Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2018-09-05 09:19

Sveriges arbetslöshet bland de högsta i EU - undantaget PIIGS-krisländerna - näst högst i Norden

Till skillnad mot vad regeringen försöker hävda är Sveriges arbetslöshet bland de högsta i EU och EES, när man undantar finans- och skuldkrisens tre värsta krisande PIIGS-länder - Italien, Spanien och Grekland. Sveriges arbetslöshet är också näst högst i Norden, skyhögt värre än finans- och skuldkrisens Island. Sverige har ingalunda klarat finanskrisens efterverkningar, utan har istället låtit hushållen bygga upp en enorm skuldbubbla samtidigt som hela den senaste mandatperiodens högkonjunktur slösats bort av en inkompetent socialistisk regering.
Säsongsjusterad arbetslöshet juli 2017 enligt Eurostat.
Den socialistiska inkompetenta svenska regeringen har alltså misslyckats rejält med den svenska arbetslösheten under mandatperioden, trots att man har haft öppet mål med både helt förutsägbart kraftigt minskande ungdomskullar och en full global högkonjunktur.

Sveriges arbetslöshet var säsongsjusterat 6.0% i juli rapporterar Eurostat. För EU exklusive de fortfarande krisande PIIGS-länderna Spanien, Italien och Grekland, var arbetslösheten 5.4%.

Finanskrisens och skuldkrisens Island har bara en arbetslöshet på 2.5%, Norge ligger på 3.9% och Danmark på 5.0%. I Norden är det endast Finland som med sina 6.5% har värre arbetslöshet än Sverige. I övrigt är det främst forna öststater  inom EU som har högre arbetslöshet än Sverige.

Sverige är trots en nu utebbande svensk och global högkonjunktur exceptionellt dåligt rustat för den kommande lågkonjunkturen. Samtidigt har hushållen byggt upp en av de största skuldbubblorna i världen i sin kamp om att kunna skuldsätta sig som mest för att köpa en redan existerande bostad.

Det är uppenbart så att våra nordiska broderländer är betydligt mer kompetenta när det gäller att hantera länderna, ekonomin och arbetslösheten än Sverige. Detta trots att regeringen haft öppet mål med minusräntor, svag valuta och högkonjunktur. 

Till och med Brexit-krisens Storbritannien har endast 3.9% i arbetslöshet.

Regeringen försöker nu i valrörelsen ta åt sig äran över "den låga svenska arbetslösheten". Vilket endast lurar den överutmanade som inte kontrollerar hur det ser ut i våra grannländer, som både kan ha fungerande välfärd och minimal arbetslöshet. 

Ska vi gissa vart svensk arbetslöshet tar vägen när konjunkturen viker? 8-10-12-14-16%?
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

104 kommentarer:

 1. Fast vi vet vad arbetslösheten beror på, eller hur?

  Jag känner väldigt få vita arbetslösa människor.

  Jag känner väldigt få icke vita.

  De icke vita jag känner är av samma sort som jag själv, högutbildade och måna om sin trygghet.

  Det hela kan ändras med krash på bostsdsmarknaden och ökande arbetslöshet i kombination med en omfattande lågnonjunktur.

  Till alut lägger sig ett grått damm över allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det. Det är tydligt var man ska rikta åtgärderna.

   Problemen syns tydligt på denna sida. Låg utbildning = problem.

   Så det är alltså integrationen och åtgärder på arbetsmarknaden som är akut att rätta till, för under lågkonjunkturen som kommer blir det inget vidare.

   Radera
  2. Problemet är för höga lägstalöner och för hög skatt på låga inkomster.

   Radera
  3. Problemet löses med ännu svagare valuta. Blir kronan tillräckligt svag blir det återigen lönsamt att erbjuda "enkla" jobb i Sverige istället för länder som Polen och Ungern.

   Radera
  4. Toni.
   Man skulle nästan kunna tro att Sverige numera räknas till Emerging Markets vad gäller valutasvaghet.

   Radera
  5. Jag upplever att det finns ganska starka krafter i Sverige som gärna vill gynna ineffektiva småföretag istället för starka industrier. Stor utmaning om man ska hålla uppe produktiviteten.

   Radera
  6. Exakt vad menar du med det?
   Är det inte precis tvärtom att det är storföretag som "gynnas" skattemässigt kontra småföretag?

   Radera
  7. Problemet är att de utbildningsinsatser som krävs är omfattande.

   Radera
  8. @Stefan: Nej, småföretag har av naturliga skäl svårare att hålla uppe produktivitet då det är mindre grad av specialisering och stordriftsfördelar.

   En del politiker vill gärna kompensera detta genom lättare skatter för dessa företag, och låter påskina att det är små företag som bygger Sveriges välstånd.

   Radera
  9. Så det du säger är att småföretag är skattegynnade kontra multinationella företag. Det var onekligen något nytt.

   Radera
  10. Stefan: det är väl snarare tvärtom - dvs "vanishing market":(

   Radera
  11. @Stefan: Jag tycker du uppvisar svårigheter med läsförståelse.

   Radera
  12. @iblandekonomi. Småföretag kan anpassa sig mycket snabbare än stora tunga organisationer, de behöver inte heller hålla på med en massa certifiering hit och dit trams så skillnaden är nog inte så stor i slutändan.
   Naturligtvis så är största skillnaden i _vad_ man sysslar med, om det ens går att göra i ett litet företag eller om man får några som helst skalfördelar bara för att man är stor.

   Radera
  13. iblandekonomi
   Tack för komplimangen.

   Radera
  14. @Sansad och balanserad: Småföretag väljer att inte certifiera sig för att de inte klarar av att avsätta resurser till det, med bristande specialisering och kompetensnivå som följd. Precis min poäng.

   Radera
  15. All certifiering jag vet om är ett återskapande av skråsystemet. Någon ny kunskap har jag inte sett till sin död av certifieringar bara möjligheter att mota bort konkurrenter.

   Radera
  16. @GuDu: Om det du säger är sant skulle jag lätt kunna skaffa mig en certifiering inom din profession. Stämmer det?

   Radera
 2. Det är ju en hel del personer instoppade i extratjänsterna, så många att AF:s pengar håller på att ta slut. Dessa räknas naturligtvis inte som arbetslösa trots 100% statlig finansiering av jobb som egentligen inte finns.

  SvaraRadera
 3. Jävla fake sifror, hur kan det vara 6% om minst hälften av invånarna i de största städer sitter på soc. I Malmö är det minst 3/4 som inte vaknar tidigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De kanske jobbar natt!

   Radera
  2. Jadå.. Pang, puff, bang, bang. På morgonen räknar poliser offer.

   Radera
  3. Här lär man sig att gå upp i tid och kanske också borsta tänderna!

   https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/dalen-community-center-oppnar-i-helgen/reprhC!gpH6ttw7mQ2Y87Xbq5Ojw/

   Radera
  4. Ja då, ibland känns det så "fantastiskt" att vara skattebetalare. Det här med att vackna tidigt är en såklart en utmaning.

   Radera
  5. De skulle behöva en kortsnaggad fänrik med ambitioner som obönhörligt kommer och gör revelj kl. 06:00, tänder lysrören och öppnar fönstret för att vädra ity kl. 08:00 skall man stå uppställd i korridoren med rätt klädsel och putsade kängor!

   Radera
  6. Tror att Hanif Bali jämförde inkomsten för en bidragsberoende familj med många barn kontra en familj med många barn där föräldrarna är låginkomsttagare. Resultatet var att det inte skilde nämnvärt mellan intäkterna så varför jobba och slita ut sig utan att premieras? Finns ju inga incitament för det förutom om man nu "vill göra rätt för sig" vilket fortfarande många svenskar naivt tror att nästan alla vill. Att leva på bidrag kontra arbeta med något som ger en högre inkomst är dock en skillnad. Det är också en utav orsakerna till varför arbetslösheten är lägre bland dom med högre utbildning. Hade en kirurg tjänat cashat in lika mycket på bidrag som på förvärvsarbete så hade arbetslösheten varit rätt hög där med. Man hade helt enkelt känt sig blåst och korkad som arbetande kirurg.

   Radera
  7. Och klockan 09:00 på Arlanda med one way ticket...

   Radera
  8. @Toni

   Jag har inte läst Balis jämförelse men Metro gjorde nyligen en ganska skojig viralgranskning om "invandrares bidrag", https://www.metro.se/artikel/r%C3%A4kneexempel-om-invandrares-bidrag-sprids-p%C3%A5-nytt-inneh%C3%A5ller-felaktiga-uppgifter

   Myten var att en ensamstående förälder med tre barn 12, 13 och 14 år skattefritt kunde få ut 21 810 kr i månaden utan att jobba.

   Med avdrag för icke stapelbara bidrag men med aktuella nivåer visar Metros granskning dock att summan ökat till 24 175 kr. Rent skattemässigt motsvarande en lön på 32 964 kr om man bor i Dorotea. Inte riktigt statlig skatt-nivå men väl 395 568 kr om året.

   Socialdemokraternas, LO:s och ABF:s tankesmedja Tiden fyller i resten av kunskapsluckorna. I sin nya rapport, https://tankesmedjantiden.se/wp-content/uploads/2018/09/Rapport-10_DIGITAL.pdf tänkt som saklig kritik mot Moderaternas föreslagna bidragstagare, visar de bland annat att det i en trebarnsfamilj (2, 4 och 7 år) beroende av försörjningsstöd krävs att en av föräldrarna får en lön på 20 000 kr för att gå jämt ut jämte bidrag.

   Den där 170:e timmen, extratimmen ökar alltså ens disponibla inkomst med en timmes förtjänst efter skatt, ställt mot ett bidragsberoende med ganska tråkiga fasta ramar.

   Radera
 4. Men hur intressant är det egentligen med siffror från 2017?

  SvaraRadera
 5. Undrar hur illa det ser ut om man tog bort alla onödiga hittepåjobb som skapas.

  SvaraRadera
 6. Gissar att situationen är betydligt värre än vad siffrorna visar eftersom. Sverige är en mästare på att dölja arbetslöshet. AMS har en enorm budget på bortåt 100 miljarder för att skyffla in folk i åtgärder och låtsasjobb så de försvinner ur arbetslöshetsstatistiken.
  Därtill fyller vi på med ett enormt antal om 60 000 nya arbetslösa varje år. Varav bara ett litet fåtal får ett riktig jobb.
  Jag frågar mig om politikerna överhuvudtaget kunde gjort ett sämre jobb. Men de står utan ansvar för det faller naturligtvis tillbaka på folket som haft dumheten att rösta fram dessa individer.
  Sen är såklart mkt också Trumps fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och som jag skrev i en annan tråd, genom LSS och stöd för funktionsnedsatta erbjuder man de ca 16 000 brukarna genom 33 miljarder kronor i assistansersättning arbete till assistenter. Bortåt 100 000 arbetstagare får man för 33 miljarder från F-kassan. AMS-pengarna borde räckt till 200 000 arbeten, eller?

   Radera
  2. Förmodligen. Sen är det så att man i dagens Sverige räknas som sysselsatt om man har någon form av åtgärd eller jobb endast 1 timme per vecka.
   Så om du teoretiskt jobbar 52 timmar per år så försvinner du ur statistiken. Fiffigt.
   Den verkliga arbetslösheten vill vi inte ta i men tång.

   Radera
  3. Fast det där har vi gått igenom innan. 96% av de som räknas som sysselsatta jobbar minst 20h/vecka. Nästan ingen jobbar enligt ditt teoretiska mått.

   Radera
  4. Joakim, 2016 jobbade 6,2 % mindre än 20 timmar/vecka. Hur många som går på åtgärder vet inte jag. Men att vi trollar bort några procent arbetslösa råder väl ingen tvekan om. Sen har vi också 100 000 tals nyanlända senaste åren som inte ligger i statistiken. Så vad verklig arbetslöshet är vågar jag inte ens gissa.

   Radera
  5. Bengt
   Andelen sysselsatta i Sverige är ca 50%.

   Radera
  6. Omräknat till FTEer?

   Gäller att skaffa mer än två ungar då så man slipper försörja någon annans :) !!!
   (Grav ironi )

   Radera
  7. Om du menar full time så är svaret nej.

   Radera
 7. Om man rensar siffrorna från flyktingar och invandrare så har jag för mig att vi är bäst i världen , så det är inte så konstigt att Danmark/Norge har lägre arbetslöshet. Det märkliga är Finland som har samma siffra som oss men knappt någon invandring.

  Den svaga svenska kronan ska jag inte uttala mig om , jag röstade för Euron och vidhåller att det hade varit en bra ide.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu var det ju ändå så att Sverige gick relativt helskinnade genom Lehman-krisen 2008 pga svag SEK. Nu påstår jag absolut inte att det är bra med den svaga svenska kronan men det hade faktiskt kunnat varit ännu i sämre i landet med EUR. Helt omöjligt att veta trots av vi kör back trading.

   Radera
  2. Och Finland gick INTE helskinnade genom finanskrisen och Nokias kollaps därefter.

   När Sverige drabbas av samma sak kommer det bli sju resor värre pga våra politiker är urdåliga på att ta tillvara möbligheter. Finland hade förvisso ett populistiskt parti med makt ett tag som stökade till det men inte så mycket.

   Jag är benägen att hålla med Cornu, det börjar se mörkt ut för Sverige med tanke på hur våra politiker agerat sedan 2007/8 ungefär.

   Och fårket såklart.

   Skulle inte alls bli förvånad om det blir kraftiga inskränkningar i trygghetssystemen framöver i kristider.

   Radera
  3. Ja, Sverige kan inte i längden - om vi vill behålla ett generellt välfärdssystem värdigt ett social välfärdssamhälle - fortsätta att agera som om vi vore hela världens lilla "socialbyrå"!

   Radera
  4. Det har gått väldigt bra så här långt. Sverige är attraktivt och lockar till sig människor i arbetsför ålder. Både från Östeuropa och andra delar av världen. Goda nyheter för våra pensionärer.

   Radera
  5. iblandekonomi
   Nu har ditt trollande gått överstyr.

   Radera
  6. Sverige hade inte kunnat behålla välfärden OCH hantera medellivslängdsökningen OCH skatteuttaget ens om det kom 0 asylsökande ekonomiska flyktingar.

   Det som kommer gälla är bibehållen skatt men sämre tillgänglighet förutom för de privata alternativ som finns. Att öka skatterna utan att det leder till synbara förbättringar i infraatruktur, vård, skola eller rättaväsende kommer straffas hårt.

   Alltså är MP+V körda, för deras politik ger inga förbättringar i sak utom på ytan.

   Radera
  7. Assar Lindbäck om problemen med vår invandring, enkla jobb och sociala välfärdssystem.

   https://www.youtube.com/watch?time_continue=14&v=lBFDAbb0jx0

   Radera
  8. Rickard, är din teori hemsnickrad eller har du fakta bakom ?.
   Sen är bibehållen skatt med sämre tillgänglighet redan ett faktum, titta på vårdköerna polis eller antal behöriga lärare.

   Radera
  9. @Stefan: Ja om man tycker det går dåligt för Sverige uppfattas förstås min kommentar som trollande. Kan tillägga att jag aldrig baserat min verklighetsbild på att läsa kvällstidningar, så det kan vara anledningen till att jag ser saker annorlunda än vissa andra.

   Det finns problem, men det mesta är riktigt bra enligt min uppfattning. Mycket tack vare att Sverige länge styrts av regeringar i den politiska mitten, tror jag.

   Radera
  10. Bengt, SKL har ju redan analyserat detta pch kommit fram till att det behövs både en rejäl tillväxt och arbetskraftsinvandring för att behålla välfärden.

   Det dessa studier inte tog hänsyn till var är ju de svårigheter som finns för nuvarande invandring att få arbete/bli självförsörjande

   Ergo-min slutsats.

   Eller egentligen har man ju till viss del räknat med ekonomiska migranter men man kanske inte räknst med alla och man kallar dem såklart inte för det utan låtsas om att de är arbetskraftsinvandring.

   Radera
  11. Finland har historiskt sett alltid haft betydligt högre arbetslöshet än Sverige.
   För några år sedan låg den på 12%!
   Frågan är varför inte Sverige har kunnat minska denna nivå under högkonjunkturen?
   Antagligen har det med importen av fattiga från världens mest underutvecklade länder.

   Radera
  12. Ja med tanke på den höga invandringen senaste åren så tycker jag Sveriges siffror är bra .

   Radera
 8. Vi jobbar nog för mycket i Sverige. Sysselsättningsgraden är 68 %. Bara Schweiz, Island och Estland har högre sysselsättningsgrad. Medel i EU är 60 %.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta är siffrorna för 15 - 74 år. Om man tar siffror för 20 - 64 istället ligger Sverige på 82 %, även före Estland, alltså på tredje plats.

   Radera
  2. Vi jobbar nog för lite med tanke på alla kommentarer som flanerar här.

   Radera
  3. Ja, vi jobbar för lite och surfar för mkt. Men varför jobba då våra bostäder stiger så mkt i värde så låneutrymmet ökar.
   F.ö. går inte jämföra Sverige med medel EU.Sverige har en hel armada av anställda som ska ta hand om tex våra barn för att fler ska gå ut i arbete. Den strukturen finns inte i många andra länder. Därtill en armada av låtsasjobb.
   Samt en armada som är anställd i det industriella invandringskomplexet.

   Radera
  4. We are the SD. You will all be assimilated.

   Radera
 9. Hur var det nu egentligen... Räknades man inte som "sysselsatt" - och därmed borta från statistiken över arbetslöshet - om man så bara hade sysselsättning en (1) timme per vecka... ?

  Vi har stora diasporor av exv. somaliska invånare i Sverige som varken har arbete eller sysselsättning eller annan aktivitet om det nu inte är ett statligt/kommunalt finansierat "hitte-på-jobb".
  Många av dem är dessutom analfabeter och har svårt att anpassa sig till den svenska kulturen...

  Detta kommer INTE att sluta lyckligt!

  "..."..Sedan 90-talet har Sverige tagit emot ett stort antal somalier i Sverige, idag uppgår de som är födda i Somalia till över 60 000 personer. Men sedan har vi den stora gruppen som är födda i Sverige till somaliska föräldrar. Som i snitt föder betydligt fler barn är det svenska genomsnittet på 2 barn per familj. Så exakt hur många som har bakgrund i Somalia vet jag inte...".."

  https://uvell.se/2018/09/04/bistand-till-somalia-fordubblades/

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Detta kommer INTE att sluta lyckligt!", är det ett löfte? Läge att hålla dig borta från politiken i så fall så att någon som har en annan agenda får styra.

   Radera
  2. Jag är rädd för att detta inte kommer att sluta lyckligt ja!

   Vi får ett samhälle som alltmer glidit isär, där samhällskontraktet spruckit och de enorma spänningar som byggts upp när vanliga människor sett stora grupper bara komma och ta för sig av välfärden utan att själva bidra ...

   Radera
  3. Jag känner mig inte ett dugg spänd, även om vi som lever i Sverige nu verkligen är gynnade av den välutbyggda välfärden. Bara att fortsätta med den framgångsrika politiken.

   Radera
  4. Jepp Bengt, som jag skrivit i annan kommentar till Bengt E så räcker det med 1h/vecka för att räknas som sysselsatt, men 96% av de som räknas som sysselsatta jobbar 20 timmar eller mer i veckan.

   Radera
  5. Iblandekonomi, säg det till dem som har anhöriga som dör i eskalerade vårdköer, eller alla kvinnor som inte kan röra sig fritt pga otrygghet, de som sitter på cafe och blir beskjutna, de vars bilar brinner upp, gamla som gråter pga misskötta bensår pga hemtjänstens bristande resurser, de som har obehöriga lärare som i många fall inte behärskar svenska språket.Trots ett av världens högsta skattetryck.

   Radera
  6. @Bengt Eriksson: Är du en av dessa? Eller är det som vanligt "någon annan"?

   Radera
  7. @Iblandekonomi, jag är en av dessa,och inte bara en gång drabbad.
   Men du har inte märkt något vad jag förstår ?

   Radera
  8. Iblandekonomi har sagt att han inte läser kvällstidningar och därför har en annan uppfattning än många. Jag misstänker att det är så illa ställt med iblandekonomi att han istället följer public service. Hårda ord, jag vet, men detta synes vara den enda rimliga förklaringen. Om han inte bara trollar alltså, det är ju också en möjlighet.

   Radera
  9. Jag tror iblandekonomi jobbar på public service. Eller så är han Anders Lindberg på AB

   Radera
  10. He, he ...

   I vissa kretsar får man visst inte prata om att väldigt mycket är bra i Sverige, och att vi som lever här är lyckligt lottade. Det tystas ner, eller bortförklaras med att man driver en agenda.

   Ni som läser kvällstidningar och annan sensationspress, se det gärna för vad det är - underhållning.

   Radera
  11. Bland världens rikaste länder ligger Sverige på plats 17. Norge 7, Island 16, Danmark 22, Finland 26.
   Visst har vi problem med att myndigheter och institutioner inte gör sitt jobb på ett bra sätt men någon nationell ekonomisk kris är det inte.

   Radera
 10. Blev vi inte lovade EU´s lägsta arbetslöshet för 4 år sedan??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Av samma personer som skulle fixa skolan på 100 dagar!

   Radera
  2. Ett löfte är till för att brytas

   Radera
  3. "Ett vallöfte är inte ett löfte, utan en målsättning"

   Gissa sossen :)

   Radera
 11. Vaddå "ajbetslöhet"..?

  Happy days are here again ! Investeringstips av Silvstedt ! ;-)

  https://www.di.se/nyheter/victoria-silvstedt-det-ar-roligare-att-vara-bullish/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Måste du hålla på och skriva barnspråk?
   Har du inga SD-polare att dricka bärs med?

   Radera
  3. Kvinna, rik, framgångsrik. Klart det svider för vissa.

   Radera
  4. Hatet mot Silverstedt och hennes diverse uppföljare är väl ett hat mot att det fungerar. Var normalbegåvad och blond, låtsas vara dum -> social profit hos de 30% lägst begåvade (i Sverige 1-2 miljoner vuxna... kan göras till mycket $).

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 13. På tal om arbetslöshet o.s.v, ersättningen för konstant semester ligger ju i paritet med en förmögenhet på flera miljoner (säg t.ex. direktavkastningen på SEB-aktier, kring 5 %)
  Att kapitalisera medborgarskapet på det viset visar verkligen vilket bra land Sverige är - för de som inte jobbar..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske, men som arbetslös kan du inte ligga hemma oavbrutet. En ersättningsperiod tar slut efter ett tag.

   Radera
  2. Om nu ersättningen uteblir minskar ju bara värderingen av gratisförmögenheten något.
   Trots uteblivna ersättningar och allt man hör om så finns det ändå de som går igenom hela livet med konstant semester utan någon vidare välståndsminskning.

   Radera
  3. I sammanhanget är dock maxersättningen rätt mager. Ska det till något mer permanent så är det ju sjukersättning eller försörjningsstöd som gäller, och det är inga större summor.

   Radera
  4. Men hur många SEB-aktier behövs för att nå upp i samma summor?
   I alla fall det sistnämnda bidraget delas bara ut till slösaktiga människor.

   Radera
  5. För att få sjukersättning skall försäkringskassan bedömma att du aldrig kommer att kunna arbeta 2 timmar/dag under resten av livet. Hur kul "liv" är det tror ni?

   Radera
 14. Vem har sagt att man skall kunna leva på förräntning av kapital? Det om något är väl orättfärdigt. Varför skall rika människor vara undantagna från arbetslinjen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl det arbetsskygga gör? Utan andras arbete hade de aldrig kunnat få den ersättning de får.
   Att ha ett ständigt inflöde av pengar utan motprestation är fullt jämförbart med en i det här fallet rejäl kapitaltillgång.
   Sen är kapital och avkastning därav resultatet av inkomster från början - arbete. Lev med det.

   Radera
  2. Nja oftast arv för de som aldrig arbetar utan lever på sitt kapital. Sedan är det knappast lyckat att ha arvsskatt.


   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Huruvida man själv eller ens föräldrar sparat ihop pengarna spelar väl ingen roll - och ja - arvsskatt är något av det vedervärdigaste som finns.
   Jag vidhåller dock att ett svenskt medborgarskap med livstids försörjning kan kapitaliseras till ett antal miljoners sparande.

   Radera
  4. Rik kan man bli på alla möjliga sätt, exempelvis genom plundring, bedrägerier och lottovinster.

   Radera
  5. Eller att jobba och spara, men det kanske inte finns på kartan?

   Radera
  6. Visst är det en hyfsad lottovinst än så länge med ett svenskt medborgarskap men det är nog ganska få av dem som lever på statsbidrag/arbetslöshetsersättning som är avundsvärda.

   Radera
  7. Så kan det absolut vara, på samma sätt som jag inte avundas de som behöver leva utan jobb på avkastningen av $100.000 i USA t.ex.

   Radera
  8. Varför skulle det vara fel att konsumera mindre (leva på mindre del av sin lön) mot att senare kunna leva (på samma "låga" nivå) på sitt kapital?

   Radera
  9. Nanotec: källa på att de flest ärvt sin förmögenhet?

   Radera
  10. Anonym - Skrev inte att de flesta ärvt sin förmögenhet. De som aldrig arbetar skrev jag. Den som själv fått ihop en förmögenhet som han lever på måste i vid mening arbetat ihop den. (Vid mening betyder lön, affärsverksamhet, lottvinst eller stöld). De flesta som ärver kan inte leva på arvet.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 15. Jag är vanligtvis snäll och timid intill långtråkighet i mina kommentarer men här skall jag faktiskt djävlas en aning med Wilderäng i det att konstaterandet av 6% officiell arbetslöshet är ju alldeles perfekt i ljuset av de artiklar Wilderäng skrev för några år sedan angående NAIRU!
  Och därvid inte att förlömma att jag tycker mig minnas att han i samma andetag utnämnde de därvid arbetslösa till Välfärdssamhällets hjältar som genom att ligga hemma på soffan och knapra popcorn och titta på TV därmed var första klassens inflationsbekämpare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Törs man gissa att han skrev om det när alliansen satt i regering?

   Radera
  2. Precis, massimport av arbetslöshet är enligt NAIRU en förutsättning för att fortsätta med minusräntan och pengatryckande, dvs underhålla skuldbubblan och utplåna kronans värde.

   Det betyder inte att helheten eller ngn del av denna politik inte är fullkomligt vansinnig och totalt katastrofal.

   Radera
  3. Ante: Huvudsakligen Ja men också en och annan notis i ämnet även efter valet -14.
   Det är dock oväsentligt eftersom Riksbanken är fristående.

   Radera
  4. Anders Limes: graden av vansinnighet eller rationalitet i det hela i vanlig ordning avhängig av i vems/vilkas intressen åtgärderna är ämnade.

   Radera
  5. Chief, det låter som att du föreslår en konspiration av globalister som intrigerar för att förinta nationalstater och deras möjligheter till självbestämmande. Dessa hypotetiska globalister är ju de enda som har intresse av detta vansinne. Kort sagt, du låter nästan som jag :)

   Radera
  6. Anders Limes: Jag föreslår ingenting! Jag observerar och drar mina slutsatser av det jag observerar. Dock att jag kommit till slutsatsen att Fukyamas tes om historiens slut i allra högsta grad kommit på skam!

   Radera