Cornucopia?

Aktuellt

Vad är en expert i media?

I media figurerar det experter . De tas in i radio- eller tevestudion och de får uttala sig i skrivna artiklar. Men vad är egentligen  en ex...

2018-09-06 18:21

Räntechocken: Riksbanken rör inte räntan - alla totalförvånade - "otroligt, nu ger jag upp"

Dagens totala icke-överraskning var att Riksbanken låter sin styrränta reporäntan ligga kvar på krisnivån -0.50% trots att Sverige påstås ha en ekonomi som går som en Volvo (justerat för återkallningar). Som bekant spelar det egentligen ingen roll vad som händer, utan räntan kommer förbli på krisnivå. Riksbanksordföranden Ingves öppnar dock för att -0.50% inte är en botten för räntan, men att svensk högkonjunktur kommer vara för evigt.
Bättre ränta på kontanter än hos Riksbanken.
Rubriken är ironisk.

Inget nytt alltså. Riksbanken säger sig fortfarande planera för en räntehöjning längre fram, med de sedvanliga undantaget från att behöva göra som man tror sig göra just nu. Initialt kanske man ska dra ner på köpen av svenska statspapper. Kanske.

Man skriver också att om konjunkturen inte fortsätter vara en evig högkonjunktur så blir det ingen räntehöjning, och förstås det sedvanliga uttalandet om hushållens skenande skulder och bostadsbubblan, som i vanlig ordning kommer ignoreras av politikerna.

Konstigt nog faller svenska kronan runt 0.5% mot både EUR och USD. Marknaden trodde alltså att Riksbanken faktiskt skulle höja räntan. Eller så var det uttalandet om att -0.50% ingalunda är en botten för reporäntan ("beredd göra mer"), eller att Riksbanken tror enligt Ingves hos SvD på evig högkonjunktur ("ingen lågkonjunktur under överskådlig tid" respektive "vi ser framför oss en fortsatt stark konjunktur de närmaste åren") som fick kronan att falla. Med en så totalt verklighetsfrånvänd Riksbank bör kronan falla.

Superkonjunkturen är alltså äntligen här. Vi kommer alltså inte få en lågkonjunktur. Det var skönt att höra, Ingves. Nu ska jag belåna gården och köpa aktier för alla pengarna.

Inlägget kan innehålla spår av ironi och satir. Om bloggaren eller Riksbanken står för detta kan diskuteras i små grupper.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

53 kommentarer:

 1. Haha 😂 Älskar din blogg!

  SvaraRadera
 2. Vad är bloggarens bild av framtiden avseende styrränta, pengatryckande ("stödköp") och kronkurs?

  Finns ngnting som skulle få RB att ändra policy? Eller

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antingen går den upp eller ner eller så ligger den kvar.

   Radera
  2. Ska du byta namn till Cornudamus? ;)

   Radera
  3. Nej, jag har alltid fel, så antagligen avskaffas reporäntan istället. T ex genom byte från SEK till EUR?

   Radera
  4. @Anders: Byte av Riksbankschef möjligtvis men nu har han mandat till 2023. Vet inte om han kan få det förlängt men han är ju redan 65 så man får hoppas på att Ingves har fritidsintressen och vill gå i pension efter 2023.

   Radera
  5. @Toni,

   Du tror att ett byte av riksbankschef löser problemet med urholkningen av svenskarnas ekonomi? Please!

   Yngves sitter i BiS styrelse. Den marionettdockan gör som han blir tillsagd i 5 år till, varpå han därefter stannar i ytterligare x antal år eller blir utbytt mot marionettdocka (insert name here) som fortsätter tåget i samma riktning.

   Meeeeen vad vet jag, som den foliehatt jag är?
   Godnatt

   Radera
  6. ECB kommer nog inte att acceptera att släppa in Sverige i EURO med tanke på obalanserna i ekonomin.
   Hade vi gått med 2003 så hade vi antagligen sluppit bygga upp bostadsbubblan,

   Radera
  7. @Blutsaftsblandarn: Svenskar som investerat varenda SEK på börsen har inte blivit urholkade ekonomiskt utan tvärtom åtminstone när det gäller ens investerade sparande. Om vi sedan blir kompenserade för kronans värdetapp jämfört med EUR eller enbart efter en tvivelaktig prisökningstakt återstår att se. Jag tror att man får en löneökning satt efter den svenska inflationen även om SEK skulle sjunka till 20 SEK / 1 EUR :). Den hade väl legat på 2% även då enligt Riksbankens beräkningar ;)

   Radera
  8. @Fortuneteller: Varför skulle ECB inte släppa in ett land som Sverige vars finansministrar har tjatat om hur mkt ansvar dom tar så länge jag varit vuxen.

   Radera
  9. Inte omöjligt att kronförsvagningen sätter fart på inflationen upp över 2 %. Men det kräver förstås att det blir generella löneökningar uppåt 4 % i vissa branscher. Undrar om generella löneökningar i den storleken ens finns på kartan i förhandlingarna.

   Radera
 3. Jobbar inom industri och verktyg till dito. Är ÅF av 3M som är en gigant i branschen och flera andra områden, de har aviserat prishöjning rakt av på 8.3% för nästa år. Aldrig hört något liknande från ett så stort bolag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mot Sverige då, inte generellt?

   Radera
  2. Yes enbart mot sverige. Har haft prishöjningar senaste åren för att harmonisera priserna inom EU men nu med valutan måste de höja just de svenska priserna.

   Radera
  3. Ouch. Hoppas ni inte är inlåsta prismässigt i några offentliga upphandlingar...

   Hört om ytterligare case som är det och som ligger riktigt, riktigt illa till nu.

   Radera
  4. Vi har inget sådant som tur är men de har ju många kunder som jobbar med upphandling med andningsskydd, hörselskydd etc mot sjukhus m.m. där stora delar är upphandling. Normalt har man låga marginaler på dessa produkter så prishöjningen kommer direkt i alla led förutom om man sitter på långa avtal

   Radera
  5. Finns värre branscher, som sitter med kanske halva sin kostnad i mkt dyrt materiel som med stora summor kan behöva bytas, samtidigt som man vann upphandlingen i knivskarp konkurrens och med mycket små marginaler.

   Radera
  6. Absolut finns ju såklart många som jobbar med lövtunna marginaler, då är det ju såklart ännu viktigare med kompetent ledning som kan räkna på pris och risk. Dock intressant att en såpass stor leverantör i Sverige höjer priserna på det sättet. Dock producerar dem mycket i EU å USA och har högre kvalite och kostnadsbas. På mycket annat gäller ju det du skrivit om tidigare att man kan skippa prishöjningar på billig kinaimport då man har mycket hög marginal på de produkterna.

   Radera
  7. Just 3M gick ut för en vecka sedan och sa att de kunde höja priserna - inte specifikt i Sverige:

   "By pouring hundreds of billions of dollars of tax cuts and extra government spending into an already stretched economy, Trump is fostering an environment where firms such as conglomerate 3M Co. can raise prices because demand for their products is strong."

   Radera
  8. 3M kan säkert höja priserna, dock skillnad på justering globalt med några procent på specifika produkter med att göra en höjning på över 8 % på prislistan rakt av.

   Radera
 4. Det finns alltså någon juridisk person som får betalt för att låna pengar, är det banken, eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nix. In- och utlåningsräntan är +/- 0.75 procentenheter från reporäntan, så man betalar fortfarande för att låna. Däremot får man också betala för att sätta in hos RB.

   Radera
  2. Jag läste nåt år sedan att nån tysk bank "hotade" med att plocka ut massvis med miljarder i kontanter om räntan sänks ytterligare då det är billigare att förvara dom än betala till ECB. 500 euro sedlar tar inte så mkt plats trots allt, ca 190 MEUR per kubikmeter på ett ungefär.

   Radera
  3. Jag ser framför mig hur Cosmo Kramer i serien Seinfeld släpps lös med en kubansk cigarr i ett rum med 100 kubikmeter €500-sedlar. 🤗

   Radera
 5. Så vilka partier förutom KLP vill avskaffa Riksbanken?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Satanistiskt initiativ. De vill aveckla allt.
   https://www.vice.com/sv/article/ywkykw/allt-fler-partier-narmar-sig-satanistiskt-initiativ

   Radera
  2. Även här https://arbetet.se/2018/08/28/satanistiskt-initiativ-avskaffa-manskligheten/

   Radera
 6. Lars, gå all in i Oasmia nu, du kommer tacka mig om en månad ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snarare du som kommer tacka lars om en månad.

   Radera
 7. Skulle ju iofs vara lite intressant om det är en fallande kronkurs som får RB att höja räntan...
  Ännu mer intressant om kronkursen faller dramatiskt imorgon - 2 dagar innan valet...

  SvaraRadera
 8. Nr 1: RB vill införa euro. De går alltså full devalvering med tillhörande bensinpriskaos för att Svensson skall vilja införa euro.
  Nr 2: RB har insett att de sitter på en rejäl surdeg i form av övervärderade bostäder och försöker inflatera bort surdegen.

  Nej. Nu är det dags för hårda paket som inte inflationen biter på. Guld , diamanter och deodorant. Kanske även toapapper.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Diamant är en ful marknad. Det finns alldeles för mycket diamanter i valv i syfte att kontrollera priset för att jag skall lita på dem. Deo och toapapper däremot! 😀

   Radera
  2. Toapapper all the way!

   Radera
 9. Jag tycker det börjar bli dags för en uppdaterad Riksigelkott 😁

  SvaraRadera
 10. Som Göteborgare har man svårt att läsa en sån här artikel och inte tycka att det är kul :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Göteborg har blivit äckligt. Vögtulsr, inga parkeringsplatser, bussfiler istället för bilfiler, årtionden av vänstermutor till mentalt svaga kusiner. När jag var ung (25 år sedan) lockade Göteborg. Nu vill jag bara undvika det. Restaurangerna och Bergakungen är bra, det mesta av resten är kass. Vad tycker du Toni?
   Göteborg är förfall, kranskommunerna är (relativ) lycka.

   Radera
  2. Håller med. Inte alls en stad som lockar speciellt mkt. Linnéstaden och Majorna är dock fortfarande rätt fina stadsdelar. Eriksberg är cleant om man gillar futuristisk arkitektur. Sen är det rätt som du säger. För att vara en stor biltillverkares hemmastad är det rätt komiskt hur mycket man avskyr bilar här. Kungsbacka är väl och har varit tillflyktsorten för Göteborgare med bra jobb som skaffat familj. Numera är även det dyrt.

   Radera
  3. Jag undrar om det finns någon annan stad i världen som är så beroende av fordonsindustrin för sitt välstånd men där medborgarna samtidigt röstar fram ett så bilhatande styre av staden som Göteborg?

   Radera
  4. @Carl-Fredrik: Vilket parti är inte det då? Finns säkert något nischat men då är det den enda sakfrågan. Men helt klart tror jag Gbg behöver lite förändring. Dom som regerat ett tag nu känns ganska mätta.

   Radera
 11. Men är det inte så att RB bakom kulisserna ser till bostadsmarknaden och lånen trots att set förstås inte bör göra det? Korthuset faller ju med normala räntenivåer dvs det skickar in landet i lågkonjunktur.

  SvaraRadera
 12. Man kommer mao inte hinna höja räntan innan nästa lågkonjunktur. Vem hade kunnat ana?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har väl aldrig varit avsikten heller.

   Radera
  2. Högkonjunktur utan löneinflation. Är det en riktig högkonjunktur?

   Radera
 13. Kanske ditt roligaste inlägg ngnsin Lars 😂

  SvaraRadera
 14. Ännu ett slag för kommentarsfältets önsketänkande kring börsfall och bostadspriskollaps. Superkonjunktur? Förmodligen inte, men det verkar åtminstone som centralbankerna lärt sig att inte monsterhöja räntan på kort tid som de gjorde förr i tiden. Defensiva utdelningsaktier känns fortsatt som ett mycket bra alternativ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utdelningsaktier som inte är noterade i SEK i så fall.I en global värld kan du köpa utländska aktier :=

   Radera
  2. I en global värld bör det inte ha betydelse vilken valuta aktien är noterad i. I en global värld kan en aktie vara noterad i flera valutor.

   Radera
 15. Om Riksbanken sänker ränta mkt mer så kommer bankerna sluta med att förvara pengar hos Riksbanken. Samma sak om bankerna skulle börja med negativ ränta på sparkontona. Folk skulle ta ut pengar från sina konton.

  Att detta för Ingves ska få upp prisökningen i en varukorg till 2.0%. Den är iofs. redan 2.2%, men energi ska ju inte räknas med enlig Ingves Index.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag tror inte räntevapnet funkar så bra när man kommit så här lågt. Sänker man räntan två snäpp till så börjar riksbanken betala för att låna ut pengar.

   Nästa steg är väl att köpa upp växlar, dvs aktivt sänka även marknadsräntan. Men även här så menar jag att vapnet kommer till vägs ände när räntan är runt nollan.

   Jag vet inte om det finns ytterligare vapen de får ta till. Mellanstegrt i verkan är ju att emittera pengar så ett alternativ skulle vara att helt enkelt dela ut pengar.

   Jag tror man bör fundera lite på hur man skall ha det. Om den här situationen blir "normal" så kan nog andra vapen bli behövliga.

   Radera
  2. Tänk vad roligt det hade varit om alla svenskar hade fått 1 miljon SEK på sitt konto. Då hade man kunnat betala av en del av bostadslånet eller om man bor i hyresrätt sätta sprätt på pengarna. Då hade inflationen också ökat och värdet av kronan sjunkit. Win win situation för alla utan dom med besparingar i SEK på sparkonto. :)

   Radera