Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2018-09-28 08:33

Sverige köpte Patriot - USA köper Boeing/Saab T-X

Efter att Sverige tidigare köpt det mycket dyra Patriot-luftvärnet, lägger nu USA en första order på Boeing/Saabs skolflygplan T-X. Denna första delorder på sju miljarder, men är bara en bråkdel av inköpen av nya skolflygplan till amerikanska flygvapnet. Man kan bara fråga sig hur mycket Patriot-anskaffningen har påverkat här, även om det inte ska förelegat några motköp rent formellt.
Boeing/Saab T-X. Foto: Eric Shindelbower. Copyright Saab AB.
USA och även Sverige är i behov av ett nytt skolflygplan för sina stridspiloter, för att ersätta sin T-38 Talon, som introducerades 1959. 1 146 plan ska varit byggda varav 550 ska vara i tjänst i USA, 508 i flygvapnet och övriga i flottan och hos NASA.

För svensk del har vi SK-60 från 1963, som också behöver bytas ut framöver, men vilket Sverige knappast haft ekonomi för att bära som nytt inhemskt projekt själva utan risk för ytterligare en gökunge, som tränger ut övrig försvarsförmåga.

Istället har vi den potentiella gökungen Patriot, vars inköp nu känns ännu mer logiskt trots bristen på vilja att anslå pengar till operativ effekt hos Försvarsmakten. Det blir nu helt rimligt att även Sverige kommer anskaffa T-X framöver när ekonomin medger.

Ordern citeras som 9.3 GUSD (drygt 81 miljarder SEK) i svensk media, men är faktiskt bara på 813 MUSD (drygt 7 miljarder SEK) och avser än så länge bara utveckling, produktionsanläggningar och fem flygplan och sju simulatorer.

Den fulla ordern kan bli upp till 351 flygplan och 46 simulatorer.

Ett modernt skolflygplan kan programmeras med olika profiler för att matcha olika andra flygplans egenheter i den mån prestandan kan matchas.

Saab har ännu inte fått någon formell beställning på något från Boeing, men det kommer rimligtvis tids nog. Nu ska det bara fastställas vad som ska produceras var. Bortsett från Saabs andel av vinsten är det långt ifrån säkert hur mycket som hamnar i Sverige, om något annat än utveckling.

Saab-aktien lär ändå reagera positivt, men det handlar inte om 81 miljarder kronor än, och inte heller till enbart Saab. 

Däremot öppnar detta för en enorm potential i att planet kan köpas in av fler länder som nu kommer behöva ersätta T-38 Talon när den i praktiken kommer fasas ut av USA. Bland annat Tyskland, Portugal, Sydkorea, Taiwan och Turkiet.

Sveriges beställning av Patriot är än så länge större än hela den amerikanska ordern, oräknat det faktum att endast en del av denna order hamnar på Saab. Patriotbeställningen kan också göras avsevärt dyrare om vi faktiskt också köper ammunition (i relevanta volymer) till systemet i en tilläggsorder. Enstaka robotar för övning och utbildning är inte operativ effekt.

Man bör fråga sig hur mycket av svensk försvarspolitik som egentligen är industripolitik. Att högsta försvarsledningen nu saknar armégeneraler är kanske symptomatiskt, liksom att återinförandet av värnpliktens tvångsrekrytering allt mer ser ut att enbart vara till för att skapa förband på pappret med utbildningsvolymer som organisation och utrustning helt enkelt inte matchar.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

96 kommentarer:

 1. Som jag har fattat det kommer tillverkning ske i USA och SAAB ska bygga en fabrik där för att producera sin inte helt obetydliga andel. Vidare så har jag sett en siffra på drygt ca 450 flygplan ca 130 simulatorer som en möjlig övre gräns, även om drygt 350 fpl är det primära behovet. Om jag förstått saken rätt är antalet flygplan inte specificerade i kontraktet, utan dessa beställs väl likt många andra flygplan till USAF på årsbasis.
  Ser fram emot att få se T-X flyga på RIAT i en snar framtid!

  SvaraRadera
 2. Roligt för SAAB och Sverige. Förmodligen kan viss teknik från JAS återanvändas, kanske i uppgraderad form, och kanske sedan användas för att uppgradera tillbaka in i JAS. Landningsställena ser lite JASsiga ut. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Landställen ska tydligen vara samma konstruktion som på F-16, men även om inte kompontenter från Gripen använts så är det en hel del know-how från Gripenprojekten som plöjts ner i denna kärran. Det är ju därför SAAB är med ombord.

   Radera
  2. Man ser väl till att återanvända så många bra konstruktioner som möjligt...

   Radera
  3. Jo enligt rykten ska SAAB patenterade dvärgservolösning.

   Radera
  4. ...användas på flygplanen.

   Radera
  5. Vad SAAB framför allt är bra på är deras digitala metoder för att ta fram flygplanet (och senare uppgraderingar), plus att de med Gripen E tagit fram ett nytt system för datorsystem och hur det hela är uppdelat i moduler där man kan lägga till saker i efterhand utan att behöva göra om hela rasket. Lite som att installera appar i en mobiltelefon sa någon från SAAB. Någon kan säkert bättre förklara det jag precis skrev ovan. :)

   Radera
  6. Med tanke på den korta utvecklingstiden måste man ha återanvänt, och använt modulära delar som kan tweakas för att passas till den nya flyplanskroppen.

   Förövrigt konstruerade SAAB bakre halvan av flygplanet, vilka slutsatser man nu kan dra av det...

   Radera
  7. Alltså även programvara som lätt kan konfigureras för nya fysiska former.

   Radera
 3. Sveriges köp av Patriot är väl bra ändå , soldater utbildas nu på plats i USA. Dom kommer kunna bemanna alla Patriot system från dag ett när dom väl levererats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Behövs ammunition också ...

   Radera
  2. Det lär man väl kunna köpa in snabbt vid behov , USA har väl lagerhållning?

   Radera
  3. Jo, men har man i övrigt operativa förband går det ju förhållandevis snabbt att skaffa robotarna, om USA är villiga att leverera.

   Radera
  4. Ja, säkert. Och sedan skjuts planet som transporterar ammon ner och där står Sverige med två övningsrobotar per pjäs. Eller så sätter ryssen ett taktiskt kärnvapen i förrådet i det där norska berget där USA förvarar en massa saker.

   Antingen har man ammon eller så finns den inte. Men det finns såklart en fördel om hela Östersjön är inboxad av Patriot, fast de kan väl inte prata med varandra?

   Isåfall är det inte längre ett ryskt innanhav :)

   Radera
  5. Jo undrar hur mycket som finns i Sveriges närområde, det lär väl vara hemligt förvisso

   Radera
  6. Finns så klart fördelar med att ha det på plats, men i fallet att man använder kärnvapen för att slå ut förrådet så kvittar det nog om de ligger i Norge eller Falun eller var nu centrallager låg

   Radera
  7. Men det skall finnas på förbanden såklart. Ryssarna jagar inte enskilda mobila eldenheter med kärnvapenbestyckade kryssningsmissiler eller (semiballistiska) robotar. Möjligen konventionella om man vet var de är.

   Det bygger såklart på att man inte låter alla eldenheter stå på samma ställe....

   I viss mån, begränsat av budget kommer säkert delar av Patriotsystemet vara roterande aktivt, där resten ligger i beredskap.
   Sådant har militärerna rätt bra koll på


   Ingen mening att köpa och ställa i ett förråd för övning och rengöring en gång per år, även om det normalt blir så av budgetskäl

   Radera
  8. Det är väl verkligen bara av godo om varken bloggägaren eller vi som kommenterar sitter på ingående information om hur försvarsindustristrategiska överväganden och försvarsförmågeplanering hänger ihop eller hur eventuella planer och tidtabeller formas. :)

   Radera
  9. Fast min kommentar var på försvarskompetensmässigt grundskolenivå.

   Radera
 4. Undrar just vad de flerfärgshårade kulturtanterna på den pågående bokmässan säger om detta onda manliga och krigshetsande projekt... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bryr du dig egentligen ;)?

   Radera
  2. Tror Bengt vill få affirmation, så att han känner att det inte bara är han som ogillar flerfärgshårade kulturtanter. Uppenbarligen är det bara utsidan som gäller när man bedömer människor i Bengts värld. Hade de varit enfrisyrofärgade med kläder från Jula hade det förmodligen varit helt okej.

   Radera
 5. Oavsett vilken andel av projektet som är Saabs, så är detta en mycket viktig kugge vad gäller vidareutveckling och försäljning av Gripen.

  Ger en klar signal av vilka vänner man har i branschen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just så, I Boeing - SAAB:s gemensamma marknadssamarbete så erbjuder man en käck produktportfölj tillsammans där Gripen är enmotorig budgetlösning, med produktportfölj upp till tvåmotoriga upppiffade Super Hornet, nu även med Skolflygplan på den gemensamma produktpaletten.

   Agila, kostnadseffektiva och med flera konkurrenskraftiga lösningar - denna kombo har gjort livet surt borta på LM's huvudkontor.

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ehum. Du vinner inte assymetriska krig enbart med vapen i längden.
   Vad beträffar Close Air Support, har de inte kvar A-10 Warthhog så länge?

   Radera
  2. A10:an kommer aldrig dö. Världens bästa kärra!

   Radera
  3. Ett flygplan som kan bromsa genom eldgivning har respekt med sig!

   Radera
  4. Man har ju redan T-6 Texan II baserad på Pilatus PC-9 som propellerdriven skolkärra, som av tillverkaren erbjuds i en COIN-version. Man har under omgångar kikat på den samt Super Tucano som eventuella lätta attackkärror, dels för eget bruk, dels som militärt bistånd till t.ex Afghanistan och Irak.

   Syftet med T-X är ju ett helt annat. Dess roll är att vara en träningskärra, dels för blivande stridspiloter, dels för att ge piloter som flyger de avsevärt dyrare maskinerna F-22 och F-35 mängdträning till en lägre kostnad. Maskinen kommer AFAIK i dagsläget inte kunna ta beväpning, utan denna simuleras, tillsammans med radar och andra sensorer, i maskinen. Den kommer med andra ord göra det som T-38 gör idag, fast billigare och bättre. I vart fall bättre.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  6. @ErikG
   Tack för klargörandet.
   Kan de hålla ned priset, blir det en vinstaffär... Deras nya kärror verkar så dyra att en fiende bara behöver hota, för att skada krigsmaktsfinansiären på massiv skala.

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  8. Betackar mig för din ärligt talat rasistiska retorik. Posta om med respekt för andra människor. Du kan kalla dem för ett seriöst tilltal istället, t ex terrorist.

   Radera
  9. Det finns olika sorters terrorister... Mitt vulgära KULTUR(inte ras)uttryck var en förenkling i min i övrigt spretande anföring om att driva extremt kostsamma krig man ej kan vinna p.g.a. just kultur och att kostnaden är precis vad som gör hävstången på nederlaget större. Något de ledande "terroristerna" t.o.m. skrytit om.

   Lätt attackflyg (turbo-propp) är kanske smartaste lösningen.
   Priset, underhållet, uthålligheten, tyst i luften och användbart när man vill att en för uppgiften passande kombatant skall göra jobbet.

   Radera
  10. När USA nu vänder blickarna mot Kina och Ryssland så ter sig lätta attackflyg allt mer ointressant då dessa är oanvändbara i en hög hotmiljö. Redan det hot som Saddams Irak utgjorde var ett stort problem för amerikanska A-10 under Gulf kriget.

   Därtill så slutade USA's nuvarande skolflygplan T-38 Talon produceras 1972, så de yngsta flygplansindividerna är snart 50 år gamla, medelåldern för T-38 flottan är redan över 50 år. Behovet av ett nytt skolflygplan är alltså stort.

   Radera
  11. När de vänder blickarna mot små asymetriska organiseringar med medlemmar som har en helt annan livssyn, med F-35 kommer USA´s förlust bli ännu större.

   A-10, F-16, F18 och F-22 är formidabla kärror.
   Men USA har vunnit alla slagen och förlorat terrorkriget, helt och hållet.
   Inte nog med det är Europa indraget och vi har oöverskådliga seriösa problem.

   Ett moderniserat lätt attack-torbo-propp-koncept kommer att rita om slagfältet för en fiende som vill slåss mot världensmäktigaste, coolaste krigsmakt.
   Varför låta Talibaner, ISIS, Al-shabab, Boko-haram mm. välja hur värdiga motståndare de är och vad priset för ett effektivt krig mot dem skall kosta?

   Radera
  12. Behöver man verkligen något mer än helikopter för närstöd i en sådan miljö?

   Radera
 7. Sida vid sida, tillsammans hjälps dom åt
  Staten och kapitalet, dom sitter i samma båt
  Fast det är inte dom som ror, som ror så svetten lackar
  Och piskan som kittlar, kittlar inte heller
  Deras feta nackar

  Sida vid sida, tillsammans hjälps dom åt
  Löfven och Truuumpen, dom sitter i samma båt
  Fast det är inte dom som ror, som ror så svetten lackar
  Och piskan som kittlar, kittlar inte heller
  Deras feta nackar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och in sköna nya ultralibertarianska värld existerar inte konflikter, för alla är upplysta innerstadskonsumenter som exempelvis valfri centerpartist under 40?
   Och sjunger KumbayayaKoch dricker latte samtidigt som man diskuterar köksrenoveringar.

   Den världen kommer aldrig existera någonsin.

   Radera
  2. Fel, Skatt är Stöld - våra feta nackar skall det vara.

   Direkt eller indirekt så är du beroende av att Sverige är en av världens mest globaliserade ekonomier och att vi har en av de lägsta skattenivåerna (22%) för företag. Varför tror du vi har väldigt stora företag med HK i detta lilla land?

   Vi har transferprisavtal där den skattemässiga entreprenören (skattemässig risktagare) sitter i Sverige och service providers (all utländsk verksamhet, ej skattemässig risktagare). Vi ser till att bara en liten del av vinst blir beskattat utomlands (till de i de flesta fall högre skatterna i vått och torrt) och att resten tas hem som transferprisreglering med svenska skatteverkets stora stöd och skattas här i lågskattelandet. Vinsten uttdelas och återinvesteras och den kakan suger du direkt eller indirekt på.

   När vi svenskar i storföretag tar över ett bolag utomlands, så sänker vi snabbt kostnaderna genom att flytta adminstration och andra fasta kostnadsbitar till våra verksamheter i låglöneländer. Bolagets resultat på plats förbättras, men eftersom vi gjort ett transferprisavtal så åker mervinsten hem till Sverige med låg fin beskattning. På grund av konkurenskraftig industriell kompetens som dragkraft så behöver SE inte lägga sig på Irlands nivå och då riskera EU och US vrede. Vi lägger oss strax över EU och US toleransnivå.

   Hela basen i svenskt välstånd bygger på att vi kan upprätthålla denna modell. Vi tar så mycket vi kan av den globala kakan med Maggans goda minne.

   Denna mindre charmiga bild framkommer inte. Bara naiva världsbilder som du själv summerar.

   Radera
 8. Boeing fick affären för att det var deras tur att få en affär från amerikanska försvaret. Om LM fått även detta kontrakt hade Boeing upphört som tillverkare av militära flygplan och LMs ställning hade blivit för dominerande. Sveriges Patriotköp har nog mycket lite med saken att göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så valde de helt enkelt det bästa flygplanet?

   Radera
  2. Men det är rätt bra atr veta, då skall SAAB starta sammarbete med Lockheed Martin nästa gång :)

   Radera
 9. Är tanken att den bara skall användas till "skolflygning"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den kan i dagsläget inte bära riktiga vapen.

   Radera
  2. Men det är rimligt att framtida exportversioner får vapenbalkar och kan agera lätt attackplan. Den skall vara förberedd för det.

   USA har inget behov av en sådan budgetlösning, men det är väl ganska vanligt att SK kan mobiliseras vid behov.

   Tänker man att Sverige lägger en sådan beställning kan ensådan utveckling ske i Linköping. Men är vi så snabba??

   Radera
 10. Ett av få kvarvarande saker att vara stolt över som svensk - högteknologisk försvarsindustri på export till världens främsta krigsmakt. Och en sån fantastisk bra deal de får också, kronan är ju stadigt på väg utför!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glöm inte de svenska ubåtarna på 90 talet som var utlånade.

   USA vet att de svenska vapnen är väldigt välslipade och skär djupt, men tyvärr är de inte så många att de kan skära allt som måste skäras. Och då blir till eggarna slöa, händerna trötta och förmågan avtar.

   Radera
 11. Sverige är ändå en av världens bästa vapentillverkare, om bara dessa kommunister och trädkramare skulle knipa käft så vi kunde exportera mer till krigsförande regimer så vi kan börja tjäna pengar på allvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Femtekolonnarna i Svenska Freds har ju saboterat för Bofors i 50 år.

   Radera
  2. Sverige är även världens största vapenexportör per capita.

   Radera
 12. Trevligt att vara SAAB-ägare. Ljum reaktion på börsen dock, det här genombrottet borde vara värt betydligt mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kör du SAAB? Erkänn att du heter typ Bo-Göran och har kortärmad rutig skjorta.

   Radera
  2. Att göra det med någons morsa i baksätet på en SAAB...

   Sweer memories?

   Jag känner en som heter Bo Göran , körde SAAB och hade rutig skjorta.
   Hur kan det komma sig?

   Radera
  3. Glöm inte skepparkransen

   Radera
  4. 1984 ringde och vill ha tillbaka sin skepparkrans. Den skall ersättas av ett kraftigt hipsterbjörnskägg.

   Radera
 13. Tack USA, vi är så jätte jätte glada, de här pengarna är så viktiga för oss just nu!! USA - den enda fredsnationen i världen!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi gör alltid pengar överallt alltid. Business as usual.

   Radera
  2. Man skall aldrig underskatta moral, men den går alltid att motivera bort eller gå runt. För om inte vi levererar så är det någon annan som levererar och blir rik, och vi blir fattiga. Så enkelt är det . Sug i dig det.

   Och USA är den enda nationen i världen som verkligen borgar för fred, åtminstone för oss. Och det är ju det viktiga. Gastande idealister lär tystna rätt snabbt när det bli skarpt läge, för att rädda sitt eget skinn på någon annans bekostnad.

   Och Sverige har en verkligt lång tradition av att kunna hantera just detta moraliska dilemma. Ja, vi är förmodligen världsmästare på det. Så sabba det inte nu. Pengar växer inte på träd. Ställ upp för kollektivet.

   Radera
 14. Saabs andel ska vara runt 10% – gissningsvis av värdet och inte av arbetsinsats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är andelen import till USA som begränsas till max 10%. SAAB tillverkar i USA och räknas inte där.

   Det kan ju vara diverse hyllkomponenter och material som importeras till USA av såväl SAAB som Boeing

   Andelen är okänd, men siffran 30% nämns.

   Radera
 15. Ganska naturligt för Sverige att göra affärer med USA, vi har en väldigt lång erfarenhet av det, mycket lättare än att hålla på med fransmän och tyskar. Kulturellt och språkligt ligger vi nog närmare amerikanarna än fransmän, och svenska affärsmän tycker (nog) det är jobbigt att handla med fransmän, de har rykte om sig att vara jobbiga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, amerikaniseringen, inklusive förfallet, av Sverige fortgår i en rasande fart.

   Radera
  2. Både på gott och ont, den amerikanska matkulturen kunde vi vara förutan.

   Radera
  3. Men Snetmot då, det är ju tvärtom. Jänkarna på Boeing fixar inte biffen för USA utan svenska SAAB.

   H&M klär amerikanarna, IKEA möblerar deras hem med en Volvo XC90 på garageuppfarten. De testar svenskt smågodis de köpt på IKEA på Youtube i tusentals videor, Swedish pancakes är en nationalrätt.

   Det finns ju till och med ett IKEA index. Dvs om IKEA har slått upp portarna i stan så räknas staden som en stad att räkna med på frammarsch i USA.

   Svenska artister, låtskrivare och producenter står bakom långt mer populärmusik än amerikanarna och vi förstår, vad tror ni de uppumpade schlagerbeaten i Pinks låtar härrör från eller varför Justin Timberlake och Britney Spears åkt fram och tillbaka till Stockholm under flera år.

   Radera
 16. Synd att vi har det här systemet med köp och motköp. Det sänker ju relativt försvarsförmågan för samtliga inblandade länder, då samtliga riskerar få annan materiel än den de helst skulle vilja ha ur försvarseffekt-synvinkel. Pengarna SAAB och Boeing drar in hjälper ju inte direkt Försvarsmakten (eller det amerikanska försvaret för den del heller).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast USA har nog kapacitet att ta av och kan accpetera lite släpp. Det har inte Sverige.

   Radera
 17. Med tanke på hur usla svenskar är i affärer så utgår jag från att SAAB säljer sin världsledande teknik för kaffepengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, du behöver inte oroa dig.

   Läs mitt tidigare inlägg högre upp i denna tråd om hur vi egentligen agerar.

   Radera
 18. Kan man ladda Patriot med taktiska kärnvapen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan nog ladda dessa med allt från taktiska kärnvapen till smutsiga kallingar. Men var ska vi få tag på miniatyrkärnvapen?

   Radera
  2. För att inte tala om nsckdelarna. Anta att målet flyger nära marken. Bekämpning av målet skulle i Sveriges fall betyda bekämpning av Sveriges territorium med kärnvapen.

   Radera
  3. Är inte smutsiga kallingar förbjudna enligt kemvapenkonventionen?

   Radera
  4. Om det blir ett nytt världskrig är jag övertygad om att taktiska kärnvapen kommer att användas. Då är det bra om våra vapev kan bära dessa.

   Radera
  5. Det blir inget världskrig, för det är olönsamt.

   Radera
  6. Det blir inget världskrig för det är korkat på flera sätt.
   Men människor gör korkade saker hela tiden.

   Radera
 19. SAABs samarbete med BAE kan vara en av förklaringarna till ordern, USAs administration ser gärna utökat samarbete med England.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nää det här var ett av de kvickaste projekten i flygväg som gjorts. LM har trasslat med F-35 i 20 år nu.

   Boeing och SAAB slog påsarna ihop och satte på rekordtid ihop en lösning som fick det amerikanska flygvapnet vakna till (vana av LMs sladdrande). Pentagon och till och med Trump gillade approchen, lite fast and sharp. Trump tryckte detta i nyllet på LM.

   Amerikanska flygvapnet är sick and tired på LM, att Boing med lite svensk hjälp visade hur man jobbar (även om det inte alls är samma sak) och fick en fram en flygande prototyp på rekordkort tid med hanterbara totalkostnader var det som imponerade.

   Det gamla avdomnade samarbetet med BAE är inte i bild.

   Radera
 20. Att själv kunna producera de vapensystem man är beroende av kan visa sig vara avgörande när vapnen väl behövs och man vill skaffa fler. Då behöver ofta även de som skulle exportera vapnen.

  Inte säkert att man behöver tillverka vapnen i Sverige för att ha möjlighet att göra det när det väl behövs. Om tex Saab har all dokumentation som krävs för att skapa en fabrik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi hinner nog inte bygga så många fabriker när Iskander susar fram.

   Förmåga på plats och i rätt tid är det enda som räknas.

   Radera
 21. "Man bör fråga sig hur mycket av svensk försvarspolitik som egentligen är industripolitik."

  Industripolitik är en viktig del av ett lands försvarspolitik då vi behöver ha den industriella kompetensen att både producera och reparera de vapensystemen som vi tänker använda i krig. Det är ju grundläggande kunskap om man ska diskutera säkerhetspolitik.

  "Efter att Sverige tidigare köpt det mycket dyra Patriot-luftvärnet"

  Sen kan man ju undra lite över vems intressen du egentligen bejakar alternativt vad du har för bias. Din rapportering om Aster och Patriot har ju varit helt ensidigt till fördel för Aster trots att du inte kunnat visa på nån fördel med att köpa ett helt obeprövat system utöver dina egna killgissningar om hur respektive system fungerar. Jag vet att du blev kontaktad av en PR firma som jobbade åt Eurosam/MBDA och jag vet att du gjorde en stor grejj av att du avböjde deras erbjudande men det vore ju inte första gången som en "influencer" ljugit på internet.

  SvaraRadera
 22. Rent skitsnack från dig Tabby. Träd fram med namn och adress om du vill kalla mig för lögnare.

  Jag har öppet försvarat beslutet när det väl är taget, jag kritiserar att det inte är fullt finansierat och att inte robotar är inköpta.

  Jag kritiserar inte vapenvalet, jag kritiserar regeringens ovilja att finansiera det. Inget säger att man hade köpt robotar till Aster heller (särskilt inte som det inte finns de robotar med de förmågor som Patriot kan erbjuda).

  Se t ex https://cornucopia.cornubot.se/2018/06/sa-fa-som-tva-robotar-kops-in-till.html.

  "Som jag dock påtalat tidigare så kan man vid höjd beredskap och aktivering av beredskapskrediten mycket snabbt införskaffa robotar från amerikanska, polska eller tyska lager i vår omedelbara närhet - i fallet USA antagligen i bergrummen i Tröndelagen. Alternativt kan vi låna robotar av USA som en del av gemensamma försvarsansträngningar kring Östersjön. En rimligt stor anledning till valet av Patriot är just möjligheten att använda samma ammunition som grannar och som USA, som väntas gruppera i Sverige vid skarpt läge runt Östersjön. Allmänheten har inte hela bilden.

  Oavsett - regeringen visar med anskaffningen av system utan ammunition och oviljan att anslå medel för att uppfylla aktuella försvarsbeslut att faktisk försvarsförmåga är underordnad att låtsas rusta upp Sverige. Låt er alltså inte luras, utan Sverige behöver en verklig försvarspolitik. Genom att inte anskaffa ammunition kommer finansieringen belasta kommande regeringar, där sosseriet i opposition kan anklaga regeringen för att prioritera vapen över välfärd när kanske 20 miljarder måste fram för att bestycka Sveriges Patriot-skenmål."

  SvaraRadera
 23. Däremot ser man hur det Kremlvänliga SD kräver att det hela ska göras om. Allt för att fördröja luftvärnet maximalt. Nu är beslut taget på Patriot, då ska vi köra på det för snabbast möjliga anskaffning. Men gör det med full finansiering istället för dagens halvmesyr.

  Eller tycker du att det är bra att man inte köper in robotar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Träd fram med namn och adress om du vill kalla mig för lögnare."

   Nej jag tänker inte doxxa mig själv för ditt egos skull. Min kritik står för sig själv oavsett vem jag är eller vart jag bor. Kan du inte hantera det så får du väl ropa Rysstroll enligt rutin (Dock rekommenderar jag dig att läsa "Pojken som ropade varg").

   Om du verkligen vill försvara beslutet så har du gjort ett klappruttet jobb. Du har utan belägg påstått att Patriot är sämre, dyrare, och kräver en större organisation än aster. Du har ochså släpat fram nån form av dolkstötsmyt när du konsekvent påstått att försvarsmakten inte vill ha systemet utan det bara är Hultqvist som bestämt att vi ska ha systemet.

   Det kanske är dags att du tar och funderar över hur du skriver dina inlägg eftersom ditt tidigare agiterande försvinner inte bara för att du vänder kappan efter vinden så här efter faktumet. Tvärtom nu sitter det ju garanterat en massa bassar och oroar sig för att de har blivit tilldelade ett undermåligt system.

   Sen om vi antar att SD inte är den största underrättelse operationen någonsin utan faktiskt är ett nationalistiskt parti som är ute efter Sveriges bästa så måste du ju inse att din blogg antagligen har rätt så mycket med deras förhalande att göra i och med att det finns en hel del överlapp mellan SD och försvarsvänner. Om du tycker det är långsökt så tänk på att dina egna partisympati undersökningar visat att SDare är överrepresenterade bland dina läsare

   Tänk - Skriv - Publicera!

   Radera
  2. Fniss. Stöder du SD ska du inte säga ett dugg om luftvärnet. Ni vill ju ha Aster och framför allt fördröja anskaffning maximalt.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  4. Tabby, C har helgarderat sig. Du kan inte vinna, och ingen bryr sig, alls. Om du vill bli tagen på allvar borde du fundera på din särskrivning lite. Det gör faktiskt ont i själen att läsa dina kommentarer. Som skrivna av en veritabel utlänning.

   Radera
  5. Och i övrigt, "Tabby", om du är så överutmanad att du inte fattat det än, så skiter jag fullkomligt i vem som skriker högst i kommentarsfält eller på bloggens enkäter. Jag har aldrig brytt mig om skräniga läsares åsikter, och kommer aldrig göra det.

   Fegis. Träd fram med namn om du kallar mig lögnare. Annars är du bara en patetisk lort, aka "SD-svans".

   Radera
  6. En tredje sak, "Tabby", är att av snart 15 000 blogginlägg har du memorerat en enskild textrad om lobbyister från Raytheon och MBDA. Det gör antingen bara en person med stora personliga utmaningar, eller en person som själv är avlönad och har rejält med skin in the game. Förstår att du inte vågar träda fram med namn, då din uppdragsgivare därmed skulle bli tydlig.

   Radera
  7. Verkar väl inte helt osannolikt att en person med bokstavskombination memorerar alla inlägg och kommentarer, och själv bidrar med lite varm luft, fast lite ur fas. Inget man kan klandra dem för, att vara ur fas. Flera program på STV har ju visat på deras förmågor. Borde därmed inte ifrågasättas.

   Radera
  8. Trollens beteende och metoder kan till exempel vara att låtsas ha extrema åsikter av olika slag, att använda sig av tydligt ologiska argument och/eller otrevliga diskussionstekniker, såsom härskartekniker. Målet är att få övriga att tro att trollet menar allvar och känna sig tvungna att skriva svar.

   Radera
 24. Jo varför trodde ni Marcus W hängde med Lövfen till presidentsmötet..

  SvaraRadera
 25. "What happend in Sweden last night?"

  They built a new aeroplane...

  SvaraRadera
 26. Saabs ingenjörer har gjort huvudjobbet. Till detta har du det bus-system som Saab har utvecklat för Gripen och, som jag antar, nu även finns i detta plan. Det blir alltså mer mantimmar för Saabs ingenjörer och som alltid innebär det att det blir trevliga spin offs som kommer Gripen till godo. Sen behöver vi själva ett nytt skol-flygplan efter SK60. Det skulle vara bra om vi fick 16 FX, som jag också konfigureras så att de kan agera CAS samt vara beväpnade med Robot 15 samt med Iris-T på vingspetsarna. Det skulle frigöra Gripen för rena jaktuppgifter, med ett plan som är betydligt billigare än Gripen.

  SvaraRadera
 27. Nu är det väl så att utan egen kontroll av luftrummet så blir planen begränsade i sin uppgift!

  Vi borde lägga flisen på missilförsvar i allt högre grad för att kunna möta hyper, och supersonic inkommande av vad nu som dyker upp!

  Patriot är idag 3je skjölden i försvaret av Europa där Aegis med SM3 Polen/Rumänien är första, THAAD är andra!

  Framtiden lär väl vara beväpnade satelliter av ngt slag och sen har vi världarnas krig som slutmix!

  SvaraRadera