Aktuellt

Reklam: Fem procent rabatt med Cornucopia? på Finanskursen årskull 3

Denna artikel är reklam för Finanskursen, som erbjuder tidig anmälan och fem procent rabatt till bloggens läsare om de anmäler sig här . F...

2018-09-02

Söndagsenkät: Vad blir utfallet av höstens val?

Det är nu en vecka kvar till höstens val, så dags för en sista valenkät. Denna gång kan ni svara på regeringens sammansättning, riksdagens sammansättning och vilket parti som kniper statsministerposten. Svara nedan.
En vecka kvar tills det avgörs vilka som ska dia skattepengar i dessa byggnader (utom Operan, vilken inte påverkas).
Sverige röstar alltså om en vecka om vilka som ska sitta i riksdagen och dia skattepengar de kommande fyra åren. Dessa i sin tur beslutar vem som ska få statsministerlön, och denne statsminister utser sedan vilka som ska få statsrådslöner i riksdagen. 

Utfallet avgör också vilka privata politiska klubbar, sk partier, som ska dia skattepengar via partistöd, och hur stora dessa partistöd ska vara till respektive klubb.

Svara på enkäterna nedan kring hur du tror utfallet blir.

72 kommentarer:

 1. 4 år till i helvete innan tillräckligt många inser att de röstade fel.
  Nej, jag är inte tacksam över att behöva dela land med en massa idioter :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rösta på Si. För ett evigt helvete på jorden.

   Radera
  2. Enda fördelen jag kan se är att det kommer finnas åtskilliga fler desperata köpare till min BRF när jag ska sälja den. Desperata för att de insett att de bara absolut måste flytta bort ifrån sin hyresrätt som plötsligt ligger i ännu en "no-go zon".

   Radera
  3. Vilket gnäll. Ditt parti kommer att göra sitt bästa val någonsin, och det är inte omöjligt att det kommer att vara i regeringen/någon sorts regeringssamarbete efter valet, och ändå så är det enda man hör gnäll gnäll gnäll.

   Radera
  4. Hm, du tror att SD är mitt parti?
   Det enda som skulle kunnat rädda landet nu är att AFS får 51% och att deras orealistiska politik faktiskt går att genomföra.
   Men det kommer inte att hända, alltså är vi rökta.
   Allt annat, även SD i majoritet, är bara att fördröja det oundvikliga slutet lite.

   Du tror inte att det blir ännu en S/M/mfl relation som driver landet ännu djupare ner i skiten? Du ska få se att du har fel och att mitt gnällande är helt befogat, jag ska påminna dig längre fram :)

   Radera
  5. Tyvärr kommer vi också att på allvar gå in i en lågkonjunktur under kommande mandatperiod. Lägg därtill en invandring som nu är ostoppbar utan att upphäva asylrätten, vilket ingen Regering kommer att göra, så ser det riktigt svettigt framöver.

   Radera
  6. Många pratar om asylrätten men få förstår vad dom pratar om juridiskt egentligen.

   Radera
  7. Förstår inte hur illa verkligheten behöver bli för att folk ska förstå allvaret. De är rubriker just nu varje dag pga en handfallen polis och en förstörd välfärd, ändå påverkar inte de folks tankegångar på riktigt. 4 år till kommer inte räcka. Jag tror aldrig folk kommer förstå hur illa de är.

   Radera
  8. Vissa är betydligt bättre än mig på att uttrycka sig och sammanställa sina motiv.
   Tex Sofia Arkestål Eriksson, redaktör på bubb.la.
   Dagens obligatoriska läsning för alla invasionsförnekare.
   http://spfoia.se/2018/09/02/alternativforsverige/

   Radera
 2. Centern kommer att kliva över till S o MP...tyvärr

  SvaraRadera
 3. Varför rösta på 8-klövern, när det finns pentagrammet. Vi tror på allas lika värde (0). Aveckla, Utplån, Förtär.
  https://www.facebook.com/SatanistisktInitiativ/photos/a.644058965648454/1781543435233329/?type=3&theater

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, Tyrolen är ett mäkta helvete förstår nog alles!

   Radera
 4. Kommer att bli SD + M + KD som styr landet. De har 47.2 % tillsammans i senaste opinionsmätningenfrån Sentio ( enda tillförlitliga).
  M har förlorat sina väljare efter Kinberg- utspelet och har ALLT att vinna att samarbeta med SD och KD. Dessa väljare har i te kommit tillbaka till M.Kommer att få igenom 80-90 % av sin politik om de styr med SD. Denna konstellation kommer att majoritet då ” övriga partier” är 4.3 % i dagsläget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur bedriver Sentio sina undersökningar? Hur når de folk och får dem att svara? Är de en webbpanel på samma sätt som YouGov? Yougov betalar de personer som är ansluta till dem att vara med och besvara olika undersökningar - gör Sentio på samma sätt?

   Radera
  2. Japp, det är en webbpanel och sedan görs ett slumpmässigt urval. Om de som svarar får betalt vet jag ej. Svarsgraden är betydligt högre för denna typ av undersökningar än mer klassiska telefonintevjuer där svarsgraden kanske bara är 55%.

   Radera
  3. Enligt snittet av de etablerade opinionsinstituten så har S 6,6 %-enheter högre stöd än SD.

   Enligt webbpanelerna Sentio och Yougov har SD 2,1 %-enheter högre stöd än S.

   Det är en enorm skillnad. Har båda parter fel dvs att sanningen ligger någonstans däremellan? Eller är det någon utav parterna som ligger helt snett på det?

   Min uppfattning är att det är webbpanelerna som är snett på det. Anledningen är att deras undersökningar inte baseras på ett tvärsnitt av den svenska befolkningen. Men inte bara det, utan att det finns anledning att tro att det finns en överrepresentation av SD-anhängare i deras urval.

   Yougov arbetar genom att betala pengar till de som är med och tycker till. Det handlar inte bara om partiundersökningar utan Yougov samlar in data om allehanda marknadsundersökningar om allt mellan himmel och jord där den som deltar får några kronor för besväret.

   Så hur når Yougov ut med sitt budskap om sin verksamhet? Jo genom att betala värvningspengar till olika bloggare etc som tipsar sina läsare om dem. Gratisprinsessan och Stonetag håller på med just detta. Det är bloggar som uteslutande tipsar sina läsare om olika gratistips på nätet.

   https://nouw.com/stonetag/search/yougov

   https://gratisprinsessan.se/?s=yougov

   Gratisprinsessan har 35.000 unika läsare per månad. Tror ni att de läsarna är ett tvärsnitt av befolkningen? Knappast. Det finns med all säkerhet en överrepresentation av personer som inte har den fetaste inkomsten och utbildningen bland de som letar efter gratiserbjudanden på nätet. Och eftersom dessa utsätts för reklam för den här typen av marknadsundersökningsföretag som Yougov så blir också deras underlag därefter. Dessa värvningar har pågått under flera år och har gjort att det sedan valet 2014 blivit en förskjutning av den bas som Yougov har att tillgå i sina partisympatiundersökningar.

   Kan det vara så att Yougov försöker lösa detta genom att välja ut personer som får delta i partiundersökningarna baserat på exvis utbildningsnivå och inkomst? Säkerligen men räcker det? Eftersom de kommersiella företag som också använder Yougov som marknadsundersökningsföretag är mer intresserade av att veta vad de med hög utbildning/inkomst tycker om saker och ting (eftersom de flesta företag riktar sig mot folk som har pengar att köpa deras produkter) så finns det också ett inticament bland deltagarna att överdriva sin utbildningsnivå och inkomstnivå på Yougov. Det är nämligen inte alla som blir inbjudna i att delta i de olika marknadsundersökningarna.

   Så en av snackisarna efter valet tror jag blir hur illa de här webbpanelerna lyckades förustpå SDs valresultat.

   Radera
  4. Nu behöver du inte tro något. Vänstern är alltid överrepresenterad i självrekryterade paneler och MP fick sämre än sin sämsta opinionsundersökning 2014 och SD högre än sin högsta. Sentio och YouGov var dessutom närmast.

   Sentio och YouGov tar inte alla svar, utan de selekterar ut ett stickprov av svaren utifrån demografi och socioekonomi. De är inte dumma i huvudet.

   Radera
  5. Fast nu var inte mitt argument eller uppfattning av de är dumma i huvudet utan att det finns en logisk förklaring till att deras bas inte längre ser ut som det gjort tidigare. Och att det inte är självklart att de har möjlighet att selektera ut ett representativt urval av populationen eftersom de bara kan utgå ifrån den data som resp person själv uppger. Saker och ting fortsätter inte alltid att vara som det varit tidigare.

   Radera
  6. Anders

   Du tar inte med faktorn att flera ( fortfarande) inte vill säga att de röstar på SD när man ringer till dem. Detta klientel kommer dock fram i Sentios och Yougovs mätningar. Därför har Sentio legat närmast SD valresultat både 2010 samt 2014. I senaste Sentios mätning fick SD 24 % och var största parti. Tror att man skall gå efter den siffran i dagens läge. Det är därför jag tror att M+ SD och KD kommer att regera/ samarbeta i nästa regering då de troligtvis kommer att få egen majoritet.

   Radera
  7. Vasstrader,

   Visst har stigmat kring SD haft en påverkan på det sätt du säger. Men fortfarande? Jag är inte så säker på att det är så idag- åtminstone inte på den nivån att det kan påverka i den utsträckningen som kan förklara de enorma skillnader vi ser mellan de olika instituten nu vad gäller diffen S vs SD. Har inte SD under de senaste åren blivit mer mainstream och etablerat generellt i debatten och därmed minskat på stigmat? Bara det faktum att partiet legat på runt 20% i opinionen under flera år gör att det inte finns samma skam längre.

   Om man tittar på diffen mellan S<->SD i opinionsmätningarna sista månaden innan valet 2014 så sa Sentio att S skulle bli 16,4%-enheter större än SD. Snittet för de etablerade instituten (Demoskop, Ipsos, Novus, Sifo) sa att S skulle bli 19,7% större än SD.

   Skillnaden mellan Sentio och de 4 etablerade var alltså 3,3%-enheter.

   Utfallet i valet blev 18,1% (S blev alltså 18,1% större än SD)

   Dvs Sentio missade med 1,7% enheter åt ena hållet och de etablerade missade med 1,6% enheter åt andra hållet. Ingen av dessa missar är väl något att höja på ögonbrynen för.

   Men betänk då hur diffen ser ut idag inför valet. Sentio menar att SD kommer bli 1,9%-enheter större än S, medan de fyra etablerade menar att S kommer bli 6,6%-enheter större än SD. Det är en skillnad på 8,5% mellan dem. Det är en gigantisk skillnad. Om det visar sig att SD blir största parti i Sverige så kommer det bli ett sjuhelvetes liv i efterspelet och rättmätig kritik mot alla de etablerade instituten.

   Radera
 5. Chanserna att AfS skall komma in ökar för varje dag, men Cornu kör metod struts som funkat så bra innan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var ligger Afsarna i opinionen?

   Radera
  2. Varför svara när Cornu har MED i sin lista men inte AFS. Oseriöst!

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 6. Varför finns extremisterna i F! med men inte extremisterna i AfS med ?

  En (SD) + (M) + (KD) regering vore ett drömscenario!

  BORT med allt trams om genus, tok-vänster-feminism och klimathysteri mm.

  Dock! Gbg kommun uppmanar alla valförrättare att spara alla valsedlar pga den stora risken för ett nyval senare i höst...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Plus att vi äntligen kan börja bygga nya kärnkraftsreaktorer igen.

   Radera
  2. Ni har ju precis lanserat en egen återvandringsmiljard i Sd, själv tycker jag att har de kunnat vandra hit så kan de banne mig vandra tillbaka!

   AfS tablå med flygavgångar är onödig lyx!

   Radera
 7. Att de slösar frukterna av min tid och mitt arbete betyder inte att jag förbehållslöst ska leka deras lek - vilket har varit fallet i flera decennier.
  Om jag inte vill se Mp i riksdagen tvingas jag rösta på sd(eller valfritt nichparti) Innebär det att jag, om jag inte har förtroende för Sd, ska behöva få epitetet antidemokrat?

  SvaraRadera
 8. Humor att du envisas med att ta med dina kompisar i MED som alternativ.

  Omkring 20 ggr pengarna får den som spelar på att MED kommer in i riksdagen. Lycka till!

  Antingen avgår Stefan Löfven på valnatten, eller så får han skämmas och bli bortröstad av riksdagen. Vad som händer sen blir lite spännande, men det blir nog en alliansregering eller en M+KD-regering.

  SD får inte vara med och regera, den som tror det är ute och cyklar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stor humor! - ungefär som feminister i haremsbyxor.

   Radera
  2. Om MED är mina kompisar, var är all min valpropaganda för MED?

   Radera
  3. Om jag får gissa står du givetvis över sånt som "valpropaganda".

   Men att ens ta med MED som ett alternativ är förstås i sig ett ställningstagande.

   Radera
  4. Se det som trollande av sittkissarna i Alternativ för Sovjet.

   Radera
  5. Joakim, inkluderar du en m-ledd regering med stöd av sd i alternativet sd får inte vara med och regera?

   Radera
  6. Jovisst (förutom att du smög in dem i dina undersökningar innan AfS var aktuella). Men strunt samma. Varken gymnasieliberalerna i MED eller judehatarna i AfS kommer in i riksdagen i år.

   Tror själv alla partier som sitter i riksdagen idag sitter kvar, men inget nytt kommer in. Har lagt lite småbets på det som hedge, så om t ex MP åker ur förlorar jag pengar men blir glad. Nu är frågan om Löfven lämnar "kicking and screaming" eller om han har vett nog att göra det nästan söndag kväll.

   Radera
  7. gbd crvx: Eller en M-ledd regering stödd av S.

   Det är bara om S och SD går ihop och röstar emot Ulf som det blir en sosseregering. Jag tror SD lägger ner rösterna antingen i första rundan (alliansalternativet) eller andra rundan (M eller M+KD), i den meningen är det ju ett sorts passivt stöd, men det kan ju knappast Ulf och hans gäng ta ansvar för.

   Det här kommer nog fortsätta ältas varje dag fram till valet, jag är mest sugen att se exakt hur rösterna faller ut, men att Löfven sitter löst tror jag alla kan vara överens om.

   Radera
  8. JP

   Både Alliansen och SD har lovat dyrt och heligt att rösta bort Löfven, och allt annat vore skandal. Sen börjar det intressanta och jag står fast vid min analys att Lööf avgör vem som på sikt blir statsminister. Mest troligt blir det Ulf K, och med KD i regering och SD som regeringsunderlag. Det kan tom ge 175 mandat, men det är mindre troligt. Extra val efter 1-2 år är också troligt.

   Radera
  9. SIWOTI: Som vanligt i denna fråga håller jag helt med. Vi har en "dead man walking" som statsminister, som ser ut att helst vilja göra nåt annat än vara med i debatter som man förlorar i TV.

   SD kan vara passivt regeringsunderlag. Alternativet vore att SD fäller en alliansregering och därmed stöttar en socialdemokratiskt regering. Föga troligt.

   Radera
  10. Helt övertygad om att konstellationen M+ SD+ KD får egen majoritet och det skulle vara genomkorkat av Kristersson om han inte tog chansen att bli statsminister med ett valresultat på 17-18 %. Samtidigt som han får igenom mestadels av sin politik med SD i regeringen.

   Radera
  11. @Vasstrader
   Uffe (Precis som alla andra partiledare) kan inte påstå sig vägra samarbeta med SD hela valrörelsen för att sedan ÄNDRA sig efter valet. Vad får dig att tro något annat?

   Radera
  12. Kallle

   M kan lägga en budget och S kan lägga en budget och sen får SD välja. Att SD röstar med M innebär inte att M samarbetar med SD. Sedan kan man ju undra om SD ställer upp på detta i 4 år, men deras alternativ är att rösta med S vilket de nog inte gör i första hand utan mer ett förhandlingskort de spelar ut.

   Radera
  13. Så som Åkesson har kritiserat Löfvéns flathet mot brottsligheten i förorterna, så kan han inte göra annat än att rösta bort S. Allt annat vore att sätta trovärdigheten på spel. Ur migrations- och jämställdhetsperspektiv, så är det inte säkert att en borgerlig regering är bättre för Sverige dock. Anny Lööw har tagit CPartiet till nya höjder av dårskap. CP är numera lika verklighetsfrånvänt som MP och VPK.

   Radera
  14. Somebody

   I en första runda kanske Alliansen lägger fram samma konstelllation som 2010 men SD kommer att fälla den om inte de får inflytande. Det är bara DÖ 2.0 som kan göra att SD inte få något inflytande nästa regering men då KD upplöste förra så kan vi glömma det scenariot. Det kommer ett läge där M och KD inser ganska snabbt att en regering med SD gynnar dem väldigt mycket. De har stödet ( majoriteten) från sina väljare. Så det är inget konstigt.

   Radera
 9. Alliansen bildar regering trots att de rödgröna får fler röster.
  Anledningen till det är att SD kommer att släppa fram en Alliansregering och säga nej till en rödgrön regering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. SD kommer aldrig att släppa igenom en alliansregering med 24-30 % i ryggen..utan stort inflytande i deras kärnfrågor. Borde du förstå.

   Radera
  2. Jaja. Vi har facit relativt snart.

   Radera
  3. Inte lika säker. Om SD släpper fram en alliansregering så kommer de att få skulden när invandringspolitiken kommer att förvärras av en borgerlig regering där C får diktera villkor. Annie Lööf är galen. Ungefär som Birgitta Olsson och Cecilia Malmström.

   Radera
  4. Stefans näsa brukar funka rätt bra (Stefan Ös, inte pajasens gigantiska kran, förstås).

   Blir nog bra det här, trots allt. Vi får la se.

   Radera
  5. @Doktor Sy!
   Medhåll! Medhåll !!

   Radera
  6. Precis! Om Alliansen tror på samma scenario som under 2010-2018 där SD sitter som snälla lamm så tror man nog väldigt fel. Självklart kommer att SD att vara ett helt annat parti efter valet, troligtvis dom Sveriges största parti. Då kommer de att begära stort inflytande för att släppa igenom någons budget. Eller så blir Åkesson statsminister. Bara att välja.

   Radera
  7. Inte nog med att Annie är galen, börjar hon inte bli lite tjock också?

   Radera
  8. Dr Syn. Hur ska SD kunna få skulden för migrationspolitiken under en Alliansregering? Tvärtom kommer de enbart dra nytta av det i opinionen till nästa val.
   Någon form av Alliansregering blir det i slutändan, dvs Ulf K blir statsminister.
   Om vi antar att talmannen föreslår Löfven kommer minst 175 ledamöter rösta nej till förslaget som därmed förkastas.

   Radera
  9. Mitt tips är att det blir en Allians III, med stöd av SD. SD kommer att få inflytande på samma vis som V har idag.

   Radera
 10. Det blir en Fi-regering.

  Schlaug efterlyste taktikröstning på Fi, det tycker jag är ett riktigt bra förslag. Två procentenheter från (mp) till Fi och det blir perfekt.

  SvaraRadera
 11. Inte för jag vill att det ska vara så men det röda blocket verkar ha ett övertag så min gissning är fortsatt regering med S och svetsaren med stöd av V denna gång vilket innebär en ännu större glidning till vänster. Räkna med kraftigt höjda skatter om man råkar ha en inkomst eller äga något samt nya sociala fantasiprojekt.

  SvaraRadera
 12. Tror SD,M och KD kan få egen majoritet, men Kristersson kommer att välja S framför SD.

  SvaraRadera
 13. Lööf kommer efter valet gråtande stå framför kamerorna och säga "Till detta är jag nödd och tvungen och för det får 9000 till afghanska män asyl"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så kan hon köra med en favorit i repris: "Ingen statsrådspost kan vara så åtråvärd att jag vore beredd att dagtinga med min övertygelse."

   Radera
 14. Saknar Alternativ för Sverige i denna och tidigare enkäter. Har påmint flera gånger, Lars måste vara redigt överutmanad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lars misstänker att de sitter när de kissar och får därmed inte vara med, se tidigare kommentar högre upp.

   Frågan är ur Fi uträttar sina behov? Måste bli väldigt svinigt på de dass de besöker om alla kärringarna i det partiet måste stå upp för att få vara med i Lars webbfråga.

   Radera
  2. Förlåt det verkar inte vara en misstanke utan han verkar helt övertygad om detta hemska beteende! Min FakeNews detektor piper som värsta tinnitusen just nu!

   Radera
  3. Kanske för att AfS är ett otroligt litet och meningslöst parti <1%.
   Han hade inkluderat Piratpartiet innan AfS.

   Radera
 15. Det är fortfarande ingen som förstått tjusningen med en folkpartistisk minoritetsregering? Spelar ju inte så stor roll att partiet är pyttigt så länge hanterbara kompromisser klaras av. Dessutom har ju herr Björklund visat prov på att vända kappan när det behövs vilket kan vara praktiskt.

  SvaraRadera
 16. M och KD bildar regering med stöd av SD och eventuellt L och/eller C.

  SvaraRadera
 17. Förhoppningsvis;

  SD stannar stabilt på +/- 20%.

  Såseriet rasar till 15%.

  F! kommer inte in den här gången heller.

  Före-detta Alliansen bildar Regering(Annies makthunger är för mycket för att stödja en Socialdemokrati på 15%).

  MED skrällar in på 7%.

  Alternativ för Sverige nafsar Åkesson med 3,7%.

  MP fockar Fridolin, men låter det andra språkröret sitta kvar med ett mer Schlaugskt mandat.

  V hamnar någonstans mellan 5 och 10%.

  Hope, the mother of all disappointments.

  SvaraRadera
 18. Utfallet är givet: Någon typ av sosseparti kommer att styra tillsammans med några andra sossepartier. Vilka bokstavsdiagnoser det sedan blir kan de överutmanade roa sig med.

  Det är nästan så valen i DDR var mer spännande :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1 lika bra att köra rakt in i kaklet de närmaste 4 åren
   Problemet med Sverige var att vi aldrig fick en rejäl bostadspriskris som många andra länder fick för 10 år sedan. Bostadshybrisen med ständigt stigande priser = alla blir rika utan att jobba -syndromet, lade grunden till att det gick att importera stora massor av fattiga människor. Först måste det ske rejäl nedgång av bopriserna innan svenska folket förstår hur landet ligger och ställer politikerna mot väggen.

   Radera
 19. Det enda som jag kan tänka mig som någorlunda säkert efter valet blir at det blir avgående Talman Ahlin som får initiera processen om statsministerkandidat och den nye Talmannen, som förmodligen blir en socialdemokrat, som får slutföra det åliggandet.
  Statsminister Löfvén kommer inte att avgå utan blir avsatt av riksdagen. Och detta synes märkvärdiga förfarande som en del i det rena maktspelet.
  Oavsett vilken statsministerkandidat som därefter bildar regering så kommer detta att resultera i en svag regering och en stark riksdag. Ett sakernas tillstånd som kan kännas ovant för svenska förhållanden men som vi säkerligen kommer att se som varande normalt i framtiden. SD kommer inte att ingå i någon regering.

  SvaraRadera
 20. Sen på bollen, men ser att oddsen för Annie Lööf som statsminister sjunkit från ungefär nio till fem på nån vecka.
  Man kan anta att det enkelt uttryckt hänt något utanför rampljuset som drivit spelandet åt ett visst håll.
  En (lycko)gråtande Annie som försöker fejka sorg över att hon behöver axla regeringschefsposten över blockgränsen "för Sveriges och medmänsklighetens skull" blir bara lättare och lättare att se framför sig.

  SvaraRadera