Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2018-09-02 19:38

Propaganda och lögner klassas som "samhällsinformation"

Partiernas lögner och propaganda klassas som samhällsinformation och blockeras därmed inte av ingen reklam tack på brevlådan. Till och med Miljöpartiet dumpar oönskad oadresserat skräp i folks brevlådor på detta viset, och bevisar alltså att de dels inte är ett miljöparti och dels likt de övriga partierna verkar leva kvar i gamla DDR-Sverige.
Ett urval av oadresserad propaganda och lögner.
Så här i valtider skyddar alltså inte ingen reklam tack mot oönskat skräp i brevlådan. De privata politiska klubbar, som kallas partier står tydligen över en artig avböjelse om att slippa reklam, utan detta klassas som samhällsinformation.

Trots att valet avgörs på Internet och i statskontrollerad vänstertelevision, så envisas partierna fortfarande med dessa ålderdomliga massutskick.

Men så går det när någon annan betalar, nämligen skattebetalarna i form av klubbarnas skattepengdiande i form av partistöd.

Enda trösten är att man kan använda skiten till energiåtervinning i kaminen eller pannan och åtminstone som skattebetalare och finansiär av detta få någon nytta av partistödet i form av lite, lite värme. 

Det är orimligt att privata politiska klubbar ska vara undantagna från att klassas som reklam, och jag ser fram emot att detta ändras till nästa val. Och att partierna växer upp och slutar med propaganda och lögner på döda träd - detta är vad vi 2018 har Internet till. Vi lever inte kvar i DDR-Sverige längre.

Hur kan vi alls prata om att bekämpa "fake news" när det är tillåtet att sprida lögner och propaganda i våra brevlådor? Det är okej om lögnerna kommer finansierade av partistöd och i pappersform?
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

22 kommentarer:

 1. Trösta dig med att du slipper telefonkatalogen som också brukade räknas som samhällsinformation. Den kom dessutom varje år och inte var fjärde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var ju typisk samhällsinformation och innehöll inte så mycket falska nyheter heller.

   Radera
 2. Annan propaganda som sprids i brevlådorna även ifall man har "Ej reklam tack!" är från religiösa samfund som t.ex. Svenska kyrkan. Visst kan man utvinna lite energi från det men det blir oftast rätt mycket aska av det. Som skogsägare kan man visserligen se det som lite vinst men det rör sig inte om många ören per år. Jag skulle gärna vilja slippa all reklam, även från partier och religiösa samfund.

  SvaraRadera
 3. Någon som vaknat på fel sida idag? Den här texten skulle ju mycket väl kunna varit skriven av en påverkansoperatör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Alla texter skulle ju kunna vara det, men är du en påverkansoperatör då?

   Radera
  3. Påverkansoperatörer brukar vara antidemokratiska. Hela texten skriker förakt för politiska partier och politiker. Alltså några av grundpelarna i vårt demokratiska samhälle. Eller vad tycker du?

   Radera
  4. Först skriver du att det skulle kunna vara en påverkansoperatör som skrivit texten sedan att dessa brukar vara antidemokratiska. Det om något är väl ett påverkande resonemang, som du dessutom associerat fram helt själv. Är du en antidemokratisk påverkansoperstör?

   Sedan skriker väl inte texten förakt för politiska partier och politiker generellt, utan argumenterar mot sådana som sprider lögner och propaganda i brevlådan. Och dessa är väl definitivt inte grundpelare i vårt demokratiska samhälle utan tvärt om, till skillnad från politiska partier och politiker som inte ljuger och propagerar.

   Radera
 4. Nej, det är inte orimligt, för till skillnad mot reklam behöver inte valpropaganda förhålla sig till sanningen på nåt sätt alls.
  Och rent valtekniskt och -hemlighetsmässigt ser jag det som en fördel att ha med valsedlar hemifrån utom för de som tror att det kanske finns osynlig skrift på dem.

  SvaraRadera
 5. Man kan också i stort sett se att budskapen är 90 % lika med varianter runt invandring, beskattning av "rika" och vinstuttag. Så det kan ersättas med ett liggande A4 med en rad för varje parti om man nu skicka ut ett papper.

  SvaraRadera
 6. Det är därför man ska skriva 'ingen reklam eller samhällsinformation' på lådan.

  SvaraRadera
 7. Äsch! Gnäll!
  Kassen med återvinningspapper blir bara glad! Man är väl miljövän och återvinner!

  Väntar dock fortfarande på MP:s material ... Och då där de tar ansvar för "värden"..
  (istället för världen..)
  ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det "bidde" visst lite fel när någon "glömde" att korrekturläsa!
   ;-)

   https://www.facebook.com/100011863032962/videos/498373970568033/

   Radera
  2. En fullständigt klanderfri post, men du viker minsann inte ner dig...

   Radera
  3. Tänk alla som sett den innan de skickar ut den och inte reagerat. Fixa skolan på hundra dagar, säkert.

   Radera
  4. "Liberalerna": mot fascism

   Radera
 8. Allt mer av reklamen kommer adresserad nuförtiden. Fick Biltemas tjocka katalog häromdagen.

  Av den politiska reklamen i år så var bara Kristdemokraternas välkommen i min brevlåda, av den anledningen att Ebba Busch Thor är så söt. Men jag tänker inte rösta på henne.

  SvaraRadera
 9. Är det verkligen ett stort problem? Här i Stockholms innerstad är det enda vi fått varit en menlös och glättig SD-folder. Men det kanske är posten som ”råkat” slarva bort övriga?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Titta under dörrmattan eller i soppåsen.

   Radera
 10. Själv har jag fått förhindra hemfridsbrott från en bidragssosse(S) och en borgarbracksosse (M), men några kommunister eller nazister har inte stört ordning än men jag har på känn att de dyker upp ur sina grumliga pölar snart.

  SvaraRadera
 11. Kan man be att få rapporter om hur "stora visningshelgen" varit...?

  SvaraRadera
 12. Rösta på någon som inte stoppat lögner eller propaganda i brevlådan!

  SvaraRadera