Aktuellt

Reklam: Fem procent rabatt med Cornucopia? på Finanskursen årskull 3

Denna artikel är reklam för Finanskursen, som erbjuder tidig anmälan och fem procent rabatt till bloggens läsare om de anmäler sig här . F...

2018-09-04

Repris: Röstningssystemet Blind Schrödinger-Paradise

Nedanstående är en repris på ett inlägg inför förra valet, och beskriver det röstningssytem jag själv tillämpar. Jag kan alltså inte svara på hur jag röstat, då jag helt enkelt inte vet. 

Fick ett mycket elegant förslag på ett röstningsystem för alla väljare, som inte kan bestämma vilket parti de ska rösta på. Förenklat ska du välja ett antal röstsedlar utifrån hur du väger de olika partierna, dra en röstsedel obesett på slump och stoppa i valkuvertet. Tillämpar tillräckligt många detta system kommer fördelningen av rösterna följa vägningen av de olika partierna.
Valsedlar.


Läsaren har döpt systemet till Blind Schrödinger-Paradise.

Systemet går till så här:
 1. Välj ut de partier du vill rösta på, t ex (kd), (fp), (c) och (m).
 2. Tag ett antal röstsedlar per parti utifrån hur du viktar deras politik, t ex 5 röstsedlar från (kd), fyra röstsedlar från (fp), två röstsedlar från (c) och en röstsedel från (m). Summan röstsedlar spelar ingen roll, det är förhållandena som räknas.
 3. Vänd röstsedlarna och blanda dem
 4. Blunda och dra en röstsedel utan att titta
 5. Lägg röstsedeln i valkuvertet, förslut och lägg i valurnan
 6. Släng övriga röstsedlar obesett
Du har därmed röstat på en distribution av partier, i detta fall de fyra borgerliga partierna. 

Om tillräckligt många använder detta röstningssystem, så kommer ni kollektivt att rösta utifrån den faktiska vägningen ni alla individuellt gjort.

Soffliggare som inte kan bestämma sig har inte längre någon anledning att inte rösta, utan kan väga de olika alternativen, inklusive blankröst, och rösta därefter.

Därtill uppnår man en perfekt valhemlighet. Du kan ärligt svara jag vet inte när någon frågar dig hur du röstade.

Läsaren förklarar röstningssystemets namnval nedan:
"Schrödinger - Givetvis en referens till tankeexperimentet med Schrödingers katt och flörtar med tanken på att den utvalda rösten faktiskt är en sann distribution av de olika ufallen ända tills rösten räknas (denna tolkning förkastades dock av Schrödinger själv).
Paradise - refererar till att en av följderna av att rösta blint med urval är att det enda man är säker på är vilka man inte röstat på. Dvs att röstningen blir att man aktivt röstar ut någon som i Paradise Hotel."
Så varsågoda - nu kan du tillsammans med andra rösta på flera partier samtidigt i årets val. 

21 kommentarer:

 1. Intressant.
  Man tar alltså fler sedlar än nödvändigt i vallokalen och gör slumpvalet bakom skynket?

  Riskerar inte valsedlarna att ta slut om man säg tar 5 M, 3 kD och 1 L ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det trycktes ca 175 miljoner röstsedlar till ca 7,3 miljoner röstberättigade 2014 så det är nog en liten risk.

   Radera
 2. Jag kommer i valet lägga min röst på EkoSoLiD/Ekosocialliberaldemokratisk Allians. EkoSoLiD kommer inte komma in någonstans, men vi har akut behov av en ekosocialliberaldemokratisk allians. Som rimligen består av sossarna plus 3-4 av de mindre partierna.

  Om ni delar min åsikt om detta och vill rösta på ett parti utan reella chanser att komma in i riksdagen skulle ni på en blank valsedel kunna skriva exempelvis "Initiativet/Ekosocialliberaldemokratisk Allians" eller "Basinkomstpartiet/Ekosocialliberaldemokratisk Allians".

  Då har ni röstat både på en parti och en allians, vilket en Anna Ekström påpekade i Expressen 22/8 att vi borde kunna göra. https://www.expressen.se/debatt/tvinga-partierna-att-beratta-vilka-samarbeten-vi-rostar-pa/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annars finns ju Kristsocialmoderata Vänstermiljöliberalcentern
   Oxå kallad "Sjuklövern"

   Radera
 3. Cornu vet inte hur han röstat och resten av befolkningen vet inte på _vad_ de röstat!

  SvaraRadera
 4. Semi OT:

  Nu kan du skapa dina egna valaffischer med riktigt slagkraftiga budskap:

  http://slumpgeneraterna.se

  SvaraRadera
 5. Har svårt att se en anledning till att inte rösta på det parti som jag värderar högst. Det hade varit en annan sak om det var lika mellan partierna.

  Eftersom det inte finns något sätt att kontrollera vad du röstat på så finns det inte någon anledning att inte ljuga om någon frågar som inte har med saken att göra. Och det finns fortfarande frågor som du inte kan svara ärligt på utan att röja valhemligheten. Tex: "Röstade du på parti X?" Som nog är den vanligaste frågan i totalitära stater som vill säkerställa att folk röstar på rätt parti, och vars valsedel antagligen inte finns med bland de som det slumpas från.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du inte vill ljuga kan du ju säga att du inte besvarar sådana frågor.

   Radera
  2. Det kan var lite knepigt under tvång. Men om man lämnar lite slumpmässiga svar kan det vara svårt även för en erfaren förhörare att avgöra vilket som är sant.

   Radera
 6. Jag hörde om en som, när han fick ett krav avseende en förfallen faktura, svarade: Alla räkningar lägger jag upp och ner och blandar om i en kartong och vid månadsskiftet drar jag en i taget och registrerar för betalning så länge pengarna på kontot räcker. Fortsätter ni att skicka elaka brev, så får ni inte vara med i nästa månads dragning.

  OT lajt, sorry!

  SvaraRadera
 7. Eftersom det finns noll chans för något av de klassiska blocken att nå majoritet detta valet är det enklare än någonsin att rösta. Finns ingen som helst anledning att taktikrösta och fundera en massa mellan olika möjliga utslag utan det är bara att välja det parti man anser bäst överensstämmer med ens egna personliga ideal och åsikter.

  Sen får vi hoppas att våra folkvalda gör något annat än att sitta på händerna och hoppas att de gamla goda blocktiderna kommer tillbaka igen.

  SvaraRadera
 8. Klart du vet Cornu vem du lagt rösten på, försök inte låtsas som du använt "Blind Schrödinger-Paradise" fullt ut...

  SvaraRadera
 9. Ungefär som att ha olika färgade kulor i en skål med ett proportioneeligt antal för varje färg...

  Men allt handlar om KULTUR !! :-)

  SvaraRadera
 10. Använde detta system förra valet och såg det som en anti-röst mot de partier jag verkigen inte sympatiserar med, eftersom jag egentligen inte riktigt trivs med nåt riksdagsparti.

  I år blir det nog likadant.

  SvaraRadera
 11. Jag hade bestämt mig att inte rösta alls.

  Jag kommer idag att skänka min röst i riksdag och landsting till en nära anhörig som pga obotlig allvarlig sjukdom behöver rösten bättre än mig.

  Den som blir allvarligt sjuk tycks även riskera att bli allvarligt fattig och behöver rösten bättre än mig.

  Kommunen är korrupt då där blir det ingen röstning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att inte rösta är ett bra sätt att minska kraften i demokratin. Du kommer att känna dig mindre bunden av demokratiskt fattade beslut och därmed kan alternativa styrelseskick öka sitt inflytande i samhället.

   Det bästa med demokrati är att det funkar ganska bra utan korruption och våld. En diktator måste alltid omge sig med lojala personer och dessa måste motiveras att fortsätta vara lojala.

   Radera
  2. Och när det inte finns nåt att välja på,
   När kommunpolitiker inte följer ens grundlagen.

   Vad är det för demokrati, inte i mina ögon.
   Att inte rösta är nåt son retar en kommupolitiker nåt oerhört.

   Att skänka rösten till nån man älskar och vill ha kvar som likt du hoppas och tror på att det gör någon skillnad har jag inget emot. Men det är mitt val och anser det rätt.

   I kommunvalet är det min markering mot ökad korruption och den rösten ska aldrig lämnas in.

   Är du politiker?

   Radera
  3. Om du inte låter dig styras av demokratiskt kontrollerade institutioner är det lättare för odemokratiska krafter att utöva inflytande på dig. Det är allt jag säger.

   Och din markering är ett sätt att stärka korruptionen och andra sidosystem när demokratin trycks tillbaka.

   Radera
  4. Piluttadej då!

   Inbilla dig du att du motverkar något som helst korrupt beteende genom att ha en demokratisk rättighet att gå till vallokalen en gång var fjärde år.

   Prova att gör nåt för att upprätthålla demokratin någon av de andra 1459 dagarna mellan valen ska du se.


   Radera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera