Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2018-09-26 16:06

Svag valuta kostsamt för importlandet Sverige

Som alla bloggens läsare känner till är inte Sverige längre ett exportland, utan ett importland. Som sådant blir det alltså snabbt dyrt för landet när valutan försvagas, och inte som förr en skjuts för landets ekonomi via exportindustrin.
Svenskt handelsnetto rullande 12 månader 1975M21-2018M08
För ett exportland innebär en fallande valuta att landets inhemska ekonomi stärks, men motsatsen gäller för ett importland. Många bär fortfarande med sig den felaktiga bilden att Sverige är ett exportland, men så är inte fallet.

Svensk ekonomi stärks alltså inte av den fallande kronan, utan tvärt om dräneras ekonomin ytterligare. Det är inte heller tal om att det som hushållen konsumerar kommer flyttas till Sverige för att produceras här - det produceras i princip ingen hemelektronik, inga datorer (sätts möjligen ihop en del av 100% importerade komponenter), inga iPhones, inga Androidtelefoner osv, jordbruket håller på att läggas ner, endast enstaka lyxkläder produceras i landet osv. Därtill är produktion idag så högförädlad att de fjuttiga inhemska volymerna i Sverige inte kan motivera produktion för att kunna sälja billigare till tio miljoner överskuldsatta svenskar.

Den exportindustri vi har är i mycket beroende av import av utländska komponenter, och drabbas alltså också negativt av fallande krona. Säljer vi mer Volvos pga fallande krona, så måste vi importera mer komponenter till de samma, varav många över huvud taget inte produceras i Sverige och aldrig kommer produceras här.

Svensk ekonomi har det senaste året dränerats på 24 miljarder kronor via handelsunderskottet.

Bananmonarkins basindustrier kan förstås gynnas av ökad lågförädlad export av råvaror som pappersmassa, järnpellets och timmer, men när svenska kronan rasar blir det snabbt dyrt att investera i anläggningar för mer avancerad produktion, där man måste importera för att kunna förädla.

Tack och lov har vi åtminstone fortfarande ett överskott i tjänstebalansen, även om det mycket av den exporten är merchanting och andra bokföringsmässiga trix där pengarna aldrig vare sig når Sverige eller skapar ett enda jobb i Sverige annat än någon enskild revisor och redovisningexpert. Och export av IT-tjänster skapar inte så många jobb. Om Facebooks trafik ifrån de av bananmonarkin subventionerade datorhallarna i Luleå dubblas betyder det kanske tio jobb till i Sverige.

Vi ska som importland allvarligt överväga vilka problem vi får framöver när skuldbubblan och bostadsbubbla spricker, kronan rasar och lågkonjunkturen samtidigt slår till. En svag valuta kanske kunde rädda oss under finanskrisen och sedan stärkas under skuldkrisen, men då var Sverige fortfarande ett exportland. Det är vi inte längre, något som skett under regeringen Löfven, vars industripolitik alltså är ett totalt misslyckande. I rättvisans namn började dock nedgången tidigare och det enda Löfvens minister lyckats med är att inte vända utvecklingen, som påbörjades under ledning av den så hyllade finansminister Borg. Raset för svensk nettoexport påbörjades i princip på månaden vid den första regeringen Borg/Reinfeldts tillträde.

Exportgrafen kan utmärkt summera svenska ekonomins uppgång och fall. En ny paradigm gäller och makthavare och beslutsfattare måste inse detta. På sikt kommer detta dränage av landets ekonomi bli kännbart.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

78 kommentarer:

 1. Svar
  1. Var i landet odlas stora mängder bananer? Potatismonarki vore väl bättre?

   Radera
 2. Vi kanske inte just skulle importera så mycket ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra, när din dator eller telefon går sönder köper du inte en ny. Eller ens lagar den.

   Radera
  2. Och sluta köp dina kläder på Ullared - allt där är importerat. Tror dock att Tiger of Sweden och Eton fortfarande har produktion i Sverige, men då får du väl betala lika mycket för en skjorta som du gör för en hel vända med full bil till Ullared.

   Radera
  3. Man behöver inte köpa ny "Ajfån" bara för att det kommit ut en ny modell och den gamla fortfarande fungerar utmärkt!

   Finns det öht någon produktion av konfektion kvar i Sverige?
   Eton har tillverkning i Baltikum vet jag men annan?
   T.o.m försvarets uniformer har jag för mig nu är tillverkade i Baltikum

   Man behöver heller inte köpa "modetjafs" på H&M bara för att köpa köpa och köpa för att det gamla man köpte för några månader sedan blivit "omodernt".

   En del vet jag botar sin "ångest" genom att shoppa dock och jag säger ingenting om dem. Det är ju deras egna pengar de gör av med.

   Om du går Fredsgatan från Nordstan mot "Kompassen" till i Göteborg så är det ju bara "palt-affärer" där för diverse olika varumärken. VEM betalar de hyrorna som gäller där? Jo, varumärkestorskarna (VMT) som är så "befriade" att de gärna betalar mer för att det sitter ett lite märke på kläderna som man kan köpa för mindre än halva priset hos just firma Ge-Kås i Ullared
   Men då sitter det förstås inte något lite märke på kläderna.

   nej, köp det du behöver och tvätta samt underhåll kläderna så långt det går! Till slut blir de lappade och lagade jeansen just högsta mode!

   Radera
  4. Bra framtidsvision där. Blir mycket lappat och lagat och gamla telefoner framöver.

   Radera
  5. Bra att vara förberedd/"preppad" när apokalypsen slagit till!

   https://www.youtube.com/watch?v=iQrlsAhf0gU

   Radera
  6. Tvätta heller inte kläderna i onödan! Finns inte något som just sliter på fibrerna så mycket som tvätt.
   Torktumling är också en stor förslitare förutom att den kostar dyr ström. Nej, häng hellre ut tvätten på tork även om det är snö ute! Huvudsaken är att det blåser och inte är alltför fuktigt i luften.

   Radera
  7. Annars kanske det tyder på att den nya svenska strategin är att sänka kronan och återigen bli ett exportland. Vi tillhör ju ändå top 10 länder när det kommer till innovation. Blir våra importvaror tillräckligt dyra kommer det übersmarta Schwedische Volk utveckla och tillverka egna iphones, Mikael Dellsson datorer o.s.v.

   Radera
  8. @Toni: Baserat på vaddå? Vi skulle ha haft ett bättre utbildningssystem generellt till det, inte sålt ut/outsourcat så mycket som vi gjort så vi hade något att ta sats från.
   Vi behöver egentligen en hel del grejer som vi inte längre har. Innovation är ju bra - men man behöver också uppskalning.
   Förstå mig rätt - jag är inte emot det.
   Till saken hör att vi både har ett skuldberg OCH ett högt prisläge.

   Radera
  9. Det hjälper ju inte exporten att sluta köpa saker.

   Radera
  10. @Teheimar: Så här lyder definitionen och Sverige ligger på plats nummer 4:

   "The index was published in March 2009.[3] To rank the countries, the study measured both innovation inputs and outputs. Innovation inputs included government and fiscal policy, education policy and the innovation environment. Outputs included patents, technology transfer, and other R&D results; business performance, such as labor productivity and total shareholder returns; and the impact of innovation on business migration and economic growth. The following is a list of the twenty largest countries (as measured by GDP) by the International Innovation Index"

   Värre länder har rest sig. Tyskland var helt sönderbombat och utdömt av övriga världen efter andra världskriget. Tror inte så många pekar finger och skrattar åt Tyskland idag. Dom slår dom allra flesta länder när det gäller med hästlängder. Nu behöver vi inte vara lika duktiga som Tyskarna men om Turkiet överlever en valutakris så gör nog vi det med.

   Radera
  11. Sökord: Marshalhjälpen.

   Radera
  12. Alternativt sökord: Marshallhjälpen

   Radera
  13. @Toni: Bra poäng. Det är ju visserligen lite smått shaky lite överallt.

   Radera
  14. Nu tog GB emot dubbel så mkt som D men jag ser inte riktigt att Britterna gått om Tyskarna i ekonomiska termer. Det har nog inte bara med bistånd att göra kan jag tänka mig men vad vet jag. Det är bara en vild gissning.

   Radera
  15. Poängen är att Tyskland inte reste sig på egen hand.

   Radera
  16. Okej då gjorde inte Sverige det heller på egen hand.

   Radera
  17. @Teheimar: Japp det skakar ordentligt :). Så länge Sverige inte råkar ut för en braindrain klarar vi oss nog. Hunger brukar vara en av dom vanligare orsakerna till massiv emigrering i fredstid. När man känner att man inte längre kan försörja sina barn p.g.a. dålig ekonomi är det väl dags att se sig om efter andra alternativ. Där är vi inte i Sverige så det är nog lugnt.

   Radera
  18. @Toni: Sverige var inte bombat under WWII och hade industrier och infrastruktur kvar. Dvs även produktionskapacitet. Och tog emot Marshallhjälpen.

   Radera
  19. @Teheimar: Precis därför jag drog jämförelsen med Tyskland och påpekade att vi inte behöver vara lika bra som dom då vi uppenbarligen hade bättre förutsättningar genom icke nerbombat land, intakt industri, ett enormt försprång och ändå inte lyckades bättre så här långt efter med facit i hand.
   Däremot har vi ändå lyckats bra och har kunskapen och kapaciteten att fortsätta på samma spår om vi inte råkar ut för en braindrain och därmed kan ju valutaförsvagningar bli gynnsamt med betoning på "kan".

   Radera
  20. @Toni: Sant. "Kan".

   Radera
  21. Tjeckien och Polen fick heller inte någon del av Marshallhjälpen. De tvingades av Sovjet att tacka nej till denna. Trots detta har dessa länder visat upp en enorm tillväxt och välståndsökning efter 1989
   Men, så har de heller inte likt Sverige "lekt" hela världens lilla "socialbyrå".

   Radera
  22. Britterna fick även de enorma bistånd av USA efter andra världskriget. Skillnaden var att tyskarna hjälpte sig själva, och att britterna inte gjorde det. Allt annat är ren historieförfalskning.

   Radera
  23. "The Marshall Plan's accounting reflects that aid accounted for less than 3% of the combined national income of the recipient countries between 1948 and 1951, which means an increase in GDP growth of only 0.3%".

   Tror helt ärligt inte att dom 0.3% var det avgörande. Afghanistan får ju bara från Sverige bistånd motsvarande ca. 0.3% av deras totala BNP. Någon som tror att Afghanistan är det nya Tyskland om ett halvt sekel? :)

   Radera
  24. Tja, en bil som de då "ledande" brittiska tillverkarna skrattade åt ...

   https://www.youtube.com/watch?v=rmrqno_Vam0

   https://www.youtube.com/watch?v=H-ONvAHkNq8

   https://www.youtube.com/watch?v=cJDpgtJZPB4&t=2402s

   och...

   https://www.youtube.com/watch?v=yfl6Lu3xQW0&t=7s

   Radera
  25. Thatchers nyliberala "krig" mot facket bidrog till att GB "avinudstrialiserades" och att gamla klassklyftor inte bara bevarades utan även förstärktes.

   Jämför detta med att man i Tyskland alltid har samarbetat med facket för landets bästa och att VW ägs till 20% av delstaten Niedersachsen Att BMW är ett familjeföretag vilka båda inte hysteriskt är beroende av kvartalssiffror

   Jämför med tidigare GM-ägda Opel och Ford som inte varit lika lyckosamma

   Radera
  26. Kvartalsrapporter förstör för företag som levererar varor som tar mer än 1 kvartal att leverera.

   Radera
  27. Tyskland blev världens mest konkurrenskraftiga exportland på grund av en stark D-Mark. Om ett lands valuta är högvärderad måste man anstränga sig mer för att kunna sälja sina produkter. Som alla vet valde Sverige i stället lättjans väg på 1970- och 1980-talen.

   Radera
  28. Helt rätt - En stark valuta "Tvingar" industrin att ständigt ligga på topp för att exportera.

   Radera
  29. Eeh...vilket land skulle ha råd att "ge" oss Marshallhjälp idag...? Inte USA i alla fall...Ryssland kanske..;)?

   Radera
  30. De snuskigt rika oljestaterna vid Persiska viken!
   Detta gör de ju dessutom idag genom att ge stora bidrag till dem som exv. vill bygga en moske eller liknande byggnad

   Radera
 3. Men vi exporterar ju, skattefinansierad vindkraftsel. Det är nog bara att bygga mer vindkraft, så kan vi luta oss tillbaka igen :-/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Berätta, vad menar du med skattefinansierad?

   Radera
 4. Sverige är ett exportland och all förädling för export som sker i Sverige gynnas av svag krona. Tex kommer varor som nu importeras istället tillverkas i Sverige pga den svaga kronan. Gamla sanningar är fortfarande sanningar, och svag krona ökar efterfrågan på det som tillverkas/förädlas i Sverige.

  Enda sättet att lyckas med att missgynnas av högre importpriser som svensk exporterande producent är om man har en låst prisnivå i svenska kronor mot de man säljer till. Om ett företag utsätter sig för den typen av risker har de förhoppningsvis också råd att ta konsekvenserna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha, så kläder ska tillverkas i Sverige igen? Då måste kronan falla 80-90% för att lönerna ska ner på indonesiska nivåer. Och var ser du de där fabrikerna med hemelektronik som flyttas till Sverige? Och bönderna blir bara färre och färre.

   Radera
  2. Är inte detta något som MP vill skall återinföras ?

   https://www.youtube.com/watch?v=sey2CQ05nAM

   Radera
  3. Sverige importerar inte bara kläder, och nej troligtvis inte. Ganska irrelevant för frågeställningen dock.

   Om någon i Sverige importerar kläder och sedan exporterar dem så gynnas den verksamheten av svag svensk krona även om importpriset går upp, då alla löner som betalas ut till de i Sverige som jobbar med verksamheten blir en mindre kostnad räknat i någon utländsk valuta. Den ökad kostnaden för importen kan skickas vidare rakt av till den man exporter till. Dvs räknat i utländsk valuta blir kostnaderna:

   Kostnad för insatsvaror som importeras till Sverige: Oförändrade.
   Kostnad för löner till de som jobbar med verksamheten i Sverige: Lägre.

   Total effekt för exporten av den svagare kronan, exporten gynnas pga lägre kostnadsläge gentemot dess kunder.

   Export som har försumbar andel förädling i Sverige gynnas inte av svag svensk krona, men missgynnas inte heller.

   Radera
  4. Fast förutsätter inte din modell att allt är statiskt i övriga världen också?
   Vilket det inte är?
   Dessutom - även om komponenter som tillverkar utomlands fortsätter vara lika dyra och löner går ner här, så kan ju lönerna även i utlandet sjunka. Plus det finns en lägsta nivå säkert, eller flera. Allteftersom är det kanske enklare som svensk att bli gästarbetare utomlands istället för valutan där är högre värderad.

   Radera
  5. Teheimar: Menar du att den svag svenska kronan kan leda till att andra länder minskar sina kostnader jämfört med Sverige för att få samma fördelar som Sverige?


   Jo, så brukar det bli, fast det brukar bero främst påatt svenska kronan stärks när exporten ökar i volym.

   Radera
  6. Det du i praktiken säger är att om alla i Sverige kollektivt sänker sina löner så blir förädlingsindustrin mer konkurrenskraftig internationellt sett. Vilket ju är sant.
   Få bör ju dock anse att det är positivt att sänka sin lön.

   Radera
  7. megga: Det fina med att sänkningen är kollektiv och bara gäller importvaror är att konsekvenserna i praktiken blir små. Dessutom är det ett övergående tillstånd då kronan stärks när exporten ökar.

   Radera
 5. Enligt bilden så var det lika illa på 70-talet innan Palme gjorde sin 25%-iga devalvering... Eller? Så en försämring av kronan med 25% skulle göra underverk... Men då var inte EU aktuellt, så det är svårt att jämföra... Och hur mycket arbetstillfällen är det i skogen numera? Då, på 70-talet var det faktiskt fortfarande manuell avverkning till stor del... Och inte inte helt automatiserade sågverk... Förresten så är virkespriserna fortfarande ungefär på samma nivå som på tidigt 80-tal... Detta är inte lätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mja, hur var det nu igen? Med EUR > 15 kr så åker våra hantverkare till Polen istf tvärt om?

   Radera
  2. @Thomas: EUR kurs på >40 SEK så är arbetskraftskostnaden högre i Polen än i Sverige.
   EUR kurs på >18 SEK så är arbetskraftstkostnaden högre i Spanien.

   Radera
 6. Tolkningen av diagrammet är nog självklar för de flesta, men det vore pedagogiskt bra att skriva ut enheten på y-axeln i diagrammet. Har sett att den "ofta" saknas.

  SvaraRadera
 7. Det finns väl inget direkt positivt med att vi konsumerar onödiga prylar.

  Och i takt med att kronan försvagas kan vi nog bli ett exportland igen. Tillväxt baserad på att vi städar åt varandra och köper skräp producerat i kina är ändå helt värdelöst som mätare av vår egentliga ekonomiska tillväxt.

  Det som i längden är värt nåt är att vi exportera mer än vi konsumerar.

  SvaraRadera
 8. Det är lite mer komplicerat än du försöker få det att låta i detta blogginlägg, Lars.

  "Den exportindustri vi har är i mycket beroende av import av utländska komponenter, och drabbas alltså också negativt av fallande krona. Säljer vi mer Volvos pga fallande krona, så måste vi importera mer komponenter till de samma, varav många över huvud taget inte produceras i Sverige och aldrig kommer produceras här.
  "

  Så länge produkten vi säljer (prissatt i till exempel Euro) är dyrare än beståndsdelarna vi importerar (återigen, prissatt i till exempel Euro) så tjänar Volvo på en svagare valuta, på precis det sätt iblandekonomi antyder. Alla bolag som är nettoexportörer -- som Volvo -- tjänar alltså på svagare valuta. Förlorarna finns i andra företag, t ex inom handeln.

  Sen handlar handelsunderskott inte generellt om någon "dränering" av ekonomin, vi får ju varor tillbaka. På samma sätt har de flesta ett handelsunderskott mot ICA och Hemköp. Det är mer komplicerat än du försöker måla upp.

  Eller är du kanske merkantilist som tror att hög nettoexport är automatiskt likställt med välstånd?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så hur högt underskott tycker du vi ska ha.

   Över tiden leder det till att svensk ekonomi dräneras, ja. Det är ingen slump att vi nått så högt välstånd som vi gjort de senaste decennierna.

   Radera
  2. Det enda jag menar är att ett handelsunderskott inte per automatik är någonting dåligt.

   Du kan ju lika gärna peka på Sveriges industrialisering, då vi hade stor kapitalimport (handelsunderskott) under en av Sveriges mest framgångsrika perioder -- vi behövde mer kapital för att finansiera vår tillväxt under den perioden än vi kunde generera internt. Det var inte dåligt, tvärtom lade det grunden till svensk tillväxt.

   Frågan är alltså mer komplicerad än så helt enkelt. Ett mycket högt handelsöverskott är också ett tecken på att vi inte "konsumerar tillräckligt" om man så vill.

   Det går inte att entydigt säga om handelsunderskott eller handelsöverskott är positivt. Däremot kan t ex permanent _höga_ handelsunderskott leda till besvärliga finansieringsproblem längre fram, men det är inte riktigt där vi är ännu.

   För övrigt så är det så att även om du tycker "merchanting" är hokus pokus, så handlar det ändå i detta fallet om pengar som flödar in i Sverige, trots att bolaget "exporterar" via sina utländska dotterbolag och sedan slussar hem pengarna.

   Pengarna som går in till Sverige går t ex sedan till löner åt ingenjörerna och vinster åt ägarna. Det är självklart att detta ska räknas in.

   Radera
  3. Om inte några av de 3 andra "balanserna" kompenserar blir det underskott i bytesbalansen, vilket leder till växande utlandsskuld, vilket med tiden av nödvändighet måste korrigeras innan landets ekonomi kollapsar.

   Radera
  4. Om jag minns det här rätt är {Bytesbalansen = Kapitalbalans + Finansiell balans} vilket kan skrivas som {Export - Import = Sparande - Investeringar}. IMF verkar fortfarande köra på denna uppställning enligt Wikipedia.
   Med avstamp i ovanstående ekvationer beror således en utveckling där bytesbalansen sjunker för att sedermera bli negativ på att sparandet sjunkit, investeringarna ökat eller någon kombination av det två.

   Om produktiva investeringar ökar likt under Sveriges industrialisering är det positivt då det ökar produktiviteten på sikt och den tillfälligt negativa bytesbalans som blir följden är inget skäl till oro. Alternativet är icke-produktiva investeringar vilket leder till stigande skuldsättning då avkastningen från investeringen blir negativ. Vidare finns det i princip endast två sätt på vilket sparandet kan minska. Arbetslösheten kan stiga vilket sänker sparandet alternativt kan konsumtionen öka där båda normalt åtföljs av stigande skuldsättning. En kraftigt stigande värdering av tillgångar kan leda till att sparkvoten förblir hög med ökande konsumtion om tillgångarna belånas och medlen används för konsumtion. Amorteringar på lånen bokförs sedan normalt som sparande.

   En negativ bytesbalans beror således antingen på ökade produktiva investeringar i Sverige, ökande arbetslöshet eller ökande skuldsättning för att finansiera improduktiva investeringar och/eller konsumtion. Det är de enda sätten på vilken en negativ bytesbalans kan åstadkommas. Mitt personliga val bland de tre är att den ökande skuldsättningen driver konsumtionen såväl som improduktiva investeringar vilket torde vara en negativ utveckling för Sverige på sikt.

   Cornucopia? har således rätt i att utvecklingen av handelsbalansen är problematisk. Dock är den endast ett symptom på den ökande skuldsättningen.   Radera
  5. Med andra ord dags för riksbanken att höja räntan så vi får nytta av det stora handelsöverskott vi tidigare presterat genom ökad köpkraft. Inte ens vår export gynnas märkbart av en deprecierad krona.

   Radera
  6. @Gabriel: RB höjer inom ett år med 0,25% och sen är det klart för den här gången. Då har dom uppfyllt det dom lovat (att höja räntan). Sedan kommer lågkonjunkturen så kan man sänka med minst lika mkt.

   Radera
  7. @Toni vi får väl se. Ingen trodde FED kunde höja heller och samtidigt dra tillbaka QE. Nu har man höjt till 2% och fortsätter på den banan. ECB kommer nästa år byta chef från Draghi till en nordeuropé. I och med det bytet kommer även ECB föra en avsevärt hökaktigare politik.

   Om vi ska citera Ingves ser han själv på en ränta mellan 3-4% som normal dvs 5-6% på bolån. Med Trumps tullar och en mindre handelsvänlig politik bör priserna stiga även i Europa. Att lönerna ska stiga snabbt är däremot mer tveksamt.

   Radera
 9. Kinabråket lär inte göra saken bättre heller för svenska exportföretag.

  SvaraRadera
 10. Som bloggaren påpekar är faktiskt inte detta enbart sosseriets fel, Reinfeldt/Borg är minst lika ansvariga för att ha dödat svensk industri.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och?? Blir läget bättre av det?

   Radera
  2. Har jag påstått det? Finns ingen anledning att förlåta Reinfeldt (et Borg) för denna högst överlagda och medvetna gärning. Tvärtom bör det IMO läggas till hans akt.

   (Parentetiskt tycker jag att folk som anväder flera frågetecken i rad uppträder hysteriskt.)

   Radera
  3. Borg har ju i alla bett om ursäkt för sin katastrofala politik. Reinfeldt däremot är stolt över Sveriges i särklass sämsta regering någonsin. Annie och Björklund tycks även dem vilja tillbaka till den nyliberala skitregering vi hade under Alliansen.

   Radera
 11. "Tack och lov har vi åtminstone fortfarande ett överskott i tjänstebalansen"
  SCBs kommentar angående tjänstebalansen: "De pengar som utländska medborgare och företag spenderar i Sverige, genom att till exempel bo på hotell och äta på restaurang, ingår i exporten av resor."
  "Resetjänster det i särklass viktigaste tjänsteslaget och 2015 exporterade Sverige sådana tjänster inom Norden till ett värde av 95,5 miljarder kronor."

  Förr skrev SCB mer rakt på sak. Undras om SCB bokför in en del vår flykting industri, värd 100 tals miljarder, som tjänste export. Då bokför man en utgift som en inkomst. Hittar ingen detaljinfo tyvärr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det. "Medan de asylsökande väntar på beslut, kommer deras konsumtion istället att räknas in i exporten, då de tillhör utländska hushåll", SCB. 2015. Asylsökandes påverkan i NR-systemet. Sveriges ekonomi – Statistiskt perspektiv 4: 18-20.

   Radera
  2. Inte en länk https://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Artiklar/Paverkan-pa-BNP-till-foljd-av-okat-antal-asylsokande-under-fjarde-kvartalet/
   Intressant.
   Tack. Vi får högre omsättning på allt. På sätt och vis kanske det kan ses som en sorts BNP boost för ett litet tag. Men det även om det är definitionsmässigt rätt så blir det uppfattat felaktigt.

   Radera
  3. Misstänker att det kan vara "lite blandat". Man beslutade väl för några år sedan att omfördela kostnader för flyktingmottagande från posten bistånd(f.d u-hjälpen inkl SIDA) vilken såvitt vitt jag minns ingår i bytesbalansposten "transfereringar" som minus-post. Som pluspost svarar naturligtvis "flyktingarnas" konsumtion här men denna ingår alltså ej i bytes- eller betalningsbalansen.

   Radera
 12. Att exporten minskar är ett strategiskt val Reinfeldts regering tog då man skrotade SAAB, ASTRA, Kabi och 300.000 andra industri jobb. Reinfeldt ville göra ett tjänste sammhälle ihop med en stor banksektor, typ England. Det är bättre att göra som Tyskland satsa på fabriker och export. Ser man hur det går är Tyskland valet mycket bättre. Real lönerna England -10% sista 6 åren. Tyskland +10%. England har stora underskott, Tyskland stora överskott, och så fortsätter det. Enkelt val. Men var är de svenska fabrikerna? Dom behövs, speciellt nu när befolkningen växer. Men politikernas är tafatta. Lööf erbjuder minimumlöner 8.000 + 6.000(statliga medel från en liberal?), vilket betyder att någon med fast jobb blir av med jobbet. Finns många pigor idag som slavar för 60kr timmen. Finns många som jobbar 12 timmar och har 10.000/mån. Det är helt fel att tillverka en slavklass. Men det är vad politikerna håller på med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Slvaklass. England helt enkelt. Skyhög servicenivå i det landet, lågbetalda överallt.

   Radera
  2. Japp! Och också en enorm omsättning på arbetskraft inom den lågbetalda servicebranschen därstädes

   Det är därför just som du skrev i tidigare blogginlägg att man överallt kan läsa små anslag om att man söker folk i affärer och restauranger.
   Det ser man inte i exv. Berlin eller Dresden

   Svenska (ungdomar) är kunniga i engelska (i jmf med Frankrike el Tyskland) och inte lika "kräsna" i jmf med exv. Holland eller Danmark

   Radera
  3. @Bengt: Så länge svenska ungdomar har råd med bostadsrätt, bil och Griechenland spielt es kein roll was mann arbeitet med :)

   Radera
  4. @Toni!
   Hur många 20-25 har det? Bostadsrätt, bil etc. ?

   På 80- 90- och in på 00-talet var det mycket vanligt att åka iväg som "au-pair" eller "jobba i London" och festa ett år bland åldersgruppen.

   De "stora" skolresorna/"bildningsresorna" gick till London och inte en jävel ville till Berlin. Förutom jag då som blev totalt nedröstad i min gymnasieklass... ;-)

   London var hippt. häftigt och det var där det hände...
   Berlin var trist, grått och grått av koldamm

   Radera
  5. @Bengt: You tell me! :)

   På 90 talet åkte man väl ut för att jobba då Sverige krisade och på 00 talet åkte ungdomarna till Norge för att skala bananer :P

   Berlin är väl fortfarande grått? Jag tyckte inte Alexanderplatz var särskilt färgglatt i alla fall. Det enda färgglada jag såg i Berlin var Tyska flaggan utanför Reichstag :P

   Radera
  6. En korrekt beskrivning av Alliansens politik. Är förvisso lättare att skapa lågbetalda tjänstejobb än högproduktiva jobb inom industrin. Men undantaget USA/England/Singapore är i princip samtliga framgångsrika länder mestadels industritunga snarare än drivna av tjänstesektorn.

   Radera
 13. Väl skrivet! Långvarigt handelsunderskott dränerar en ekonomi vilket inte handelshögskolorna fattar - en annan faktor som inte redaktören berör är att Sverige har haft en befolkningsökning om cirka 15% under de senaste +/- 15 åren - dessa nytillskott sugs inte upp av (krympande) industrin, istället blir dessa bidragsberoende tillskott konsumenter av importerade produkter samt avsändare av kapital till sina hemländer.

  SvaraRadera
 14. En låg kronkurs är självklart fortfarande bra för exportindustrierna (av vilka vi fortfarande har en hel del). Även om dessa varor innehåller komponenter från andra länder så är det självklart positivt för dessa företag med en låg kronkurs, så länge de har några kostnader i Sverige. En låg kronkurs kan mycket väl göra handelsnettot positivt igen, men pga valutasäkringar m.m. så går det inte över en natt.

  SvaraRadera
 15. Handelsnetto-"puckeln" illustrerar väl hur tjänstehandeln började ta fart under 90-talet understött av vår jättedevalvering 1992 samtidigt som konsekvenserna av(nya)WTO och globaliseringen(outsourcing och fackens nederlag) från millennieskiftet(ca) illustrerar hur företagen flyttar ut och ersätts med konsumtion. Framtida produktivitet inom tjänstesektorn och ev. nya industrier kommer att påverka framtida välstånd.

  Tyvärr innebär även att alltmer av svenskarnas kapital letar sig utomlands(kronan) vilket även det på sikt ökar behovet av att staten "tvingas" skapa nya finansiella resurser för de privata sektorerna(=budgetunderskott). Banker och företag har som bekant tvingats att låna utomlands pga kapitalbrist. Riksbanken har insett riskerna och tvingas gardera/låna upp 100 Mdr kronor i dollar. Bytesbalansen är dock positiv tack vare god avkastning(börserna).

  Sverige är dock som vanligt väldigt känsligt för konjunktur-svängningar. Ska bli spännande att se hur förutsättningarna inför en längre lågkonjunktur ändrats jmf
  förr. När tidvattnet går ut vet vi snart vilka som badat nakna under en tid då penningpolitik istället för finanspolitik fått stå för all stimulans.  SvaraRadera
 16. Världens största handelsprotektionistiska handelsområde, EU, är oerhört svåranalyserat. Precis som WTO handlar det om framförhandlade detaljregler som lett fram till s.k frihandel inom området. Frihandel som bygger på kompromisser och där kompensation ingår via skydd mot konkurrenter utanför EU.

  Det är sannerligen märkligt att alla som skriker efter frihandelns paradis aldrig berättar hur man nått dit. Ingen är heller villig att visa hur varje bransch påverkats av dessa frihandels-regler. Pågående Brexit-förhandling sker som alla andra handels-diskussioner bakom lyckta dörrar. Inte undra på att folk&fä ser på med misstänksamhet när man inte ens i efterhand är villiga att redovisa resultatet. Media är dessutom inte intresserade! Värt att notera är att de. s.k tullarna(avgifterna) bara utgör en liten del av avtals-konsekvenserna.

  SvaraRadera
 17. Haha, lysande @sjunkbomben. Transferiatet i de skattefinansierade hvb-hemmen och asylboendena är alltså utländska hushåll som stöder vår export! Only in Sweden...
  Då kan vi ju förslagsvis dubbla handläggningstiderna för att få fart på exporten...

  SvaraRadera
 18. Sveriges bytesbalans där "allt" ingår är ju fortfarande på +

  "Bara" handeln mot eu som ligger på -

  SvaraRadera