Cornucopia?

Aktuellt

Vad är en expert i media?

I media figurerar det experter . De tas in i radio- eller tevestudion och de får uttala sig i skrivna artiklar. Men vad är egentligen  en ex...

2018-09-06 17:27

Vad finner vi på de norska löpsedlarna?

Medan svensk nyhetsrapportering domineras av olika former av pajkastning i den svenska valrörelsen, så är det ju intressant att se hur det svenska valet väcker lite uppmärksamhet i vårt västra broderland. Åtminstone inte på löpsedlarna, som återfinnes nedan.
Nej, inget om det svenska valet på löpsedlarna.
Hängandes en kort stund på Oslos Bussterminal i väntan på att åka med norska statens bussbolag Nettbuss söderut passade jag på att studera norska löpsedlar. Man kan konstatera att det finns absolut inget om det svenska valet på norska löp.

VG maxar med att en företagare någonstans förgripit sig på barn, och varnar överst för skattefällor, samt att en skådis ville träffa terroristen och massmördaren Breivik inför filminspelningen av filmen om Utöya-terrordådet.

Dagbladet maxar med chockbeskedet för många norrmän - skärpta krav för nave. Alltså den samlade myndigheten som betalar ut ersättning för de som inte vill jobba. Tänk er en kombination av Försäkringskassan och a-kassan. Tidigare har det enligt uppgift varit så enkelt att gå på nave att det i princip varit frivilligt att jobba. Återigen en artikel om terrordådsfilmen, en rubrik om hur haschbaronen jobbade, samt förstås ett utannonserat självtest om du har ångest eller bara är bekymrad.

Aftenposten maxar med Oslos eget Nya Karolinska för 40 miljarder NOK, i övrigt en massa sport. Men också en liten blänkare om svenska valet över att Jimmie Åkesson ska ha fått applåder på ett väckelsemöte med Runar Sögaard. Wow. Och så verkar det bli något uppror mot vad jag gissar är vägtullar. Som förstås skulle avskaffats när vägarna var färdigfinansierade, men alltjämt är kvar.

Klassekampen (undrar vad de har för politisk inriktning?) maxar med strid om invandringen och flankerar med att norska LO vill något, samt att någon eller något legitimerar hot. Sedan en artikel om Syrien, samt något om näthat.

Morgenbladet maxar med att någon ledare synliggjorde konflikter hon var inblandad i. Man toppar med att Klassekampen vittvättar Reset och att chefen för Oktober låter författare självförhärliga sig själva. Bråken vid Enig på konsthögskolan fortsätter efter uppsägningar, universiteten avkoloniseras när nya röster kommer in och tusen bostäder ska rivas i Århus (Danmark?).

Finansavisen är kanske mest intressant för bloggens läsare. Här maxar man med att osålda bostäder i Oslo ökar med 20% på en månad. Inget vidare för norska bostadsbubblan alltså. Hegnar torr på framtiden och en finansakrobat är värd 150 MNOK. Norsafe är sålt till danskar och en startup som ska bli YouTube för aktier har en ny chef.

Det enda i den svenska valrörelsen som väcker rubriker i Norge är alltså Åkesson-Sögaard. Man verkar alltså inte ta så seriöst på valet i det västra grannlandet. Ett exempel kanske fler borde följa?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

6 kommentarer:

 1. Antar att de redan har planen klar, förstärkt gräns mot landet med självskadebeteende och uppvisa som ett avskräckande exempel på hur man inte ska sköta ett land.

  Länkar till godkänd regimmedia: "I både Danmark och Norge används Sverige som ett avskräckande exempel i den politiska debatten. Särskilt när det gäller invandrings- och integrationspolitiken." www.aftonbladet.se/nyheter/a/ngj7Bx/har-ar-sverige-ett-avskrackande-exempel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hittade förresten denna artikel hos Norska TV2, jag brukar skriva ungefär likadant.
   Det kan inte bara vara ren slump..
   https://www.tv2.no/nyheter/10058684/

   Radera
 2. Haha man kanske skulle börja läsa norsk media istället för svensk. Det skulle nog va bra för nerverna XD

  SvaraRadera
 3. Det finns inga löpsedlar i Norge. Det är tidningarnas förstasidor som visas. De senaste veckorna har det varit 1-2 artiklar i Norges största tidning, Aftenposten + artiklar i diverse andra tidningar. Norrmännen är väldigt oroade över "svenske tilstander" - det vill man inte ha!

  SvaraRadera
 4. Min styvson som är 16 har en sund distans till partipolitik. Han säger att han skulle röstat på bajenpartiet, om han hade fått rösta.

  http://www.bajenpartiet.se/

  SvaraRadera
 5. ”Tänk er en kombination av Försäkringskassan och a-kassan. Tidigare har det enligt uppgift varit så enkelt att gå på nave att det i princip varit frivilligt att jobba”
  O tänk att ändå har det norska folket arbetat. Talar väl ändå för att ett generöst soc-system fungerar?

  SvaraRadera