runt Solen följer Keplers lagar. Inte klockorna som kolbaserade varelser följer slaviskt eller politikerna och byråkraterna i EU!

   Dygnets längd beror på Jordaxelns lutning som varierar under årets gång. Det är detta som gör att vi har årstider. Det innebär att Jorden struntar högaktningsfullt i vad galna människor på dess yta hittar på! Vi kan tramsa runt och ändra klockan hur mycket vi vill, flytta den fram 1, 5, 12 timmar! Eller varför inte kollektivt bestämma att från 2019-01-01 så är dygnet 48 timmar! Jag skulle verkligen behöva fler timmar varje dag så jag hinner med allt jag vill göra. Men det är bara självbedrägeri då Jordens rotation likförbannat är 24 timmar. Ber om ursäkt för att jag påpekar det uppenbara! Men om detta nu är så självklart, varför förstår folk inte att det är nonsens att ställa om klockan i ett försök att få "mer" ljus? Dagarna blir inte längre för det! Det märks att de som skriver här inte bor i Norrland. Jag lämnar det som en övning åt sommartidskramarna att räkna ut hur många timmar man behöver flytta klockan för att få mer soljus i Kiruna i december / januari?

   Det hela kommer ner till huruvida vi föredrar ett kollektivt vs individuellt tänkande. Ska regeringen/EU ta han om medborgarna som inte vet sitt eget bästa så att de tvingas upp en timme tidigare för att få det nyttiga soljuset? Eller lägga sig en timme senare under sommaren för att få "längre" kvällar?

   Jag är morgontrött och sover så länge jag kan innan jag måste tvinga mig upp. Spelar ingen roll om det är ljust eller mörkt utomhus, låt mig få sova 1 timme till, gärna 2! På sommaren så tittar solen in i mitt sovrumsfönster kl. 3 på morgonen! Vilket gör att jag vaknar väldigt lätt och får mycket svårt att somna om. Ska staten därför bestämma att vi flyttar fram klockan 4 timmar så att solen inte tittar in förräns kl. 7 på morgonen? Orimligt eller hur! Det är upp till varje individ att bestämma vilket klockslag hen ställer alarmet på.

   Slut del 1...

   Radera
  6. Fortsättning, del 2:

   B) att hälsoeffekterna är mätbara?

   Finns länkar som andra redan hänvisat till. Googla på det och du skola finna. Men svaret är JA hälsoeffekterna är mätbara.

   C) att effekterna överväger eventuella positiva/negativa effekter av sommartid över året?

   Ja annars hade forskarna rekommenderat permanent sommartid.

   D) från vilka aspekter har man analyserat detta?

   Från de aspekter som är relevanta för människor hälsa, både mental och fysisk. Orkar inte leta fram alla källor. Kanske nåt För Lars aka "Bloggarjäveln" att skriva en artikel om?

   Har fortfarande inte läst en enda övertygande, rationell förklaring till varför sommartid behövs!

   Enligt Wikipedia så kan man läsa följande:

   "Sommartid innebär att lokal tid justeras fram en timme under en del av året i syfte att bättre nyttja den ljusa delen av dygnet under sommaren genom att människor följer klockan vid uppstigning. I länder närmare polerna, som i de nordiska länderna, gör sommartid inte lika stor skillnad, eftersom dagsljuset på sommaren sträcker sig längre än den delen av dygnet de flesta är vakna. På senare tid ifrågasätts därför bruket av sommartid på dessa breddgrader."

   "Sommartid innebär en anpassning av en måttenhet för ett visst syfte på ett sätt som får anses vara unikt."

   "Anekdotiskt anförs USA:s ambassadör Benjamin Franklin som skapare av sommartiden med sitt förslag i Paris 1784 att man skulle börja stiga upp tidigare om morgnarna. Han skrev att han själv brukade stiga upp klockan tolv och blev förvånad då han en dag vaknade vid soluppgången och såg solen stråla klart."

   "Den moderna sommartiden föreslogs dock av George Vernon Hudson 1895, med motivet att ge arbetare mer användbar fritid efter arbetets slut."

   "Det är huvudsakligen i Europa och Nordamerika som man använder sommartid. I tropikerna är bruk av sommartid ovanligt (men det förekommer), eftersom dagsljusets längd skiljer sig mindre åt under sommaren jämfört med vintern. Även i länder närmare polerna gör sommartid mindre skillnad, eftersom dagsljuset på sommaren sträcker sig längre än den delen av dygnet de flesta är vakna, och på vintern är det ljust så kort tid att resor både till och från arbetet vanligen sker i mörker i vilket fall."

   Min slutsats är följande: Införandet av sommartid är politikernas lösning på ett problem som inte exsisterar!

   Så frågan går tillbaka till förespråkarna för sommartid... Vad är det som är så bra med permanent sommartid? I synnerhet under de ljusa sommrarna i Sverige? Räcker inte de långa dagarna som de är? Dygnets soltimmar blir varken mer eller mindre bara för att man ändrar hur visarna står på klockan!

   Radera
  7. Tyvärr men jag ser inte att du direkt besvarar någon fråga.
   a) Det är massa ord om jordens rotation och liknande men aldrig visar du att populationen skulle få fler timmar solljus med endera det ena eller andra. Din argumentation här upplevs rörig. Du säger att fler solljustimmar är bra och att man därför skall ha vintertid men samtidigt säger du att det inte spelar någon roll hur man ställer klockan. Det finns ovan ett, ifrågasatt, citat från p3 "Vi skulle få 300 timmar mer solljus med sommartid. https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/forskare-avskaffa-vintertiden?cmpid=del%3Apd%3Any%3A20161031%3Aforskare-avskaffa-vintertiden%3Anyh&fbclid=IwAR2NU1z3PcNrQ1ObcMC8x2fHlPMxMAW_9fgIkh-9cscLq-AMBtQtOxBRF4w" Och även om det är ifrågasatt så är det fortfarande det mest bärkraftiga som förts fram här.

   b) Det är du som påstår saker, jag kan inte sitta och googla länkar som stödjer dina påstående. Har andra länkat så borde det vara en lätt sak för dig att hitta dom.

   c) Vilka forskare rekommenderar detta? Baserat på vad?

   d) Återigen, låt mig då se den forskningen.

   Jag har inte heller sett en övertygande rationell förklaring till att sommartid behövs, inte heller att vintertid är att föredra. Att sommartid är en konstruktion må vara sant och för ordningens skull så kanske man skall då använda vintertid, men det argumentet ter sig en aning svagt.

   Jag har tidigare sett att du argumenterar utifrån vinkeln att människorna bör anpassa sig efter omvärlden, inte tvärtom. Det är en fin tanke men min tilltro till människan är inte så hög som din. Vi, som människor, kommer vara vanedjur som vill att världen anpassar sig efter oss.

   Radera
 11. Varför ska vi ha tidszoner det är ju så 1800-tal? I en globaliserad värld borde vi ha endast en universell tid i alla länder och i rymden. Kineserna klarar sig med en tid trots att landet geografiskt spänner över många tidszoner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med! Många klockor går ju till och med två varv på dygnet, det spelar ju mindre roll vilken vinkel de startar dagen i.

   Radera
  2. Ja! Swatch Beats är lösningen!

   Radera
  3. @least Ja genau! Såklart har dom redan fixat det i världens klockfabrik Schweiz

   Radera
 12. När solen står som högst på dagen har varit viktigt för människor i långa tider och troligen så länge mänskligheten har funnits. Det är också 12 på dagen och solen står rätt i norr. När tågen kom fick man göra en liten välmotiverad kompromiss genom att ge hela landet samma tid.

  Nu för några år sedan hade våra politiker för lite att göra och tänkte att vi försöker vrida jorden ett 24 dels varv halva året och sedan vrida den tillbaka. Det var ett fantastiskt och av alla efterfrågat och nödvändigt beslut som också innebar arbete för politiker i hela Europa. De undrade säker om vi skulle gå på det – vilket vi naturligtvis gjorde. Klåfingriga politikers tid eller PK tid som för att låta vackert kallades sommartid. Nu måste man till stora kostnader och dyra löner utreda om detta elände skall behållas eller om vi permanent skall vrida jorden. Tid är tid och normaltid gäller sedan kan man ändra arbetstider tidtabeller mm hur mycket man vill om man bara är överens.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Berätta gärna vad det är som är så speciellt med talet 12? Är det ett heligt tal? Finns det någon slags siffermagi som gör att saker blir bättre ifall en liten pinne pekar på en tolva när solen står som högst eller är det kanske att massor av displayer visar 12 när solen som står som högst som utlöser magin?

   Ja det är väl samma slags resonemang som att tro att man kan rotera jorden 15 grader genom att gemensamt fippla med klockorna samtidigt?

   Radera
  2. "Det är också 12 på dagen och solen står rätt i norr", ja vad ska man säga. Bästa att inte ändra hur vi hanterar tiden och behålla sommartiden. Finns flera miljoner människor i Sverige som aldrig upplevt något annat.

   Radera
  3. Men om man spolar i jordens alla toaletter samtidigt som alla fipplar med klockorna synkroniserat?

   Radera
  4. Ja då kanske polerna byter plats och solen hamnar rätt i norr kanske;)

   Radera
  5. Ja, det har jag också läst någonstans...

   Radera
  6. @Iblandekonomi
   Vilka miljoner människor i Sverige har aldrig upplevt en tidsomställning?
   Som jag ser det är det väl endast de som kommit till Sverige efter klockan 0300 i söndags som aldrig upplevt en omställning? (Givet att de kom från ett land utan tidsomställningar.)

   Radera
 13. Hur kul är det att lägga sig kl 01:00 efter en blöt fest på 58-62 graders nordlig latitud och morgonsolen skiner rätt in i ens bakfulla kranium?

  Dra fram klockan 5 timmar på sommaren istället,ljust ute är det ju oavsett.


  SvaraRadera
 14. Alternativet ”jag kunde inte bry mig mindre” fanns inte :(

  SvaraRadera
 15. Mer tid!? ..de fick ju en hel timme extra i söndags.

  SvaraRadera
 16. Har inget direkt problem med omställningen som så. Men som professionell trader och kapitalförvaltare är bekymmret diffen i övergång mellan europa och nordamerika. USA öppnar och stänger nu med 1 timmes diff mot sverige. Då jag behöver exekvera ordrar i optionsmarknaden före stängning så måste jag vara medveten och hålla denna skillnad i huvudet fram tills även nordamerika går över till vintertid. Annars går det undermedvetet på autopilot att USA stänger vid 22.

  SvaraRadera
 17. Måhända något off-topic och närmast anekdotartat men jag läser kommentarsfältet och kommer osökt att tänka på 70- och 80-talet när jag tjänstgjorde i oceanfart ... Omställning 1 timme cirka vartannat dygn. Klockan back vid westbound och fram vid eastbound ... varje resa ... och det blev ett antal resor per år! Det kallades att brassa klockan och infördes vederbörligen som obligatorisk notis i Skeppsdagbok och Maskindagbok. Those were the days. Idag har vi sedan många år ingen svensk oceangående handelsflotta kvar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ojojoj... Du måste lidit svårt av förvirring, depressioner, kardiovaskulära och andra problem. Vartannat dygn dessutom.
   Du skall nog vara glad att du lever!
   (Obs! Ironi!)


   Skämt åsido. Hur är det med Wallenius? Eller är de utflaggade också?

   Radera
  2. PW: Man har diskuterat inom Wallenius-sfären att eventuellt överväga inflaggning av visst nybyggt tonnage i och med det nyligen införda Tonnageskattesystemet ... Men osvuret kanske är bäst. Dock spelar svensk flagg idag mindre roll eftersom avtalssituationen på sjöarbetsmarknaden innebär rätt att köra med 75% lågkostnadsbesättning (läs Fillipiner på specialavtal med lägre lön och längre tjänsteperioder).
   I övrigt dock ej sedan många år något svenskflaggat i transocean fart.

   Radera
  3. PW: p.s. Jag märkte att jag inte svarade fullt ut på Din fråga! Wallenius ihop med Wilhelmsen kontrollerar cirka 25 fartyg varav cirka 15 för utländsk flagg och cirka 10 är planerade behålla svensk flagg. Eller var i alla fall planerade förra året. Wallenius kan emellertid ej så mycket påverka situationen eftersom man numera inte heläger fartygen utan är endast operatörer. mvh

   Radera
  4. Tack för svaren. 👍🍺

   Hälsningar

   Radera
 18. Sorgligt att en bransch ska styra allas liv i EU.


  För ett bra välbefinnande är det ljuset på morgonen som är det viktiga. Det visar forskningen. Sömnproblem får man av ljust på kvällen och frånvaro av dagsljus på förmiddagen. Därför är normaltid året om det rätta.

  SvaraRadera