Cornucopia?

Aktuellt

Vad är en expert i media?

I media figurerar det experter . De tas in i radio- eller tevestudion och de får uttala sig i skrivna artiklar. Men vad är egentligen  en ex...

2018-09-10 13:10

Valet 2018 - en lärdom för filterbubblorna

"Anti-demokrater kommer oavsett hur väl valet genomförs hävda att det är illegitimt - inte för att de älskar demokrati, utan för att de hatar den." - undertecknad valsöndagen 10:37
Valresultatet bör vara en läxa för de som lever i sina ryggdunkande filterbubblor. Din bubbla är inte Sverige och är inte svenska folket. Men man kan förmoda att ingen lär sig något av detta, ivrigt påhejade av inflytelseoperatörer, som tidigt började sprida bilden av att valet är illegitimt. Och i filterbubblans ekokammare sprids därmed det narrativet nu.
Sverige har sagt sitt och det är att landet och svenskarna är anständiga.

Ytterhögern och SD-svansen är förstås rejält besvikna nu, eftersom de målat upp förväntningar om 25-30% i valresultat och att man skulle bli största eller näst största parti. Detta så till den grad att även vanligt folk har börjat oroa sig för detta. Andra partier blåste upp sig enormt, men tystnade rätt ordentligt efter sin manifestation i fredags där bara de vanliga nassarna dök upp.

Vad detta visar på är att SD-svansen och de ännu brunare lever i en filterbubbla. Man sitter i sina Stå upp för-grupper där alla håller med, alla ekar samma budskap och svansen får intrycket att 100% är med dem.

Men så är det inte utanför bubblan.

Det moderna Sverige av idag är ett tolerant land. Världens mest toleranta eventuellt, och ett av världens minst rasistiska länder trots vänsterns ständiga skränande om rasism. En röst på SD innebär inte att man är vare sig rasist, fascist eller nazist, även om en stor andel i de kretsarna förstås röstar på SD. En stor del av SD:s väljare är proteströstare från folk som känner sig svikna av staten och samhället - det gör dem inte till rasister.

Verkligheten är att svenskarna stod upp för anständighet i valet och bekräftar att Sverige och svenskarna är anständiga. Något SD som största parti blev det inte. Det betyder inte att man inte vill ändra migrationspolitiken och integrationspolitiken, men man vill inte göra det genom att rösta på bruna partier. De migrationsfientliga S+M+KD+SD fick ca 69% (huvudräkning ur minnet, faktisks siffra är några procentenheter  annorlunda) av rösterna.

Samtidigt gick de partier som anammat SD:s politik mest, dvs S och M, tillbaka. KD och SD gick framåt. Men de migrationslyckliga partierna V och C ökade. Det var bara MP som backade hos de migrationslyckliga.

Detta trots att Sverige är det land i EU som tagit emot flest migranter per capita. Och ändå halkar vi inte rakt ner i högerextremism. För Sverige är lite mer anständiga, toleranta och progressiva. Så ser Sverige faktiskt ut idag. Vi lever 2018 och inte i Vi på Saltkråkan-Sverige. Det betyder inte att det inte finns problem med migrationen och integrationen, som måste lösas. Men det sker inte med brun färg.

Precis som förutsett börjar nu SD-svansen och antidemokraterna att yla om att valet är illegitimt. Detta var exakt vad MSB varnade för är Kremls narrativ. Och i filterbubblornas ekokammare räcker det att någon av bottarna och de falska kontona börjar med detta så kommer det eka på de kommande fyra åren.

Men precis som SD inte fick 20-25-30-40-51% av rösterna, så är inte ekot i filterbubblan en verklighetsbeskrivning.

Bottar och fejkkonton röstar inte i svenska valet.

Och tyvärr kommer inte de som sitter i filterbubblan lära sig något av valet, även om det kunde blivit en god läxa. Umgås lite med personer utanför din bubbla, följ lite personer du inte håller med på nätets sociala medier. Så upptäcker du att världen och Sverige inte är så svart-vit som i din bubbla. Så kanske du kan göra rätt analys och få en mer korrekt verklighetsbild.

Nu kommer antagligen SD få inflytande i någon form, men de har som tredje största parti inte fått ett mandat av svenska folket att kräva precis vad som helst. SD kommer behöva kompromissa, även om Åkesson igår var tydlig med att de bara kommer driva sina hjärtefrågor migration och rättsväsende - som jag påtalat många gånger tidigare är en röst på SD pga någon annan fråga (försvaret) en bortkastad röst. SD kommer alltid prioritera migration när det ska förhandlas.

Sedan får vi se hur mandaten landar när onsdagens räkning är färdig.

Sedan finns det filterbubblor även till vänster. Specifikt kan man tänka på MP och FI. Trots att svensken inte fick grilla i sommar, så backade MP. Detta trots snacket om att klimatfrågan är viktigast för svenskarna. Om den är det så anser uppenbarligen svenskarna att MP:s politik inte är lösningen. Och vad gäller feminism - det är uppenbarligen inte en politisk fråga längre och FI kommer inte få valsedeldistribution nästa gång. Detta trots förra årets metoo osv.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

128 kommentarer:

 1. När räknas twitterrösterna? Frågar åt ett par andra filterbubblor...

  SvaraRadera
 2. Första parti att svika sina väljare: SD, som inte kommer kräva en folkomröstning om EU, som han talat för i flera år.

  2016: https://nyheter24.se/nyheter/politik/850940-jimmie-akesson-lat-svenska-folket-rosta-om-eu-igen

  2018: https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/akesson-vill-se-folkomrostning-om-eu-medlemskap-inom-fyra-ar/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur sviker man sina väljare när man inte är med och får besluta?

   Radera
  2. Vad är det som säger att de inte kommer kräva det?

   Notera att kräva något som 20%-parti kommer inte betyda att det blir så med automatik. Allt de behöver göra för att uppfylla de löftet är ju att lägga in en motion och sen skylla på de övriga som inte höll med...

   Radera
  3. https://www.di.se/nyheter/akesson-kommer-inte-krava-eu-omrostning/

   'Det blir inget krav på en folkomröstning om EU vid en regeringsförhandling säger Jimmie Åkesson till Di.'

   Radera
 3. För ovanlighetens skull en riktigt bra artikel, tack för det!

  Ett fel bara, Fi kommer få fortsatt distribution i nästa val. Så här är reglerna: "På alla ställen där väljarna kan rösta lägger röstmottagarna ut partivalsedlar (valsedlar med endast partiets namn) för de partier som vid något av de två senaste valen till riksdagen fick mer än 1 procent av rösterna."

  SvaraRadera
  Svar
  1. "För ovanlighetens skull en riktigt bra artikel." Tack för att du uppenbarligen inte stannar i en filterbubbla utan läser bloggen trots att du tycker den är skit.

   Mvh

   Radera
  2. Tack själv för att du tar fram många olika perspektiv. Jag hade nog inte lyckats klämma fram lika mycket text varje dag, även om jag släppte fram all skit jag kunde komma på...

   Radera
 4. Det svenska valsystemet är mycket robust. Min mångåriga erfarenhet som valförrättare är också att de som väljer att arbeta som valförrättare är i stor utsträckning väldigt kompetenta människor som jobbar hårt för att det ska bli ett schysst val. Att helt undvika att valsedlar flyttas / läggs fel / stjäls är tyvärr så gott som omöjligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Pelle!
   I mitt distrikt med närmare 1500 röstberättigade och 40% Preliminärröster räknande vi om alla tre val minst två gånger och klockan var närmare 04 innan sänglampan kunde släckas.

   Radera
  2. I mitt distrikt med över 1500 röstberättigade och även ca 40% förtidsröster så var vi klara klockan 12. Men vi räknade rätt på så gott som allt direkt (förmodligen lika del tur och skicklighet).

   Radera
  3. Bara väntetiden att lämna in och pricka av rösterna på "Traktören" vid G2A Torg i Gbg tog 1,5 timme...

   Radera
  4. Va f-n, Bengt? "G2A Torg"?
   Torget heter Gustav Adolfs Torg - Inte Gustav "den andre" Adolfs Torg 😫

   Radera
  5. Jag slapp "inlämningsbiten", så det förklarar ju en hel del av skillnaden.

   Radera
  6. Hahaha, jag läste GTA-torg :)

   Radera
 5. Ja jäklar vilken filterbubbla alla som gissade 2,2% fel på SD måste leva i! ;)

  (2,2% krävdes för att bli näst störst)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Moderaterna och Socialdemokraterna gick båda urusla val, men ändå lyckades inte SD komma över dom. Det är nära men alla skröt om att SD skulle få 25% eller tom bli största partiet i sverige.

   Radera
  2. Det där med 25 % är intressant, det är nog cherry picking. På https://val.digital/ finns en tabell långt ner på sidan där t.ex 10 opionsundersökningar över samma tidsperiod finns sammanställda, 2 av 10 visar 24-25 %, de åtta övriga visar faktiskt 16-19 %. Tar man Novus 7/9 så visar den i princip det faktiska valresultatet.

   Radera
  3. Igår i SVT satt de skarpaste statsvetarna i landet och spekulerade huruvida SD kunde bli näst största eller tom största parti. Bloggägaren själv spekulerade dessutom för bara några dagar sedan om att SD kunde få 20-30%. Ingen av dessa individer lever eller levde i en filterbubbla. Orsaken var snarare att Sentio och Yougov misslyckades kapitalt med sina undersökningar när de var bäst map SD 2014.

   I övrigt så delar jag slutsatserna i inlägget.

   Radera
  4. Eller så hade de rätt och SD:s stöd kollapsade totalt de sista dagarna.

   Radera
 6. Visst. Håller med dig att det är lätt att fastna i en filterbubbla på sociala medier. Men tyvärr är alla utanför sociala medier i en filterbubbla som MSM dikterar över. Jag hade önskat att de granskat makten i högre utsträckning än de granskat oppositionen.
  Tredje statsmakten är aktivister.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast idag är det väl inte så? Och sociala medier? Verkligen? Är det bara jag som försöker få info från alla möjliga trots att jag ser politiken som hopplös?

   I verkligheten sitter det olika gäng, ett Moderat, det är kunder... Ett Sosse: Det är ju kunder...

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Ja. Minns inte vem som sade det först, men för 30-40 är sedan levde vi också i en filterbubbla. Skillnaden är att då befann sig alla i samma bubbla, skapad av SR, SvT och DN. Nu kan vi välja andra bubblor om vi vill. Tror ändå det är ett steg framåt jämfört med förr

   Radera
  4. Många som är äldre än 35 intar nyheter på det gamla sättet. Bara att det finns folk som tror att SVT är oberoende visar ju att en sådan filterbubbla existerar. Eller är de bara så att MSM- och vänster-filterbubblan är samma bubbla?

   Radera
  5. Är verkligen brytpunkten 35 nuförtiden? Känns inte riktigt så. Jag är några år kort mot 35 men gammelmedia existerar knappt för mig. Kan inte påstå att det gör det i min omgivning heller. 35åringar växte upp med lunarstorm, jag tror snarare vi får kliva en bit över 40 för att ha en majoritet som intar nyheter på "det gamla sättet". Så utfasningen har kommit rätt långt.

   Radera
 7. Den största filterbubblan är väl de som tycker att det är stor skillnad på riksdagspartierna och att valet därför är jätteviktigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ÄR stor skillnad i många frågor, även om det förstås finns frågor där de flesta tycker ganska lika också. Endast om man är totalt insnöad på någon enstaka sakfråga och inte bryr sig om helheten kan man tycka att partierna tycker lika och att valet är oviktigt.

   Radera
  2. Alla partierna tycker vi skall betala minst 40% av BNP i skatt, att skola & sjukvård skall vara skattefinansierad och att det skall finnas socialförsäkringar för ditten och datten. Alla vill ha ett statligt pensionssystem, alla tycker det är rimligt att döma folk för brott där det inte finns något brottsoffer.

   Var ser du de enorma skillnaderna?

   Radera
  3. Om man har åsikter som avviker drastiskt från det normala kan det ge sig som att alla partier tycker samma.

   Om man tycker sin avvikande åsikt är väldigt vanligt kan det bero på att man lever i en filter bubbla...

   Radera
  4. Så vad du säger Anonym är att jag har rätt? Folk borde höja blicken lite och inte låtsas att någon %enhet eller lediga dagar hit eller dit är civilisationens undergång.

   Radera
  5. Det är ju en fråga om betydelsen man lägger i "stor". Och som sagt det beror ju en hel del på vilken synvinkel man har.

   Sitter man på månen är det inte så stor skillnad mellan en kamel och en mygga, men för den som står på lite närmare håll ser skillnaden. Skulle gissa att så är fallet här. Det finns alltid en liten klick som har extrema åsikter eller fäster stor vikt vid något alla andra finner oviktigt. Då kan skillnaden mellan andras åsikter förefalla små, men det lär ju inte vara en ståndpunkt som delas av speciellt många (och då räcker det inte med att "höja blicken" eller något)

   Radera
 8. Det bör väl tilläggas att man denna vecka kontrollräknar alla röster och presenterar slutgiltigt valresultat först på fredag. Alla partier har ju full insyn i detta och det är helt transparent.

  Det som börjar luftas är väl kraschen hos val.se. Mp under riksdagsspärren och SD andra största parti. Tidigt i räkningen.

  Sen när val.se kom igång igen så var Mp vips ovanför spärren och SD tredje största parti.

  Rätta mig om jag har fel men visst kommer kontrollräkningen blottlägga om det var något fuffens med den nedsläckningen och vi kan lite på att slutresultatet är korrekt valresultat?

  Jag tror man får leta i andra hörn, S har ju visat sig vara kungar på att mobilisera röstande på marginalen. Stora grupper som ingen når ut till. Enkelt budskap, mer av det du vill har, gratis, allt blir bättre med oss. Att dom har regerat sönder landet under 4år är på valdagen glömt.

  Vissa av deras metoder var tveksamma, vissa olagliga, andra bara smarta.

  Nu fick dom ett starkt resultat och inget kommer ändra på det.

  Står ju dom andra partierna fritt att också lova extra allt till ointresserade grupper för att få deras röster :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Val.se är bara en presentation av valresultaten. Dess upptid påverkar inte rösträkningen ett dugg.

   Så här gör man

   1. Sänk http://val.se via ett socialt överbelastningsangrepp, t ex genom att sprida länkar hos Stå upp för-grupper
   2. Börja omedelbart sprida narrativet om valfusk pga sajten nere

   ....

   5. Lös in checken från Kreml.

   Radera
  2. Eller så var bara folk generellt väldigt intresserade, men kanske inte kände att de ville eller, som i mitt fall, inte kunde titta på någon av valvakorna.
   Människor är rent allmänt mer benägna att söka information på internet, snarare än via etermedia. Samma info minus tjötet.
   Dessutom är ju människor sådana att om något (negativt) uppmärksammas, så "måste" alla dit och titta.

   Radera
  3. Jag har alltid valvakat på val.se och den sajten har varit blixtsnabb alla tidigare år. Har svårt att tro att ökningen organiskt varit så stor sedan 2014. Nu avfärdade dock myndigheten ett DDOS-angrepp, så det har inte varit ett botnätbaserat DDOS-angrepp. Däremot kan det varit ett socialt angrepp enligt ovan.

   Alternativa sajter gick inte ner, vilket talar för att det spreds länkar specifikt till val.se. Det är den officiella sajten, och ska man sprida valfusknarrativet är det den man vill sänka. Inte för att den alltså har någon som helst betydelse för rösträknandet, men det skiter de som sprider narrativet i.

   Radera
  4. Apropå att S är "kungar på att mobilisera", så röstade 77,1 % av de boende i Herrgården (dvs Rosengård) i Malmö på S och 11,4 % på V. Den demografiska förändringen gynnar helt klart vänsterpartierna.

   Radera
  5. Verkar som sidorna uppdaterades automatiskt allt eftersom resultaten uppdaterades. Räckte alltså att ha sidan öppen för att den skulle ligga och kolla efter uppdateringar som sedan laddades hem. Vet inte om det var så förra gången eller om man då behövde trigga uppdatering själv. Har några miljoner öppnat upp sidan i en flik som sedan ska uppdateras för varje nytt valdistrikt så sänker sidan sig själv. Det var ju segt även efter midnatt, nu fungerar det dock OK.

   Radera
  6. Cornu,

   Ja om det nu var en påverkan så är väl det rätt vinkel, själva nedsläckningen som var intressant inte att manipulera resultatet. Är det inte också busenkelt att göra det, man köper väl sånt nästan över disk nuförtiden :)

   Det enda sura med detta val var väl att Mp klarade sig över riksdagsspärren, dom fick väl utdelning på sitt - ring 10 vänner SMS...

   Radera
  7. @Axel

   Det kan förklara en del. Jag tyckte svt med sin "uppdatera" knapp var ovanligt bra förberedda på stor last :)

   Radera
  8. Jaha där fick ju cornu rätt :)

   Nu cirkulerar det en FB post som har en zip fil att något fuffens hände när val.se var nere. Lång post, någon som kan har kollat filen och säger att det är sk1t.

   Hanif Bali kommenterade det.

   Har vi inte här en tvättäkta tok-rysk påverkansoperation (jag tror det)?

   Radera
  9. Ja suspekt att val.se låg nere och posten var sena med leverans av förtidsröster.
   Ingen aning vad som hände men ingenting förvånar mig. Hörde på stan idag att man undrade detta. Tror förtroendet för våra myndigheter är på en sjunkande trend. Inte direkt en bra utveckling.

   Radera
  10. Val.se hade för en tid sen tydligen tagits över av skattemyndigheten.

   Radera
  11. Om postnord fått fram något i tid hade _det_ varit klart suspekt!
   Nu är allting som det brukar, inget att se - cirkulera!

   Radera
  12. Jag kollade på DN.se och där funkade rapporteringen kontinuerligt. Där såg man hur de första visade sneda siffror (självklart) och sedan började alla partier krypa till mot sina slutresultat. Inga överraskningar.

   Radera
 9. Som väntat. Inget nytt in, inget ut. Självskadebeteendet fortsätter.

  SvaraRadera
 10. Läser bloggen trots att jag är socialdemokrat. Håller inte med om mycket förutom försvaret, beredskap samt att vi behöver röra om lite i myndigheterna ibland:). Men jag tackar för perspektiven.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt med fler sossar!

   Radera
  2. Brukar roa mej med att kika på ytterligheter. Avpixlat och SD-svansen på Flashback på högersidan samt sekterna på vänsterkanten med ETC och Proletären m.fl
   Trots att jag själv har växt upp i ett s-hem och att sossarna dominerar väljarkåren där jag bor har jag aldrig begripit vad dom står för. Mycket konstigt är när t.ex. undersköterskor protesterar mot dåliga arbetsvillkor på första maj samtidigt som dom är emot privatiseringar och arbetsgivaren är den socialdemokratiska kommunen. Jag tycker att socialdemokraterna också påminner om en sekt. Deras väljare talar om "att det måste till en förändring" men så går dom och röstar på samma sosseparti. Igen. Helt obegripligt i min värld.

   Radera
  3. @Kalle P

   Första maj är ett ytterst märkligt fenomen, ett gäng socialister som går ut och demonstrerar mot sitt eget vanstyre.

   Radera
  4. Socialdemokratin förstås enklast som en religion, vilken under perioden 1900-1960 hade ett mycket pragmatiskt prästerskap.
   Tradition och ritual
   Infrastruktur
   Helgon
   Kamporganisation
   Om inte fanatism så ett inlärt sätt att betrakta världen som utestänger motbilder.
   Krav på renlärighet, med fysiskt oblodiga utrensningar som följd.

   På senare år en kyrka på dekis, med en stigande grad av korruption inom ledarskiktet och ett stort avstånd till de egna kärntrupperna.   Radera
  5. SPD i DE hade vid valet 1998 40,9%
   Vid det senaste valet 2017 fick SPD 20,5%

   Nästa månad, i Oktober är det förbundsval i Bayern, Tysklands och Europas rikaste region där CSU haft egen majoritet i det lokala parlamentet i Muünchen sedan slutet på 40-talet.

   Dess ledare Horst Seehofer är hårt pressad av AfD och INTE Merkels "knähund".

   Radera
  6. Jag är inte sosse, men att kalla S för en sekt är oerhört historielöst och föraktfullt mot alla som levt i armod och kämpat för att göra detta land till en bra plats på Jorden. För inte fan är det nyliberalerna som byggt Sverige.

   Rekommenderar er att läsa boken Svälten : hungeråren som formade Sverige
   av Magnus Västerbro. Utgiven 2018, ISBN 9789100169701

   Sen är S av idag tämligen schizofrent, det ska sägas. Därför kan det te sig märkligt för en lekman idag.

   Radera
 11. Är ju bara att kolla resultatet när det gäller frågor som feminism, miljö och invandring för att se vad svenska folk tycker är viktigast.

  SvaraRadera
 12. Idag blev rasisterna med sina nazistiska rötter något tystare än vad de var igår. Färre än vad de räknat med röstade på SD. I nästa val hoppas jag att de sjunker ihop som ND gjorde år 1994.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Flytta till Malmö, du kommer säkert rösta Afs nästa gång. Alltid roligt när folk från fina områden skriker hur de älskar mångfald. Löjligt!

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Finns dock en hel del i Malmö som också lever i filterbubblor.

   Radera
  4. Heter det inte utanförskapsområden längre?

   Radera
 13. Vi inom Daesh är i alla fall glada att 15 procent hörsammade vår uppmaning att inte rösta. Allah är större än Miljöpartiet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj hoppsan! Det var lite otippat Ben. Men lycka till.

   Radera
 14. Nja.. nu är det ju inte SD väljarna som sitter i nån filterbubbla, utan större delen av svenska folket som msm fortfarande har ett sällan skådat järngrepp om. Kan mer liknas vid en psykos egentligen med upprepat o allt värre självskadebeteende. Har en känsla av att naturen kommer ta hand om det här gen-felet på sitt eget lilla vis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett exempel på Stockholmssyndrom.

   Radera
 15. Efter att (än så länge (kanske hinner resten ikväll)) bara sett första halvan så vågar jag mig på att rekommendera dokumentären A Swedish Elephant - En samtidsskildring av dagens Sverige på Youtube.

  Riktigt intressant, och ett brett spektra av folk intervjuas. Hade varit intressant att höra vad Lars och ni andra tycker om den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1.40 Tim av grötmynderi. Bara självklarheter såvida man inte tvångsmässigt trycker på snooze när larmet ringer.

   Radera
  2. ”Intressant film” och ”alla får komma till tals”, hör jag i kommentarsfälten.

   Skickligt upplagd propaganda, säger jag. Snygg. Men som all verkningsfull propaganda ljuger man inte, men man visar inte hela verkligheten. Syftet med filmen är glasklart: att peka på elefanten i rummet - hur samhället faller sönder.

   Problemet är bara att samhället inte alls faller sönder, som vi alla bara kan konstatera. Det finns problem, som alltid. En del har blivit mer allvarliga, andra har mer eller mindre upphört att existera.

   Radera
  3. Syftet med filmen är ju inte att visa hela verkligheten utan just en del av den.

   Radera
  4. Såg filmen i Almedalen ..
   "Konstigt" att inte SVT vill vissa den och att den "bannades" från Du-Tub innan den åter lades upp efter ramaskri...

   Idag är det som tur är INTE malliga DN Debatt som sätter agendan för vad man "får" tycka, tänka och diskutera!

   Radera
  5. Medimixus: precis. Det är vad propaganda innebär. Det är inte att ljuga, det är att välja delarna av verkligheten man vill visa. Och så har man ett politiskt syfte, alltid.

   Bengt H: det är inte ett dugg konstigt att SVT inte visar den. Men den finns ju på nätet. Vad är problemet?

   Radera
  6. Den är två timmar och 40 minuter lång, vilken TV kanal sänder en sådan dokumentär?

   Radera
  7. @Sandow

   Intressant att du tolkade det så. Jag tolkade inte deras budskap alls så dramatiskt som att "samhället faller sönder", utan snarare att man ville starta, en fullt nödvändig, allmän diskussion om dessa sakerna som ingen kan förneka har varit/semi är tabu att diskutera.

   Vad filmen var propaganda för förstår jag inte dock, jag tycker alla "sidor" får sin beskärda del kritik i den? Media mest av alla såklart men det ska de ha med tanke på vilken viktigt uppgift de fyller i ett demokratiskt samhälle. Man får aldrig ta något sån för givet.

   Radera
  8. Precis Sandow, vissa problem blir mindre, saker förbättras, vi kan tänka oss klokt att en man börjar bygga en gård, expanderar och underhåller, satsar på kvalitet, efter några generationer är gården finfin. Klart jag kan bjuda in grannen som sålt av all sin mark för att göda alltfler händer, så jag får ansvaret för dessa händer, han har ingen maskin som jag har, vet inte riktigt hur jag ska få ekonomi på mina nya medlemmar, känns som de droppade från himlen... Och jag som gillade grannen... Dessutom byggde inte farfar allt för att jag skulle bli som min gravt oansvarige granne.

   Vi är trots alt ett kollektiv som beskattar varandra, när många producerar under sin egen kostnad och genom det naturligtvis inte kan bidra till andra som inte bär sin kostnad. Bostäder är i en riktig kris och den vill man bevara. Sjukvården är trasig, därmed inte sagt att den är helt sönder.
   Vägarna är proppfulla. Tullar ligger på de som färdas över en gräns. Inte hjälper det. Men visst, det går att åka. Nästan alla bor.

   Radera
 16. Notera att många av opinionsinstituten var en del av den smutsiga bruna filterbubblan de med. Ofta var prognosen betydligt bättre in på valdagen (Novus, YouGov, Sentio), ibland vek stödet bara någon dag eller två innan valet, ibland en vecka eller två (Sifo, Demoskop, Skop). Så för en lekman är det kanske inte så lätt att förutsäga.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Opinionsm%C3%A4tningar_inf%C3%B6r_riksdagsvalet_i_Sverige_2018

  SvaraRadera
 17. Vet inte om jag lärt mig nåt nytt om filterbubblor, eller nåt annat heller för den delen detta val.

  Däremot så har ju en mängd saker bekräftats. Vänstervridningen öht av svensk media/poitik som gör det helt ok att ösa spott och spe över SD, medans VP(K) är helgade. Trots att nazismen är utrotad medans kommunismen fortsätter skörda offer i socialismens namn över hela världen.

  Public service kom ut ur garderoben som vänsternäste.

  Utländska påverkansoperationer? Tycker vi svenskar gör det så bra själva att det inte behövs.

  SvaraRadera
 18. Det gör ont att läsa blogginlägget och analysen om anständigheten, dock främst bland välbeställda, stämmer mycket väl med mina erfarenheter.

  Olikt bloggaren så gissar jag att falangen inom S som vill öka migrationen kommer att vinna över de inom samma parti som anser att begreppet integrationspotential existerar.

  Det vore också intressant att läsa ett inlägg om hur bloggaren upplevde en vecka eller kanske en månad som boende i dagens mångkultur. Är det en miljö som svenskar kan trivas i? Fördelar och nackdelar? Vill man att ens egna barn ska växa upp i mångkulturen? Förändras den egna anständigheten vid kontakt med verkligheten? Är uppgifterna om no go zoner en myt? Hur ofta fattar bilar eld jämfört med bilar parkerade i andra områden.

  Mina egna erfarenheter som boende i mångkulturen är ganska gamla och nu lever jag i en bobubbla och har endast andrahandsuppgifter om livet i våra fina västra förorter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att leva bland fattiga och marginaliserade människor har alltid varit tufft i Sverige. När nu den fattigaste delen av den svenska befolkningen väldigt ofta har invandrarbakgrund så präglas de områden som tidigare beboddes av fattiga svenskar och finländare av människor från Mellanöstern och Afrika.
   Men problemen med arbetslöshet, droger, kriminalitet och våld inom familjen kvarstår.


   Att problemen skulle bero på invandringen och mångkulturen är alltså hisnande förenkling av situationen.

   Radera
  2. Idag röstar invandrade "jugoslaver" och "finnar" på ... SD !
   Båda är heller inte "fredsskadade" som många i Sverige och har inte en godhetskofta som måste delas med "alla"

   Radera
  3. Det handlar inte om godhet i främsta rummet utan behov av arbetskraft. Jag behöver väl igen inte länka till den rapport från Arbetsförmedlingen som menar att Sverige behöver en invandring på runt 60 000 personer per år.
   Föreningen"Svenskt Näringsliv" har konstaterat att utlandsfödda är ett måste för Sveriges ekonomi.

   Det är ju också lite fascinerande att just jugoslaver och finländare tidigare av svenskar pekades ut som bokstavligt kriminellt slödder .

   Radera
  4. Olle: men det är inte det som är syftet med asylinvandring. Ej heller är asylinvandring speciellt effektivt för det syftet.

   Man bör helt enkelt skilja på invandring och invandring...

   Radera
  5. Olle har visat tidigare att han inte kan skilja på olika typer av invandring, han tror också att alla invandrare kommer från samma land dvs Utlandet och har samma kultur, dvs Utländsk Kultur.

   Det brukar bli väldigt tokigt när man generaliserar och drar alla över en kam.

   Radera
 19. Åja, det är lätt att vara kaxig med facit i hand. ;) Men jag antar att Cornucopia inkluderar sig bland det vanliga folket som började oroa sig för att SD skulle bli största parti.

  Själv trodde jag att SD skulle nå över 20%, inte minst när SVT presenterade sin Valu. De flesta opinionsinstitut pekade på 17-18% men det som bedrog mig och många andra var väl just att man utgick från att SD skulle vara underskattade även denna gång. Det har väl inte så mycket med filterbubbla att göra tycker jag.

  Samtidigt tror jag att SD tappade sympatisörer sista veckan och sista dagen. Många som sade sig sympatisera med SD valde S och M när det verkligen gällde - när de stod där med valkuverten i handen på valdagen. Det förklarar i så fall varför S och M fick bättre resultat än undersökningarna visat bara några dagar före valet. De tillfälliga SD-sympatisörerna klev tillbaka in i den goa värmen när avgörandet föll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte inte heller Jimmie blänkte den sista veckan.

   Han var mer lite smågrinig och blommade inte ut.

   Nu kan ju det ha att göra med att han i vanlig ordning hade alla emot sig + tv men det brukar ju vara då han går igång när offerkoftan värmer som mest.

   Radera
 20. Att SD fick sämre än många trodde i valet beror nog inte så mycket på en filterbubbla som att de var överskattade i opinionsmätningarna. Eftersom de historiskt varit underskattade i dessa mätningar så är det nog inte så konstigt att många (både SD-sympatisörer och SD-motståndare) hade trott att de skulle få något högre än vad de verkligen fick. De som lever i filterbubbla finns förstås, men de är nog ganska få. Varför fokusera på dessa, som om de är representativa för folk i allmänhet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, förra valets opinionsundersökningar låg under valresultatet.
   Detta året så låg de över, vilket då får mig att undra vad man ändrat på?
   Att man skickar röster med PostNord känns oroväckande :)
   Eller att de enda som lyckade uppdatera rösterna igår live var SVT..

   Skämt åsido så skulle man avräknat Sossarna precis lika många röster som det antal som nåddes av de falska inläggen på FB, där de ljög på utrikiska om vad M och SD tänkte göra politiskt.

   Sen skulle man ju kunna önska en betydligt mindre aktivistisk public service och MSM.
   Särskilt när det handlar om att dölja konsekvenserna av den politik som förs, då väljarna behöver få veta de där konsekvenserna om de ska kunna fatta rätt beslut vid valurnorna.

   Även om den informationen råkar vara icke politiskt korrekt.

   Radera
 21. Jag skulle nog gissa att man fick "justera" saker o ting lite grann när SD började dra iväg o mp sjönk ur riksdagen. Sajterna kraschade ju precis där o återkom med SD betydligt lägre. Hade förmodligen fått hela etablissemanget o rämna vilket aldrig hade tillåtits oavsett.
  Kan vara samma trick som Hillaryklanen försökte med i USA men som stoppades av en extra spärr som lagts in så att endast auktoriserade ip-adresser släpptes igenom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får hoppas vallokalerna noterade antalet röster och kan jämföra med vad val.se räknat på.
   Skrämmande sammanträffande i alla fall.

   Radera
  2. Absolut!
   I mitt distrikt var det ordning och reda på siffrorna och alla tre valen räknades dessutom om minst två gånger!
   Skulle inte siffrorna stämma kommer jag att protestera direkt!

   Radera
  3. Låter bra, i så fall kan ju ingen ropa valfusk när väl LS kontrollräknat.

   Radera
  4. Jodå. De som ropar valfusk bryr sig inte om verkligheten utan kommer fortsätta m detta i fyra år. Helt enligt playbooken MSB varnade för.

   Radera
  5. Jämfört med all annan tjatig rapportering kunde det varit bra för public service att reda ut och rapportera kring:
   - valurnorna och huruvida de är låsta/plomberade osv
   - ifall valförrättarna noterar sina summor separat och redovisar dessa
   - vilken id*ot som tyckte det var en god idé att tillåta att val.se lägger ner under pågående valvaka, speciellt som siffrorna som sen dök upp helt plötsligt gynnade sittande regim.
   Osv, osv.

   Radera
  6. Dessutom bör ju de som ropar valfusk komma ihåg att skillnaden mellan 23% och 17% är absolut ingenting, SD roll är oförändrad :)

   Radera
  7. Söderslätt:

   Valurnan bör vara förseglad med säkerhetstejp, men ej plomberad. Plombering utförs endast om röstmottagandet måste avbrytas pga ordningsstörning. Det måste alltid finnas minst tre valförrättare i vallokalen.

   Valförrättarna noterar summorna i protokoll och på påsarna där röstsedlarna sparas. Sedan rings resultat in till länsstyrelsen som skriver in i sitt datasystem.

   Val.se visar bara aktuell ställning, det är inte där siffrorna sparas.

   Radera
  8. Minst 4 valförrättare varav en ordf. eller v.ordf krävs i vallokalen.

   Radera
 22. Sveriges ekonomi var för stark för att ett missnöjesparti som SD skulle få verkligt genomslag i det här valet, lurar det problem runt hörnet lär SD växa ytterligare, särskilt om man som Centern vill ignorera svenska folkets signaler rörande invandringen.

  SvaraRadera
 23. Ganska stor filterbubbla ändå med tanke på att förvåningen över SD:s valresultat verkar gå igen hos samtliga politiska läger. Vilket inte är så konstigt när opinionsundersökningarna byggt upp andra förväntningar (eller farhågor).

  Att det är svårt att mäta stödet för populistiska rörelser som är kopplade till ett visst socialt stigma visste vi sedan tidigare och nu har somliga mätinstitut uppenbarligen tagit i lite i överkant när man försökt vikta om resultaten. Vad som är mer intressant är hur grundligt man tycks ha underskattat S, som ju trots ett historiskt uselt valresultat levererade runt 4-5% mer än förväntat. Viktar man ner sossarna, eller är de bara underrepresenterade i mätningarna i största allmänhet?

  SvaraRadera
 24. Enligt hörsägen så var det mycket tryckt ställning på AfS valvaka då dessa unga herrar var helt övertygade om att de skulle chocka hela etablissemanget genom att komma in i riksdagen. Nackdelen med att sitta i sina filterbubblor och runka av varandra för mycket, mötet med verkligheten blir svårt.


  Bakgrunden är att de hade blivit avbokade från en persisk restaurang för sin valvaka med kort varsel när krögaren hade insett vad de var för några. Nästa krögare, nån restaurang i bromma, hade inte insett att det var afs förrän det vart för sent De hade då kommit överens att hålla valvakan på villkor att alla gäster skötte sig, inte skrek rasistiska slagord eller något som kunde tolkas som hets mot folkgrupp etc. Men det hade tydligen inte varit några problem pga ingen hade röstat på afs så det var bara lite knepig stämning på restaurangen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vafan hade de bokat en persisk restaurang för?

   Undrar vad de gör nu, om luften gick ur dem. Tror det finns tillväxtpotential för dem. Vi är precis påväg ner från toppen av högkonjukturen...

   Radera
  2. De ville väl äta på ett äkta ariskt ställe.

   Radera
  3. Det roligaste var att de försökte starta en drev genom att ta på sig offerkoftan i ett inlägg på facebook där de gnällde över att de inte var välkomna på den persiska restaurangen.

   Detta är alltså samma knastar som själva gått runt på stan och delat ut flygblad till invandrare med budskpet "du är inte välkommen här, du ska åka hem ¯\_(ツ)_/¯

   Radera
 25. Tycker det här börjar bli intressant, är en förberedd påverkansoperation.
  Förmodligen var väl nedsläckningen gjort med en överbelastningsattack, dom sa ju att val.se var överbelastad.
  Därefter flyger det runt poster med datadumpar som skall bevisa att det fuskades i valet.
  Alternativsiterna hakar på.

  Det spelar ju ingen roll om SD fick 17% eller 23%, deras roll var ofrändrad.
  Omräkningen av rösterna är manuell och kvalitetssäkrad, alla partier och full insyn.

  Har nog inte trott på detta förräns nu.
  S valfusk har ju varit mer amatörmässigt och rent köp av röster :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En fråga re: ovan.

   Om röster "försvinner" vid räkningen i vallokalerna?

   En del twittrande om att det har hänt, har inte alla partier representation och de partier som typ SD är extra noga med att ha en övervakara i VARJE jädra vallokal?

   Finns det någon chans att man i en vallokal kan ta alla SD rösterna, byta ut dom mot S röster, och slänga SD i papperskorgen?

   Går det ens?

   Radera
  2. Det kommer förstås alltid att förkomma helt vanliga mänskliga misstag, som det senaste att blanda ihop riksdags och landstingsval i räkningen, vilket efter rättelse nu gett SD ytterligare ett mandat från C.

   Radera
  3. Därför är det viktigt att de röstande vet hur val går till och skall gå till. Saknar man förtryckta valsedlar tar man väl en blank och skriver partinamn på den. Vad är problemet? Att man är analfabeter eller?

   Nu kan ju blanka sedlar saknas och det vore ett riktigt allvarligt problem. Då skall man nog påtala det ordentligt.

   Radera
  4. Röster lagda i valurnan försvinner inte. Det är mycket, mycket svårt att byta ut dessa mot något annat parti. Det kräver konspiration med ca 8 personer, varav de flesta du aldrig träffat tidigare.

   Att namnvalsedlar försvinner händer tyvärr. Valarbetarna brukar dock vara snabba med att lägga ut nya när det upptäcks. Det finns även så kallade partivalsedlar, och det är mycket sällsynt att båda skulle försvinna.

   Radera
  5. Pelle,

   Ja det var precis det, besvarade min fråga.

   Jag tycker mig se en hel del på twitter - jag var där, såg det, har lämnat film/ljud upptagning till polisen, jag grät när dom slängde SD röster på golvet. Skildringarna är trovärdiga och man blir direkt rosenrasande.

   Jag kan inte så mycket om valet men får nog säga att det du skriver och att det är omräkning, transparent och med full insyn, så är ju faktiskt chansen att fel har begåtts som skulle påverka valresultatet otroligt små.

   S röstfiske där deras dominans i utsatta områden ser ut som ett val i valfri diktatur är ju en annan fråga som det nog behöver tas tag i, där tänjer man gränserna lite för mycket anser iallafall jag.

   Men hela narrativet om utbrett fusk med lagda röster är mao. ren sk1t och bör kraftigt bemötas av alla så det inte blir en internet sanning för såna tenderar att vara svåra att dränka.

   Radera
  6. Är också en tweet som flyger omkring från en person med bakgrund på balkan som misstolkas.

   Hon skriver att hon tog med SD hem för att se vilka som är/röstar SD i hennes valkrets.

   Det hon menar är att hon tog med personvalsedlarna hem för att googla fram vilka som står på dom och göra onämnbara saker med dom.

   Det misstolkas nu som att hon tagit en bunt lagda SD röster med sig hem för att kolla vilka de röstande var.

   Radera
 26. Tror dock inte att valet 2018 kommer att innebära någon lärdom för denna filterbubbla.

  Ska så klart erkänna att det försökts.

  SvaraRadera
 27. Det kanske är jag som är lite dum, men jag fattar inte bloggarens poäng.
  Känns mer som att S och (till viss del) M är de som borde göra något åt sin självbild, lägga örat mot rälsen, kolla filterbubble-inställningarna och ta huvudet ur ekokammaren.

  Hur man på bara 20 år kan ha tappat så mycket i väljarstöd som S har (1994: 45,2% -> 2002: 39,9% -> 2014: 30,1% -> 2018: 28,4% (prel)) tycker jag tyder på att de har något problem, eventuellt en filterbubbla eller ekokammare.
  SD verkar inte ha något problem med att ta väljare (antar att de flesta som går och röstar gör det frivilligt och att en mycket litet valfusk existerar) och kan gå från 1994: 0,25% -> 2002: 1,4% -> 2014: 12,9% -> 2018: 17,6% (prel).

  Visst att SD hade något eko i sin kammare o att de skulle bli största parti men de har vinden i ryggen till skillnad från S. Sossarna borde verkligen lägga i en högre växel som det inte skall bli som i resten av Europa med S som harvar runt 5-15% (typ Frankrike).

  De enda som verkar ha koll är L och KD som är genuint glada att vara kvar i riksdagen, ingen filterbubbla där inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Långa trender är inget som går hem hos Bloggaren. Annars kunde han ju inte så FUNDAMENTALT ha missbedömt den långa trenden på bostadsmarknaden under 8 år. Så går det när man gömmer sej på landet i en Gårdsbubbla.

   Radera
  2. Även S och M levde i samma filterbubbla av spretande opinionsundersökningar och båda partierna är medvetna om att det kunde gått mycket sämre.

   Men S gjorde sämsta valet i modern tid och M kunde ändå inte utmana S så de har en del att jobba på.

   Radera
 28. Ingen som noterat hur v ökat. En sekt som stöttat massmord på ca hundra miljoner.

  I en valkrets med villor i Göteborg hade de tjugofem procent. Här kan vi tala om historielöshet och trendbrott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, Sjöstedt har varit en "dark-horse" i valet...

   Att det i (den fiiina) villavalkretsen förekommer så många V-röster gissar jag beror på hemmavarande/-boende barn mellan 20-25 som precis gått ut gymnasiet, inte hittat någon billig liten mysig lya i Haga/Majorna (tänk Södermalm) och som för första gången kommit i kontakt med verkligheten och svalt det enkla budskapet från V och MP om fler billiga lägenheter, godhet åt alla mm och som nu vill göra sin "caférevolution".

   Dessutom var de inte ens påtänkta 1989... Lägg till "historielösa" lärare som inte "velat" förmedla om kommunismens brott mot mänskkligheten.

   68-rörelsen bestod ju till största delen av ungdomar mellan 20-25 från "bättre bemedlade" och "borgerliga" hem icke att förglömma

   Radera
  2. V:s framgång förklaras helt av FI:s tillbakagång.

   Radera
 29. Du kommer också få tillfälle att öppna ditt hjärta och visa tolerans när den vita bubblan i Sätila spricker.

  SvaraRadera
 30. Notera också hur Lars vanliga käbbel om rysk desinformation och valpåverkan lyser med sin frånvaro nu när sjuklövern har fått ett bra resultat. Hade SD+AfS fått 25 % så hade det såklart varit tack vare Putin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Även Lars har sin kära bubbla att leva i!
   Och den är inte så liten...

   Radera
  2. Du har aldrig träffat mig och vet faktiskt inget om mig. Det enda du vet är vad jag väljer att skriva om.

   Radera
 31. Det handlar inte alltid om filterbubblor. Verkligheten ser olika ut på olika håll i Sverige. Var och en lever på sin plats. Ta boenden i Munkedal i Bohuslän t ex. För dem är verkligheten att var fjärde röstade på SD. SD har blivit största partiet. Så ser deras verklighet ut. Så här är det för 11 kommuner till i landet, att SD är störst. De är inte konstigt att de tror att SD även är lika starka i riksdagsvalet, när även vissa opinionsundersökningar visar på det samma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Typexempel på en geografisk filterbubbla.

   Radera
  2. Skulle inte använda det ordet. De filtrerar inte sin vardag. De träffar de andra tre fjärdedelarna på bygden.

   Radera
  3. Men de träffar inte FI-fästena på Södermalm (som också lever i sin lokala bubbla) utan tror att hela Sverige ser ut som den lokala bygden.

   Radera
 32. Medborgerlig samling verkar få ca 0,2% (om man utgår från de röster som man hittills kan se på val.se).

  Hade dessa röster istället hade gått till befintliga borgerliga partier så hade de kanske blivit störst block (efter man lagt till utlandsröster som normalt är mer borgerliga).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kan man ju alltid hålla på att tänka. Om drygt 5% inte hade lagt sina röster på SD 2010 så hade andra partier också haft ett bättre läge. 0,9% kunde ha lagt sina på MP och V istället för på Fi.......etc.

   Jag säger så här, att inte rösta på det partiet som man tror mest på, det är att kasta bort en röst!

   Radera
  2. Man kan ju då också fundera på om det är så rimligt att ha spärren. Nu är det säkert en hel del som röstar på ett sämre alternativ bara för att inte "kasta bort" sin röst. Antagligen hade fler vågat rösta på bättre matchande partier utan spärrar.

   Och jag tror inte det blivit mycket mer kaos i riksdagen (bortsett från att man kanske fått in ledamöter som inte kan uppföra sig i möblerade rum).

   Kanske man hade fått förhålla sig till att endel tycker väldigt olika. Man hade fått förhålla sig till att man kan vara överens om vissa saker även om man är oense om andra.

   Har också funderat på om man inte skulle utsett regeringschef på annat sätt eftersom riksdagen kanske inte kan enas. En bra regeringschef och regering är den som kan lägga fram förslag som är väl förankrade i riksdagem. Kanske behöver de inte själva ha så mycket prestige i vilken politik det faktiskt för sig om?

   Radera
  3. > Jag säger så här, att inte rösta på det partiet som man tror mest på, det är att kasta bort en röst!

   Håller med till 100%, men MED har jag uppfattat som ett borgerligt parti som bildades för man tyckt borgerligheten var för sossig och att man ogillade DÖ som gav sossarna makten.

   Det blir ju då lite ironiskt att de kanske medverkar till fyra år till av sosseri.

   Radera
 33. Jag måste iaf, som ej politiskt bunden säga att det upplevs som det ändå varit mycket oegentligheter i en del valdistrikt även om små homogena samhällen i Norrbotten Inte påverkas lika mycket. Här är det mest hederliga pensionärer som sitter och sköter röstlängden.

  Det jag kan tro påverkar siffrorna ca8-10% till Vänsterblockets förfel är att 1'100'000 invandrare sannolikt röstar baserat på SMS som gick ut till 600'000 abbonenter med direktreklam för Socialdemokraterna på valdagen. Min sambo och jag fick varsitt. 67'000 röster motsvarar ca 1%

  SvaraRadera