Aktuellt

Reklam: Fem procent rabatt med Cornucopia? på Finanskursen årskull 3

Denna artikel är reklam för Finanskursen, som erbjuder tidig anmälan och fem procent rabatt till bloggens läsare om de anmäler sig här . F...

2018-09-09

Regeringskansliet: Inga särskilda kontaktvägar till Interetjättarna - har inte begärt att Jens Gannmans film togs bort

Lagom till valhelgen svarar nu Regeringskansliet på bloggens förfrågan om man begärt att Jens Gannmans så kallade satirfilm skulle tas bort från YouTube. Regeringskansliet har inte begärt detta och har inga särskilda kontaktvägar för att anmäla kränkande innehåll hos Google, Youtube och Facebook. Man kan däremot inte utesluta att någon enskild anställd agerat privat och anmält på samma sätt som alla andra kan göra. Däremot har regeringen anmält falska konton som utgett sig för att vara svenska ministrar.
Har inga särskilda kontaktvägar till Internetjättarna.
Det tog alltså nästa två veckor för Regeringskansliet att svara på enkla frågor för att kunna skingra anklagelserna om att regeringen ligger bakom borttagande av innehåll på YouTube. Några särskilda kontaktvägar för att ta bort kränkande innehåll finns inte heller.

Malin Nääs på Regeringskansliet skriver följande till bloggen:
"Vi har gjort en sökning i vårt diarium och hittar inga uppgifter om kontakter mellan Regeringskansliet och Youtube gällande de konton och filmer som du frågar om.

Huruvida någon anställd inom Regeringskansliet har kontaktat Youtube på samma sätt som alla användare av Youtube har möjlighet att göra för att påtala olämpligt innehåll kan Regeringskansliet däremot inte svara på.

Det stämmer att digitaliseringsministern och justitieministern i våras hade möte med företrädare för Google och Twitter för att bland annat diskutera hur plattformar på internet kan ta ett större ansvar för att olagligt innehåll tas bort. Justitieministern och digitaliseringsministern har vid andra tillfällen träffat företrädare för Facebook.
Regeringskansliet har ingen särskild kontaktväg till Google, Youtube och Facebook för att anmäla kränkande innehåll. Däremot kan myndigheten liksom andra användare anmäla konton och innehåll via de sociala mediernas officiella kontaktkanaler.


Regeringskansliet har anmält falska konton i sociala medier där någon utgett sig för att vara ett statsråd."
Bloggen begärde också ut diariet under den aktuella perioden. Ingen kommunikation har skett med YouTube under perioden. Nääs:
"Bifogat finner du e-postlogg över trafik mellan Regeringskansliet och Facebook respektive Google för perioden 20180821-20180828. Någon trafik mellan Regeringskansliet och Youtube finns inte i e-postloggen för den aktuella perioden. [...] Vi har också sökt i Regeringskansliets diarium för den angivna perioden efter ärenden och dokument med Facebook, Google eller Youtube som avsändare eller mottagare, men inte hittar några handlingar som motsvarar din begäran."
Sker kontakter via telefon eller möten ska tjänstemannaanteckningar om detta upprättas. För att summera finns det alltså vare sig e-post, brev på döda träd, telefonsamtal eller möten med YouTube som kan ha lett till att Jens Gannmans så kallade satirfilm togs bort. Dessa rykten kan alltså avfärdas, och att det handlar om sedvanliga massanmälningar från så kallade snöflingor1. kvarstår som förklaring.

Bloggen har nu begärt ut själva e-breven i diarielistan, men baserat på rubrikerna bör de vara rätt intetsägande innehållsmässigt. På grund av det långsamma svaret kommer innehållet först avslöjas tidigast nästa vecka, dvs efter valet.

Att ta tio dagar på sig för att hantera en begäran om handlingar enligt offentlighetsprincipen är förstås inte godtagbart och kan anmälas till JO.

Däremot anmäler alltså regeringen falska konton som utger sig för att vara regeringens ministrar. Vilket nog inte finns så mycket att invända mot. Det räcker med ministrarnas egna konton, som är parodier på sig själva och ändå inte går att ta på allvar.

1. Alternativt personer som tycker att satir faktiskt ska vara rolig. Nu finns det dock inte något sådant krav för att få kallas satir, vilket P3:s Tankesmedjan sedan länge bevisat.

42 kommentarer:

 1. Så var det med det. Hade regeringskansliet agerat mot Ganmans video hade det varit en skandal utav stora mått. Alltså var det lättkrängta snowflakes som anmälde, dvs average rödgrön vänsterväljare.

  Eller moralistiska högerväljare. Tom Hanif Bali kanske?

  Sanningen har bara internetjättarna.

  Och Occam är som vanligt slätrakad.

  SvaraRadera
 2. Precis som väntat, med andra ord. Bra granskat. Nu får man hoppas att brölarna på sluskläktarna slutar sprida lögner nästa gång någon film tas bort från Youtube.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja hoppet är ju det sista som överger människan.

   Radera
  2. Jag är hoppfull, fram tills klockan 22 ikväll eller nåt sånt. Då har jag förlorat mitt hopp och är förmodligen bara full.

   Radera
  3. Blir en jpbbig dag imorgon eftersom det blir sent ikväll. Lär inte vara på kontoret i sedvanlig tid.

   Radera
  4. gbd crvx

   När det gäller svenskar är jag beredd att ompröva den klyschan. Defaitismen är utbredd i de röda stugornas och den blå himlens förlovade land.

   Dr. Syn har stora förhoppningar om kvällen och har för ändamålet lagt tre olika flaskor Champagne på kylning. Skulle den svenska politikens vita dvärg Miljöpartiet åka ur Riksdagen, och därmed minska mängden degenererad materia i de beslutsfattandes högsta organ, vilket även väsentligt kommer att minska entropin i politikrymden, så påkallar det öppnande av en rosé. Detta av rent miljömässiga skäl.

   Radera
 3. Många har säkert glömt hur justitieminister Laila Freivalds stängde ner Sverigedemokraternas hemsida. Det har hänt och kan hända igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Deras hemsida på den tiden var förmodligen olaglig i någon bemärkelse. Kommer ihåg att jag baxnade när jag läste den. Sedan kom Ian Wachtmeister och städade upp och de fick en mer rumsren framtoning, helt utan stavfel och pinsam meningsuppbyggnad. Det är således inte dagens SD som fanns då, det bör man komma ihåg.

   Radera
  2. På den tiden var SD ett gäng sviniga rasister som uttryckte det explicit. Idag vet jag inte om de fortfarande är det. Det står iaf inget sånt i deras partiprogram. Kanske de har städat ut alla rötägg nu.

   Radera
  3. Sverigedemokraterna är fortfarande ett parti fullt av rötägg. Expressens avslöjade för någon vecka sedan hur personer som kandiderar för SD i kommunal och landstingsval sprider antisemitiska konspirationsteorier på sociala medier.
   Hela partiet är uppbyggt runt rasism och främlingsrädsla.

   Radera
  4. Det var helt skandalöst gjort av ministern ifråga och hon avgick väl efter detta? Enda ministern som avgått två ggr?

   Radera
  5. Något med Thailand och en UD tjänsteman med tvivelaktig haka?

   Nåväl, en fd minister som är född i Reichskommisariat Ostland borde vetat bättre

   Radera
  6. SD idag är med tanke på storleken förmodligen ett representativt tvärsnitt av befolkningen. Så om det förekommer rasism är den nog representativ för befolkningen i stort. Att någon idag skulle ha någonting mot Judar är helt obegripligt, speciellt när det finns akuta reella hot som islamism.

   Radera
  7. Nope. SD är störst hos lågutbildade och/eller lågavlönade unga män. Underrepresenterade hos högutbildade och högavlönade, samt kvinnor. Inte representativt för befolkningen såldes. Källa till det är SCB:s partisympatiundersökning från maj.

   Radera
  8. Antisemitismen genomsyrar hela den europeiska kulturen Elk. Den finn i alla politiska läger. Både inom högen och vänstern.
   I Sverigedemokraterna strålar intoleranta människor från både höger och vänster samman. Resultatet blir en aggressiv intolerans mot naturligtvis muslimer men också judar homosexuella, transpersoner samt kvinnor.

   Radera
  9. @C, Tack för tillrättavisningen.

   Radera
  10. @Olle, visa mig var det du säger står i deras partiprogram.

   Radera
  11. @Olle Andersson

   "Antisemitismen genomsyrar hela den europeiska kulturen Elk. Den finn i alla politiska läger. Både inom högen och vänstern."

   Förlåt, men om detta är din (eran) ståndpunkt, så är du själv en konspirationsteoretiker, och dessutom bekräftar du en del europeiska nationalisters syn på er, att ni med denna ståndpunkt, gjort, och gör allt, för att utplåna det kristna och etniskt homogena Europa. Judendomen och Islam är lika, eller mer, fientligt mot andra och har alltid varit.

   Radera
  12. Tja, den kyrka som framhålls som vårt kulturarv, protestantism, grundades t ex av en judehatare.

   Radera
  13. Svar till Elk
   Det är bara att läsa SD:s motioner och se hur de röstat i riksdagen. Sverigedemokraterna var det enda riksdagspartiet som röstade för fortsatta tvångssteriliseringar.

   Radera
  14. Doktor Syn borde kanske läsa på lite om de ämnen doktorn försöker diskutera. Att antisemitismen är en del av den västerländska kulturen är ett etablerat faktum inom historievetenskapen.

   Radera
  15. Olle, du förespråkar själv att könsstympning av pojkar med tvång är OK. Vilket parti tillhör du ?.

   Radera
  16. Bengt vill uppenbarligen driva ut judarna från Sverige. Vilket parti tillhör du Bengt?

   Radera
  17. Olle, fria fantasier om andras åsikter som vanligt.
   Men att du förespråkar att könsstympning av pojkar med tvång är OK kan vi läsa innantill på detta forum.

   Radera
  18. @Olle. Att antisemitism är ett inslag i västerländsk kultur torde vara oomtvistat. Det betyder inte att alla västerlänningar är antisemiter, eller att alla icke-västerlänningar är pro-semiter. Har personligen stött på den i alla samhällsklasser men givet de tusentals människor jag interagerat med törs jag påstå att antisemitism inte är särskilt vanligt.

   Däremot har flera partier antisemitism som en lagom illa dold affärsidé därför att en stor del av deras förmodade väljarunderlag förväntas ha antisemitiska åsikter.

   Givet att judar typiskt sett är välordnade medborgare oavsett vilket land de bor i är det givetvis korkat för ett land att bete sig antisemitiskt.

   @Ben: Ja, och ibland ekar det i kyrkopolitiken på riksnivå eftersom en stor andel av kyrkopolitikerna kommer från ett parti som av taktiska och nostalgiska skäl är förhållandevis anti-semitiskt.

   Radera
  19. @Olle Andersson

   Och? Fientlighet mot andra religioner är ett etablerat inslag i Islam. Islam grundades därmed av av en kristendoms- och judehatare och judarna är Guds utvalda folk. Övermänniskor?

   Det som bekräftar er fientlighet mot européer är ju att ni ständigt och jämt tar Islam i försvar, typ; muslimerna är vår tids judar. Det blir ju pinsamt uppenbart när vi ser var de riktigt antijudiska stämningarna finns i Sverige och världen. Det är alltså förgörandet av Europa som är det primära.

   @Ben

   Må så vara, men hela den här diskussionen bekräftar ju bara att det inte råder någon jämlikhet i naturen, inte ens bland oss människor. Vilket alla som förstå något insett hela tiden. Däremot så används jämlikhetsideologin att nedmontera de europeiska samhällena. Svenskarna och européerna ska vara inkluderande, som det heter på nyspråk. Alla andra folk däremot har rätt till sitt ursprung och identitet.

   Radera
  20. Jag har inte på något sätt försökt dölja att jag anser att judars rätt att omskära nyfödda pojkar är en grundläggande mänsklig rättighet.
   Ben vill däremot inte erkänna att konsekvenserna av det förbud mot omskärelse enligt judisk tradition som han förespråkar skulle innebära att svenska judar inte längre skulle kunna bo kvar i Sverige.

   Radera
  21. Olle, alla ska ha rätt att bo och tro på sina fria fantasier i Sverige. Det kan vara kristendom, tro på troll, judendom, spöken,telefonstolpar, asatro, jehovas, islam mm.
   Men att tillämpa påhittade sedvänjor rent praktiskt på andra, som tex könsstympning är helt oacceptabelt i ett sekulariserat samhälle som Sverige.
   Som myndig däremot kan sen ta ställning till viken fri fantasi man vill ansluta sig till.
   Och vad gäller "aggressiv intolerans" mot andra religioner,transpersoner eller kvinnor så ligger väl religiöst anknutna i topp. Långt över något svenskt parti. Det har historien visat.

   Radera
  22. Lars !

   "..Nope. SD är störst hos lågutbildade och/eller lågavlönade unga män. Underrepresenterade hos högutbildade och högavlönade, samt kvinnor. Inte representativt för befolkningen såldes..."

   Jasså?
   Okej, titta då på nedan valdistrikt i välmående etniskt svenska Torslanda i Göteborg med mycket stor andel etniskt svensk övre medelklass...
   Något som kan korreleras med fastighetspriserna i området.

   17,1 % röstade på SD till riksdagsvalet 2014...
   Ett valdeltagande på 91,1 % ... !

   https://data.val.se/val/val2014/slutresultat/R/valdistrikt/14/80/7064/index.html

   Radera
  23. Är du så begåvningsvarierad att du inte förstår skillnaden på anekdot och generellt?

   Man kan ju annars ta dig som anekdot för en SD-väljare, då du till och med är partimedlem och kandidat (eller har du blivit utesluten än), och då framstår ju SD-väljare som extremt överutmanade.

   Radera
  24. @Ben!

   Farbror Luther varande även för "turken", dåtidens beskyddare av islam ( Mekka låg då inom det Osmanska riket ) och han såg just de islamistiska härjningstågen mot Europa som Guds straffdom mot de (katolskt) kristna europeerna för att de inte varit stränga och fromma nog!

   https://de.wikipedia.org/wiki/Martin_Luther_und_die_T%C3%BCrken

   https://www.theologiestudierende.de/2016/08/09/luther-und-die-tuerken/

   Radera
  25. Lars!

   Detta är... Fakta !

   https://data.val.se/val/val2014/slutresultat/R/valdistrikt/14/80/7064/index.html

   Men, det går säkert att hitta något distrikt med högt utbildad etnisk svensk övre medelklass där SD får betydligt lägre siffror.

   Vänligen: Undanbeder mig personangrepp.

   MvH

   Radera
  26. Min åsikt om dig är också fakta. Fakta är anekdoter. Att jag tycker du är fullständigt ***** betyder inte att alla gör det.

   Radera
  27. Har du blivit utesluten ur SD än?

   Radera
  28. Lars !

   Vänligen: Undanbeder mig personangrepp.

   MvH

   Radera
  29. Har du blivit utesluten ur SD än? Som offentlig person på valsedel torde det vara en enkel fråga att svara ja eller nej på.

   Radera
 4. Grattis, du fick iallafall ett svar.
  Jag har erfarenhet av en kommun som inte vill synliggöra mitt ärende i diariet, fick ligga på många gånger för att det skulle diarieföras. Vissa Mail fanns inte ens med i postlistan.

  JO tar långt ifrån upp alla anmälningar som kommer in, de behöver inte ens motivera i sina svar varför man lägger ner ner ett ärende. Uruselt alltså.

  Det finns fler tillsynsmyndigheter som har till uppgift att se till att lagar följs, tex Konsumentombudsmannen, Ca 90% av av anmälningarna samlas på hög utan åtgärd, dvs en klagomur för medborgarna.

  Mer komplicerade ärenden än höjda fakturaavgifrer och dylikt hamnar uppenbarligen slasken eftersom myndigheten vill ha massanmälningar om samma problem för att ärendet ska tas upp. JO är nog något liknande en klagomur, då de mer delar ut kritik än något direkt straff, inte särskilt avskräckande för Regeringskansliet förmodligen att ” kanske få kritik”.

  Två gånger har jag nu begärt en lista på handlingar i ärendet hos konsumentverket men man svarar på något annat än att leverera listan. Man läser inte ens innan arkivering alltså. Konsumentverket har haft ett halvår på sig i mitt fall så 10 dagar är bra jobbat.

  Lyckades få konkurrensverket att prioritera ett ärende avseende otillåten direktupphandling. Det var flera mailvändor där myndigheten påtalade att man hade så mycket ärenden att man sållade grovt mellan tipsen.

  (Jag har frågat mig om brott som begås mot de lagar som våra tillsynsmyndigheter hanterar syns i någon som helst brottstatistik? Eller är det bara brott mot brottsbalken som räknas som brott. Får man inte en enkel straffspark så gäller sannolikt arkivet.)

  Jag tycker du gör ett bra arbete som synar ärendet, jag tror att den typen av engagemang gör mer nytta för vår demokrati än att rösta en gång var fjärde år. Lagar är grunden för en fungerade demokrati och ska följas av makthavarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får väl utgår från att myndigheterna måste prioritera hårt. Några haverister kan från sitt tangentbord annars med väldigt liten insats generera precis hur mycket jobb som helst hos myndigheterna, och det har vi inte råd med. Har man något att sätta emot, som en välbesökt blogg, får man förmodligen bättre service än någon no name svenne banan som bara är förbannad på något.

   Radera
  2. Jag anser att den dom anmäler ett brott, oavsett om det berör brottsbalken eller marknadsföringslagen eller annan lag inte ska kallas rättshaverist eller svenne jobbig banan.

   Radera
 5. Naturligtvis kan en eller flera anställda agerat privat för att få filmen borttagen. Då diarieförs det ju inte. Undrar hur YouTube reagerar på ett mail från [email protected]

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt säkert så som jag skulle göra. Utgå från att det är fejk, eftersom inte officiell adress används.

   Radera
 6. Lättnad att läsa att du fick svar i alla fall. Funderade lite på om de verkligen skulle ha kunnat etablera officiella kontaktvägar med internetaktörerna utan att det skulle ha läckt ut på något sätt? Verkar inte särskilt troligt. Det räcker nog gott och väl att klargöra vilken ståndpunkt man från regeringens sida har gällande innehållet - vilket de uppenbarligen har gjort.
  Sedan sköter "självcensuren" resten och dessutom finns det många personer som bevakar nätet och rapporterar till ansvariga på social media.

  SvaraRadera