Cornucopia?

Aktuellt

Anställda LO-medlemmar - ovanligt folk

Fackförbundet LO:s ordförande Thorwaldsson ska avgå. LO-medlemmar är allt ovanligare och LO-medlemmar med någon form av anställning är ovanl...

2018-09-23 14:23

Snart inga armégeneraler i högsta försvarsledningen

Snart finns det inte längre någon armébakgrund i högsta försvarsledningen. Frågan är dock om det egentligen spelar någon roll?
Avgående C MUST generalmajor Gunnar Karlsson.

De högsta generalstjänsterna under ÖB Micael Bydén är snart tomma på arméofficerare.

Insatschefen, C INS, är viceamiral Jan Thörnqvist, som kommer från marinen. Insatsledningen kommer för övrigt enligt uppgifter till bloggen byta namn till Operationsledningen nästa år.
ÖB Micael Bydén
Chefen för förbandsproduktion, C PROD, är generallöjtnant Johan Svensson. Han började visserligen som arméofficer vid artilleriet, men har de senaste arton åren tillhört flygvapnet med start som stabschef på helikopterflottiljen. Han är att betrakta som en flygvapenofficer.

Ny chef för ledningsstaben, C LEDS, och med det chef för högkvarteret är viceamiral Jonas Haggren, som kommer från flottan. Han ersätter därmed generallöjtnant Dennis Gyllensporre, som nu blir chef för den svenska insatsen i Mali, och med det är det bara chefen för Must som fortfarande har armébakgrund.

C MUST generalmajor Gunanr Karlsson kommer dock i vår gå i pension och ersättas av generallöjtnant Lena Hallin, som kommer från flygvapnet.
Generalmajor Anders Brännström
Relaterat har generalmajor Anders Brännström enligt mediauppgifter nu gått med på att säga upp sig i utbyte mot en fallskärm på nästan en miljon kronor.

En del lyfter nu på ögonbrynen över att ingen bland ÖB, C LEDS, C INS, C PROD, C MUST framöver har armébakgrund, men frågan är om det egentligen spelar någon roll. I det svenska försvaret råder det inte stuprör, utan C PROD är snarare ett exempel på att man kan byta försvarsgren och fokus genom karriären. Detta gäller inte bara på höga nivåer, utan hela vägen ner till GSS på lägsta nivå, och är snarare en styrka när man kan plocka upp bredare kompetenser. Skillnaden kan möjligen ligga i tankesättet. Armén är hela tiden i stridslinjen på ett sätt som flygvapnet eller flottan inte är. Flygvapen och flotta ägnar sig mer åt punktinsats medan armén mer utför en kontinuerlig operation, även om det är en förenkling. Och nu byter man namn från insatsledning till operationsledning.

Samtidigt är en del oroliga över att armén ska hamna i bakvattnet när högsta ledningen domineras av skalskyddet och tröskeleffekten hos marinen och flygvapnet - två grenar där svensk industri är starkare än inom markstridskrafterna. Den konspiratoriske kan se det som att den avgående socialistregeringen prioriterat industristöd framför operativ försvarsförmåga.

I det sammanhanget är det värt att påpeka att ÖB Micael Bydén gick direkt från flygvapenchef till ÖB och regeringen valde att hoppa över högsta försvarsledningen när man utsåg ÖB. Inget hindrar alltså att nästa ÖB plockas utanför högsta ledningen.

Av intresse kan vara att de som var C LEDS, C INS och C PROD när Bydén utsågs nu är utbytta och när C MUST går i pension har överbefälhavaren bytt ut hela den närmaste gruppen.

Den formella försvarsmaktsledningen har även generalmajor Klas Eksell som personaldirektör, samt civila tjänster som generaldirektör och ekonomidirektör, och Eksell har armébakgrund. Oklart vad för bakgrund den tillförordnade kommunikationsdirektören brigadgeneral Mats Ström har. Den tjänsten var tidigare civilt bemannad.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

47 kommentarer:

 1. Intressant karriärförflyttning av Gyllensporre, har han nått sin befattningspeak?

  SvaraRadera
 2. Tidigare har han bland annat varit förbandschef för Försvarsmaktens logistik (FMLOG) och för Trängregementet. Han har även arbetat vid Försvarets materielverk (FMV). Han är så mycket arméofficer som man kan bli

  SvaraRadera
 3. Gyllensporre, det låter taget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, han är född Özturkmen.

   Radera
  2. Bara jag som blir lite provocerad av folk som "adlar"(snarare riddare) sig själva?

   Radera
  3. Nej, det går inte att respektera en general som inte bara adlar sig själv utan även fantiserar ihop en släkthistoria.

   Radera
  4. Fantisera ihop en släkthistoria?

   Radera
  5. Finns en lång tråd om honom på Flashback.

   Radera
  6. Svärjevännerna är sura över en välintegrerad invandrare som gjorde det rätta och bytte t ett svenskt namn för att maximera integrationen i samhället.

   Radera
  7. +1 cornu. Hade han bytt till Marklund hade de säkert klagat på det också.

   Radera
  8. Numera får ju invandrare byta till Svensson i efternamn. Fatta ilskan från Svärjevännerna mot de som försöker integrera sig.

   Radera
  9. Människor som VILL integrera sig, ta till sig svenska värden, språk och kultur och bidra till Sverige är mer än välkomna ! :-)

   Radera
  10. Det var det jag försökte säga Lars. (Det skämtas ofta i norra Sverige att skellefteåbor heter antingen Marklund eller Lundmark)

   Radera
  11. Bengt med tanke på att han hsr svensk mor vore det konstigt om han inte tog till sig språket.

   Radera
  12. Tänker på klassiska filmen "Snowroller" där en lite fabrikant av sparkstöttingar från Västerbottens inland som leds av Hedlund (Staffan) och Brännström (Bengt)

   Granlund. Marklund , Hedlund... ;-)

   https://www.youtube.com/watch?v=rSJTylkS6aE

   Radera
  13. Adliga släktnamn, även utdöda som finns upptagna hos riddarhuset går inte att (över)ta.

   https://www.skatteverket.se/privat/folkbokforing/namn/bytaefternamn.4.76a43be412206334b89800020669.html

   Radera
  14. Hans ursprung är irrelevant, stör mig på valet av namn. Ditt val tycker jag är betydligt bättre och jag kan förstå att man inte vill heta Olofsson. Men Gyllensporre? Blir ju knappast mer pretentiöst. General Storfräsare eller Guldstjärna är ungefär lika ödmjukt. Men jag är ju bara en jävla jante-sosse, snart får jag väl också börja idolisera JAGET för att inte känna mig utanför :P

   Radera
  15. Pretensiöst ja. Men tråden på flashback var ju som vanligt en massa lösa spekulationer utan nåhon faktabakgrund och i många fsll uppenbart drivna av att han har turkisk bakgrund. ( Sen kan man väl påpeka att många av de riktiga adelsläkterna också ursprungligen var sådan som ville upp)

   Radera
  16. Coolt om ngn general bytte namn till Markstrid. Låter dessutom mindre krystat än t ex Sporrengylle.

   Radera
  17. Gyllensporres namnbyte säger extremt mycket om hans personlighet. Namnbytet + övrig underrättelsetjänst ger fienden all info för att kunna förutse hans personlighet och drag i en krigssituation.
   Nu var det ju upp till honom, men att han inte tog något klassiskt soldatnamn som t.ex. Tapper får en att dra lika mycket på smilbanden som när man möter folk med tagna efternamn i affärsförhandlingar eller som markägare.

   Radera
  18. Jag överväger att döpa om mig till Daniel Baconhielm. Vad tror ni?

   Radera
  19. Utesluter nog karriär hos MP. För miljöns skull då.

   Radera
  20. Hemsidan med ihopdiktad familjehistoria då ..

   Radera
  21. Som sagt var pretensiöst.

   Radera
 4. Mats Ström, kommer väl från P4?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Mats är liksom sin storebror Jan pansarofficer i botten.

   Radera
 5. Det är många väljare som idag vet att försvaret endast är en teknik för att skimma skattebetalare på pengar, försvarsindustrin både anställer och lobbar hårt mot politiker för att de skall köpa mer vapen. Säljargumentet är "ryssen kommer"

  SvaraRadera
 6. VAR är de 27-åriga "genusvetarna2 från Södertörn med hår i regnbågens alla färger?
  Har dessa helt blivit förbigångna ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur många rättegångar har du fått omgjorda pga jäv, Bengt, och hur många miljoner har det kostat?

   Radera
  2. Håll dig t Galne Gunnar.

   Radera
  3. Lars!
   Du behöver INTE vara oförskämd eller förväxla med mig med @Galne Gunnar.

   Radera
  4. Inte jag som via jäv fått en mordrättegång att tas om.

   Radera
  5. Nej, du gör förstås ALDRIG fel eller har så gjort någonsin !

   Radera
  6. Skillnad på att göra det med skattebetalarnas pengar och sedan ha mage att gnälla över att andra kostar.

   Radera
  7. Tips är sluta kommentera m ditt namn. Använd Galne Gunnar men sluta låtsas vara ngn annan.

   Radera
  8. Säger/skriver det en gång till!
   jag är INTE @Galne Gunnar !

   Radera
  9. Skodamannen? Kapten snopp?

   Radera
  10. Bengt har på föredömligt sätt visat vad det är för stollar som sitter i dessa politiska församlingar, det skall han ha all cred för!

   Har du vaknat på fel sida Cornu eller är det skugga på solcellerna igår?

   Radera
  11. Kan någon förklara för mig vad genusvetare har med jäv i rättegång att göra?
   F.ö anser jag att om nu Cornu stör sig så väldans på Bengt H, borde han blockera honom enligt Lex HMG, wikstrom m.fl.
   Att syssla med vuxenmobbig är bara fånigt.

   Radera
  12. Lars har en del principer, som han försöker följa. En sådan är att allt som inte är otillåtet att skriva här på bloggen är tillåtet. (Fast han retar sig väldigt på Bengt och kan därför inte låta bli att ibland slå till).

   Jag retar mig också ibland på vad Lars skriver och oftare på vad Bengt skriver.

   Att ens antyda möjligheten av skugga på solceller är oanständigt. Misstänker att Bengt Dover äger oljeaktier eller till och med har kolfyndigheter i den skånska myllan på sitt lantställe.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  13. @Nanotec
   Jo. Jag fattar mycket väl vad det handlar om. Det jag reagerade på är när LW anklagar BH för hyckleri, när han själv för en tid sedan uppmanade oss som kommenterar att "hålla en vuxnare ton" och sedan själv vräker ur sig ett sandlådeanfall som hade gjort vilken treåring som helst grön av avund.

   Radera
 7. Om vi ska ta historien som en fingervisning så har ju flottan alltid hamnat i arméns och flygvapnets bakvatten vilket till viss del beror på att Armén och flygvapnet haft monopol på högre befattningar.

  Men frågan är väl om det kan bli värre?

  Jag menar vi gick ju skarpt ner i volym till fördel för hög beredskap, hög utbildningsnivå, och modernare materiel.

  Det har dock visat sig att beredskap är svårt och dyrt med yrkessoldater, på grund av spridningen så sträcker sig inte den höga utbildningsnivå över kompani nivå, och den moderna materielen har helt uteblivit.. Eller ja vi har ju jättefräna uniformsdetaljer nu för tiden även om stridsvagnarna är från 90 talet, stridsfordonen från 80 talet, luftvärnet från 70 talet, osv.

  SvaraRadera
 8. Anders Brännström var min chef när jag var Fänrik. Han kunde dyka upp på garageplanen bland pansarfordonen bara för att kolla läget, en ledare ut i fingerspetsarna. Han har min lojalitet until hell freezers over. I19 forever!

  SvaraRadera
 9. Bernt Grundevik, som var arméchef före Brännström, tyckte jag var bra också!

  SvaraRadera
 10. Armén är ju den viktigaste försvarsgrenen !
  Dessutom är det ju brist på Arméförband inom NATO så det vore ju inte helt fel att faktiskt prioritera Armén.
  Dessutom är ju armén det enda vapenslaget som ger uthållighet ifall fienden faktiskt får en fot på svensk mark.

  Läs om striderna på Karelska näset 1944 för att se vilka katastrofala följder det kan få när försvararen har för få förband för att ha en reserv man vågar använda.

  SvaraRadera
 11. Stefan Sandborg, rikshemvärnschefen har bakgrund inom Armén. Är generalmajor. Han kanske inte räknas hit?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Försvarsgrenschef, inte högsta ledningen.

   Radera