Cornucopia?

Aktuellt

Vad är en expert i media?

I media figurerar det experter . De tas in i radio- eller tevestudion och de får uttala sig i skrivna artiklar. Men vad är egentligen  en ex...

2018-09-13 16:26

Preliminär mandafördelning: 144 socialisterna, 143 alliansen, 62 SD

Det preliminära valresultatet och mer viktigt den preliminära mandatfördelningen är nu fastställd av Valmyndigheten. Socialisterna fick 144 mandat, alliansen 143 mandat och SD 62 mandat. Detta inkluderar sena förtidsröster och utlandsröster. Slutligt resultat fastställs tidigast i morgon, men sägs normalt inte avvika från det preliminära.
Val till rikdsdagen - preliminärt valresultat. Källa: Valmyndigheten val.se.
I praktiken har inget ändrats i det parlamentariska läget sedan den innan valdagen. De tvångsutövande och förtryckande socialisterna är fortfarande större än den friheteliga alliansen, och SD är fortfarande de som passivt eller aktivt avgör vem som bildar regering.

Så länge inte alliansen och SD tänker samarbeta om att fälla regeringen blir det fyra år till av ökande socialism, frihetsbegränsningar, tvång och förtryck.

Detaljer kring läget kvarstår - t ex kan Löfven välja att ensam bilda regering utan att inkludera Miljöpartiet, vilket nog skulle glädja en hel del S-väljare. MP lär fortsatt stödja socialisten Löfven ändå. Alla S torde inse att det var ett misstag att låta MP ingå i regeringen. Det är inte ens säkert att MP vill ingå i regeringen, för en mandatperiod till som regering och partiet åker garanterat ur riksdagen.

Den som vill läsa på om skillnaden mellan valnattsresultat, preliminärt resultat och slutligt resultat kan göra det hos Valmyndigheten, som bland annat skriver följande:
"På onsdagen efter valet räknar valnämnden i respektive kommun för första gången de förtidsröster som inte hann fram till vallokalerna under valdagen, en uppsamlingsräkning. Denna räkning kallas för valnämndens preliminära rösträkning eller onsdagsräkning.
Röster som räknas är främst brevröster och röster från ambassader, samt förtidsröster som lämnats i andra kommuner under valhelgen. Om det behövs kan räkningen förlängas till torsdagen.
När valnämnderna är färdiga med onsdagsräkningen överlämnas även dessa röster till länsstyrelsens slutliga rösträkning."
Diskutera i små grupper. 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

107 kommentarer:

 1. Och helt oväntat lyckades postmord schabbla bort massa röster...

  SvaraRadera
 2. (S) gör sitt absolut sämsta val sedan den allmänna och lika rösträttens införande...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bengt Hansves: Med tanke på att Världen förändrats något alldeles oerhört sedan första gången jag deltog i ett Riksdagsval och där S den gången erhöll 43.6% av rösterna så ser jag inte röstsiffrorna för S idad som speciellt uppseendeväckande. Snarare tvärtom så att jag konstaterar att S forfarande är landets i särklass största politiska parti ... 50% större än de två mellanstora partierna och flera gånger större än övriga partier.

   Radera
  2. Det är kul att se att du åtminstone försöker hålla modet uppe!

   Men det är väldigt oviktigt hur stora just S är när mer eller mindre samtliga partier för sossepolitik! Man kan bara gratulera er - nu har vunnit!

   Radera
  3. .: Ja det är någonting jag är medveten om sedan ett antal decennier! ... Men ingenting bra som inte kan bli bättre!

   Radera
 3. Ska bli intressant med kommande valanalys detalj. Redan under valnatten insåg vi att valdeltagandet skulle kunna att påverka utgången. S ökade tack vare nya väljare i de segregerade förorterna är min hypotes. Hur många har redan fått medborgarskap av de som kom 2015? Eller hur många har valt att rösta men som missats av opinions-instituten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. rättelse: Med S ökande menas jmf med pollarna

   Radera
  2. Tja med tanke på att normaltiden för att få medborgarskap är 5 år så är den delen försvinnande liten.

   Radera
  3. @gbd crvx:
   ok men stora framgångar i exemplifierade förorter var tydligen oväntat! Som sagt, vi får se! Demokraterna(närpolisreform tillbaka) i Gbg tog 17% företrädesvis av S. Undrar hur många som röstade på dem i förorten? Tog inte S förresten +7% jmf med 2014 i Rinkeby/Spånga! Kriminella har dessvärre etablerat egna "partier" och hotar i flera fall boende att rösta demokratiskt. Mörkertalet stort men välinformerade påtalar alltmer hot boende.

   Radera
  4. Vänsterblocket verkar ha minskat i utanförskapsområdena enligt analys av Tino Sanandaji, från 72% till 68%. Samtidigt har SD ökat i dessa områden med 4%. Tyvärr är det vissa oklarheter om det gäller samma områden eller om det är utanförskapsområden 2014 vs utanförskapsområden 2018. Antar att det finns fler nu.

   Radera
  5. @Perspektivrik
   Demokraterna i Gbg har väl tagit väljare från alla övriga mest pga av sitt motstånd mot tågtunneln (i Göteborg vill man köra BIL)?

   Radera
  6. Freedom: är du säker på att det är pga ändrade åsikter eller om det är problem med läsförmågan?

   Radera
  7. @heasm66;
   Jepp, Västlänken är deras paradfråga.....som de flesta andra nya partier har de ett huvudämne. Men Gtb´s stora utanförskapsproblem är ett annat område(nr 2 på deras "att göra lista" som nr 3 på partilistan, Boström heter han väl(själv polis med stor erfarenhet av segregationen), ska ta hand om. Demokrati och kriminalitet i förorten är hans ansvarsområde. Muteborg är väl ledord när det gäller all verksamhet i staden enligt Boström.

   Radera
  8. Tänk om vi istället tagit emot flyktingar från Ukraina istället. Bland dessa finns ingen som skulle stödja ett politiskt block där ett kommunistiskt parti ingår

   Radera
  9. Kalle P:
   Man är inte flytning så tillvida men ej är en eller flera av följande: Brun, svart eller muslim. Ju fler desto högre flyktingstatus.

   Radera
  10. Det är korrekt att S minskat något proportionellt i utanförskapsområden jfr med 2014
   Men samtidigt har andelen/antalet väljare i dessa områden ökat under samma period
   På sikt kommer volymen av migranter att påverka valresultatet
   Det borde även en blind höna kunna se.

   Radera
  11. @gbd crvx : Normaltid var kanske 5 år för 20 år sedan. Detta då det var krav på minst 5 år med permanent uppehållstillstånd och oklanderligt leverna. Nu för tiden är det väl snarare runt 2-3 år?

   Iallafall om du anhöriginvandrar.

   @Perspektivrik Det kan vara så enkelt att polisen sedan årskiftet de facto börjat synats i dessa områden. Har en kollega som bor i ett sådant område och efter årskiftet så har polisen hållit sig väl synliga. Dvs en markant förändring gentemot tidigare.

   Radera
  12. Att S och V blev stora i miljonprogrammets områden är inget nytt. Det var samma förra valet.

   Intressant är att SD är såpass stora i tex Göteborgs nordöstra delar. Antingen beror det på låg utbildning eller på att de vet något som svenne banan i mer överbelånade områden inte vet. Eller något annat?

   Radera
 4. En stor skillnad är C:s 31:a mandat som gör att V+S+MP+C får 175 mandat och egen majoritet. Annie kanske går med på det om hon blir statsminister...

  Ett annat alternativ är att M eller KD kör en övertalningsdrive och lyckas få 2 SD:are att bli politiska vildar. SD hade i senaste riksdagen 7 politiska vildar om jag inte kommer ihåg fel. Man kan t ex locka med ordförandeposter i utskott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förtydligande: Jag menar inte att V+S+MP+C bildar regering utan att t ex S+C gör det och har organiserat samarbete med V och MP. I vissa frågor, t ex försvar, kan även samarbete sökas högerut hos M (L+KD räcker inte).

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. I vilka sakpolitiska frågor ligger S och C nära varandra? Migrationen? Synen på skatter, välfärden och statens storlek? Synen på företagande? De är snarare varandras motpoler när det gäller dessa frågor. Snarare ligger M, S och SD nära varandra i dessa frågor...

   Radera
  4. Vips, där blir Annie statsminister. Jag som inte trodde dagen kunde blir värre.

   Man kan ju hoppas på S + M + L med Janne som statsminister, men det känns mer avlägset.

   Radera
  5. Glömde arbetsrätten och LAS. De har inget gemensamt men ska regera ihop. It won't fly dude.

   Radera
  6. S får givetvis röra dig högerut jämfört med de senaste 4 åren men S har alltid varit ett pragmatiskt parti (jämför med helomvändningen vad gäller migration 2015). C och S har en lång historia av samarbete även om partierna har förändrats något sedan dess.

   Radera
  7. Jaha, Alliansen hade åtta år på sig och gjorde inget åt vare sig arbetsrätten eller LAS, så det är väl bara att fortsätta och låta det hela vila?

   Radera
  8. Fast S pratar nu om att låta V ta plats i regeringen.

   Radera
  9. Cornu

   Inte mig emot, men det är en viktig del av C:s migpolitik och S gick till val på att Alliansen skulle sänka lönerna (en lögn). Frågan är hetare nu och C och S är motpolerna.

   Radera
  10. @Söderslätt
   Jag tycker inte C skall nöja sig med mindre än statsministerposten för att ge S en kurs i ödmjukhet. S skulle nog aldrig gå med på det så du kan vara lugn.

   Varken L (skulle riskera utplåning i nästa val) eller M (skulle bli strömhopp till SD) kan sätta sig i en regering med S.

   Radera
  11. Annie har direkt i tv dagen efter valet uttryckligen lovat att inte själva(C) gå i koalition med S-sidan. Men det är klart. En politikers ord är som de brukar vara, relativa, dvs utan substans.

   Radera
  12. Cornu: on v får plats i regeringen så ökar det oppositionens benägenhet att låta regeringen sitta;)

   Radera
 5. Jag tror att deras bluffutspel om föräldrarveckan lurade tillräckligt många. Förslaget kommer aldrig att gå igenom Riksdagen och när lågkonjunkturen kommer så kan jag se framför mig hur Magdalena Andersson anser att det är oansvarigt att införa en sådan reform när det är lågkonjunktur. Men såklart visste hon ju inte innan valet att den är på väg ;) Ohederliga sossar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ohederliga sossar och ett naivt överutmanat folk.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Ang bluffspel från S. Vem minns inte kostnaderna för max-taxa i kommunens alla dagis. GP var då valfixare med detta valfläsk i sista stund. Det var en bluff då Persson införde max-taxan först deras sista mandatår jan 2002. Lagom tills nästa val mao.

   Radera
  4. Den negativa kostnaden (tips: negativ kostnad = intäkt) för maxtaxan var nog inte så betungande för statskassan. En av anledningarna att Sverige har en av de absolut högsta sysselsättningsgraderna i världen.

   Radera
 6. Och därmed krossades Alliansens önskedröm om att få stöd från andra sidan blockgränsen. Nu återstår endast att välja mellan att fortsätta agera stödpartier åt S i fyra år till, eller vända sig till SD.

  SvaraRadera
  Svar
  1. The Engineer: Eller agera på talmansrundorna så extraval blir konsekvensen!

   Radera
 7. Alliansen, ta nu ert förnuft till fånga och lägg en budget med stram migrationspolitik så kan SD rösta på den utan att ni behöver beröra de oberörbara. Fokusera på det ni är överens om era syltryggar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. Det borde inte vara svårare en så.
   Se hur bra det blev med beslutet att låta 9000 Afganska vuxna män utan asylskäl stanna kvar i Sverige.
   Nu sover de utomhus, på bussar och pendeltåg och ingen tar ansvar.

   Radera
  2. Att låta dessa unga män stanna var ett mycket klokt beslut av Centern och regeringen. Dessa män är unga och har ett långt arbetsliv framför sig i Sverige. Det är precis just sådana invandrare Sverige behöver.

   Att bara kasta ut dem efter att de börjat lära sig svenska är naturligtvis ett gigantiskt slöseri. Om de skulle kastas ut ur landet så måste de ju ersättas av nya emigranter som skall läras upp från början.

   Radera
  3. Man kan ju alltid låta dem vara kvar, minska minimilöner (en naturlig konsekvens), driva igenom världens mest asymetriska skattebeläggning genom att inte bara föra vänterpolitik utan genom att specifikt tona ned skattetrycket mot generationskapital och fortsatt driva världens högsta skattatryck mot producenter. På så vis har man från statligt håll förstärkt den redan ganska naturliga r > g (till skillnad från kapitalismer, som tvärt om naturligtvis stressar fram värdeskapande kapitalförvaltning), och alltså i praktiken omöjliggjort andra utgångar än att den som föds rätt tid med rätt sked i mun kan använda dem som inte gjorde det som livegna gräsklippare.

   Varför har ingen tänkt på det redan?

   Radera
  4. Varför skulle låglönejobben bli fler på grund av invandringen Linus? Rent procentuellt så är det färre svenskar som arbetar i låglönejobb än finländare. Trots att immigrationen till Finland varit mycket mindre än immigrationen till Sverige.

   Radera
  5. Linus Joensson: Smaskig kommentar må jag säga! Angående Din avslutande fråga så kan väl sägas att senast Piketty tänkt en del på just den frågeställningen ... Och därför kommit till slutsatsen cit...-"En oförmåga att fördela vinsterna av globaliseringen på ett sätt som kan uppfattas som rimligt kan, till exempel, resultera i att den politik som är globaliseringens förutsättning hotas."

   Radera
  6. Olle: lär dig skilja på asylinvandring och annan invandring! Är man här bara baserad på asylsökande och saknar asylskäl har man ingen grund för uppehållstillstånd (IMHO).

   Om man behöver arbetskraftsinvandring så är det inte optimalt att ta hit random socialfall och hoppas på att det blir bra. Då tar man hit den arbetskraft man behöver.

   Radera
 8. Varför slår alliansen sig inte ihop till ett enda parti och kallar sig t.ex konservativa demokraterna, då skulle dom vara största parti i valet!?

  Så kan svettsarn slå sig ihop med............?

  Vad mycket tjafs vi skulle slippa........!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antagligen för att C och L inte är konservativa ^.^

   Radera
 9. Alltså för antingen Löfven fortsätta eller så får någon börja samarbeta med Sd. Vore trevligt om man slutade med pajaskonsterna och började förhandla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pelle: Och gissa tre gånger vem som är den i särklass vassaste förhandlaren i hela gänget!

   Radera
  2. Ja det ska nog inte bli så svårt. En trevlig bieffekt i det hela är att jag har svårt att se hur alliansen ska kunna komma ut hel, oavsett hur det går.

   Radera
  3. Facklig förhandling och politisk förhandling är inte samma sak. Vi har sett hans förhandlingsteknik de senaste fyra åren, det är inget att hurra för.

   Radera
  4. Melmac: I båda av Dig nämnda avseenden konstaterar jag att vi är av olika åsikt.

   Radera
 10. Den preliminära rösträkningen har ca 26000 "ogiltiga röster - övriga" men dessa minskar kraftigt nu under den slutgiltiga rösträkningen. Om trenden fortsätter så är det ca 3000 röster som blir ogiltiga. Då ska 23000 röster ut på andra partier vilket kan ge något mandat hit eller dit. Kanske minskar ett parti med 0,4%......?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Interssant. Dock går knappast samtliga dessa till samma parti.

   Radera
  2. Nä. Samtliga röster går inte till samma parti men får mp inga av dessa röster, som är 0,4%, så borde deras totala andel sjunka med 0,4%. Det är också prat om att mandatet mellan C och SD beror på 3000-4000 röster i den preliminära delen. Så 23000 röster kan ge ett likaläge mellan de 2 blocken.

   Radera
  3. Partierna har sitt sista mandat från säkrast till mest osäkert: KD V M S SD MP C L. Alla dessa röster (som statistiskt borde vara fördelade som övriga) skulle behöva vara endast från klantiga C och L väljare för att ett mandat skulle byta sida... Högst osannolikt.

   Radera
  4. Helt rätt gällande mandaten och osäkerheten och precis som du säger borde dessa röster vara fördelade som de övriga rösterna.

   Men vilka partier har de mest överutmanade väljarna? Kanske C? Vem vet? Ibland blir inte verkligheten som den förväntade bilden.

   För egen del tror jag inte på en förändring mot de preliminära resultatet men att gissa är roligt ibland.

   Radera
  5. Tomten: ser att du gått i Göran Perssons skola. Att det är 0.4% är kvar betyder att ett parti kan tappa som med 0.4% (och INTE 0.4%-enheter). Miljöpartiet kan alltså tappa högst 0.02%-enheter på det...

   Radera
  6. Ni vet väl att det bara är SD som har outbildade väljare...

   Radera
  7. Årets tankevurpa.....

   Beklagar att jag gav hopp till några. Borde kanske röstat på C eftersom jag verkar överutmanad på tabelläsning och %.

   Radera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 12. Det känns som att Cornu inte behöver ha så stor ångest över "socialisterna". Det har liksom gått 35 år sedan sossarna införde lama löntagarfonder. Sedan dess har sossarna varit högst oradikala och ofta gynnat kapitalet. De kommer inte ta din Tesla, Cornu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja de har en vana att gynna storkapitalet och megakapitalet och att försöka utplåna och bekämpa småkapitalet. På första maj träter man på storkapitalet men ger dem fördelar bak ryggen som de inte talar om eller en vanlig varvsarbetare inte förstår. De talar på ett sätt och verkar på ett annat sätt. Därför är de så svåra att begripa sig på. En sekt

   Radera
 13. Det rimligaste är väl att Alliansen bildar regering (SD kommer inte motsätta sig detta).

  Sen får de köra med taktiken nuvarande regering kört med senaste 4 åren. Antingen förlita sig på stöd från SD (även om de aldrig skulle erkänna detta) för att få igenom sina förslag och/eller bara lägga fram såna förslag som de vet att S kan gå med på.

  S hamnar då i situationen att de måste välja mellan att få lite som de vill eller tvinga Alliansen att krydda sina förslag med saker som gör att SD röstar för dem.

  S+MP med stöd av V (som det varit i 4 år) verkar inte funka OM Alliansen håller sitt ord.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet är ju bara det att Sd lovat att fälla alla budgetar som de inte fått påverka, så det regeringen blir nog inte så långlivad. Eller så får Björklund o Lööf bryta sina löften.

   Radera
  2. Källa på detta?

   För att Alliansens budget ska gå igenom så räcker det ju om S, MP eller V lägger enskilda budgetar (dvs inte en gemensam) så går Alliansens gemensamma regeringsbudget igenom. Kom ihåg att en budget inte behöver majoritet - bara vara störst.

   Enda chansen för SD att fälla Alliansens budget är om de röstar på S+V+MP:S gemensamma budget och skulle det hända så skulle nog S+MP+V dra tillbaka sin budget. :)

   Radera
  3. S+SD har majoritet så det räcker med att SD röstar på en S-budget.

   Radera
  4. S+Sd har inte majoritet, men är större än alliansen. Så det är korrekt att om sd röstar på en s-budget så skulle alliansens förslag falla. Att tro att inte sd skulle utnyttja detta är minst sagt naivt.

   Radera
  5. SD har lovat att fälla budgetar och regeringar som inte bär deras stämpel. Det behöver inte innebära förhandlingar men innebär absolut en sträng migrationspolitik och brottsbekämpning, t ex utvisning om man brandbombar synagogor.

   Radera
 14. Löfven sitter lugnt i båten. Det alla vet är att
  SD kommer att bryta sönder alliansen vid ett
  maktskifte.

  SvaraRadera
 15. Om det här resultatet skulle stå sig efter slutgiltigt resultat, finns det väl 2 alternativ som troligast, enligt vad jag gissar.
  1. centern stöder v+s+mp och då får vi väl fortsatt massinvandring, kanske ännu mer samt socialistisk politik i övrigt.
  2. m+kd regering med stöd från L+C+SD, mer restriktiv invandringspolitik samt borgerlig politik i övrigt.
  Verkar vara helt skilda vägval. Eller vad tror ni ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alliansen + S är tänkbart med tanke på att skillnaderna mellan partierna trots allt mest bara är på ytan.

   Radera
  2. Annie Lööf skulle bli till extremt åtlöje om hon parar ihop sig inte bara med S utan oçkså med V. Ingen kan ta henne på allvar sedan, med tanke på hennes tidigare programmatiska avstånd från S.

   Radera
 16. Annie Lööf har vandrat en lång väg politiskt, från den nyliberala rivstarten hon fantiserade om med snack om avskaffad skolplikt, månggifte och allt annat som skulle förbereda landet för fri invandring och annat hon blev itutad hos Timbro till vad man nu tror att hon ska bli, knähund åt Löfven och Fridolin.

  SvaraRadera
 17. V är inget rimligt regeringsunderlag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Björn: Men har ändock i praktiken så varit under alla socialdemokratiska och rödgröna regeringar sedan 1970...

   Radera
 18. Intressant läsning från en med insyn:
  https://ledarsidorna.se/2018/09/sa-kommer-morgan-johansson-och-socialdemokraterna-sakra-makten-i-rosenbad/

  Man vill begrava migrations frågan i en utredning för att få bort den från dagordningen. Fräscht! Varför ta ansvar när man kan skuta i det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Johan Westerholm vill ofta verka mer insatt i socialdemokratisk politik än han är. Ett klassiskt exempel är hur han påstod att Sveriges kandidatur till en plats i Säkerhetsrådet skulle möta mycket motstånd. Det var helt felaktiga spekulationer och Sverige valdes in vid första valomgången
   Kanske är han bättre informerad den här gången. Men jag tvivlar.

   Radera
  2. Finns en anledning till att Jämtin jagade honom med blåslampa för att han skulle hålla truten eller vissa hästsossar på S-bloggar som gjorde allt för att få honom nerstängd. Även välinformerade kan ha fel ibland. Tror mer på honom än på flera av kommentatorerna på denna sida.

   Radera
  3. Jag har noll insyn, men en utredning på fyra år låter väldigt osannolikt. Ännu osannolikare låter det att sd skulle få vara med i en utredning om migrationspolitiken. Jag är skeptisk.

   Radera
  4. Olle, nu mutade ju regeringen diverse potentater från olika U-landsdiktaturer, så vi kom in. Dåligt exempel.

   Radera
  5. Jag tycker Johan Westerholm borde ha kunnat förutspått och diskuterat ett sådant scenario men jag har inget minne att han gjorde det.

   Radera
  6. Olle

   Han hade antagligen högre förväntningar på sosseriet än så. Han hade fel.

   Radera
 19. Om våra politiker inte skrotar blockpolitiken borde de få yrkesförbud. Vi har inte tid med idiotier! Politikerföraktet kommer nå astronomiska nivåer om våra politiker inte snart börjar bete sig som vuxna. Vilket bara extrempartier kan vinna på.

  SvaraRadera
 20. Såg PM Nilsson och en ledarkribent från DN diskutera regeringsbildningen, men de missade det viktigaste, dvs att SD sitter i samma sits som V (som inte kan fälla en S-regering).

  SD kommer inte fälla en M-regering för att släppa fram Löfven och en rödgrön politik. Det skulle vara ett svek mot deras väljare och öppna upp för en mer generös flyktingpolitik. M vill t.ex ha tiggeriförbud och att tillfälliga uppehållstillstånd permanentiseras.

  Om SD skulle vara så korkade att de röstar emot varje regering (som inte innefattar Jimmy Åkesson) så kommer vi få nyval och om SD då fortsätter att trilskas så kommer väljarna tillslut överge partiet, eller så kommer S och Alliansen skapa DÖ 2.0, men den här gången så kommer de ha fog för saken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror snarare att SD kan tjäna på omval. Nu har vi ju inte sett var det slutar men fortsätter alliansen eller åtminstone M, KD att ha beröringsskräck med SD. Jag trodde i alla fall att det fanns en öppning där. Inte vara med i regeringen men att prata med SD. De är ändå väldigt nära varandra i integrationspolitiken.
   Där vi är nu blir ju bara att politikerföraktet blir ännu större. I alla fall för mig.
   Att S inte för samtal med SD. Det förstår jag. Men att man som nu fortsätter på samma sätt som de sista 4 åren. Det med ett parti på 19%. Idiotiskt.

   Radera
  2. SD skulle uppfattas som oansvarigt om de röstar emot varje regeringsbildning. Man kan tycka vad man vill om SD, beröringsskräck osv. men 80% av Riksdagen vill inte samarbeta med SD. Så är det parlamentariska läget och vad partierna gikc till val på.

   Det är ingen som säger att SD behöver stödja andra regeringar, de behöver bara lägga ned sin röst.

   Radera
  3. Historiskt är inte SD speciellt dumma, så de kommer absolut inte stödja alliansens budget om de inte får vara med. För dem är det win win. Antingen får de vara med, eller så vinner de ytterligare sympati för att de andra partierna agerar odemokratiskt.

   Radera
  4. Budgetarna kommer ställs mot varandra.

   Om SD inte väljer en borgerlig budget så kommer de välja en socialistisk. Tror inte deras väljare kommer uppskatta det.

   Radera
  5. Lösningen är en M+KD regering som förhandlar budget med C och FP.

   Radera
  6. Det måste ju ändå finnas en statsminister/regering som sitter med mandat i ryggen. Jag tror SD väljare är mer lojala än ex andra partiers väljare. Det visar den senaste forskningen. Har du valt ett så kallat ytterparti vänder man inte så lätt tillbaka. Däremot många andra som tröttnar ännu mer på sina företrädare och deras sandlådebeteende.

   Radera
  7. Det där med lojalitet beror ju mkt på att SD växer. När man nått sin peak så blir det mycket större rörlighet.

   Det var inte längesen SD-väljare sa att SD skulle fördubblas vid varje val. Blev inget med den saken. De blev inte heller största parti (precis som jag förutspådde) men som en del kommentarer på den här bloggen gjorde gällande.

   Om SD trilskas för mkt så kommer det slå tillbaka på dem själva. De kommer behöva välja regering (även om de inte får sitta med i den). Hoppa fram och tillbaka och fälla allt som ett tjurigt barn kommer straffa sig då det upplevs som oansvarigt. Är en budget markant bättre för deras väljare är det okej att byta, men inte annars.

   SD kommer självklart inte gå ut med att de kommer lägga sig platt för en M-budget, då de vill få förhandlingsutrymme, men när det kommer till kritan så kommer de inte fälla Ulf Kristersson. Det finns inget bättre alternativ för dem.

   Radera
  8. SD kommer inte upplevas som oansvarigt eftersom de protesterar ett odemokratiskt beteende av uppenbart oansvariga partier (typ alla är överrens om det).

   Så det är önskedrömmar. Direkt ironiska önskedrömmar eftersom du tycker att skatt är stöld.

   Radera
 21. Socialisterna har 287 mandat.

  SvaraRadera
 22. Min analys av läget är klar.

  Först ska man välja talman, borde bli ungefär som förra gången. Gapiga och omogna kryptokommunister kommer ställa till circus men det blir S, M, SD i den ordning.

  Statsminsteromröstningen:
  Löfven kommer att vilja bilda en regering med S+MP+V. Detta kommer Alliansen rösta mot. SD MÅSTE rösta emot detta av flera skäl.
  1. De har i 4 år velat ha bort Löfven.
  2. De kan inte acceptera en regering med MP OCH V
  3. De kan inte lägga ner sina röster, det blir svekdebatt och de kommer att hamna i samma gäng som DÖK partierna.
  Löfven faller.
  Kristersson väljs p.g.a. samma tre punkter, SD MÅSTE rösta annars faller deras trovärdighet.

  Budgeten:
  Alla lägger fram sina budgetar för omröstning, men kom ihåg: Löfven må vara korkad men hans stab runt om är det inte.
  Är det lönt att lägga en budget som med stor risk riskerar att röstas ner? SD måste även här bekänna färg, det vet man. V och MP är fortfarande med. Visserligen kan S indirekt få SD att rösta på sin budget (Snack utanför rampljuset) men det är mer troligt att Alliansnen (M+KD) få till ett inidirekt stöd för sin budget utan att C och L behöver göra bort sig.
  Men S kan faktiskt också gå fram med en egen budget, MP gör inget utan röstar på S budget. V kan välja att lägga en egen (det har de gjort tidigare) och rösta på den, rösta på S budget eller lägga ner sina röster.
  66% chans att V då inte röstar på S budget (Sjöstedt ledsen i ögat som vanligt och trotsar S som hämnd)
  När Allaisnens budget gått igenom kan S hävda att det finns sakpolitiska frågor som man har gemensamt och kan göra upp om. S kan hävda att de bröt blockpolitiken och Alliansen kan hävda att de tar ansvar över blockgränsen. SD kan hävda att de påverkar indirekt (Vilket de också gör men det säger ju ingen)

  Det är även nu man kan komma över ens om de kommande årens omröstningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. nu var det väl så att det nödvändigtvis inte var det största partiet som skulle få bli talman. S, Mp, V osv. skrek ju högt om det innan valet.

   Vi får nu se om S vill ändra på praxis eller fortsätta som man alltid gjort (jag tror jag vet svaret...).

   Radera
 23. Fan kom in sent,

  elefanten i rummet, S,V,Mp + C.

  Men Annie Lööf får bli statsminister :)

  Jag har sedan hon blev inbjuden till Bilderbergmötet misstänkt att hon är ämnad som statsminister. Tidigare blivande inklusive Löfven var inbjuden på mötet innan valet.

  Blir det inte så är väl Alliansen + aktivt stöd från SD mest troligt.

  Dock har väl Mattias Karlsson "segra eller dö" tweet gjort vissa lite oroliga.
  Det var jäklar i mig det klantigaste jag sett skrivas på MYCKET länge...
  Deras chefsideolog sitter på fyllan och surar och går hela vägen tillbaka till Division S och ultima thule.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske kommer svänga lite i sluträkningen, har det myglats med rösterna har det varit till Mp och S fördel och SD nackdel, gissar jag.

   Mp behöver 0,31% mindre för att åka ur riksdagen och SD 2,3% mer för att bli andra parti, M ned och SD upp, små marginaler.

   Radera
  2. Johan: sorry, men det kommer inte hända. Jag har tidigare regogjort för matematiken bakom. Det är mest troligt att resultatet står sig som det gör, kanske på sin höjd att ett mandat hoppar igen.

   Radera
  3. Sorry vadå?

   Ja, eller MP hade jag gärna sett under spärren, dom är irriterande nära :)

   Radera
  4. Jo det var lika korkat som Åkessons uttryck i sista debatten.
   Men som Åkesson också uttryckte det i en intervju, ingen opponerar sig när Svenska landslaget i fotboll "går ut och krigar" eller Löfven sjunger "Siste striden det är..." ur internationalen.
   It's ok when we do it!

   Radera
  5. Sorry, Miljöpartiet blir kvar ovanför spärren.

   Radera
 24. Får vi Lööf som statsminister så kommer jag tro på allt som foliehattararna säger framöver. Dom förutspådde Lööf pga Bilderbergmötet.

  SvaraRadera
 25. Jag skulle bli förvånad om SD skulle stödja S så att de får makten i 4 år till. Jag tror de stödjer M & C:O. Även utan inflytande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. SD får stor indirekt makt då. Varje gång Lööf sticker upp sitt gristryne med invandringsvänliga förslag, ja då kommer Kristersson se till att det ej läggs fram för omröstning. SD makt är ofantlig i det läget.

   Radera