Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2018-09-13 18:06

Övertygande bevis mot GRU-operatörerna bakom massförstörelsevapenangreppet mot Storbritannien

I England har ett åtal öppnats mot två förmodat ryska GRU-agenter, som genomförde angreppet med massförstörelsevapen mot landet i Salisbury, vilket skadade en avhoppad rysk agent, dennes dotter, samt minst två ifrån de brittiska blåljusmyndigheterna. Bevisen är övertygande mot de två männen.
Ryska diktaturens flagga.
BBC sammanfattar bevisningen rätt väl:

- Fredagen 2:e mars anländer GRU-operatörerna klockan 16:22 via Gatwick (fångat på de i England allerstädes närvarande övervakningskamerorna)
- Vid sjutiden tar de in på City Stay i Bow i östra London, bokat för två nätter
- Brittiska myndigheter har hittat spår av nervgiftet på deras hotellrum, dock ej farliga nivåer
- Lördag 11:45 stiger de på ett tåg från Waterloo-stationen till Salisbury (fångat på övervakningskamera)
- Lördag 16:11 fångas de på bild i ett snöfritt Salisbury engagerade i vad som verkar vara rekognosering (övervakningskamera)
- Söndag 11:48 återvände de till Salisbury (övervakningskamera)
- Söndag 11:58 filmas de i närheten av den angripne avhoppade ryske agentens hus (övervakningskamera) flera kilometer åt helt fel håll från de klena sevärdheterna i Salisbury
- Söndag efter 12:00 beräknas de första offren ha kommit i kontakt med nervgiftet via handtaget på bostadens ytterdörr
- Söndag 13:05 återvänder GRU-operatörerna till stationen (övervakningskamera)
- Söndag 13:08 ytterligare övervakningskamera vid stationen
- Söndag 19:28 fotograferas de av övervakningskamera när de lämnar England via Heathrow

Är man bekant med restider i London så vet man att givet tiderna ovan har det inte getts många minuter över att ägna sig åt någon annan sorts turism på plats i London.

Själva hävdar de att de tog semester från Ryssland för att besöka Salisbury och att de åkte två gånger beror på att det var en massa snö på lördagen, vilket fick dem att spendera ytterligare en dryg timme i Salisbury på söndagen. Den storyn tror bara ryska inflytelseagenter, nyttiga begåvningsvarierade och ryska troll på. 

Läs mer hos BBC och titta på övervaknignsbilderna på denna icke-länk: www.bbc.com/news/world-europe-45509697

Sedermera hittade en kvinna en parfymflaska med nervgiftet, sprejade det på sina handleder och har sedan dess avlidit. Huruvida det finns säkrade fingeravtryck på flaskan är okänt.

Salisbury är en stad med cirka 40 000 invånare, vars enda sevärdhet är en katedral som ligger i andra riktningen från stationen kontra vart de två GRU-operatörerna fotograferats av övervakningskameror.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

43 kommentarer:

 1. Engelsmännen får begära dem utlämnade från Ryssland och om Putin vägrar så vet man att han är skyldig till dådet.

  SvaraRadera
 2. Istället för att fokusera på denna förklaring så kan de väl redogöra för sina person och bakgrund. Vad jobbar de med? Referenser för de senaste 5 åren, lönespecar, ev Facebook eller VK, mobil/internet i UK m.m.

  Eftersom Ryssland nycker väl vet att Storbritannien är gödslat med kameror och vid inresa/utresa och att en nervgiftattack ger otroligt mycket uppmärksamhet så måste de också förberett en förklaring som dessa herrar. En agent borde agera helt i det dolda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att bo två nätter i London kostar typ en normal rysk månadslön, detta oräknat flygresan. Och då för att besöka Salisbury. I två timmar.

   Radera
  2. För övrigt saknar de två GRU-operatörerna den får åldern obligatoriska hängbuken som alla ryska män har.

   Och de vägrade svara på frågor om sitt privatliv eller ens visa upp sina pass för att bevisa sin identitet när de "intervjuades av RT".

   Radera
  3. Så klart får man utgå från att brittisk polis gjort sitt jobb men märkligt är det med just dessa personer med det som är känt just nu, finns säkert mycket mer material som inte är offentligt. Det är helt uppenbart att Ryssland ligger bakom.

   Radera
  4. Bra artikel, speciellt sista stycket om vad man egentligen vet.

   https://www.theguardian.com/uk-news/2018/sep/13/russian-television-channel-rt-says-it-is-to-air-interview-with-skripal-salisbury-attack-suspects

   Radera
 3. Så man bör alltså undvika tax free parfymen från Aeroflot?Har inte de brittiska pansartrupperna sina övningsfält där? Kanske var de bara var möpar som ville se pansar? :)


  Appropå rys...polsk riksdag: https://www.theguardian.com/world/2018/sep/12/russia-linked-2014-wiretapping-scandal-poland

  SvaraRadera
  Svar
  1. På Salisbury plain finns Storbritanniens största övningsfält där både den kungliga artilleriskolan och helikopterutbildningen är förlagda. Och det skjuts skarpt på fältet i princip alla dagar på året varför en MÖP som vill höra grovkalibriga mynningsknallar givetvis bör besöka övnings- och skjutfältet (utan att korsa avspärrningar givetvis) om han har vägarna förbi Stonehenge som ligger ca 1 km söder om själva övningsfältet.

   Vad gäller ryssarna. Personligen förväntar jag mig lite mer av GRU. T ex hyrbil till Stonehenge varifrån man i värsta fall kan fotgå de drygt tio kilometrarna med ett flugspö i handen längs floden Avon, som är ett flugfiskemecka, till Salisbury. Att inte vidta några som helst countersurveillance åtgärder verkar väl sopigt.

   Radera
  2. Haha, verkar som operationen led av undermålig budget då agenterna fick åka kollektivt XD

   Radera
 4. Nja, tekniskt sett kallas väl detta indicier, men nonetheless... jag hade fällt dem i en domstolsprövning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vapnet har knutits till dem via hotellrummet och de har via foton knutits till platsen för attacken vid rätt tillfälle.

   Radera
  2. De har erkänt att de var på platsen.

   Radera
  3. Hade det inte varit för det mcket ovanliga giftet så hade en bra försvarsadvokat antagligen kunnat ifrågasätta en hel del som "omständigheter".

   Radera
  4. Är det WMD så är det väl bara aktivera artikel 5 i NATO-fördraget och dra österut? Varför lösa detta i en domstol om man nu spelar massförstörelse-kortet?

   Radera
  5. Bara för att man har en hammare i verktygslådan är det inte nödvändigtvis rätt verktyg för alls jobb.

   Radera
 5. Lite lustigt hur Ryssland gillar att giftmörda. Statistiskt är det väl typiskt kvinnor som giftmördar om jag minns rätt från FBI's mordbibel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ryssland har en mycket lång historia av giftmord på dissidenter. Modus operandi.

   Radera
  2. Kanska ska skriva i marginalen på mitt exemplar "kvinnor och ryssar"...

   Radera
 6. Ja ja allt är Ryssland. Jag har diaree idag - Rysslands fel!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och dina stavningsproblem är kanske bokstavligt (hehe) talat också Rysslands fel?

   Radera
  2. Ja, din mundiarré är definitivt Rysslands fel.

   Radera
 7. Irak hade vist också kemiska vapen, men Ryssland har gömt undan det! Jävla Ryssar alltså!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen poesi du skriver. Kapotnya requiem.

   Radera
 8. Engelsmän och deras bevis för massförstörelsevapen.
  Hoppas att Teresa tar Donald i hand och drar till Ryssland med kulor av stål, precis som Tony och George tog en Iraksemester 2003.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rätt bra bevis denna gång eller hur? Dödsfall, flera insjuknade, parfymflaskan med spår av innehåll av ett väldigt specifikt nervgift eller är "men USA då?"

   Radera
 9. Tja, Stonehenge ligger vid Salisbury, som tydligen var huvudmålet för grabbarnas resa, men inte kunde nås på grund av snöoväder. Katedralen i Salisbury är förövrigt en populär sevärdhet för ryssar.
  Det är alltså hela tiden en ström av ryssar som besöker Salisbury, så vilken tid som du vill kan du hitta ryssar på någon kamera.
  Sedan finns det en hel del andra konstigheter i historien, typ att alla känner till Englands utbredda kameraövervakning.
  Ja, Cornu är ju nu allmänt känd som konspirationsteoretiker sedan bilbränderna i slutet av sommaren så den här förklaringen är väl en fortsättning på det spåret?
  Först när riktiga bevis läggs fram kan vi få ett trovärdigt case.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snöoväder, inte på denna bild.
   http://www.gp.se/image/policy:1.8235669:1536855966/180913-storbritnervgift-757661-se-gp-1-jpg.jpg?f=Wide&w=1100&$p$f$w=0805574

   Radera
  2. Men jag tycker männen i tv-intervjun inte riktigt liknar de på passbilderna och övervakningsbilderna. Men personerna på passbilderna och övervakningsbilderna överensstämmer bättre.

   Ryssarna har säkert lyckats hitta dessa två individer som liknar GRU-agenterna, att de dessutom antyds rätt öppet om deras sexuella läggning, ger bara en extra rysk krydda med tanke på hur de ser på denna grupp. Helt enkelt en Maskirovka. F.ö. verkar en Pussy-Riot medlem, Pjotr Verzilov, fått förgiftningssymptom. Farligt att vara i opposition i det landet.

   Radera
  3. Har inte koll på vädret i England men det syns att det snöat, ligger snö på marken längs med muren. I mars kan det väl mycket väl vara ett kraftigt oväder med blötsnö som blir till vatten så fort det träffar marken. Att det inte snöar just den minuten behöver inte betyda någonting, det kan ha vräkt ner snö 30 minuter tidigare.

   Sen är det säkert dessa herrar som e skyldiga med Putin som beställare men bevisen som lagts fram till allmänheten är inte helt övertygande. Det är konstigt att dom inte frågas ut mer av RT, visst. Men det gäller främst om man ser dom som skyldiga. Om vi leker med tanken att dom är oskyldiga så finns det väl ingen anledning för dom att berätta om sitt privatliv eller tidigare arbeten? Speciellt inte enligt rysk kultur. När britterna väljer att peka fingret mot Ryssland så skapar dom samtidigt en enorm press på sig själva att övertyga alla andra om att hitta en skyldig. En tydlig agenda för att potentiellt sätta dit dessa män.

   Som Markus S argumenterar ovan, beroende på vad man själv vill tro så kan dom framstå som solklart skyldiga agenter från Ryssland eller som två förvirrade ryska turister med dåliga undanflykter. Det kanske inte var snön som var orsaken till att dom åkte tillbaka, dom kanske är homosexuella och bara ville åka till England för att få böga ifred? Finns det bevis för att dom var på hotellrummet både fredag och lördag kväll eller kan dom lika gärna ha poppat ecstasy och gått på bögklubb?

   Oavsett vad så kommer det inte förändra nånting, Väst hade incitament när ryssen tog Krim men då var någonting annat viktigare. Nu kan Putin göra vad han vill med ena handen på atombombsterminalen. Framförallt sedan hans naturliga nemesis råkar vara fullkomligt galen och inkapabel att fatta några som helst rationella beslut.

   Radera
 10. Säkert ryssen som mördade honom .
  Men Hatos alla länder mördar ju sina egna med så blir ju lite hycklande att för oss som svenskar blåsa up det, Vi kanske borde up don konstiga fallen här hemms först som när reinfeldts livvakt "sköt sig själv" eller varför inte KSI översten som " tog sitt liv".

  SvaraRadera
 11. Jag reagerade på fotot som visats i pressen, dom såg ganska vältränade ut och var ungefär likvärdiga. Inte direkt din vanliga lönniga ryska turist.

  Ja, har du två dagar i uk så är väl inte ditt förstaval Salisbury :)

  Det är en ganska effektiv metod att konsekvent och utan undantag mörda alla som hoppat av eller vänt sig mot regimen, många som tänker sig för.

  SvaraRadera
 12. Jag ville igen bara bumpa att cornu hade rätt om påverkansoperation(erna) vid valet.

  Nedsläckningen av val.se genom överbelastning och efterföljande "twitterbevis" var väl förberett och har väl fått evigt liv hos vissa grupper.

  Trodde jag inte :)

  (rösträkningen som den är precis JUST NU, nog många som väntade sig det resultatet.
  Att S fick skyhöga siffror mot vad vi trodde berodde väl på ett enormt mobiliserande i våra sämre områden. I vissa förorter såg ju resultat ut som i en valfri diktatur i tredje världen :)

  SvaraRadera
 13. Jag är förvånad att Putin visar upp dem i TV. Hade snarare trott att han skulle gömma undan dem i nån sibirisk by tills det hela blåst över. Alternativt ge dem lite plastik-kirurgi, nya pass och identiteter och de är redo för nästa uppdrag i nån annan del av världen. Nu är de ju helt ägda. Deras löjliga turist-story kan ju alla normalbegåvade se igenom. Oproffsigt av GRU är mitt intryck.

  SvaraRadera
 14. Oproffsigt på ytan.
  Målet uppnåddes och operatörerna kom hem. Att låta britterna beskriva hur det gick till och att man trots vetskap om övervakning valde att genomföra på ett synbart slarvigt sätt driver in ytterligare en poäng - ”Vi gör vad vi vill, var vi vill och när vi vill. Varsågoda att dra ner brallorna.”

  SvaraRadera
 15. Hallå! Var är "Tova Wallenberg" och rysk psyops? Har de tröttnat nu när valet är över? ^.^

  SvaraRadera
 16. Jo tjena, och Saddam hade massförstörelsevapen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Afs skulle komma in i riksdagen.

   Radera
  2. 2022 ja. Behövs lite fler getton med tillhörande kriminalitet och en lågkonjunktur för att svenne ska fatta.

   Radera
  3. Så lät det inte före valet. Fast du kanske menade besöksläktaren?

   Radera
  4. Uppdaterad prognos.

   Radera
 17. Man har i det tysta hanterat flera ryska agenter i samband med denna affär.
  https://www.google.se/amp/s/www.independent.co.uk/news/world/europe/salisbury-attack-russia-spies-novichok-arrest-switzerland-lab-samples-test-a8537116.html%3famp

  SvaraRadera
 18. En märklighet när man tittar på alla frisläppta bilder är att klädesplaggen varierar flera gånger under samma dag på samma person. Olika typer av blå jacka, olika skor, olika mössor eller keps, ryggsäck/liten axelväska.

  SvaraRadera