Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2018-09-08 11:20

Svenska valutan stärkt inför valet

Den svenska kronan har stärkts något den senaste tiden mot de svenska valutaindexen KIX och TCW. Man kan ana ett vänteläge inför valresultatet, och det blir intressant att se reaktionen för valutan på måndag.
Svenska valutaindex TCW och KIX sedan årsskiftet. Trunkerad Y-axel.
Stigande KIX- eller TCW-index innebär att svenska kronan förlorar i värde mot en korg av valutor som är väsentliga för Sverige, t ex relaterat till de länder vi handlar med.

Indexen har fallit tillbaka sedan måndasskiftet, dvs den svenska kronan har generellt stärkts den senaste veckan. Riksbankens besked om att den nu minsann ska höja räntorna framöver, jättetummis på det, kan förstås spelat in.

Återhämtningne för kronan är dock försumbar om man jämför med försvagningen sedan årsskiftet. TCW har fortfarande stigit 7.8% och KIX 6.5%.

Man kan inbilla sig att i synnerhet KIX just nu väntar på valresultatet. Måndagens reaktion på valutamarknaden blir intressant att se.

Sammantaget känns det inte som att valutamarknaderna bryr sig så värst om det svenska valet kortsiktigt. Försvagningen har inte skett i närtid till valet, utan det mesta av den svenska valutaförsvagningen var i våras. Nu återstår bara att det slår igenom i den svenska ekonomin - jag har information om fler importberoende företag som är fastlåsta i offentliga upphandlingar som svettas, inklusive en del som skulle ge direkta konsekvenser för allmänheten om de går omkull.

I nästa inlägg tittar vi på marknadsräntorna inför valet.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar