Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2018-09-04 09:32

Regeringskansliet besvarar ej frågor om YouTubes radering av Jens Ganmans film

Regeringskansliet svarar inte på frågor om varför den s k "satirikern" Jens Ganmans film raderades på YouTube. För att avfärda ryktesspridningen att regeringen låg bakom det hela ställde jag frågor om detta till regeringskansliet och begärde även ut handlingar enligt offentlighetsprincipen. På en vecka har vare sig presstjänst svarat och inga offentliga handlingar har lämnats ut.
Svarar inte på frågor.
Min tanke var alltså att konkret kunna döda tramset om att regeringen skulle ha kontaktat YouTube för att få Jens Ganmans så kallade satir borttagen. Dessvärre har regeringskansliet inte ens bemödat sig med att svara med ett enkelt nej. Därtill har det nu gått en vecka utan att man levererat enligt offentlighetsprincipen, vilket normalt brukar ske inom en dag.

Bland annat ställde jag följande konkreta frågor till Agnetha Boström, pressansvarig på regeringskansliet
"Har regeringen eller regeringskansliet kontaktat Youtube för att stänga av Jens Ganmans film?
Regeringen eller regeringskansliet påstås i våras haft kontakter eller möten med Google, Youtube och Facebook angående kränkande innehåll.
Har regeringen eller regeringskansliet någon form av kontaktkanal dit de kan höra av sig för att få Google, Youtube eller Facebook att stänga ner kränkande innehåll? Om så är fallet hur ser den kontaktkanalen ut (telefonnr, e-postadress, formulär etc)?Har en sådan kontaktkanal i så fall någon gång använts?"
Jag frågade också om blockeringen av ett svenskt nazistpartis Youtube-kanal skett på regeringens begäran.

På ingen dessa frågor har det alltså på en hel veckas tid inte kommit något svar.

Min separata begäran enligt offentlighetsprincipen till registratorn är som följer:
"Med stöd av offentlighetsprincipen begär jag ut diariet för regeringskansliets kommunikation med anställda vid Google,Youtube och Facebook den senaste veckan, dvs 20180821-20180828. Detta gäller både e-post, tjänsteanteckningar för telefonsamtal och fysisk post, både inkommande och utgående. När det gäller e-post är det till domänerna google.com, fb.com och youtube.com."
Ej heller här har det kommit något svar, inte ens "någon sådan kommunikation eller handlingar finns inte i diariet". Normalt när jag begär ut offentliga handlingar från regeringskansliet (departmenten) brukar jag få ett svar och eventuell begäran om kompletterande uppgifter inom ett dygn. Denna gång har jag bara fått kvitton att min förfrågan är mottagen. Möjligen har handlingar skickats ut på papper och försvunnit i PostNords hantering, men jag har iaf inte fått dem.

Att som presstjänst inte svara frågor står förstås regeringskansliets presstjänst fritt. Bara för att man har en tjänst betyder det inte att man är kompetent. Att inte lämna ut begärda uppgifter enligt offentlighetsprincipen kan dock anmälas till justitieombudsmannen (JO).

Regeringskansliet hade här alla möjligheter att klart och tydligt avfärda att man skulle lägga sig i vad folk publicerar på Internet, men har här alltså valt att inte svara. Agerandet är inte professionellt och ser inte särskilt bra ut.

Det tål att upprepas - att ett privat företag raderar Jens Ganmans film från företagets tjänst är inte censur. Censur handlar om att det allmänna (stat, kommun etc) begränsar eller hindrar någon från att yttra sig. Regeringskansliet vill alltså inte svara på om de ägnat sig åt censur och om sådana strukturer finns etablerade sedan vårens möte med Internetgiganterna.

Då min ursprungliga avsikt var att döda ryktesspridningen har jag övervägt att inte skriva något om regeringskansliets oförmåga att svara, men landat i konsekvensneutralitet. Man kunde hanterat detta snabbt och enkelt förra veckan, men valde att inte göra detta. Konsekvenserna av detta blogginlägg ligger alltså på regeringskansliets axlar. Jag tycker inte ens Jens Ganman är rolig, utan plump, obalanserad och ensidig, och gömmer sig bakom satir för att kunna häva ur sig en hel del tveksamma åsikter. Detta handlar dock inte om mina personliga åsikter, utan om huruvida regeringen har en direktkanal till Youtube mfl och begär att innehåll ska tas bort.

60 kommentarer:

 1. Kanske de tycker att frågan är lite för fnoskig för att förtjäna ett svar?
  Begripligt i så fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då hade de kunnat svara att frågan är för fnoskig för att svara på.

   Radera
  2. Men oavsett fnoskig eller ej måste en begäran om offentliga uppgifter besvaras på något sätt.

   Radera
  3. Du menar att det är upp till dem att bedöma om en fråga är fnoskig eller ej? Tror knappast att lagen ger dem utrymme till det ...

   Radera
 2. om vi antar att det faktiskt skulle vara på det viset (hypotetiskt alltså) att regeringen skapat en kanal eller direktkontakt med berörda internetaktörer för att kunna stoppa oönskat innehåll kommer du självklart inte att få något svar. I synnerhet inte innan den 9/9.
  Om de har rent mjöl i påsen skulle du däremot redan ha fått svar.
  Occams rakkniv eller hur?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De kan förstås ha mycket att göra, eller inte förstå att jag har lika många läsare som en mellanstor svensk stads lokaltidning eller en branschtidning som Affärsvärlden eller Computer Sweden.

   Radera
  2. Jag tror du får ett svar.

   Men läste detta: "Kränkthögern och konspirationsteoretikerna börjar därmed direkt yla om censur och yttrandefrihetens död."

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Occams rakkniv kan också säga att regeringskansliet har fullt upp med att serva alla andra möjliga frågor som flödar in under valtider.

   Annars brukar ju folk klaga på att regeringskansliet vuxit för mycket, men det verkar som om det behövs fler anställda för att serva allmänhetens hunger efter information.

   Men det är bra -- med detta blogginlägg (som förvisso pekar på regeringskansliet saktfärdighet) kommer hundratals människor att sprida åsikten "Regeringen SKULLE KUNNA ha påverkat Google att ta bort Jens Ganmans film!", när det absolut mest troliga är att det som vanligt är massanmälningar från politiska meningsmotståndare som får Google att (tillfälligt) ta bort filmen.

   Radera
  4. Occams rakkniv är inget som jag (nödvändigtvis) ser som något av ett ideal. Men visst, det är EN metod som man kan använda sig av vid ett visst bestämt tillfälle.

   Radera
  5. Joakim, Eller om man drar ner antalet riksdagsledamöter så blir det nog även mindre administration så att dom hinner med att skicka ut information som är offentlig handling.

   Radera
  6. Där håller jag med dig Kent. Kunde räckt med samma nivå som i Finland.

   Radera
  7. det intressanta i sammanhanget som Cornu lyfter är huruvida det existerar en upparbetad kanal mellan regeringen och aktörerna med syfte att städa bort olämpligt innehåll - oavsett om den har utnyttjats eller ej så är det ett tecken på risk för inskränkning av yttrandefriheten
   att

   Radera
  8. Å andra sidan: OM nu regeringen har tid att kontakta Youtube för att begära att Jens Ganman och AfS raderas, så borde de väl ha tid att svara på frågor om detta.

   Radera
  9. Det finns väl tre scenarier eller nåt.

   Scenario 1. Regeringskansliet svarar "nej, några sådana mail har inte skickats". Detta tror jag är mest troligt.
   Scenario 2. Regeringskansliet svarar "detta är hemligstämplat". Skandalen är ett faktum.
   Scenario 3. Regeringskansliet svarar inte. JO-anmäl. Gå till scenario 1 eller 2.

   Radera
  10. @Doktor Syn: Var det ett misstag att slutsatsen av din logik är att regerings brist på tid att svara Lars blir att regeringen inte haft kontakt med Youtube?

   Radera
  11. Kent: hur skulle minskningen av riksdagen minska belastningen på regeringskansliet? DoesntD make much sense...

   Radera
  12. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  13. @iblandekonomi

   Nej, logiken är att ett regeringskansliet förmodligen haft tid att kontakta Youtube. Den socialdemokratiska kommunledningen i Stockholm har i alla fall haft tid att kontakta fritidsförvaltningen och sett till att AfS avbokas från stora scenen i Kungsträdgården. Oppositionen har också haft till att berömma detta tilltag.

   Radera
  14. Och AfS har haft tid att ägna sig åt hets mot folkgrupp och som sådan organisation är det helt korrekt att avboka dem.

   Radera
  15. Iblandekonomi, Ja det gör det. Antag att det är en person som ska lämna ut allt material frågar om från 349 ledamöter.

   Drar man ner till 99 ledamöter så lär det bli avsevärt mindre korrespondens mellan ledamöter och omvärlden och följaktligen har belastningen minskat på den här personen.

   Radera
  16. Sorry Iblandekonomi, ovan var riktat till Anonym och inte dig.

   Radera
  17. Du verkar onekligen rätt förvirrad.

   För det första så har du kommit fel om du kontaktar regeringskansliet om riksdagens handlingar. Det enda personen behöver göra är att säga att sådana handlingar har de inte - vill hon vara snäll så kan hon hänvisa dig till riksdagen.

   För det andra så finns datorer. Det är bara till att göra en sökning på det du frågar efter. De har ju datorer nu för tiden.

   Radera
  18. Du verkar blanda ihop regering och riksdag.

   Radera
  19. Spelar väl ingen roll att det finns datorer? Med färre ledamöter blir det mindre "data" att efterfråga och rimligtvis även färre förfrågningar.
   Färre ledamöter för journalisterna att granska måste ju bli färre förfrågningar. etc

   Såg aldrig att Corny skrev regeringen förrän nu när ni säger det.
   Tog för givet att riksdagen hade någon slags samordning för offentliga uppgifter.

   Vill jag tex veta ifall någon riksdagsledamot haft kontakt med Putin så måste jag alltså skicka förfrågning till 8 olika partier? Låter ju som någon gammal koloss från Sovjet.

   Vore ju lika intressant ifall det är tex Fridolin som kontaktat youtube.

   Radera
  20. Desdemona

   Peter Eriksson har i Studio Ett erkänt att regeringen har direktkanal(er) till vissa företag som t ex Facebook.

   Radera
  21. Kent: datorer gör att man enkelt kan söka i stora mängder data, det gör att det inte blir mer betungande att göra sökningar efter efterfrågad data bara för att det är mer data att söka genom. Att det är mer data behöver inte betyda att det blir fler förfrågningar det är ju bara att förfrågningarna ger mer material - dvs mer jobb för journalisterna möjligen (idag det tar längre tid innan de återkommer med nästa förfrågan).

   Du verkar fortfarande rätt förvirrad. Kontaktar du partierna så behöver de inte lämna ut många uppgifter mig veterligen - de är ju vanliga organisationer. Hur svårt kan det vara egentligen? Man kontaktar den myndighet man vill ha ut uppgifter från helt enkelt och inte som du tycks tro att bara för att man säger att man skall kontakta B istf A så får du för dig att man skall kontakta C?

   Radera
  22. Fortfarande färre politiker att göra förfrågningar på. Hur svårt kan det vara att förstå?

   Om Aftonbladet skickar 99 förfrågningar eller 349 borde göra vissa skillnad.

   Radera
  23. Kent: varför skulle de vilja göra 99 eller 349 förfrågningar som i grunden är samma förfrågan?

   Om man nyttjar datorer så blir inte arbetet speciellt mycket mer betungande för vare sig riksdag eller journalist. Det är knappast ett vettigt argument för att minska antalet ledamöter (sett till offentliga sektorn i sin helhet är det ju försumbar effekt - ja det är försumbart om man bara så ser till riksdagen som helhet eller till och med en enskild ledamot)

   Radera
 3. Jag tycker du agerat föredömligt.

  SvaraRadera
 4. Utlämning av allmänna offentliga handlingar SKA ske inom tre (3) arbetsdagar...
  Om handlingarna som efterfrågas är hemligstämplade skall du få ut det beslut som hemligstämplar dem

  http://www.allmanhandling.se/skyndsamhetskravet/

  https://www.regeringen.se/regeringskansliet/ta-del-av-allman-handling/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser det som att det finns tre alternativ:
   1. De har inte tid att svara på detta innan valet pga överbelastning och låg prio.
   2. De väljer att förhala tills valet eftersom regeringen lagt sig i youtubes utbud.
   3. De skyndsamt hemligstämplar all kommunikation med nämnda aktörer.

   Hur som helst, så gör denna publicering att det finns en chans att prion på detta ökar eftersom de spär på dålig ryktesspridning av Sverigebilden.
   Dvs. om Cornu inte får svar innan valet så kan man utgå från att alt. 2 eller 3 har skett.

   Men det är väl inte så många på den här bloggen som kommer rösta S eller MP så man vet ju inte hur långt denna information kan nå ut till de som kan göra något åt saken.

   Radera
  2. Om det är alt 3 som gäller så får han åtminstone ut informationen att det är hemligstämplat. Men vi får väl se om det blir ett uppföljningsinlägg.

   Radera
  3. ca 1/3 av gångerna jag begär ut offentliga handlingar eller har frågor får jag påminna myndigheten om att de glömmt att svara. Jag har fått ligga på för att ärenden alls ska diarieföras.

   Bli inte förvånad och försök att inte bli förbaskad när svaret du får är nonsens eller ett löjeväckande goddag yxskaft. När du väl får svar så är sannolikheten stor att det blir just så.

   Radera
 5. Kom igen Cornu! Är det inte ens roligt att Lena Melin äter snor?

  Som svensk South Park är den klart godkänd. Lite skojigt att merparten av rösterna är inklippt från verkliga monologer iof taget ur sitt sammanhang men ändå underhållande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Flako håller med! Jag tyckte den var rolig, men jag gillar ju South Park:)). Å Lena M käkade ju snor i direktsändning och alla uttalanden från karikatyrerna är 100% autentiska. Det blir alltså riktigt bra satir, summa summarum:))

   Radera
  2. Jag tycker att fittan under armen på Ulla Achmed var roligast. Men det är bara jag.

   Radera
  3. Tyckte också det var kul och bra satir (fast verkligheten bakom är ju tragisk såklart). Bra tecknade karikatyrer också, inte lika fantastiskt som Mäki, men bra och träffsäkert.

   Radera
 6. Behöver regeringen ens anmäla innehåll på tuben? Det räcker ju med att tillräckligt många kränkta vänstermänniskor gör det för att youtube skall ta bort innehållet helt automatiskt. Med tanke på hur snabba svenska myndigheter brukar vara så lär innehållet redan vara borta sedan länge innan de ens kommit på hur de skall kontakta youtube!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, det finns väldigt många som vill ha bort materialet, kanske även Google själva utifrån sina egna regler. Att sprida rykten om att regeringen skulle vara inblandad låter som rena konspirationsteorier.

   Radera
  2. @Mama: Det var ju exakt den tesen som Cornu ville påvisa, men istället ledde undersökningen till att misstankarna mot regeringen stärktes...

   Radera
  3. Regeringen och sosseriet har väl fullt upp med en massa annat fuffens, Rebecca Weidmo Uvell har samlat en lååång lista här:

   https://uvell.se/2018/09/03/sosse-skandalerna-i-valrorelsen-hittills/

   Radera
 7. Tumme upp för bloggens hantering av ärendet, tumme ner för regeringskansliets hantering.

  Hur många tusen avlönar vi där nu? Att med de gigantiska resurser vi skattebetalare ställer till förfogande inte kunna svara inom en vecka är bara skamligt.

  SvaraRadera
 8. All heder åt Cornus konsekvensneutralitet i detta ärende!

  SvaraRadera
 9. tummen upp för ditt agerande cornu

  SvaraRadera
 10. OT !! OT !!

  Ledarsidorna brukar ju ha väl under fötterna...

  "..Schori ställde sig bakom Sovjetunionens planer på militär intervention i Polen 1980.."

  Schori ja... Som åkte ner till Sjöbo för att "läxa upp" en som han trodde "simpel grisabonne" men som fick åkta tillbaka till Stockholm med svansen mellan benen !!

  https://ledarsidorna.se/2018/09/socialdemokraterna-stallde-sig-bakom-sovjetunionens-planer-pa-militar-intervention-i-polen-1980/

  SvaraRadera
 11. OT 2 !!

  Idag var återigen hela Gotland strömlöst...
  "Fysiska påverkansoperationer" i avsikt att "stresstesta" Sverige i brinnande valtider ...

  http://www.helagotland.se/samhalle/just-nu-hela-gotland-aterigen-stromlost-15290471.aspx

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kanske skulle läsa på lite om vad det är för elarbete som pågår på Gotland, Bengt.

   Radera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 13. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 14. Kanalen som togs ned direkt efter mötet var Granskning Sveriges. Inte NMR:s. NMR har ju varit utsatta mkt längre än så. Inklusive att bankmaffian engagerat sig mot dem också och vägrat dem bankkonton osv. Så där har vi vad som kommer drabba alla andra också. Förr eller senare. Bara att de som står först i ledet får smällen först. Nu fick ju även AfS sina videor spärrade i Sverige.. även om de kom tillbaka igen efter massiva protester.
  Skulle tro att Youtube förhåller sig till en del riktlinjer de fått från mötet med regeringen.
  Det var ju officiellt att det diskuterats i samband med mediadrevet.

  SvaraRadera
 15. Eller tror Cornu på fullt allvar att de hade det där mötet för o bjuda varann på saft o bullar eller?
  Den här befolkningen utgör tamigfan grunden för många fallstudier..
  Kommer ihåg en dokumentär där de intervjuat några äldre från Polen som bott o arbetat i Sverige under många år. Enligt dem påminde det som sker i Sverige om det som skedde i gamla öst. "Alla vet vad som sker i Sverige. Utom svenskarna." Den stora skillnaden menade de på var att i gamla öst så visste folk att det enda man kunde ha regimmedia till var att "torka sig i arslet med". Men i Sverige så tror folk fortfarande på vad de skriver..

  SvaraRadera
 16. Detta finns det redan svar på från regeringen: "Har regeringen eller regeringskansliet någon form av kontaktkanal dit de kan höra av sig för att få Google, Youtube eller Facebook att stänga ner kränkande innehåll?"

  Tid ca 25min. Minister Peter Eriksson säger i SR studio ett att: alla partier fått en hotline till facebook. Direktkontakt till partierna.

  Sen vad det innebär låter jag vara osagt.

  https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1121789?programid=1637

  SvaraRadera
 17. Bravo! Nu ser vi fram emot en sammanställning över nämnda företags serverhallar i landet och avtal för dessa, samt publicering av dokumentation rörande regeringens överväganden rörande dessa.

  Jag gissar att du är en Transportstyrelsegate på spåren.

  SvaraRadera
 18. Regeringen har haft möte med dom stora internet kanalerna (youtYou. Google. Facebook) där dom vill se en självcensur av diverse material. Regeringen hotar där efter med lagstiftning om inte företagen censurerar själva. Kan man då säga att när
  dessa privata företag plockar bort material är det inye censur?

  SvaraRadera
 19. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 20. Cornu, vad har du för belägg för detta:
  "Och AfS har haft tid att ägna sig åt hets mot folkgrupp och som sådan organisation är det helt korrekt att avboka dem."

  Har AfS ägnat sig åt hets mot folkgrupp?
  Kan du länka domen?
  Eller hur anser du att rättskedjan ser ut i Sverige?
  Kan du peka ut godtycklig grupp/person för godtyckligt brott?

  SvaraRadera
 21. Cornu, i vilken riktning anser du att detta pekar?
  https://nyheteridag.se/peter-eriksson-lovar-kontakta-facebook-efter-dns-artiklar-sverigedemokraterna-tar-inget-ansvar/

  SvaraRadera