Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2018-09-08 09:14

Stockholmsbörsen ner inför valet

I veckan har Stockholmsbörsen rekylerat ner. Man kan tro att det handlar om finansmarknadsoro inför det svenska valet, men de flesta stora börsindex internationellt har också fallit, så det är bara en vanlig rekyl.
Dagschart breda OMXSPI
Börserna föll alltså generellt i veckan, och då inte bara Stockholmsbörsen. OMXPI gick ner från förra veckans all time high men är fortfarande i en stigande trend.

Ändå är det intressant att ta ett steg tillbaka som förberedelse inför valresultatet.

Kortsiktigt har en regeringskris eller regeringsskifte låg påverkan på börsen. Effekten beror i så fall snarast på kronans utveckling, vilket är den punkt där finansmarknaderna kommer agera efter helgens val. Fast kronkursen tittar vi på i ett senare inlägg.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

26 kommentarer:

 1. Skriv gärna något om SVTs avståndstagande från Jimmy Åkessons yttrande. Ganska anmärkningsvärt, tycker jag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför? Åkesson får väl skylla sig själv som inte vill lägga ner hela den stinkande kökkenmöddingen public service. SD tycke ju till och med att skattefinansiering av möget skall införas.

   Radera
  2. Ytterligare ett exempel på hur Åkesson vidgar PK-kanalen och låter SVT agera nyttig idiot.

   Radera
  3. Ja vad skall man säga om SVT: " Upp stiga orden - tanken stilla står" - VÅGA VÄGRA SVT

   Radera
  4. Man behöver inte vägra SVT. Man behöver bara vara medveten om hur de vinklar allt så går det bra att se. Det mesta är faktiskt riktigt bra tycker jag. Men om man är rädd för att påverkas bör man förstås vägra. Noterade ett inslag häromdagen där de intervjuade personer runt om i Sverige inför valet, och 90% av tiden ägnades åt att intervjua personer som röstade på S och V. Ett sätt för SVTs personal att driva sin egen agenda.

   Radera
  5. Ännu ett flagrant övertramp. Public Service är ett skatte-diande vänsterextremt monster. Public Service håller befolkningen i ett mentalt koncentrationsläger. Nu ska befolkning tvångsbeskattas för att göda denna vänsterextrema antidemokratiska och antiyttrandefrihetsorganisation. Otroligt att det får fortgå.

   Låt detta monster stå på egna ben med frivilliga licensavgifter. SLÄPP FÅNGARNA LOSS!

   Radera
  6. Med tanke på att SD kommer få 20-30% i valet i morgon så verkar "mentalt koncentrationsläger" inte fungera något vidare. Däremot blir det ju finna offerkoftor, rent av offeraller, till dessa 20-30%.

   Radera
  7. Vet någon var man kan köpa en varm offerkofta? Har letat men inte hittat, Dressman?

   Radera
  8. Dressman är nog det som bäst matchar SD-väljarna, ja. Annars finns det offerkoftor även i andra butiker. Så länge den är varm, skapar trygghet och gemenskap, så är det inte så noga var den köps in.

   Radera
  9. På tal om public service. Jag tycker svenska oberoende RT.se är bra. Den här veckan har jag lärt mig:
   Löfven hyllas av Sanschez, "Den svenska socialdemokratin har inspirerat socialister över hela Europa, sade Sanchez".
   Venezuela djupa ekonomiska och sociala haveri beror av sjunkande oljepriser. Undrar då hur set ska gå för Norge. Dock inget som RT.se upplyste mig om.
   Lärde mig också att särskilt utsatta områden kännetecknas bl.a av högre grad av social och ekonomis utsatthet med övriga landet.Vad de var utsatta för informerade RT.se inte mig om. Kan det vara fri sjukvård och utbildning möjligen ?.
   Men det vore väl enkelt att plocka bort. Tacka vet jag USA där slipper man sådan utsatthet.

   Radera
  10. https://www.resume.se/nyheter/artiklar/2017/09/18/svt-falls-i-granskningsnamnden/

   SVT fälls för att de INTE tagit avstånd från något som SD sagt i deras kanaler.

   Radera
  11. Det är orimligt att SVT tar avstånd från saker som sägs i valdebatter. I synnerhet när Annie Lööf fick blixtsnabbt tuppjuck och gol ilsket mot Jimmy Åkesson. Då har Jimmy Åkesson redan fått mothugg så det räcker. Att SVT också skall behöva meddela sin åsikt förefaller fullständigt orimligt.

   Radera
  12. SVT kanske borde inleda alla debatter med en brasklapp, för säkerhets skull: "blabla är inte en del av det redaktionella innehållet och blabla ansvarar själva blabla"

   Radera
  13. "Fri oberoende public service" heter det visst..
   Bevisligen är så icke fallet!

   Radera
  14. SvT får gärna sprida sin dynga men att tvinga folk som inte vill se möget att betala för det är rent förtryck! Och så kan de ju byta namn till mer passande Socialistisk Vänster Television.

   SD är löjliga som kommer och gråter krokodiltårar, deras representant satt ju och sov sig igenom hela public service utredningen och hade inga som helst invändningar mot skattefinansiering. Det är ju visserligen modus operandi för alla förtroendevalda från SD att antingen sova sig igenom mötena eller helt utebli. Gamla partiet talande tomma stolar har ju uträttat mer!

   Radera
  15. Oerhört märkligt agerande av SVT eftersom JÅ inte fick stå oemotsagd och programledarna hade möjlighet att markera.

   Dåligt formulerat av JÅ och i stort så har han fel i sitt resonemang om kultur och anställningsmöjligheter.

   Radera
  16. Ja. JÅ verkade också borta i flera frågor, hade svårt att få till det i argumentation och tappade det mot slutet med det märkliga uttalandet. Platt fall. SD tappade nog någon procent på gårdagens mediokra insats.

   Radera
  17. Helt otroligt,ni tittar o lyssnar som barn under sagostunden, varför inte se bakåt, 10-20-30-50 år?
   Vad som SAGTS inte gjorts!

   Radera
  18. Det Jag just har påpekat är att SD:s reklam är för lik Dressmans...

   Radera
 2. DAX(30), först ut, är redan i björnmarknad sedan i onsdags. Enligt våg-teorin är minimipotentialen dryga 28% ner från toppen i januari. 18% återstår från idag. Under resan ner kan amerikanska index nå nya ATH. Kronan har potential att försvagas minst 20% till framåt 2022(svenska.kronor.blogspot.com). Just nu är kronan vid ett tekniskt vägskäl där genombrott nedåt ägt rum vilket kan indikera en motreaktion uppåt. För övrigt har Nasse100 fått sin första lilla säljsignal sedan januari. OMX30 har potential att nå ATH(E-vågen)inom den pågående triangel-formationen(megafon) från april 2017. Tänkbar nivå +8% januari 2019. Det ser mao ut att kunna bli svängigt med stora sidrörelser framöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevligt att iaf en höll sig till ämnet.
   Bayer har gått kräftgång sedan köpet av Monsanto och väger tungt i DAX-index.

   Radera
  2. Tack för påpekandet att Bayer står för ca 10% av index här. Noterade även att aktien nu rekylerat ner ca 50% av uppgången från 12(2003) till 137(2015)eu. En rekyl uppåt ligger mao i korten. Om denna "våg" är en "slutvåg" för vidare nedgång betydligt längre nedåt återstår att se. Troligare är dock, utan att bedöma Bayers affärsmodell och lönsamhet, att Bayer är ganska nära sin tekniska vändpunkt(fib 50-61%) sett från ett TA-perspektiv. Stora ekonomiska skadestånd är dock som alltid svåra att bedöma i förväg. 2003 är annars som vi vet nära botten av en börscykel från 1987 eller t.o.m tidigare. DAX ligger inom en uppåtgående triangel där man slagit i taket(från 2000) 2ggr(2015 och 2017) med en H&S med basen ett par/tre % under dagens nivå. Månads-RSI nu vid 50. Reaktion bör följa.

   Radera
  3. Har du nån åsikt om valutornas inverkan på OMX och DAX?
   I Europa känns det mest som att OMX klarat sig bra pga SEK-försvagningen.
   DAX mfl har det tuffare pga hyfsat stark EUR.

   Radera
  4. Bayer har fallit ca 32% från DAX-toppen i januari(men -49% från toppen) medan index samtidigt fallit ca 12%. 2/3-delar (ca) av DAX-fallet svarar alltså övriga 90% av aktievärdet beräknat från toppen i januari.

   Ang valutornas inverkan krävs nog en mer detaljerat analys på bolagsnivå(30 st). Har ej gjort det men vad jag borde göra är att upprätta t.ex båda indexen i alla stora valutor för att bedöma styrkan i underliggande värdering och köpintresse från utlandet(t.ex). Givet är dock att sett till vanliga korrelationsmått så har valuta-värdet(SEK) för landet i fråga(Sverige) haft ett tydligt negativt värde, dvs börskursutvecklingen korrelerar negativt med kronan. Detta är särskilt tydligt från mars 2014(vände nedåt redan året innan efter att Riksbanken ändrat politiken)då dollar-index tog fart uppåt samtidigt som kronan fortsatte och försvagas och har inte tittat bakåt sedan dess. Den negativa korrelation(kronan) kan även sägas vara mer tydlig ju senare i konjunkturen man jämför(t.ex Rb kamp att försvaga kronan i brinnande högkonjunktur). Usd/sek t.ex har inte korrelerat negativt mot börsen en enda gång mellan mars 2014 och mitten 2017 mätt som rullande 50 veckors värde. Dippen kom efter att dollar-index var på väg att bottna(korrigering efter toppen i dec 2016) mot de flesta stora valutor i slutet av 2017. Korrelationen (usd/sek och börs)är återigen positiv(50V). Usd/sek har gått starkare än eur/sek sedan föregående topp mars 2009(börsbotten). Usd/sek -1.65%. Eur/sek -10%(eur/usd -8.7% men euro-toppen var 1 år tidigare, jmf 1,60 till 1,37 på ett år). Eur/usd och usd/sek uppviserar mer eller mindre ett konstant korrelations-värde på minus 1(-1). Dvs de är omvända spegelbilder av varandra.

   Jämför vi från börsbotten 2003 har DAX30 gått upp 372% medan eur/usd stärkts knappt 7%. Motsvarande OMX30 är en bit under 200% medan kronan försvagats mot t.ex dollarn med knappt 4%. Dryga 10% skiljer mao i valutapåverkan när det gäller dollarn.

   När det gäller t.ex den tyska börsen(DAX30) och euron har du rätt i så måtto att situationen alltså är delvis den omvända. Ändå har den tyska börsen(DAX) gått väsentligt bättre än den svenska(OMX30) sett över de flesta tidsperioder sedan åtminstone 2009. Först nu på senare månader har OMX knappat in(Q3 2018). Sedan botten 2009 ligger OMX30 plus 165% medan DAX30 ligger på +229%. Sannolikt är ett av svaren köp-intresse från t.ex övriga eur-länder mht till risken för fortsatt euro-kris(D-mark-scenario). Samma fenomen som gäller tyska statsobligationer mao.

   För DAX gäller t.ex en tydlig positiv korrelation(50 veckors-värde) mot t.ex kursen eur/usd från 2009 till och med 2014, dvs den tyska börsen gick bra trots en stark euro(under längre uppåtrekyler men dock under fallande trend från toppen 2008). Under 2015 till 2017 bottnade istället eur/usd varför korrelationen blev negativ för första gången. Kvoten eur/usd och DAX30-värdet har planat ut(strax under nivån från år 2000) och bottnat sedan 2015. Kvoten ser ut att vara i stånd att bryta ut uppåt. Svagare eller fallande börs? En del talar just nu för en tillfälligt starkare krona.

   Radera
 3. Det är faktiskt intressant ur studiesyfte att se hur SD stärks av kritik.

  Man har kört nazistkortet i så många år nu, när man drar det innan valet får SD 2% till.

  Det ENDA rätta hade varit att låta SD bilda regering nu när dom blir största parti.
  Lågkonjunktur och oerfarenhet, 2022 så får dom under 10% igen, bara hardcore-klicken kvar.

  Nu är ju dessvärre övriga partier ännu dummare och kommer hålla sig kvar vid makten till varje pris. Vi får se lågkonjunktur, skenande kriminalitet, ökande islamism, en ny DÖ, havererad regering.

  Blir det inte nyval så lär det bli SD över 40% 2022.

  Sen gissar jag att KD och SD kommer bilda majoritetsregering 2022 och kan få regera som dom vill i en mandatperiod. Med KD hjälp kaanske man faktiskt kan göra vad som är bäst för sverige, dom fungerar som en dämpare för dom är rätt sansade. KD har stått enormt den värsta aktivistpolitiken och var väl också emot DÖ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Islam hinner ta oss alla innan de åtgärder som egentligen skulle behövas hinner genomföras.

   Radera