Aktuellt

Reklam: Fem procent rabatt med Cornucopia? på Finanskursen årskull 3

Denna artikel är reklam för Finanskursen, som erbjuder tidig anmälan och fem procent rabatt till bloggens läsare om de anmäler sig här . F...

2018-09-06

Rekordmånga konkurser för tredje månaden på raken

Creditsafe rapporterar om rekordmånga konkurser för tredje månaden på raken. Hittills i år har antalet konkurser ökat med 8%. Ökningen i augusti var 31%, juli 48% och juni 12%. Inte ens med god vilja kan man hävda att detta är ett positivt konjunkturtecken.
Lägg till bildtext
Konkurserna fortsätter alltså ligga på rekordnivåer, vilket knappast är ett bra tecken för högkonjunktur. Creditsafes VD säger:
"Vi har tagit fram konkursstatistik i över 20 år men har aldrig tidigare sett ökningar såhär kraftiga."
Vi pratar alltså om ökningar som är större än ens under finanskrisen. Och då har inte den svenska konjunkturen gått in i lågkonjunktur eller recession än.

Flera av de listade största enskilda konkurserna är relaterade till byggbranschen, även om de största två sett till omsättningen var en bilhandlare och en verkstadsindustri. Om det nu är byggbranschen som spökar, så visar detta på hur hårt ens en svag inbromsning av priserna i bostadsbubblan kan slå. Andra punkter kan vara kraven på personalliggare i allt fler branscher med hög nivå av svartarbete (inklusive byggbranschen), vilket orsakar konkurser när man inte längre kan driva vidare verksamheten vid korrekt beskattning på arbete.

Om nu regeringen ständigt slår sig för bröstet för att de minsann ligger bakom utvecklingen av svensk ekonomi (och inte den internationella konjunkturen) så ligger i konsekvensen regeringen även bakom konkurserna. Man kan inte både äta kakan och ha den kvar.

84 kommentarer:

 1. VAD är det för företag som "konkar" ?
  Viss skillnad om det är små pizzerior och kiosker eller andra verksamheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl företag som har personal som inte jobbar utan 24/7/365 sitter och postar första kommentaren på bloggar.

   Radera
  2. Här har du Bengt bara att börja bläddra, det är allt möjligt https://www.allabolag.se/lista/konkurs-inledd/6/page/2

   Radera
  3. Finns många pizzerior som drivs av... klaner...
   Jag saknar Ben Dover inlägg!

   Radera
  4. @Lars!
   24/7/365?
   Aldrig hört talas om flexibla och fria arbetstider?
   Det är värt mycket idag! :-)

   Radera
  5. Dom som postar första kommentaren bidrar ju till diskussion och driver trafik till sidan och därmed annonsintäkter. Därmed kan det företag som driver bloggen fortsätta att sitta 24/7/365 och posta clickbajts och generera intäkter. Därmed dyker man inte upp i konkursstatistiken.

   Radera
  6. Bengt har tydligen en historik av att inte kunna låta bli att skriva saker på internet trots att han inte borde: https://lexbase.se/nyheter/rattegangen-om-mordet-pa-veronica-lin-maste-tas-om-da-namndemannen-bengt-hansves-vagv-forklarats-javig/681?s=2007068800bc7474b227e3c696002286

   Radera
  7. Haha, så det var "vår" Bengt som orsakade detta.

   Radera
  8. Undrar hur många miljoner en rättegång kostar om den måste tas om?

   Radera
  9. Inte så mycket mer. Alla vittnen finns inspelade mm och inget nytt tillkommer.

   Och VAD är rättssäkerheten värd?

   Radera
  10. "Det är okej när jag gör det."

   Radera
  11. @Lars!

   Aha... Så du säger det....

   Må den som är utan skuld kasta första stenen!

   Radera
  12. När det gäller att slösa med offentliga medel verkar du dock vara den som har den största skulden i det här sällskapet, Bengt. En rättegång är verkligen inte billig.

   Radera
  13. Ny domare, notarie mm Allt annat lika och allt finns inspelat. Inga nya frågor etc. tillkommer.

   VAD är rättssäkerheten värd?

   VAD kostar exv. genusvansinnet?

   Men nu är vi mycket OT för ämnet för denna tråd!

   Radera
  14. Vad hände med "den som är utan skuld kastar första stenen"?

   Radera
  15. Jag har inte kastat någon sten... :-)
   Har du ?

   Radera
  16. Förnekar intet!
   Jag tweetade en artikel i GT och den låg ute i två (2) timmar men tyvärr... Det var för mycket/länge och det ångrar jag idag...

   Därför kastar jag inte någon sten.

   Men detta är nu långt utom denna tråds ämne!

   Radera
  17. Du skrev ovan: "Må den som är utan skuld kasta första stenen!"

   Du har uppenbart kostat skattebetalarna pengar i onödan, samt blockerat rättsväsendet och därmed skjutit upp viktiga rättegångar i kön.

   Sedan har du mage att skriva "VAD kostar exv. genusvansinnet". Du kastar sten på andra. Nästan vartenda inlägg du skriver är stenkastning mot andra grupper än dig själv.

   Kanske är det normalt beteende från de som själva orsakar kostnader och problem. Projicering.

   Radera
  18. Då ser vi fram emot att du aldrig mer gnäller på att något annat kostar skattepengar.

   Radera
  19. Ägd. Say no more.

   Jävla skattepengslösare.

   Radera
  20. @Lars!

   Känner du att du _personligen har fått betala något?

   Är det heller inte viktigt för dig att rättssäkerheten går främst?

   Vilka andra inlägg som jag skriver menar du är "..stenkastning mot andra grupper än dig själv..."?
   Du får gärna exemplifiera! :-)

   Borde inte konkurser kunna viktas på något sätt för som det nu är så är en konkurs lika viktad om det så är en liten pizzeria eller kiosk vs en större verkstadsindustri med kanske 50-100 anställda

   Radera
  21. Hoppas du får hjälp.

   Radera
  22. Nästa gång du klagar på att något kostar pengar så ska vi kontra med "känner du att du _personligen har fått betala något?"

   Så har du personligen fått betala något för "genusvansinnet"?

   Radera
  23. De irreparabla skador som villoläror som "genusvansinnet" orsaker kan inte mätas i pengar!

   Radera
  24. Jag känner inte att det är någon rättssäkerhet över huvud taget när sådana som Bengt är nämndemän.
   Nu är det inte bara Bengt då jag känner ett par personer till som är eller var det och som jag inte räknar till rätt sida normafördelningskurvan förståndsmässigt.

   Radera
  25. Hahaha..Och där lärde sig Bengt hur bra det är att vara någorlunda anonym när man postar en massa skit på nätet.

   Radera
  26. Bengt har med andra ord höjt BNP.

   Radera
  27. Bengt är ju numera rikskändis

   http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/sd-kandidaten-zoomalier-inte-kompatibla-med-v%C3%A5rt-samh%C3%A4lle-1.8100194

   Radera
  28. Bengt är kul på ett tragiskt vis, ser absolut inga fel i sig självt. Och om han nu har gjort fel, så gör det inget i det stora hela. Enligt Bengt. Var inte som SD-Bengt.

   Radera
  29. Yxan, inte skulle väl vår Bengt göra detta?
   Herregud, nu lär han åka ut med kortsen före...

   Radera
  30. Med detta sagt, så tycker jag att vi nu slutar ge Bengt uppmärksamhet här. Sätter man sig på en valsedel blir man i praktiken granskad som en offentlig person. Nu får Bengt hantera detta, och eventuell uteslutning ur SD, så hoppas vi att han lär sig något.

   Radera
  31. Vad är zoomalier? Och varför skulle de (om de nu finns) vara kompatibla vårt samhälle?

   Radera
  32. Folk som kommer från zoo eller?

   Radera
  33. Bengt: det kan vara värt att betala för rättsäkerhet, MEN det betyder INTE att man skall slösa med skattemedel. Att sitta som jävig i mål är att slösa med skattemedel.

   Att man inte öronmärker pengarna och därmed man inte kan knyta det till att någon enskild bekostat det är ingen ursäkt för att slösa. Jag betalar för mycket skatt pga att sådana som du slösar bort dem.

   Radera
  34. När det gäller genuspedagogik så är bidraget för dagis samma oavsett vilket dagis man har barnet på. Det blir alltså ingen merkostnad för skattebetalarna att de har genuspedagogik på vissa dagis.

   Radera
  35. Stå på dig Bengt, du har gjort en värdefull insats för att visa på det orimliga med nämndemannasystemet.

   GP reportern verkar själv vara rasist som läser zoomalier som person från Somalia. Du borde ha trollat denna svagsinta reporter bättre och inte medgett några fel!

   Radera
  36. Wow..Men du försvarade dig rätt bra ändå Bengt, AFS har nog inga problem med att du ställer upp för dem istället. Sverige behöver modiga män som vågar ta plats offentligt och beskriva verkligheten korrekt.

   Radera
 2. Riksbanken lämnar räntan oförändrad, men ska möjligen höja med 0,25% i December eller Februari. Stramare penningpolitik aviserades (dvs minskade köp av statspapper) men detaljerna nämndes inte under sändningen jag såg. Viss oro över kronan bland åskådarna men inte på podiet. Att vi kanske passerat konjunkturens topp nämndes också men som R. ser det så är det inflationsmålet som är det viktiga. Dock påpekar man att -0,5% inte är en botten på var man kan sätta räntan.

  (Importpriser nämndes i förbigående som en faktor att studera men ingen frågade om Riksbanken anser att det finns en botten för kronans värde. Kanske lika bra att svaret blev osagt, iofs.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo inflationen drar nog igång när lågkonjunkturen slår till och folk blir arbetslösa och har råd med högre priser :). Let´s face the reality. Har inte Riksbanken höjt fram till nu kommer vi leva med ungefär samma räntenivå eller lägre i minst en lågkonjunktur till.

   Radera
  2. RB konstaterar själva att det knappast finns något lönetryck, bland annat, och då ser man det inte som så akut att höja.

   Radera
  3. Precis Jocke. Det är tvärtom. Vi dumpar lönerna i kombination med att kronan fortsätter sjunka i värde. Dubbel smäll. Svenskarna är för dyra. Vi måste ner till en kronkurs på runt 15 kr / EURON. Då blir vi både billigare och mer produktiva än Spanjorerna och då kanske fler blir anställningsbara.

   Radera
  4. Förr eller senare slår ett kraftigt höjt europris igenom i konsumentledet, varefter vi kommer se sjunkande köpkraft hos konsumenterna kombinerat med låg inflation.

   Radera
  5. Jaha, då kan vi i vilket fall förvänta ytterligare kronförsvagning fram till en ev. räntehöjning. Frågan är om Ingves vågar höja vid 12SEK/EUR eller om han väntar till 13 SEK.
   Iofs finns en liten möjlighet att vi får en förtroendeingivande regering som flaggar för kraftiga åtgärder för att sanera. Men hur stor är den chansen ?

   Radera
  6. @Bengt: Om inte konjunkturen viker kortsiktigt är antagligen vinnarna dom som är fullt exponerade mot börsen samtidigt som köpkraften för förvärvsarbetare inte ökar i kombination med att kronan tappar ännu mer. Vill man köpa en lägenhet eller hus i Sverige kan man ju bara köpa korta räntefonder i EUR och med lite tur har man gjort sig 20% på 1 år.

   Radera
  7. @Toni, det tror jag med. Ett tag till fortsatt trend med gynnad finans mot arbete. Får man fortsätta spekulera så tror jag det dessutom kommer ett gynnsamt läge under nästa mandatperiod att omsätta tidigare vinster på bostadsmarknaden.

   Radera
  8. Toni, otydlig syftning från min sida. Menar tidigare vinster från börsen på...

   Radera
  9. @Bengt: Skattereform (sänkning av ränteavdraget mot sänkning av vinstskatten?) efter gränsöverskridande diskussioner mellan blocken? Egentligen är det lite orättvist kan jag tycka. Folk som hela livet fått räntekostnadssubventioner på mellan 70-20% ska nu helt plötsligt få realisera vinsten skattefritt samtidigt som en stor del av vinsten faktiskt beror på räntekostnadssubventionen.
   Jag tror inte vi kan förvänta oss några större förändringar då inget block kommer få en klar majoritet. Det blir antagligen att köra på som vanligt till skiten träffar fläkten och först då blir det kaotiskt och drastiska åtgärder.
   Det är bara min teori.

   Radera
  10. @Bengt: Jag tror inte att det finns handlingskraft i kommande regering. I alla fall inte förrän skiten träffar fläkten om den nu någonsin gör det.

   Radera
  11. Jo, men de som inte ägt länge riskerar nog en förlust snarare än vinst vid sänkt ränteavdrag. Rimligt är väl att få göra ränteavdragen mot vinsten på försäljning och inte löpande.

   Radera
  12. @Dan: Ja om man inte blir kompenserad med skattesänkning på förvärvsarbete. Tror dock inte på att det finns utrymme för något sådant. Degen ska in. Mer skatt mindre välfärd.

   Radera
  13. @Toni, svårt att få det rättvist naturligtvis. Det har surrats om detta länge men nu kan det bli bråttom att sjösätta när bostadsbyggandet tycks tappa fart. Så då får nog rättviseaspekten stå åt sidan.
   För övrigt många parametrar att tänka på för att rädda sina surt förvärvade pengar.. Man får tyvärr sätta allt fokus på detta och skita i alla tokigheter våra politiker och "oberoende" Riksbank ställt till.

   Radera
  14. Det är inte rättvist för spararna att devalvera kronan. Det är helt enkelt inte fair play. Vet att många kommer säga emot men det är tur att världens enda demokrati USA snart kommer att straffa EU och Sverige med strafftullar för att man trixar med valutan. Det är ingen skillnad på svensk och kinesisk penningpolitik. Vet att det gör ont att höra att USA är mäktigare än Sverige men man får helt enkelt äta upp sin stolthet i att till slut kommer det bli så som Washington DC vill och inte Stockholm. Oberoende Riksbank där chefen tillsätts av regeringen och oberoende public service där ledamöterna tillsätts av regeringen :)

   Radera
  15. Man kan ju undra vad som motiverar ett inflationsmål (dvs att försöka kontrollera valutans värdeminskning till en viss nivå) när man samtidigt inte bryr sig om just valutans värdeminskning.

   Radera
  16. KPI(F) går att manipulera eller bortförklara. Valutans växelkurs är absolut. Enklast att ignorera den senare.

   Radera
  17. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  18. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  19. @Thomas: Valutans värdeminskning är ett sätt att styra inflationen dit man vill om den inte är naturlig vilket den inte är. Hade inte SEK minskat i värde gentemot våra största handelspartners valutor hade vi inte haft en inflation i paritet med Riksbankens önskemål.

   Radera
 3. av totalt antal inledda konkurser (8724 stycken) i sverige var det 34 som gällde restaurangverksamhet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Talar ju mot att personalliggare ligger bakom.

   Radera
  2. Men restauranger har ju haft kravet på sig länge, att det skulle visa sig först nu verkar inte rimligt. Däremot har ju krav införts för andra branscher. Skulle det kunna vara att det är de som fått problem?

   Å ANDRA sidan verkar detta ju kommit plötsligt och kraftigt. Det låter ju som att det borde vara något som ändrat sig ganska nyligen som knäcker dessa bolag.

   Eller kan den plötsliga ökningen beror på att bokslutet visat att pengarna är slut? Eller finns det någon annan anledning till att effekterna av en förändring dröjer en viss tid (gemensam för alla bolag)?

   Radera
  3. Stor överetablering i restaurangbranschen. Sthlms alla gallerior utan kunder och med för höga hyror. Subventionerade restaurangjobb av Arbetsförmedlingen. Etc etc. Kommer bli ett blodbad i konsumentvaru/tjänsteföretag framöver.

   Radera
  4. Hur många pizzerior drivs inte "svart" KUMRIF och där hela släkten rycker in oavlönat?

   Radera
  5. Jaha, invandrare är driftiga och arbetsvilliga alltså?

   Radera
  6. Ja, finns väl alla varianter där också... Lite konstigt att generalisera om invandrare annars vill man knappt ens prata om européer eller asiater men när de finns hör klumpar man glatt ihop dom

   Radera
  7. @Ben: Naturligtvis så så menar han inte det pss Bengt Hansves, socialkonservativ = verklighetens folk men socialkonservativ invandrare = hot mot den svenska kulturen.

   Radera
  8. Klart socialkonservativa invandrare kan vara ett stort hot? Se på Israel, deras riktigt konservativa religiösa kommer att outbreeda de mer sekulära azkenazis. I Sverige tänker vi inte så.

   Radera
  9. Svensk kultur passar bäst Sverige
   Saudisk kultur passar bäst i Saudi
   :-)

   Radera
  10. Nämen titta, Bengt är ju numera känd på GP´s hemsida

   http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/sd-kandidaten-zoomalier-inte-kompatibla-med-v%C3%A5rt-samh%C3%A4lle-1.8100194

   Radera
  11. Kändes det inte lite grand som en tidsfråga innan media skulle hitta SD-Bengts trollande?

   Radera
  12. Mitt i valrörelsen också.

   Radera
  13. Är ju minst sagt synd att det bara är dårar som problematiserar kulturkrockar i Sverige. Det finns mycket nykterhet i att konstatera att allvarliga kulturkrockar är oundvikliga mellan Somalier och Svenskar, men det hamnar ju rätt långt ifrån kärnan här, och brukar helt utebli i mer sansad diskussion (vadå "grupper" - är du racist? osv).

   Radera
  14. Problemet är väl att Bengt gått med i fel parti, frigolitstakarna i Sd försöker ju bli lika menlösa som övriga partier.

   Radera
 4. Många företag konkar efter de första sex månaderna. Detta kan vara ett tecken på att det startas många nya företag i slutet av en högkonjunktur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dock förklarar det väl inte det plötsliga. Eller menar du att det av någon anledning startades efter mycket bolag vid årsskiftet? Och att konkurserna kommer som ett brev på posten efter ganska precis 6 månader?

   Radera
  2. Då är ju resonemanget att det startades extremt mycket företag för 6 månader sedan, vid toppen av en högkonjunktur. Alltså säger du att toppen är passerad, vilket väl är precis samma sak som blogginlägget handlar om.

   Radera
  3. Linus: du missar det plötsliga i förloppet. Det skulle inte bara vara att det startades extremt mycket bolag då utan att det skulle vara en plötslig ökning. Att förklara det med konjunkturen skulle innebära att vi fick en släng av högkonjunktur helt plötsligt. Verkar inte stämma så bra...

   Radera
  4. Jag tror att många som startar företag går och funderar på det ganska länge innan de gör slag i saken. Inte alls osannolikt att ett årsskifte är ett tillfälle då många kastar sig ut för att pröva sina vingar. Och detta kan tänkas öka efter lång tid av högkonjunktur, då man fått uppfattningen att marknaden är gynnsam.

   Radera
 5. Det kan ju vara så att ökningen består av bluffföretag.

  https://www.uc.se/konkursstatistik/

  Olika sorters bedrägerier som blivit mycket mer vanligt senaste åren. Även om det är bluffföretag så räknas det ju med i statistiken.

  "UCs undersökningar har visat att andelen oseriösa bolag är stort bland konkursade bolag. Vart fjärde bolag i konkurs har egenskaper som pekar på att det är ett oseriöst eller bedrägligt bolag. Den andelen har dessutom ökat över tid, kommenterar Richard Damberg, ekonom på UC."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bluffföretag har funnits länge länge sedan

   Radera
  2. Men nu måste de tydligen ha skriftlig bekräftelse på avtalen över telefon. Kanske är marknaden plötsligt inte lika lukrativ längre?

   Radera
 6. En annan konjunkturindikator är ju antalet varsel, de ser nu ut att ha bottnat precis som innan tidigare lågkonjunkturer. https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Arbetsmarknad/Arbetsloshet/Varsel/

  SvaraRadera
 7. Många restauranger har laggts ner i Uppsala. Minst 4 stycken på kort tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ni är bortskämda i Uppsala. Byggt för många bostäder och haft för många restauranger så nu är det varken lönsamt att sälja bostäder eller att driva restauranger längre :)

   Radera