Cornucopia?

Aktuellt

Vad är en expert i media?

I media figurerar det experter . De tas in i radio- eller tevestudion och de får uttala sig i skrivna artiklar. Men vad är egentligen  en ex...

2018-09-10 08:20

Utlands- och förtidsröster avgör

"Makten framför allt."
Stefan Löfven (s) satt på väldigt höga hästar under sitt tal igår och menade att han sitter kvar eftersom han har fler mandat än Alliansen med 144-143. Men alla förtidsröster och utlandsrösterna är inte räknade ännu och kan mycket väl tippa mandatfördelningen till 143-143 eller överläga för alliansen. Som det ser ut nu har vänsterregeringen bara 33% av mandaten och 41% med stöd av Vänsterpartiet. Rätt imponerande att inte avgå när Löfven gjort sosseriets sämsta val någonsin.
Valsedlar.
1911 fick Socialdemokraterna 28.5%. Som det ser ut idag fick man 28.4%, och alltså den sämsta siffra partiet fått någonsin.

Ändå sitter statsminister Stefan Löfven (s) kvar.

Kvarvarande förtidsröster och utlandsröster kan komma att tippa mandaten till Löfvens nackdel, men oavsett finns det en massiv opposition mot den sittande regeringen. Utlandsrösterna i förra valet var kraftigt överrepresenterade för allianspartierna och underrepresenterade för socialdemokraterna och SD.

Håller mandaten är inte den parlamentariska situationen samma som under sista regeringen Reinfeldt. Alliansen var då fortfarande större än socialisterna och kunde bara få en budget mot sig om Sverigedemokraterna och socialisterna samarbetade.

Om Lukt-Ulf bildar regering kan man med valnattsmandaten endast få igenom sin budget genom aktivt stöd av SD. Annars kan en socialistisk budget gå igenom. 

Alternativt med stöd från något av socialistpartierna. Vilka knappast tänker släppa regeringsmakten för att bli stödpartier åt Alliansen.

Innan de sista rösterna är räknade vet vi dock inte var detta landar. Ironiskt nog är det så jämnt mellan de gamla blocken att blankröstarna kunde avgjort om de med sina 0.8% istället röstat på ett parti.

Tydligt är att regeringen är valets stora förlorare tillsammans med moderaterna. Regeringspartierna tappade 5.9 procentenheter och Moderaterna 3.5 procentenheter. Valets stora vinnare är förstås SD, som givet att valnattsresultatet står sig helt har makten över om det blir en alliansregering och därefter helt har makten över om denna kan föra sin politik.

Detta talar för att Löfven sitter kvar. En alliansregering skulle inte behöva stöd från SD, en alliansregering kommer vara beroende av SD. Om sedan Löfven sitter kvar med vilket stöd återstår att se. Det var helt tydligt att han vill se blockpolitikens död. Eller fritt översatt till svenska: socialdemokraterna ska alltid inneha statsministerposten.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

124 kommentarer:

 1. Jarl Hjalmarson sa ju alltid att det inte var avgjort förrän poströsterna räknats...

  SvaraRadera
 2. Blir väl några månader med turbulens innan S+C+L+MP bildar en mittregering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Högersidan är ju större om man räknar in SD. Att de skulle släppa fram en vänsterregering vore totalt haveri och tjänstefel (om det hade funnits för politiker)

   Radera
  2. Det hade ju varit att föredra. Mitten har ju det bästa från båda sidorna. Du vet - lagom sådär.

   Radera
  3. Fast C och L vill inte hoppa isäng med SD så det är Alliansen eller M+KD+SD som är högeralternativet.

   Radera
  4. Ja, men det blev ju totalt haveri och tjänstefel efter förra valet, i och med DÖ, så varför skulle något ha förändrats nu? Räkna med 4 år till med en vänsterregering, trots en stor icke-socialistisk majoritet i riksdagen.

   Radera
  5. Sjunkis

   Det är iaf det alternativ som media kommer att pusha för.

   Radera
  6. De kan ta med KD också. Problemet är främst rabiata Annie Lööf som får raserianfall så fort man försöker föra en realistisk politik.

   Radera
  7. Tyvärr ganska troligt. Annie L såg igår ut att få lite Fälldin-feeling efter framgångarna och kommer slåss för att få plats vid köttgrytorna oavsett med vilka.

   Radera
  8. Försöker M+KD+SD bilda regering kommer Lööf och Lööv samarbeta och bli större, då C, V och MP kommer göra vad som helst för att stoppa SD. S+C med stöd av MP och V = 49,2%. Så be till gudarna nu att Löfven och Ulf "tar ansvar" som de gillar att kalla det, och går ihop.

   Radera
  9. @Trollolol
   Problemet är att Stefan och Krister inte blir tillräckligt stora tillsammans. Gissa vems om blir statsminister då..

   Radera
  10. Stefan och Krister.....låter bekant.

   Radera
  11. Varför blir dom inte "tillräckligt" stora? Dom blir väl mkt större än nuvarande regering, eller ska C+L+V+MP som ett nytt idiotiblock utmana S+M och hoppas SD röstar på dom?

   Radera
 3. Vilka kommer bryta sina vallöften? M, C, L, eller Kd?

  Både C och L kanske redan har brutit sina eftersom en Alliansregering blir beroende av SD och de just nu driver den linjen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vallöften gäller väl bara om förutsättningarna finns, nu blev kartan annorlunda eftersom väljarna sagt sitt så det är nog fritt fram att kohandla.

   Radera
  2. Så kan man ju också se på sina vallöften...

   Radera
  3. Och? Har man +51% av mandaten och inte genomför vallöften så är det såklart ett svek. Om fallet inte är så kan det ju faktiskt bli så att msn får komptomissa bort vissa saker.

   Radera
  4. Ja, för den här situationen, att SD blev vågmästare, kunde ju ingen förutse och ställer saker i ett helt nytt läge. :-D

   Radera
  5. Alla som hamnar i regeringsställning kommer så klart att kunna anklagas för att ha svikit sina vallöften.

   Radera
  6. Det beror ju vad löftet består i och hur resultatet blir i förhållande till förväntningarna.

   Om man lovat att inte sätta sig i en regering med stöd av SD så är det inget löfte man behöver 51% av rösterna för att infria. Och att utfallet blev det förväntade kan väl heller inte vara en ursäkt för att bryta löftet...

   Radera
 4. Det enda som kan rädda denna katastrof är om MP skulle hamna under 4 % p.g.a. utlands- och förtidsrösterna, men det kommer tyvärr knappast hända. Och trots den stora icke-socialistiska majoriteten i riksdagen så kommer garanterat den fega, ryggradslösa alliansen släppa fram en vänsterregering i 4 år till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte följt så noga vilka som från gått DÖ, men det var väl det man var överens om om så att största blocket ska få bilda regering med passivt stöd av det andra. Så med ett mandat övervikt så blir det ju så. Och inget i sak har ju ändrats man kan om man kompromissar med SD bilda en allians regering, man tyckte uppenbarligen att det var bättre förra mandat perioden att avstå. Har svårt att se att SD skulle ha mindre krav för att stödja dom nu?

   Radera
  2. Om jag räknat rätt kan inte MP hamna utanför ens om 200000 röster nu tillfaller alla utom MP.

   Radera
  3. Mp har haft en himla tur med vädret.
   Det är väl bättre med ett parti som har tur med vädret än det motsatta!
   Trams, ja, men ett hyfsat exempel på ekvivokation.

   Radera
 5. En annan anledning till att sitta kvar skulle kunna vara om regeringen blir bortröstad så slipper s göra slut med mp. Man kan då skylla på yttre omständigheter.

  SvaraRadera
 6. Oavsett vilka som kommer att bilda regering blir det ett stort svek mot många väljare.

  Minsta sveket är nog M+KD minoritetsregering med stöd av C, L och SD.

  SvaraRadera
 7. De rödgröna och Alliansen har ju haft en "deal" att det block som blir störst ska bilda regering.

  Nu är det ju oklart om det är antal mandat som räknas (kan bli lika) eller hur många röster (väldigt osannolikt att det det blir lika).

  Går de på antal röster så kan det bli så att det blir lika i mandaten men de blågröna får mer röster och bildar därför regering.

  Frågan är som sagt vad de räknar som störst block - antal röster eller antal mandat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, kan man tro att de som får flest mandat vill räkna så och de som får flest röster vill räkna så.

   Radera
 8. Stefan L har ägnat större delen av sitt liv åt att förhandla. Nu är han sittande statsminister. Att ge bort den fördelen frivilligt vore dålig förhandlingsteknik, ovärdigt en gammal fackpamp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Löfvéns problem är snarare åldern. Han klarade den här valrörelsen men i nästa (ordinarie) val 2022 kommer han att vara folkpensionär. Oavsett kommer efterträdarstriden inom SAP inte bli mindre dramatisk än sist när man valde en fackpamp för att de ordinarie S-politikerna inte höll.

   Radera
  2. Herbert Pagg: Oavsett fortsatt som statsminister eller ej kommer Löfvén att sitta kvar som partiledare i S och i god tid innan nästa valrörelse ha föreberett partiet för sin avgång på grund av pensionering. Hans ställning i partiet är fullständigt ohotad och S kommer inte en gång till att låta något sådant utspela sig inför öppen ridå som var fallet med Sahlin och Juholt. Nästa partiledare inom S kommer högst sannolikt att bli en yngre medelålders kvinna med bakgrund i LO-facken och Offentlig sektor samt erfarenhet som minister.

   Radera
 9. SINK-skatten kommer ge alliansen övertaget på onsdag.

  SvaraRadera
 10. Personligen är jag överlycklig att valet är över! Alla fejk-löften hit å dit som jag är sjukt trött på.
  Nu kan vi koncentrera oss på hur/när ekonomin rasar framöver. :)

  SvaraRadera
 11. S 28, M 19, SD 17... ca 65% har röstat för en ofändrad världsunik socialdemokrati, med lite olika säkra lås på nationsporten. Ca 20% röstade på samma sak, men med någon speciell liten detaljfråga vid sidan av.

  8-9% röstade för kommunism som inte kallas kommunism, med den intressanta twisten att den i år är det enda svenska partiet som driver en kapitalistisk(!) skattereform.

  Finns någon liten behållning i att summera det. Den stora behållningen var annars att se de små smurfarna i alliansen sitta och gnälla i studion. Jag har inte sett svenska politiker göra bort sig så mycket sedan Löfven räknade procent.

  Vi kan även glädjas åt att public service ger lite möda för lönen, när de lär alliansen om grundlagar på bästa sändningstid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jepp, sjukt ointressant, och precis enligt förväntningarna.

   Radera
 12. Intressantast är docj reaktionerna från andra sidan Sundet... Där är enbart några km vatten som skiljer åt ...

  ".. Sabotage, stjålne og gemte stemmesedler ved svensk valg: »Systemet er ikke demokratisk«
  Valgdagen viste, at der både er praktiske og demokratiske problemer med den måde, svenskerne går til valg på. Det mener blandt andre Venstre, der nu vil tage sagen op internationalt. .."

  https://www.b.dk/globalt/sabotage-stjaalne-og-gemte-stemmesedler-ved-svensk-valg-systemet-er-ikke

  SvaraRadera
  Svar
  1. De försöker alltså avleda fokus från internpolitiska problem genom att hacka på Sverige.

   Radera
  2. Bengt har ju valt ut en av många artiklar som dessutom är en återgivning av en svensk svt-artikel.

   Radera
  3. Han kanske hoppas att skånska separatister mha danska "turister" ska annektera skåne.

   Radera
  4. Haha, ja, det hade varit något.

   Radera
  5. Tror du att det är en slump att Jutarna ska uppgradera sina 2a5-or?

   Radera
 13. Stefan Löfven kommer avgå på ett eller annat sätt. Tror knappast att SD kommer ge sitt förtroende för Stefan som fortsatt statsminister när det valet kommer upp. Han har ett par veckor på sig men kommer sedan tvingas avgå om han inte avgått innan. Hindrar visserligen inte att han bildar ny regering efter det.

  SvaraRadera
 14. Om jag inte räknar fel just nu så blir ju M+KD+SD störst och vad jag vet har ingen utav dom sagt att dom vägrar något samerbete åt något håll. Alternativet att stoppa den konstellationen blir lite mer mystiska S+Mp+C+L (du kommer aldrig att få med L och V i samma regering) eller S+Mp+V+C.

  SvaraRadera
  Svar
  1. M+KD+SD får inte 175 mandat och inget av de andra partierna kommer att släppa fram en regering med SD i. Detta är alltså inget alternativ. S+MP+V+C är inte alls sannolikt, Det är väl kanske bara MP med sina 4,4 procent som skulle kunna tänka sig en regering med V. Om det blir en regering kommer det vara M+C+KD+L (med stöd från S) eller S+MP+C+L (med stöd från V). Om det blir det sistnämnda kommer C+L inte sitta i Riksdagen efter nästa val...

   Radera
  2. Nej det skär sig när mer ekonomiskt liberala C+L kommer i lag med högskattepartier. Lägg till svekdebatter och risker i extraval för DÖ-glidaren Jan Björklund.

   Radera
  3. Vet flera som egentligen vill rösta C och L men väljer annat för att de är med i Alliansen och inte vill ta i Moderaterna med tång. S är ju de facto småborgerligt numer. Det är bara V det är problem med, men om V inte är i regering så är ju den saken löst.

   Radera
 15. Jag är mest förvånad över att S inte tappade mer. 28,4% är väldigt bra om man kollar på hur opinionssiffrorna såg ut inför valet. Det ser ut som att sossarna lyckats mobilisera väljare med bland annat klanröstning i utsatta förortsområden. Kollar man på röstsiffrorna i Sveriges mest segregerade förorter ser man en fullständig dominans, med uppåt 80-90% av alla röster på S eller V. Det är lite bekymmersamt tycker jag.

  Regeringsbildningen skall bli intressant att följa! Vi har en stor icke-socialistisk majoritet, ändå talar det mesta för att Stefan Löfven sitter kvar. Jag tror att han kommer att lyckas spräcka alliansen och få över C och L till sin sida. Alltså en S+MP+C+L-regering med stöd av V. Sorgligt för Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle vara intressant att få veta vad de landat på utan invandrarrösterna. 22%?

   Radera
  2. Runt 50 och därefter slutar man av biologiska skäl ändra på sin världsbild. Ändra världsbild radikalt gör man som människa mest som barn och tonåring och en bit uppåt i ung vuxen ålder. Många kanske sitter vid fikabordet och klagar men väl på valdagen "känns" det bra att välja som man alltid har gjort.

   Sen ska man inte underskatta att det delvis är en högkonjunktur i vissa branscher och ersättningssystem. Fattigpensionärer eller ej, men fullt CSN lån + bidrag är uppe i 10k per månad nu mot sådär 8k kring 2014 för att ta ett exempel. Även om du kanske inte gillar samhällsutvecklingen har de flesta inte påverkats av den på något mer drastiskt negativt sätt.

   Att S gick fram i Stockholms stad överraskade däremot mig. Det betyder mer av identitetspolitik och visar kanske tydligast att vi går mot mer fragmentering.


   SD gjorde stora inbrytningar i norra och nordöstra välmående Stockholmsområdet mot innan även om partiet hamnade under riksdagsresultatet (Täby, Österåker, Norrtälje). Speciellt Knivsta överraskade mig får jag säga, jag har alltid haft intrycket av att det är socialt rätt välmående och många uppsalaakademiker men där hamnar SD runt riksdagsresultatet (17%).

   Radera
  3. Är mer förvånad över att S o Mp tappade så mkt. Här har man public service och större delen av media med sig. Och artisterna förstås.
   Därtill armen av bidragstagare. Varav en stor del som man lyckats engagera genom aktivt kampanjande på slutet. Det avgjorde de sista plusprocenten för S.

   Radera
  4. @Carmania:

   Du menar väl klanrösterna.. ?

   Radera
  5. Lustigt att S ändå får 28% trots vittnesmål om låg energi i partiet sista tiden före valet. Bland etniska s-svenskar då väl? Som sagt: det vore intressant att veta andelen invandrarröster hos S.

   Radera
  6. Den s.k. icke-socialistiska majoriteten är en tämligen brokig skara. En S+MP+C+L-regering med stöd av V är en dröm för mången gammal C- och L-väljare.

   Radera
 16. Tillbaka till 1970-talet för den folkhemsnostalgiske:

  *1973 års "lotteririksdag" på den tiden det var 350 riksdagsledamöter och det stod 175-175 (hade sådär 5000 KDS:are röstat på M-C-Fp hade det blivit maktskifte). Olof Palme satt kvar trots att det i praktiken var en "halv" förlust (dvs förlust av kontroll)


  *1979 års val som ofta glöms bort var extremt jämnt och kunde inte avgöras på valnatten. I slutänden avgjorde onsdagsrösterna så att M-C-Fp fick 175-174 i riksdagen.


  Detta resultat passar utmärkt för alla folkhemsnostalgiker: exakt lika mandat mellan Alliansen och de röd-gröna och med lott eller osäkerhet (SD) som tungan på vågen. Synd bara att Haga slott inte kan användas för förhandlingar längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det som är intressant med lotteririksdagen var att de 79 omröstningarna utföll 39 mot 40 i resultatet, dvs att lotten var verkligen perfekt 50/50.
   Tydligen var det dessutom mycket samarbete mellan blocken för att slippa använda lotten i den slutliga omröstningen - kanske något att tänka på för våra politiker? (källa: wikipedia)

   Radera
  2. "Hagaförhandlingarna" mellan S-C-FP på Haga slott gjorde att budgetarna kunde röstas igenom. Därför föll inte regeringen.

   Radera
  3. Vi är väl väldigt långt från någon lotteririksdag då Sd har 62 mandat.

   Det är rent trams att jämföra storleken på blocken så länge inget av dem har över 50% eller ett av dem avsäger sig allt inflytande.

   Radera
  4. Ja, fast om ett halvår eller så har väl hälften av de där 62 hamnat på torken, hoppat av eller gått hem med full lön.

   Radera
  5. Läste att SD hade granskat och sållat bland de de 60 översta kandidaterna i detta valet, övriga var det visst inte lika viktigt med. Återstår att se om denna granskning har haft någon effekt.

   Radera
  6. Tja, det finns ju ett exempel här på bloggen.

   Radera
 17. Hörde i en undersökning att för 60% av c-väljarna är ett samarbete med socialisterna otänkbart. Antar att samma sak gäller L. Det vore självmord för dessa partier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Längesedan C var ett seriöst alternativ. Ett parti som vrängt ut o in på sig själv och bytt ut sina trogna väljare mot lättflyktiga innerstadsbor som inte kan skilja på de 4 sädesslagen....

   Radera
  2. Jag som trodde du var glad över att C tog en hel del av FI:s röster. Med FI under 1% kommer valsedlarna inte ligga framme i alla vallokaler nästa gång.

   Radera
  3. Skulle man envisas med att vara Lantbrukarpartiet så skulle man få mindre än 0,5%, bättre då med lättflyktiga innerstadsbor och få 8,6% misstänker jag att Centern tänker.

   Radera
  4. @Axel:
   Ett parti som bryr sig om de människor som bor _utanför_ både Södermalm, Östermalm, Stockholms innerstad, tidigare RNO 08....

   Människor som inte har cykel- eller krypavstånd till kommersiell och samhällelig service. Människor som bor utanför , som eldar med ved, som kör begagnade bilar som rullat minst 10 000 mil, som fått se sin hembygd slätas ut , som nästan ibland "föraktas" av den "intellektuella" och oftast vänstervridna "innerstadseliten"... Som tycker att deras land är "skräpytor" utan värde.

   Ja, det partiet finns och det heter inte Centerpartiet!

   Radera
  5. @Bengt, Du kan lägga av med felaktiga generaliseringar, valet är över och resultatet finns på val.se. Där ser man att Centern inte är lika stora i storstäderna som t.ex i Dalarna eller Gotlands län. Centern är faktiskt lika stor eller mindre i storstadsregionerna mot hela landet. Visst, Centern fick 12% i Bromma-Kungsholmen men det är ju inget mot de dryga 30% som de fick i flertalet gotländska distrikt. Vet dock att du inte kommer lyssna eller ta åt dig av något och kommer försöka byta spår igen...

   Menar du att de som röstat på detta andra parti kan skilja på de fyra sädesslagen?

   Radera
  6. Inte konstigt att folk lägger en röst på det partiet när man har den attityden till sina medmänniskor, Axel. Just därför växer SD och i Skåne kan de skilja på de fyra sädesslagen! När man först kalla folk för diverse epitet och sen vill man ha deras röst?!

   Det är samma mekanismer som i amerikanska valet, de som känner sig svikna och glömda kan bara hämnas på det här sättet. Man betalar hög skatt men allt läggs ner, "vad fan får man för skatten?"
   Tyvärr är partierna i riksdagen väldigt storstadsfokuserade, det hjälper inte att de har "pratat" med Berit, 54 år, undersköterska ifrån Trängslet, det är skitsnack och de skiter i dem, det vet man!

   Radera
  7. De fyra skånska sädesslagen: hirs, falafel, ekologisk fairtradequinoa för Möllanbefolkningen samt 9 mm parabellum.

   Radera
  8. C, liksom S, lockar väl fortfarande många av de gamla väljarna fastän partierna lämnat dem för längesedan.

   Rekommenderar herrskapet se detta: Axess TV - Stad och land - en evig konflikt - del 3 av 3 i synnerhet avsnittet med professor Per Ödling mellan från 29:10. Hans säger bl a att riksdagspartierna bara pratar till de 3 miljoner mest urbaniserade människorna och bara nämner de övriga 7 som ett undantag.

   Ben briljerar igen.

   Radera
 18. Alliansen tycker såklart att det är bekvämt att slippa regera, bara massa bekymmer. Bättre lyfta lön och gå på kvartsfart.

  SvaraRadera
 19. Jag kollade av en slump in resultatet i kommunvalet i Haparanda på sr.se. Jämförde med data från val.se och där ser det HELT annorlunda ut? Vad kan detta bero på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antingen att du jämför fel grejer eller att räkning fortfarande pågår?

   Radera
  2. 7 av 7 destrikt räknade i bägge. Jag jämför kommunvalet. Kollade några andra kommuner, där stämmer det på decimalen när. Jag tror datan är felaktig. Kolla själv!

   Radera
  3. Finns 2018 års resultat redan på valmyndigheten?

   Radera
  4. Det fanns redan förra helgenhelg Bilderbergruppen iaf.

   Radera
  5. OT hur har du hedrat Frank Andersson minne Ben? Du som är sån där kampsportare?

   Radera
  6. Valnattsresultatet för Haparanda från val.se är ju identiskt med det som syns på sr.se?

   https://data.val.se/val/val2018/valnatt/K/kommun/25/83/index.html

   https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4657&artikel=7037094 (Haparanda, kommunval)

   Radera
  7. @gbd: givetvis genom att följa hans motto från den amerikanska olympiaden: "Kuken ska ha sitt".

   Radera
  8. Det femte sädeslaget alltså?

   Radera
  9. Och vitt dessutom, det är nog sverigedemokrater väl förtrogna med.

   Radera
  10. Kan tänka mig det. Förresten, om det står en lövruska nedkörd i din mammas trädgård nästa gång du hälsar på så har vi bara blotat lite för att hedra Sven Wernströms minne.

   Radera
  11. Ha ha ha du fan har han dött?

   Jag minns också den uselt animerade Trälarna eller vad den nu hette.

   Radera
  12. https://www.dn.se/kultur-noje/tralarna-forfattaren-sven-wernstrom-dod/

   Radera
 20. Så hur kommer partierna straffas i nästa (extra)val?

  De måste fundera ut det, inte bara vem som tar makten NU.

  Kommande lågkonjunktur, svekdebatter osv osv,, supersvag regering som förlorar budgetomröstningen med ennknäppning med fingrarna...

  Om man inte gör en storkoalition som ger stabilitet till 2022 och då straffas C och L av väljarna för sitt stöd till vänstern.

  Jag tycker det är verkligen dags att öppna popcornspåsen.

  Enda är ifall alliansen kniper ett mandat mer än vänstern, även om SD har utslagsröst tar det emot mer för SD att fälla en alliansbudget där C inte får säga till om något på migrationsdelen än en vänsterbudget där V o MP gått bananas.

  Så onsdag. Då vet vi lite mer.

  SvaraRadera
 21. ujjj ujj ujj vilken spännande valvaka... !
  Tillsammans med några and ra vänner i MED sammlades vi privat. på en större går uppe i norra skaraborg..

  Visst! Vi komm inte in men trägen vinner...

  Himmla gött att det kommit en rotblöta!

  SvaraRadera
 22. Nuvarande skillnad mellan de traditionella blocken är 28k röster. Utlandsrösterna ger ca 10k minskad skillnad, alltså justering ned till 18k i skillnad. Ett mandat är normalt 17k så troligen fortsatt rödgrön övervikt. Poströster och utjämningsmandatens fördelning kommer avgöra. 70/30 på att rödgröna blir fortsatt störst, vilken ger en viktig psykologisk favör i förhandlingarna.

  SvaraRadera
 23. inser att jag bedömt sossarnas stöd helt fel - trodde de skulle ligga runt 23-24% därför att de tappade arbetarröster till SD. Men det kanske är så som ngn skrev här att väljarna i invandrarområden räddade S? Eller var det alla över 65 år?
  De övriga partiernas resultat var inte någon överraskning.
  Tippar nu på att Löfven sitter kvar i 4 år till - men eftersom jag tydligen inte kan bedöma S så har jag väl fel även där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror att många som bestämt sig sista dagen och t.o.m. i valbåset la sin röst på S istället för på SD. Förbannad och sviken men man vågade inte annat.

   Radera
  2. Att valsedlarna ligger öppet hjälper ju inte heller för den typen av väljare.

   Radera
  3. Det är familjedagarna och allt annat valfläsk som de lockat med.

   Radera
 24. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 25. Apropå trender:

  S ser ut att bara ha egen majoritet i tre kommuner (Munkfors, Grums, Överkalix). Det är en minskning från 10 st 2014 och 25 st 2010. Men i värmländska Munkfors har 64,3% kommit fram till att det fortfarande behövs ett socialdemokratiskt arbetareparti.


  KD får nästan 40% av rösterna i Markaryd kommun, där visar smålänningarna hur bibelbältet sträcker ut sig även till den gamla svensk-danska riksgränsen.

  Liberalerna befäster den gamla skötsamma arbetarestaden Landskrona och blir största parti med 35%. Där har alltfler av stadens industriarbetare kommit till insikt (tänk er att det ser ut som i denna valaffischen: https://z.cdn-expressen.se/images/87/c7/87c7658604d442d6a8e558ccdbcab344/680.jpg )

  Nordmaling blir det nya agrarkommunalpolitiska nästet med C på 42%

  Vellinge går nästan tillbaka till de gamla goda tiderna under Göran Holm med över 50% av rösterna, en uppgång från 42.

  I Sorsele styr arbetarepartier av reformistisk (S 38,2%) och revolutionär (V 37,1%) anda. Som arbetare är det hit man ska flytta för att få uppleva en värld utan kapitalism och utsugning i mikroformat.

  MP får 13,6% i Jokkmokk och kommer göra sitt bästa för att skydda fjällvärlden och myggen från förstörelse och utrotning.

  Assimileringen från 1658 har gått så starkt i Hörby (jmfr med Alsace-Lorraine/Elsass-Lothringen) att man där numer känner sig så svensk att SD får 35,4%.


  Nere vid sydostkusten har å andra sidan inflyttade huvudstadsakademiker skapat såpass starka kvinnokollektiv att FI får 5,7% i Simrishamn.

  I Hagfors har folket tröttnat på de gamla usla alternativen och insett att man måste bli OBEROENDE REALISTER i versaler (de är registrerade så) för att få något gjort. Drygt 37% av valmanskåren har kommit till denna insikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Resultatet i Simrishamn beror förmodligen på att Schyman bor där och att hon suttit i kommunfullmäktige, bl a.

   Radera
  2. Ang Nordmaling så är 42,7% bara i kommunalvalet. I riksdagsvalet ligger de på 13,7%. Det har snarare att göra med ett tidigare lokalt beslut som orsakat en röstimplosion och inbördeskrig i det lokala s-partiet.

   Radera
  3. SD har verkligen fångat missnöjet i östra Skåne, allt öster och söder om Lund är gult förutom Ystad. https://www.sydsvenskan.se/valresultat-2018-kommun

   I många kommuner har de fått mellan 30-40% av riksdagsrösterna.

   Staffanstorp är också intressant, enda kommunen där M satt ner fötterna och vägrat att låta nyanlända få fördelar kommunens invånare inte får, här går M fram 7.4% till nästan 43% och Sd rör sig inte alls.

   Radera
  4. Ja, kommunpolitiken är väsensskild från riksditon många ggr.

   Radera
  5. Man behöver inte gå så långt ut/österut från Skånes västkust eller Lund.
   Se bara på Svalöv, ett tungt SD-fäste i alla tre valen och bara några mil från både Sjöbo och Lund...
   Eller "Rosengård" för den delen också ..

   I Röstånga i Svalövs kommun startade Harry "Frazze" Franzen "Skånepartiet" redan i slutet av 70-talet...

   https://www.sydsvenskan.se/2010-10-03/en-resa-fran-spritromantik-till-islamofobi

   Utan Mogens Glistrup inte något Skåneparti, inte någon "Frazze" Franzen i Röstånga. Inte heller något Sjöboparti eller Sven-Olle Olsson och därmed heller inte något Sverigedemokraterna eller Jimmie Åkesson !
   ;-)

   Radera
  6. På senare tid är ju Franzén mest känd för att ha hållit vårdbehövande i fallfärdiga ruckel mot rumslig ersättning. Härlig kille.

   Radera
  7. Rundlig ersättning ska det så klart vara.

   Radera
 26. Både S och M+KD skulle kunna föra diskussioner bakom stängda dörrar och få SD att rösta på deras kandidat och deras budget utan att det blir någon offentlig halshuggning. Lägg fram en budget som SD kan stödja så är det klart, de kan ju inte hjälpa att SD gillar deras budget! Jag menar, det är ju inte första gången dessa smygdiskussioner förekommit.

  Två saker stör mig:
  1. V är inte med i regeringen vilket betyder att Alliansen är större än regeringen!

  2. Lööf är helt opålitlig! Hon kommer garanterat att se till att hon på något sätt få stå nära maktens köttgrytor oavsett vem som blir statsminister.

  SvaraRadera
 27. Valets resultat är optimalt om man vill destabilisera ett land. Just saying. :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då tar ingen av de ansvarstagande ansvar. De söker ju att destabilisera, härska och söndra.

   Radera
 28. Poströsterna på onsdag ger +6k röster för alliansen. Tillsammans med utlandsrösternas +10k sjunker övervikten från 28k till 12k för de rödgröna. Troligen avgörs det hur utfyllnadsmandaten landar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Statistikern på Valmyndigheten hävdade nyss i radio att det sist tilldelade mandatet gick till Centerpartiet med 240 rösters marginal mot Sverigedemokraterna. Om Sverigedemokraterna ökar med mer än 240 röster gentemot Centerpartiet i onsdagsrösterna kommer således Alliansen förlora ett mandat och SD öka med ett mandat.

   Radera
  2. Onsdagsrösterna ger -0,02% för C och -0,09% för SD om historien upprepas från 2014. Men visst kan utjämningsmandaten ge effekt och troligen +1 för dom rödgröna på ons.

   Radera
  3. Nu ska tydligen valfritt alliansparti/valfria allianspartier bjudas in till medverkan i en s-regering säger S efter ett möte med partiet idag. Löfvén försvann ut bakvägen. Eftersom S är störst ska S ha statsministerposten säger Ygeman. Det kallas att "bryta blockpolitiken". Fräckheten vet ingen gräns. S bjuder ut sig helt skamlöst.

   Radera
  4. Antar att "S" är nåt slags kodord för din mamma?

   Radera
 29. Annie Lööf ser som förväntat ut att bli King Maker. Kommer hon släppa fram M/Kd med stöd av SD eller väljer hon att regera med Löfven?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I vanlig ordning så lägger sig Alliansen och C+L kör S-stöd.

   Radera
 30. Lägst odds måste det väl ändå vara på DecemberÖverenskomelsen 2.0?
  Fortsätt stoppa huvudet i sanden bara.

  SvaraRadera
 31. Irakier, syrirr, turkar osv som bor hemma och lyfter bidrag, låter som nära på 100% såsse/kommunist väljare.

  SvaraRadera
 32. Är det fel på bloggen eller min dator? Kan inte kommentera valvakan längre. Inläggen tycks gå fram i systemet nånstans, för jag får notiser om det, men de syns inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blir så när kommentarerna är över 200. De nedersta försvinner.

   Radera
  2. Fast även kommentarer på tidigare trådar dyker inte upp. Och längst ner finns något javaskript som ska läsa in fler kommentarer, men det händer inget.

   Radera
  3. Buggigt uppenbarligen. Bortom min möjlighet att påverka pga plattformen.

   Radera
 33. https://kelvin.nu/mandat

  Här kan man experimentera med förändringarna på onsdag, S ner 0,2, M upp 0,1 och MP upp 0,1 senaste två åren. (om jag tolkat rätt)

  SD lär säkert tappa lite på utlandsrösterna de fick 50% mot vad röster lagda i Sverige gav förra gången.

  SvaraRadera
 34. Glöm inte att Löfven är en gammal förhandlingsräv. Han avgår inte för att han vill förhandla ur ett symboliskt överläge, typ sitta lite högre än den han förhandlar med.

  SvaraRadera
 35. Apropå inlägget så är det väl mest amerikaner, britter, schweizare, monegasker, australiensare, portugisiska pensionärer och andra skatteflyktingar.

  Märkligt att man ska få rösta när man bor utomlands.

  SvaraRadera
 36. Då blir det en S+MP+C+L regering där M+KD skyfflar sina idéer genom C+L-filtret så vi får en fin mellanmjölkspolitik. V gör lika dant men S säger inget öppet (för då blir C+L jätteledsna!)
  Annie Lööf blir klimatminister och vice statsminister till Lövins stora förtret, MP är ju trots allt minsta partiet och har inte så mycket att säga till om längre.

  SD kommer då med fog att kalla sig det ENDA oppositionspartiet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som den ultimata kompromissen och den bästa löningen i mina ögon.

   Radera
 37. Det är märkligt att man i media, inklusive denna blogg, fortsätter att prata om hur det blir onsdagsrösterna som kommer att avgöra. Frågan handlar väl snarast om huruvida S+V+MP har ett tillräckligt starkt folkligt stöd för att bilda en regering. Stödet för en sådan regering har aldrig varit så svagt som nu.

  Summan av S+V+MP i tidigare val:
  1998 - 52,9%
  2002 - 53% (S+MP i regering)
  2006 - 46,3% (M+C+L+KD i regering)
  2010 - 43,6% (M+C+L+KD i regering)
  2014 - 43,7% (S+MP i regering efter DÖ)
  2018 - 40,6%

  Stödet för en vänsterregering är alltså ännu lägre idag än det var både 2006 och 2010 då Alliansen regerade och en regering kan endast bildas om det kan antas att den inte har en majoritet av folket emot sig. Det har de rödgröna ännu tydligare idag och den faktorn kan inga onsdagsröster ändra på.

  SvaraRadera
 38. Löfven vill bryta blockpolitiken men alla vänsterdebattörer snackar om att vänsterblocket är störst! S+MP är mindre än Alliansen. S+MP har minst lika mycket oense som Alliansen har inom samarbetet, så det spelar ju ingen roll.

  SvaraRadera