Cornucopia?

Aktuellt

Nytt rekord för fossila CO2-utsläpp 2019 - Sveriges utsläpp ökade snabbare än världen och Europa

Miljöpartiets och regeringens banbrytande klimatpolitik fortsatte fira segrar 2019, baserat på BP Statistical Review of World Energy, som sl...

2018-09-08 16:00

Stigande räntor inför valet

De senaste dagarna har de långa svenska marknadsräntorna stigit. Kopplingen är dock knappast till svenska valet, utan en reaktion på fallande börser och tillhörande omfördelning av kapital inom finansmarknaderna.
Svenska långa marknadsräntor sedan 1:a augusti. Data: Sveriges Riksbank
Räntorna har alltså krupit uppåt något. Man skulle kunna hitta på en berättelse om att det beror på oro inför valet, men så är antagligen inte fallet. 

Istället går stigande räntor i linje med stärkt krona och fallande börser de senaste dagarna. Stigande räntor gör svenska kronan mer attraktiv, och fallande börs beror på att finansmarknadens aktörer flyttar kapital från börs till ränta. Vilket ökar efterfrågan på obligationer, och alltså gör dem dyrare, dvs drar upp marknadsräntan.

Min slutsats är att marknaden har prisat in kaos efter valet, eller åtminstone är precis lika osäker som resten av Sverige kring utfallet av regeringsbildningen efter valet. Det går inte att prisa in något i förväg, eftersom ingen vet vad detta något är.

Det kan fortfarande komma en reaktion efteråt, men de små ränterörelserna de senaste dagarna och deras koppling till valutamarknaden och börsen gör att jag drar slutsatsen att valresultatet inte är inprisat, alternativt att marknaden skiter fullkomligt i hur svenska valet går. Just nu. Måndag är en annan sak.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

25 kommentarer:

 1. Det brukar aldrig bli några större reaktioner på börs- eller räntemarknaderna efter svenska riksdagsval. Tror inte det blir några stora rörelser på valutamarknaden heller.

  Svenska marknader hakar på resten av världen.

  Blir spännande val imorgon så vi får väl se hur det blir i samlingstråden!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, de flesta inser att det blir osäkert ett tag tills M/Kd-regeringen tillträder, och det förra är redan inprisat.

   Radera
  2. De flesta partier inser att det är marknaden och företagen som genererar välstånd, så det blir inga stora förändringar. Det enda som skulle kunna ge marknaden panik är om V skulle få egen majoritet. Och sannolikheten för det är noll.

   Radera
 2. Det är bara att gå Kavastu trender 4.0 så kommer du överavkasta 39.99% över index per månad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ärligt talat det är sjukt tjatig reklam på bloggen nuförtiden. Kavastus nuna varje gång.

   Radera
  2. Reklamen justeras efter din egen surfhistorik. Jag får reklam för buntband, silvertejp och skalpeller.

   Radera
  3. Heder åt dig som tittar på reklam så att Cornu får betalt.

   Radera
  4. Varför buntband? Är det inte roligare om dina offer kan sprattla lite?

   Radera
  5. De kan väl sprattla ändå, eller?

   Radera
  6. Fråga Ben, jag sysslar ju mest med korsfästelse.

   Radera
  7. @Stefan: Ser fram emot Östergren 1.0...Får man kompisrabatt då?

   Radera
  8. Om Vahastu nu, närmast ideellt, lägger lite av sin dyrbara tid på att föreläsa för oss underpresterare istf egen överavkastande trading, så måste det väl klassas som samhällsinformation.

   Radera
  9. Han har väl fö över 102,7% kundnöjdhet, och allt förbokat de närmaste 7 åren, så det känns lite redundant, ja.

   Radera
  10. Jag personröstade på Vaha$tu, allt för Estland och Sveriges bästa.

   Radera
  11. Toni
   Manegen är krattad för din del, med ditt track record gällande SEK och bostadspriserna skulle du sälja ut Globen med adekvat reklam.

   Radera
  12. @Stefan: LOL. Uppenbarligen trodde du på precis samma sak med tanke på att du hedgade dig mot en fallande krona. :)

   Radera
 3. F va skönt att inte behöva brys sig så mycke om räntan ! Har bara ett litet lån på huset o markerna så.

  Idag har det regnat o solat om vart annat o det har grävts i potätalandet en del...
  Sedan vart det en tur till ICA Maxi för att storhandla o Jula!

  SvaraRadera
 4. Om vi antar att den aggregerade marknaden är intelligent så vet den att valet inte kommer att förändra något konkret.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det gör vi inte, tror att marknaden är "klok" och vi vet inte vad valet gör.
   Nåt kan ju hända när tjänstemän och politruker ser sig hotade.

   Radera
  2. Vi kan hoppas på att Liberalerna ihop med alliansen lyckas avskaffa amorteringskravet. Det är orimligt att man ska vara tvungen att behöva betala av på sitt lån. Dom pengarna kan man ju lägga på konsumtion istället. :)

   Radera
  3. @Toni !

   Du behagar "skämta aprilo" ? ;-)

   Radera
  4. @Bengt: Tyvärr så tror jag inte att det är ett skämt även om det låter roligt :P

   Radera
 5. ”Stigande räntor gör svenska kronan mer attraktiv, och fallande börs beror på att finansmarknadens aktörer flyttar kapital från börs till ränta. Vilket ökar efterfrågan på obligationer, och alltså gör dem dyrare, dvs drar upp marknadsräntan.” Ökad efterfrågan på obligationer bör mkt riktigt göra dem dyrare. Tyvärr gör ju detta att räntorna faller snarare än stiger, så analysen haltar ju en aning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt min tanke. Stigande marknadsräntor innebär ju säljtryck på obligationerna. Fallande börs, stigande räntor..... Kan inte vara så att de smarta pengarna söker sig bort ifrån Svea?

   Radera
 6. Om vi får ett belgiskt tillstånd kommer det ju inte att fattas några dåliga, verklighetsfrämmande beslut. Då återstår bara Ingves, som har makt att göra oss fattigare. Detta borde väl uppskattas av marknaden.

  SvaraRadera