Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2018-09-24 18:02

Talmansomröstningen visar att alliansens sympatier ligger hos SD

Dagens talmansomröstning visar att alliansens sympatier ligger hos SD snarare än hos socialisterna när ledamöterna kan smyga med det. Dock kan även en del socialdemokrater röstat på SD:s talmansalternativ.
Snart röstar riksdagen bort statsministern.
SD röstade på alliansens kandidat till talman, som fick 203 röster, dvs alliansens 143 plus en större del av SD:s 62. Åsa Lindestam fick dock 145 röster, dvs en röst mer än socialisternas stöd, så någon från SD eller Alliansen föredrog henne framför Norlén (M).

Förste vise talman valdes via acklamation och några siffror finns alltså inte. Hon var också enda kandidaten.

Till andre vice talman valdes alltså kommunisternas Lotta Johnsson Fornarve (V) med 149 röster mot Björn Söders 82 röster. 

Här röstade alltså minst 25 riksdagsledamöter mot partilinjen, eventuellt fler om några betongsocialister röstade på Söder istället för Fornarve. Fornarves stöd över blockgränsen var +5 medan Söders var +20. Detta visar tydligt att Alliansen har en stor falang som kraftigt sympatiserar med SD. 

Man kan förmoda att +5 till Fornarve kom från de mer progressiva allianspartierna Liberalerna och Centerpartiet, men man kan inte vara säker på detta. Dock talar förhållandet 5/25 sitt tydliga språk. Det finns ett dolt stöd för Sverigedemokraterna hos allianspartierna, och kanske även enstaka hos socialdemokraterna - ett så starkt stöd att man är beredd att gå emot partilinjen trots att utgången av valet var givet från början.

Rösterna på Söder respektive Fornarve ska ses som en signal om ställningstagande från alliansens riksdagsledamöter.

Till tredje vice talman valdes alliansens kandidat Kerstin Lundgren. Hon fick 272 röster mot SD:s kandidat Björn Söder, som fick 69 röster. Sju röster var blanka.

Även här ser vi alltså att sju röster gick till SD:s kandidat istället för alliansens kandidat. Detta talar för att Centerpartiets politik, som står i direkt kontrast mot SD:s, inte har stöd av hela alliansens riksdagsledamöter. Eller att socialdemokrater stöder SD.

Tydligt är dock att relativt många av alliansens riksdagsledamöter sympatiserar med SD. Upp till åtminstone 20/143=14% av deras ledamöter.

I morgon 09:30 ska riksdagen rösta bort statsminister Stefan Löfven (S). För det krävs att både alliansen och SD röstar bort honom, annars sitter han kvar. Han kan förstås välja att avgå med äran i behåll innan dess istället för att pinsamt kastas ut. 
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

19 kommentarer:

 1. Hur är det pinsamt att bli utröstad av majoriteten i riksdagen? Har svårt att se det som en större ära att avgå innan omröstningen. Utesluter inte att det sker vissa diskussioner över de tre blockgränserna under tiden tills nya talmannen börjar sina sonderingar.

  Fast det är först efter omröstningen imorgon talmannen börjar samtala med de olika blocken och deras partier. Spännande veckor framåt.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 2. Stefan Löfvén och S har sedan lång tid beslutat att följa formalia hela vägen ut ... vilket också av många kan anses som det mest hedervärda förhållningssättet i en given situation.
  Att Löfvén därefter kan göra en poäng genom att påvisa att Alliansen inte hade möjlighet att lyckas i detta sitt uppsåt utan stöd från SD ger en för alla och envar indikation på tillståndet i parlamentet.
  Med andra ord ... Kristersson och BuschThor lär sannolikt bli mer än medvetna om att har man tagit Faen i båten så kan det vara förenat med visst besvär att ro honom iland!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Löfven har sett till att en kommunist har ett förtroendeuppdrag. Han (hen) har ingen Heder och borde skickas till Gulag. Däremot klagar han gärna på andras heder vilket gör att han borde skickas till ett brinnande Gulag.

   Radera
  2. God afton,

   Även fast det kan tyckas vara formellt korrekt att sitta kvar som statsminister trots att regeringskonstellationen är död, så hade det varit lite mer konstruktivt att avgå direkt för att därför låta avgående talman sätta igång processen med att vaska fram en ny regering. Alla visste redan klockan 22 på valnatten eller nåt sånt att hans regering skulle röstas bort.

   Nu blir Stefan första statsminister någonsin att bli bortröstad. En av många intressanta förstagångshändelser i den riksdag vi nu har, så får vi se vad för ny regeringskonstellation som kan vaskas fram.

   Radera
  3. Joakim Persson: Tack för replik. Jag kvarstår som Du nog förstår i min härovan redovisade uppfattning. Regeringskonstellationen kvarstår intill dess Statsministern fälls ... allt enligt gällande regelverk.
   Samt då tål att ytterligare upprepas att det partistrategiskt är av vikt att offentligen visa att Alliansens uppsåt inte kan lyckas utan stöd från SD.

   Lite anekdotiskt då att jag för i dagarna fyra år sedan sade att jag för intet smör i Småland skulle vilja vara i Stefan Löfvéns kläder ... Idag kan jag travestera det genom att säga att jag för inte smör i hela världen skulle vilja vara i Ulf Kristerssons kläder. mvh

   Radera
  4. Bloodthirster Bloodletter: För Din kännedom då att våra respektive uppfattningar om verkligheten ligger så långt ifrån varandra att vidare samtal känns föga meningsfullt.

   Radera
  5. karlsson:
   Jag röstade inte på SD, men på det vis som sossarna triangulerar och är maktkåta saknar all värdighet.
   Det har hänt flera gånger att partier skall frysas ut och det slutar sällan bra.
   Att Löfven vill sitta på den lilla kvisten som är kvar innan den oundvikligen brister är pinsamt.Han blir nog inte kvar länge som partiledare oavsett eftersom han enligt bedömare på alla sidor anses klent begåvad. Han är ett skämt som ansikte utåt och att hävda att han håller fast vid formalia är meningslöst. Han blir ett stycke historia inom kort.

   Radera
 3. Alliansen sympatier, ligger hos SD? Jo, jo. Det var därför man släppte fram en riktig gammelkommunist, som 2:e vice talman.

  SvaraRadera
 4. Så här är det:)

  De följde alla partilinjen som de inte gått ut med offentligt. På Norlen röstade S+SD+KD+L vilket blir 203 röster (hade blivit 204 om Szyber varit med) och resterande 145 röster kom från M+C+V+Mp.

  Röstningen om andre vice är lite knepigare, men antagligen var det SD+KD som röstade på söder vilket hade blivit 84 om Szyber varit med och Söder vetat att man fick rösta på sig själv. M+C+V+L (149) röstade på Fornarve.

  SvaraRadera
 5. Jag tror att Löfvén kommer välja att bli bortröstad, så att de sen kan säga att Alliansen samarbetar med SD och på så vis sätta tryck på C och L.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att bli bortröstad har ju också den fördelen att man slipper själv göra slut med mp

   Radera
  2. Tror nog som du. En intressant fråga är vem som är taktikern, han eller någon annan? Tidigare vid några skandaler brädade han ju alliansen också.

   Radera
 6. Det verkar klar att "Alliansen" nu satsar på S istf SD.

  SvaraRadera
 7. Den intressanta frågan är ju hur C+L som målat in sig i sitt lilla hörn där S ska agera stödparti till alliansen ska göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gissningsvis, M+KD bildar regering med SD som stöd. L+C lägger ner sina röster, vilket fortfarande ger majoritet till till det blå laget, men räddar sveket mot deras liberala väljare. Sen agerar de i de flesta fall stödpartier åt regeringen på grund av sin politik i övriga frågor. Det blir en stark regering i alla frågor utom migration där de måste kompromissa något med överlöparna + de rödbrungröna. Dock har ju sosseriet antagit stora delar av SDs migrationspolitik, så även där kan man förvänta sig ganska stora förändringar, men inte full SD rakt av.

   Radera
  2. Det vi ser nu är ett pedagogiskt spel för galleriet (folket).

   Radera
  3. Inte orkar man ta ställning i de uppenbara sandlådebråken. Det finns viktiga saker att diskutera men där kommer man inte så långt. Globalismen är stark som överideologi.

   Radera
 8. @Elk Brew : Finns ingen chans att L eller C skulle ge tyst stöd åt ett regeringsalternativ som för dem är sämre än enbart S. Och skulle de göra det så är risken stor att de tappar väldigt många väljare.

  Fakta är att det enda alliansparti som är helt klart på att sammarbeta med SD är KD. Och detta är humor med tanke på att KD har en partiledare som ställer sig tveksam till "multikultur" samtidigt som hon själv bytt religion.

  SvaraRadera