Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2018-10-05 11:42

EU: Användarna ska betala för lokalt innehåll hos Netflix, Amazon och HBO

Enligt tidskriften Variety har det nåtts en uppgörelse, som ska tvinga prenumeranter på tevestreamingtjänster som Netflix, HBO, Amazon, C-More att betala för lokalt innehåll. Detta kan också ske genom att man lägger en extra avgift (=skatt) på abonnemangen som ska gå till respektive lands statliga filmfonder.
EU:s flagga, snart en teveserie nära dig?
Det cirkulerar alltså uppgifter om "krav på 30% europeiskt innehåll på Netflix". Saken är mer komllicerad än så rapporterar ursprungskällan Variety.

Strömningstjänsterna ska tvingas finansiera teveserie och filmer producera i Europa genom att beställa innehåll, köpa in det eller genom att via en extraavgift tvinga kunderna att betala in till de nationella filmfonderna.

EU-länderna har efter beslut fattas i december 20 månader på sig att införa detta och har rätt att höja kravet om 30% till 40% nationellt. 

Och det ser ut att gälla innehåll inte från EU, utan från respektive land. Det är tveksamt om Netflix alls kan få tag på svenskt innehåll som matchar 30% av kanalens utbud, men visst kan man rota fram sjuttioelva säsonger av Varuhuset och Rederiet. Ett alternativ är att stryka stora delar av innehållet så man kan nå 30% svenskt.

Varför nu kommersiella företag inte kan få bestämma över sitt innehåll själva? Jag är helt för att halvera tvångsfinansieringen av vuxendagiset SVT och stoppa alla inköp av utländskt material med svenskarnas tvångsfinansiering. De utländska serierna kan man själv välja att betala för via strömningstjänsterna, men tvångsfinansieringen kan gott och väl gå tillbaka till Sverige.

Nu blir det antagligen en extra avgift på Netflix i den svenska tillämpningen - inte en chans att politikerna backar från möjligheten att få in mer pengar till de allt mer genompolitiserade filmfonderna.

Vad man faktiskt kommit överens om och framför allt den överambitiösa svenska tillämpningen vet vi dock egentligen inte än. Avser det antal titlar, antal avsnitt av teveserier, mängden pengar eller vad avses med 30-40%

Inte en länk till Variety variety.com/2018/film/news/netflix-amazon-local-product-quotas-european-union-law-1202924740/

Ska vi gissa att man sätter upp några kameror och filmar himlen över olika orter i Sverige och publicerar som "svenskt innehåll"? Eller varför inte bara spela in en viftande EU-flagga och lägg upp som teveserien "EU-flaggan"?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

61 kommentarer:

 1. Det påminner mig om hårddiskskatten, som vad jag minns pålades oss för att betala för piratkopiering till de rättighetsinnehavare som nu istället försörjs av Netflix. Finns den fortfarande kvar? (Jag gissar ja.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. såklart är den kvar, den gäller förövrigt även mobiltelefoner. Men den blev iaf momsbefriad förra året.
   https://www.copyswede.se/elektronikbranschen/produkter-och-ersattningsnivaer/

   Radera
 2. Kan vi inte bara lämna unionen?

  Om 3-5 år när folk ser hur bra det gick för Storbritannien, så kan kanske Swexit diskussioner komma i gång här på allvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du knarkat ihop med Boris Johnsson?

   Radera
  2. Om 3-5 år när folk blivit ytterligare manipulerade och vilseledda så kommer man antagligen att ha gått in i avtal (FNs migrationsramverk) som gör EU medlemskapet till icke-problem..

   samnytt.se/bekraftat-sverige-ska-skriva-under-fns-migrationsramverk-och-oppna-granserna

   Radera
 3. Helt klart är detta en signal från EU att spela in Höstregn, Valet m fl i påkostade produktioner.

  SvaraRadera
 4. Finns hur mycket Europeisk film som helst som är ljusår bättre än amerikansk Hollywood-dynga och Dallas-såpor!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det finns massor av bra serier som kommer från USA också. Själv är jag inte så sugen på att glo på en massa franska serier eftersom vi har mer gemensamt med den anglosaxiska kulturen.

   Om istället för att vi lämnade EU i Swexit gjorde en Nordexit och skapade en handelsunion med GB och Norden? Men inte mer än så.

   Radera
  2. Absolut, men de bra grejerna finns ofta redan på Netflix eftersom de är billigare att köpa in än amerikanska diton. Ska vi prata dynga så får vi se vad som händer när 30% av utbudet av Netflix i Sverige består av Beck, Stieg Larsson, Mankell, osv osv osv, svensk tv är 99.99% trötta kassa krimserier och krimfilmer.

   Radera
  3. Bengt Hansves - medhåll.

   Som historieintresserad ser jag gärna på spanska serier i historisk miljö. Det finns/fanns ju en del på Netflix, som flickorna i växeln, de sista från Filippinerna eller katedralen vid havet, men man kan hitta mycket annat på nätet. T.ex. TV-serierna om Isabel den katolska och Karl V, el final del camino, tidsministeriet, Alatriste eller drottningarna Elisabeth I och Mary Stuart. Amerikanska serier verkar ju mest handla om superhjältar och zombier, vilken jag kanske tyckte var kul för ett halvsekel sedan men inte så mycket numera.

   Sedan görs ju en hel del film utanför både EU och USA, t.ex. i Turkiet. Även om jag själv tycker att turkiska såpor är långtråkiga.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  5. Kan det vara "bloggar-Lars" som står och filmar 1,10 in i filmen ovan ? ;-)

   Radera
  6. Och VARFÖR togs min kommentar ovan bort?

   Radera
  7. Min kommentar var ett svar till @Thomas Larsson och höll sig VÄL inom området!

   Radera
  8. Nej, du drog in personer som ni rasister inom SD hatar, som inte har ett skit med området att göra.

   Radera
  9. Om du inte fattar det så kommer jag radera alla dina inlägg som öht ens är i närheten av att tangera migrationsfrågor som off-topic. Eller inlägg som får dig att extra mycket framstå som en rövhatt.

   Radera
  10. Notera också kommentarsregeln som säger att kommentarer som innehåller citationstecken runt ord som inte är citat kan raderas.

   Radera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  12. Brott mot kommentarsregeln att man inte får använda citationstecken om det inte är ett faktiskt citat.

   Radera
  13. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  14. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  15. Många länder i Europa har faktiskt bra tv. Tex Tyskland och Frankrike. Nu kan jag inte nämna några på rak arm men det finns faktiskt bra tv från Eu. Vissa av de är mycket bättre än tex från Usa.

   Ofta är film och serieproduktioner som är gjorda i Europa mycket mer trovärdiga och mer välgjorda än tex Usa´s.

   Jag kan faktiskt tänka mig att min egen syn på andra länder kan förändras iochmed detta. Nu har jag inte Netflix (eller annat streaming) men skulle faktiskt kunna tänka mig att prenumerera om man tex hade en hel del från tex Tyskland, Frankrike, Belgien etc.

   Jag välkomnar beslutet :)

   Radera
  16. Brott mot förbudet mot användning av citatitionstecken om det inte är ett citat.

   Och jag kallade dig inte rövhatt, utan att du framstår som rövhatt. Och jag skrev att ni som är rasister i SD, alla som röstar SD är inte rasister. Lär dig förstå svenska språket.

   Radera
  17. Sambon sa precis att det för inte så länge sen (typ förra året) gick en bra turkisk kriminalserie på svt. (Ja, jag vet att Turkiet inte är med i Eu men ändå)

   Radera
  18. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  19. Brott mot förbudet av citationstecken om det inte är citat.

   Radera
  20. Men suck, stor suck alltså!

   Är man sådan att man måste hacka ner på och trakassera andra för att bygga upp sitt eget dåliga självförtroende, sitt eget ego, att de inte har samma åsikter eller är servilt och krypande medstrykande mm så tycker jag mest synd
   om dessa människor.

   Men är man samtidigt narcissistisk, självgod eller god på annat sätt parat med en uppblåst arrogant självupptagen självbild, där personen uppfattar sig själv som grandios, storartad, upphöjd och framgångsrik och mycket känslig för kritik ..

   Jag har träffat på liknande dryga översittartyper förut så jag känner igen vissa drag...

   Radera
  21. Narcissistisk alltså. Projicering igen, Bengt.

   Vem är det som patologiskt måste kommentera på allt hela tiden för att sprida sin egen självbild?

   Radera
  22. Lars !
   Jag förstår inte varför du tar åt dig?

   Jag kommenterade detta inlägg om 30% Europeiskt material på Netflix och tyckte att det var trist att exv. SVT inte visade mycket av det stora och kvalitativt stora mängder av material som man kan se på andra kanaler från Europa. Bl.a om jut historia som @Thomas Larsson också påpekade.

   Sedan blev det visst raderingskrig om saken...
   Och ja, jag både röstar och kandiderar för SD. Ingenting jag hymlar med men också någonting jag övervägt noga.

   Om du kontrollerar så kan du hitta flera trådar jag inte kommenterat en rad i.

   Det är fredag nu! Dags för mys! Själv tänker jag botanisera lite i mitt stora bibliotek av klassiska filmer och serier tillsammans med något gott att dricka och pop-corn.

   Radera
  23. Ingen har frågat dig om vad du ska göra. Varför känner du dig tvungen att berätta det?

   Radera
  24. En on-topic kommentar till det som pågår här:
   Varför inte sälja kommentarer för 10-20:- styck?
   Och ett pris som stiger med antalet..

   Radera
  25. Första 1-5 kommentarerna/dygn gratis men sen 10-20-40-80 för att dämpa spammarna.

   Radera
 5. Kanske det är mig det är fel på, men jag har de senaste månaderna sett massor med fransk och engelsk film och serier på Netflix och detta utan klåfingriga krav från EU. Låt marknaden sköta detta och kunderna får sedan rösta med fötterna.
  EU borde syssla med av avpolitisera public service och skapa en pan-europeisk public service där alla partier i EU-parlamentet får komma till tals.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När Storbritannien lämnar EU, så ...

   Radera
  2. När så sker och innehåll från UK *måste* ersättas med polska dockfilmer eller tecknat från Tjeckien så kan man ju spara in på sit abonnemang och sända en tacksamhetens tanke till pamparna i EU.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  4. Off topic. Ingen har frågat dig om vilken ölsort du föredrar och det har inte med ämnet att göra. Raderat.

   Radera
  5. @Cornu
   Seriös fråga. Kan du inte bara blocka Bengt istället för att med illa dold iver försöka mobba ut honom? Observera att jag inte på något sätt försvarar BH eller angriper dig, men det är lite tröttsamt att se er hålla på.

   Radera
  6. Jag kan se underhållningsvärde i det hela. Bengt är ju en rolig nykonservativ gnet. Världen förändrar sig.

   Radera
 6. Kommersiella företag får bestämma hur de sköts sålänge som användarna antingen har rätt åsikt och staten inte behöver pengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vänsterliberalismen måste få ett slut innan jag hamnar i ett arbetsläger för tvivelaktiga åsikter.

   Radera
 7. hej då marknadsekonomi, hej då demokrati

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. När kommer Euroflix? Eller kanske Idefix?.
  Eufix eller flix eller what not.
  När kommer kort sagt en europeisk konkurrent som kan sno kunderna?
  Aha, man vill inte ha en europeisk. Men väl låta amerikanarna sköta Europa åt oss.
  (OBS en gnutta ironi, eller kanske Euroni)

  SvaraRadera
  Svar
  1. @krmc!
   Hört talas om ARTE ?

   https://www.arte.tv/en/

   Radera
 10. Röstade några sv eu parlamentariker för?

  SvaraRadera
 11. Så om man startar streamingskanalen: "Euflix.com" och sänder europeiskt innehåll, måste man ha minst 30% utomeuropeiskt innehåll då?

  Nu kommer ju även streamingstjänster som youtube också att drabbas, samtidigt som lagförslagen (som ännu inte gått igenom) innefattar även bättre betalning till upphovsmakare, reglering av våld och etc.

  SvaraRadera
 12. Jag kan sälja svenskproducerat material billigt. Kritikerna till förslaget hävdar att det är vad som kommer hända...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag med, olika serier med nissar vi hittar på youtube. Kan nog slå kvinnofängelset från 70 talet då o då i underhållningsvärde. Bra för EU Bra för Skaraborg.

   Radera
 13. Men nu finns där inget konkret "EU" som hittar på sådant här utan det är EUs medlemsländer osm ligger bakom. Istället fär att gnälla över "EU" fråga istället vad gjorde Sverige. Det är så förbannat trist att gång på gång höra folks som borde veta bättere skylla på "EU". Var står Sverige i den här frågan? Alla vet att Frankrike driver en sådan här linje av helt ogenerat "La France first" skäl. Svenska politker och tjänstemän behöver ju aldrig stå till svars för vad dom gör och säger i Bryssel. Och ni kära Svärjenänner hjälper till med detta "EU vill" det ena eller det andra. "EU" vill ingenting men Sverige, Frankrike, Spanien osv vill en hel del.

  Nulli secundus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här så här en organisation som EU är dömd att fungera. Ta dig samtidigt en titt på våra EU-kommissionärers egna politiska tillhörigheter. De är inga individer som folket i EU skulle rösta på, men beroende på hur EU fungerar sitter vi med dem. Är det Sveriges fel?

   Radera
  2. Ja, men det är helt OK av EU, de som drabbas verkar vara jättar som drar in massor i EU då måste också EUs medieindustri gynnas.

   Radera
  3. Tack, stort tack anonymous!

   @turlasvante Utveckla gärna.

   Radera
 14. Ska bli intressant att se hur folkpartisterna ska pitcha dessa krav? Luktar det inte lite nationalism och protektionism? Tänk om det var The Trump som hade föreslagit detta, oh the outcry.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nationalism för mig, men inte för dig!

   Radera
 15. Tyckte först att det här var en strålande idé. Istället för trista amerikanska serier får vi Elof Ahrle, John Elfström, Nils Poppe, Dagmar Ebbesen, Julia Caesar, Sickan Carlsson, Gunnar Björnstrand och John Botvid i rutan varje kväll. Sen läste jag det där om att det ska vara nyproducerad film, och inser att det är menskonst och normkritik som kommer fylla tablån.

  Tablå!

  SvaraRadera
 16. kan man inte bara låta marknaden styra... Gör tyskarna bra film så kommer Netflix vilja köpa in och sända deras material också. Tror att det är billigare att låta någon annan skapa hela serien och sedan köpa in avsnitten som filmbolaget kan sälja till flera olika stremingstjänster... troligtvis kommer inte 1 köpare att behöva betala hela produktionskostnaden.
  Så bara för kulturfolket att skapa film/serier som folk vill se.. fast de brukar ju bara vilja göra knepigfilm som deras konstnärliga ådra vill göra:(

  SvaraRadera
 17. Som solid europé finner jag detta helt uppåt väggarna. Det är inte sånt här som behövs för att stärka gemenskapen. Undra vilka lobbyister som var i farten den här gången.

  SvaraRadera