Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2018-09-03 15:35

MÖP-måndag: Är Moderaterna de enda som tar försvaret på allvar i valet?

Dags för lite MÖP-måndag. Som bekant är några av bloggens hjärtefrågor totalt stendöda i valrörelsen - som iofs mest går ut på att kasta skit på andras politik istället för att tala om den egna - nämligen bostadspolitik och försvarspolitik. I själva verket ser det ut som att Moderaterna är det enda parti som bryr sig om försvaret nog för att göra personliga utskick till mig som försvarsdebattör. Som tack för detta får de stilpoäng och detta blogginlägg.
Bloggarjäveln fick en fin träningströja, men ...
Stilpoäng till Moderaterna och deras försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark, som kan vara nästa försvarsminister om det mot förmodan blir en moderatledd regering efter valet.
... alla gratiserbjudanden har en baksida.
Tyvärr kan jag inte riktigt med och använda den fina träningströjan, på grund av dess baksida.

Jag har dock fått höra att dessa tröjor är ganska eftertraktade, så kanske borde jag auktionera ut den?  Kom gärna med ett bud i kommentarsfältet om du är intresserad. Storleken på tröjan verkar vara large.
Bloggaren fick också en Lukt-Ulf, med lavendeldoft.
Ska jag även auktionera ut Lukt-Ulf? Storleken på Ulf vet vi ju redan, och denna Wunderbaum-inspirerade grej är alltså nästan i autentisk storlek.

Så vad är då Moderaternas försvarspolitik? De vill skjuta till 18 miljarder kronor mer än regeringen fram till 2020, där den senare inte ens vill finansiera sina egna beslut utan istället låtsas att värnpliktsutbildning är någon lösning. Därefter ska en ytterligare upprustning ta vid.
Bloggens redaktionsmedarbetare sliter isär Moderaternas försvarspolitik.
Det följde också med en fin plansch på Moderaternas tilltänkta upprustningar, men min ena redaktionsmedarbetare plockade snabbt isär den politiken i dess beståndsdelar.

Om vi undviker att gå in på detaljer så vill man inrätta en tredje tung armébrigad baserad i Skåne, medan de befintliga två baseras i Skövde och Boden, plus en lättare brigad i Mälarområdet på en ännu ej bestämd plats. Artilleripjäser ska tillföras för detta, även bortom Archer. En andra amfibiebataljon ska också etableras i Göteborg, och JAS C/D ska behållas parallellt med JAS E. Flottan ska få fler ubåtar, luftvärn till korvetterna och en ny generation ytstridsfartyg.. Sedan fanns det en massa detaljer bland pappersresterna efter redaktionens genomgång, inklusive översyn av behov av attackhelikoptrar. 

Och förstås gå med i Nato.

Slutsatsen blir att är man försvarsvän så röstar man på Moderaterna. För bloggen fick en fin t-shirt och en Lukt-Ulf.

Själv använder jag förstås röstningssystemet Blind Schrödinger-Paradise, så jag kan faktiskt inte svara på vad jag röstat på (har redan röstat), och vet helt enkelt inte vad jag stoppade i röstsedlarna även om jag vet de vägda sannolikheterna för olika partier i de olika valen till riksdag, landsting och kommun.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

84 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Fp har ju också rimliga anslag men detaljstyr där M slugt nog ligger nära försvarsgrenscheferna.
  Och..
  50 spänn bjudet på doft Ulf

  SvaraRadera
 3. Fin tröja med ett viktigt budskap. Har inte fått någon fin swag trots att jag är partimedlem så känn dig hedrad och utvald. :)

  Du kunde ju trycka upp en egen variant med lite MÖP-iga slogans med anknytning till din bibliografi.

  Efter (höst)sol kommer (höst)regn
  One is none...
  Two is one...
  Read all my books!

  Glock. Om Herr Vindelby själv får välja.

  Ostbågar. Prepparnas favoritsnacks.

  Fri(sk) luft är nödvändigt för vår överlevnad. Mer försvar till folket.

  Slutligen. När kommer nästa bok? :D

  SvaraRadera
 4. Svar
  1. Tröjan alltså, inte lukt-Ulf. Skyller slarvet på att jag låg vaken en del av natten med en viss bok...

   Radera
  2. Var det Nicke Nyfikens godnattbok?

   Radera
 5. Bra förslag överlag från M. Den enda invändningen blir väl att de flesta initierade bedömare anser att det är orealistiskt att behålla samtliga 39 C/D tillsammans med 60 39 E. 40-60 39 C/D är nog mer realistiskt. För övrigt så tror jag att det finns åtminstone två allianspartier till som ligger på ungefär samma nivå som M vad gäller framtida försvarsanslag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill M ha några baser att ställa planen på? Vill de ha markpersonal till dem? Vill de ha piloter?

   Radera
  2. Frågan är om C/D är tillräckligt konkurranskraftiga för att dem ska vara värda att behålla efter 2030?

   Radera
  3. Är en bra idé ha kvar så många C/D som möjligt utan att ta hänsyn till om det t.ex. finns piloter till det. Ett antal plan riskerar att bli utslagna på marken eller nerskjutna utan att piloterna stryker med. Ju fler plan man har desto fler kan vara operativa samtidigt och man kan tåla mer förluster.

   Radera
  4. De rullas undan för E/F, den s.k SuperGripen.

   Radera
  5. @Sansad och balanserad !

   Det är väl bara att ringa exv. "Man-Påwer" så fixar de omedelbums i vår nya härliga nyliberala värld direkt "kåmmpättännta" piloter och markpersonal från hyllan som går på timlön och kallas in via SMS...

   Radera
  6. Inte ens moderaternas "val-fläsk" räcker till det som beskrivits ovan...
   Till en början krävs minst 50-100 miljarder för att fylla upp de 2 brigadera vi redan på pappret har, köpa luftvärnsrobotar, genomföra REMO så samtliga stridsvagnar och stridsfordon, anskaffa samtlig materiel till ytterligare 2 brigader, mm
   Den höjningen man pratar är ett minimum för att därefter (50-100 miljarder) ha råd med löpande drift av en försvarsmakt bestående av 4 brigader, 8 stridsflygdivisioner och en utökad flotta. Förmodligen skulle en sådan ökad org vara underfinansierad även i ett vidmakthållande skede.
   Vad avser JAS är det lämpligt att behålla samtliga JAS 39 C, men släppa D-versionen. Då har vi flygplan för nog för 8 divisioner. 60 st Jas 39E räcker bara till 3 divisioner...
   Jas 39D har sämre prestanda än 39C (mindre bränsle) och flygs med baksitsen tom i ett skarpt läge....

   Radera
  7. Nja, en brigad kostar bara någon miljard, beroende på beredskapsnivå (K vs T/P). Kostnaden slås nämligen bokföringsmässigt ut på flera år. https://cornucopia.cornubot.se/2017/02/vad-skulle-en-tredje-svensk-brigad-kosta.html

   Och D-versionen behövs för skolbruk.

   Radera
  8. En Armebrigad är förhållandevis billig i sammanhanget... Men kostar lite mer än någon miljard...
   Nya Stridsvagnar, stridsfordon, till en brigad kostar ett par miljarder / brigad. Men det är inte det enda... i stort sett allt runtomkring måste även köpas in... Kängor handeldvapen, lastbilar, drivmedelsflak, ambulanser, ledningsstödsystem, osv. Utöver det kommer Artilleribataljon, yttäckande samband, Ingenjörsförband, logistikförband, mm, mm. Så visst får du kanske materiel.
   Armen är "billig", så kanske 5-10 miljarder för materiel till en tung och en lätt brigad.
   LV am till Patriot: 20 miljarder ?
   LV-am till 98-systemet: 5 miljarder ?
   Flygam till 39C/D/E-systemet (8 div): 20 miljarder ?
   Uppgraderad sensorkedja: ????

   Ang behov av 39D...
   Inte enligt flygvapnet... man har hela tiden haft för avsikt att avveckla C/D och endast anskaffa 39E, Inte 39F.... Däremot har man sagt att ett nytt skolflygplan behövs... Boeing/saab?

   Radera
  9. Läs länken. Det är priset per år, inklusive avskrivningar av utrustningen, löner, utbildning, övningar mm. 10 miljarder i mtrl slås ut på 30 år, dvs 300 MSEK om året i försvarsbudgetbelastning.

   Radera
  10. Sorry.. tänkte fel... Stridsvannar till en brigad kostar runt 3 miljarder, stridsfordon runt det samma, så 5-6 miljarder enbart för stridsvagnar och stridsfordon.... Sen tillkommer allt annat, så 10 miljarder för en helt ny brigad... mellan tummen och pekfingret...
   66 Leopard2 x 50 miljoner = 3,3 miljarder
   100 STRF 90 olika versioner x 35 miljoner = 3,5 miljarder

   Radera
  11. Enligt länken framgår att det finns strf 90 "över" vilket inte är riktigt sant.... Det finns "donator-skrov" över efter man tagit tornen av dessa till Stipbv 90D och Epbv 90D.
   Övrigt framgår att anskaffning av strv kan göras begagnat som finland, men att det annars är "tillkommer anskaffningskostnader som engångsposter".
   All annan materiel till brigaden utom archer måste dock komletteringsanskaffas och som ett exempel på just det är en artbat mycket mer än bara 12 pjäser......

   Radera
  12. Jag tror att om man ska expandera arméen så behöver det inte kosta så mycket som din första uppskattning, och om man tittar på finland så klarar de sig ganska OK med bättre begagnad materiel i många fall(Även om det antagligen inte finns så mycket mtrl som för kanske 10 år sedan). Vidare kan man ju fundera på om t.ex. i en pansarskyttebta alla måste åka Strf90 eller om det som inte är Pskyttekomp eller batledning kanske kan använda Pbv istället. Eller att vissa bataljoner har en triangulär struktur istället med 1 strvkomp under uppbyggnadsfasen. (Trevligt förresten med ett riktigt MÖP-igt inlägg. Det var ett tag sedan)

   Radera
 6. Schrödinger?
  Mycket katter idag.
  Kul.
  Efter jag fattat att nuvarande försvarsminister har finska rötter känns det lite bättre.
  Men det torde inte räcka p.g.a utspädningen i sverige...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev mycket rom och för lite piska idag hör jag. Röstat med flaskpost?

   Radera
 7. Svar
  1. Och du får anonyma myto bilder med tröjan i olika "gröna" miljöer

   Radera
 8. Fixa FMs logga/vapen i stryktryck och sätt över nya moderaterna blaffan så har du löst problemet

  SvaraRadera
 9. Nja, nu är ju tröjan använd...

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...av en av Sveriges mest lästa författare och en äkta kulturmam dessutom.

   Radera
  2. Skulle det vara ett plus menar du?

   Radera
  3. Är det en allvarligt menad fråga? Naturligtvis så kommer ju en tröja med en gnutta kulturmansessens göra susen på krogen.

   Radera
  4. Okej, du kan ha rätt i detta. Ligga nu, eller ligga senare helt enkelt.

   Radera
  5. Hellre än att ligga nån till l(e)ast.

   Radera
  6. Sant, men om det inte blir ligga, så är man ju själve bäste dräng så att säga.

   Radera
 10. Jag delar inte Cornus analys. Moderaterna försöker nu göra en poäng av att rusta upp försvaret, när det var de själva som slaktade försvaret för några år sen. Om de här förslagen skulle bli verklighet så skulle de ju bara täppa till luckorna de själva har skapat. Något som såklart är mycket dyrare än om de inte hade fuckat upp försvaret till att börja med. Vill de ha en klapp på ryggen för det eller? Kanske en kaka? Moderaterna har noll trovärdighet i försvarsfrågan efter sin förra regeringsperiod och Decembersveket (de hade ju kunnit driva igenom denna nya försvarspolitik redan denna mandatperiod om de verkligen hade velat). Vill man ha ett starkt försvar så röstar man på SD. Det är de enda som inte flipp-floppar som åkan kråka i försvarsfrågorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som krigsplacerad trodde jag alltid att de gjorde det för att göra ett Natomedlemskap nödvändigt. Att det senare sen kräver hojda anslag är en senare fråga och då öppnar sig ju lukrativa placeringar på börsen och i näringslivet.

   Kan någon mer insatt i FM än jag bekräfta att killen som köpte in alla dessa Mercedes GW och Sprinter som stod oanvända senare gick till ett toppjobb på Mercedes?
   Att på 2000-talet rulla förbi alla Geländewagens i tgb 11 var en god läxa i hur det offentliga fungerar.

   Radera
  2. Det låter som att man inte får ändra sig. Någonsin. Hur fungerar det med SD? En gång nazister alltid...?

   Kan vi inte enas om att vettigt folk är tillbaka i Moderaterna efter några år med icke vettiga?

   nULLI SECUNDUS

   Radera
  3. SD försvarsvänliga? Ja tjenare. Frågan är vems försvar dom är vänliga mot. Inte Sveriges i alla fall.

   Nulli secundus

   Radera
  4. Klart man kan ändra sig som privatperson, men ett politiskt parti som svänger hit och dit går inte att lita på. Jag pratar inte om en konsekvent utveckling över längre tiden, utan när man kastar kappan efter vinden. Något som Moderata "försvaret är ett särintresse" Samlingspartiet gjorde i försvarspolitiken när de kom till makten.

   Radera
  5. Att någon skulle fått topp jobb på Mercedes efter upphandling känns helt orimligt. Finns sådana rykten om alla upphandlingar FM gjort dem senaste 10 åren. Så särskilt troligt känns det inte

   Radera
  6. @Thure
   Hoppas du har rätt - alla befäl på regementet jag utbildades på sa dock det. Bilarna stod helt oanvända utomhus under hela utbildningstiden undantaget någon enstaka Sprinter.

   Radera
  7. Kan även tillägga att jag jobbade som soldat GSS/K under moderaternas tid vid makten och jag kan säga att jag har en förstahandsupplevelse av vad moderat försvarspolitik innebär. Det var som ett skämt att köra runt i decennier för gamla bilar som gick sönder hela tiden, och inte kunna öva effektivt då i princip all utrustning förutom den personliga utrustning (som var bra) var gammal, trasig, eller avsaknad.

   @Nulli Secundus: om SD inte är försvarsvänliga, varför är de då så överrepresenterade bland försvarsanställda? Låt er inte luras av de politiskt tillsatta höga hönsens vurmande för Pride-parader och sånt. Du måste vara sosse för att göra karriär i försvaret, men ute på förbanden är det värdegrundspaus som gäller. I synnerhet soldaterna, men även till stor del officerarna, röstar på SD.

   Radera
  8. The Engineer kanske ska ge en referens till sina påståenden om att "i synnerhet soldaterna, men även till stor del officerarna, röstar på SD". Du kanske ska ta ett steg bort från din filterbubbla. Att de som hänger i dina forum alla röstar på SD innebär inte att alla gör det eller att de ens är överreprsenterade.

   SD är Putins ena svenska stödparti. Man driver Kremls linje om ut ur EU och anti-NATO.

   Radera
  9. @Cornu: Jag menar inte att alla soldater i FM röstar på SD. Återger bara min egen erfarenhet från tiden i FM om att SD var överrepresenterade, samt MP och vänsterpartierna underrepresenterade. Har ingen referens, utan det är bara min upplevelse utifrån de diskussioner man hörde på regementet samt kollegers Facebook-profiler etc. Sen behöver man ju inte stödja Putin bara för att han råkar tycka likadant i någon viss fråga. Man kan ju inte definiera sina åsikter bara för att alltid vara mot någon (vilket iof Vänsterpartiet gjorde som slutade driva Swexit bara för att de inte ville hålla med SD, men det visar ju bara hur skruvade de är). Jag vill ut ur EU, men som du säkert vet så stödjer jag absolut inte Putin och jag är helt emot hans politik. Jag har t ex alltid stått upp för Georgien och Ukraina.

   Radera
  10. Jobbar på flera ställen i FM. Min bedömning är att SD är svårt underrepresenterade. Men. Många inom firman tar saker på allvar.

   Radera
  11. SD är överrepresenterade bland grupperna unga män, lågutbildade män, och lågavlönade män. (Källa SCB:s senaste partisympatiundersökning). Dessa tre grupper fångar utmärkt gruppen soldater, rent definitionsmässigt. SD är kanske representativt i gruppen, men överrepresenterade i gruppen är det nog tveksamt att säga något om.

   För att SD ska vara överrepresenterade i den gruppen

   Radera
  12. Påtala om Mercedes bilarna aka gelendewagens så är dem i full drift. Fått förarutbildning på ltgb 14 och dem väl använda och bra för det dem är köpta för. Inte någon bil du följer en 122 genom skogen med men som passar i Stockholms trafik där störst går först och lite mer avlägsen skogs och annan terräng som inte är så svår. 11 och 20 bilar finns kvar men bara som transport av personal i fredstid och har inte något syfte i krig.

   Radera
  13. OK, vad bra att de börjat användas då - det började väl se dåligt ut med tgb 11 som stod på tomgång hela dagar eftersom de inte gick att starta igen om de stängdes av.
   Måste också varit en bra investering att ha dem stående i regnet ett antal år.
   Leve den offentliga sektorn!

   Radera
  14. Säger bara Toyota... ;-)
   Ett helt assymetriskt öken-krig kallades ju för "The Toyota War"...

   https://www.youtube.com/watch?v=xnWKz7Cthkk

   Radera
  15. SD är underrepresenterade bland fr.f.a barnlösa kvinnor under 35, bland boende på Södermalm, Haga-Majorna, på "Möllan" och bland Ume-bor
   Vidare är SD underrepresenterade bland de som studerat genus-"vetenskapliga" ämnen på Södertörns lekskola eller annan navel- och rektalskådande "vetenskap" långt borta från verklighetens folk.

   Radera
  16. Toyota technicals? Tja om man är beredd att acceptera oerhörda förlustsiffror och inga vinster.

   Det är bra att (m) vill utöka försvaret men 3 mek + en dragonbrigad är npg inte tillräckligt. Ridk är också att man kör det vsnliga svensks och köper några få enheter av svenskt materiel som sedan använfs en alltför kort tid innan dem ersätts.

   Radera
  17. "Klart man kan ändra sig som privatperson, men ett politiskt parti som svänger hit och dit går inte att lita på" . Men hur är det då med SD? Förut var det vit makt och annan skit som gällde men nu är det folkhem och socialförsäkringar. Fast det är ju klart - fascinationen över blodbesudlade autokrater består vilket iof är konsekvent.

   Nulli secundus

   Radera
 11. Lukt-Ulf måste ju vara valrörelsens roligaste officiella propagandamaterial.
  Det visar också att det finns en falang inom partiet emot honom - det är bara för roligt för att vara sant annars.
  Vem är motståndaren? Elisabeth Svantesson?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välj Wunderbaum. Välj Ulf.

   Hmm, vet inte om det övertygar.

   Radera
  2. Vilken del av Ulf är det som luktar?

   Radera
 12. Fi vill lägga ner försvaret och istället skapa ett försvar mot män inom Sverige. Helt allvarligt så menar de detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://youtu.be/3jkREP29170

   Radera
  2. Kan nog behövas det också när de envisas med att ta in en massa utländska våldtäktsmän hela tiden.

   Radera
  3. Fi vill ha könsblandade lag i idrott också.

   "Gudrun Schyman ser det inte som otänkbart att det i framtiden finns mixade lag inom till exempel fotbolls-VM. "– Uppdelningen som vi har i dag är inte längre relevant. Man får börja träna tidigt tillsammans och sedan kommer det här att utvecklas."
   "Många kvinnor är bättre än män på fotboll."

   Det där sista citatet är nog den största sanning med modifikation som uttalats. Kul att se att Fi partiledare har koll på fotboll också.

   Radera
  4. https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/gudrun-schyman-om-fis-siffror-i-bara-politik/

   Radera
 13. Reinfeldts regering tog inte mycket ansvar för försvaret.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Apropå att gå Kremls ärenden. Litar inte en sekund på Särintresse-DÖ-Moderaterna i försvarsfrågan.

   Facit får vi om två år när det står klart att försvaret inte fick 18 miljarder mer än vad nuvarande regering lovat. Kom ihåg var du läste det först.

   Radera
 14. Tar Moderaterna sig själv på allvar och hur länge ska Moderaterna kalla sig nya Moderaterna, kan ett byte till gamla Moderaterna bli en framgångsfaktor.

  SvaraRadera
 15. Nej, Alternativ för Sverige är det enda partiet som tar försvaret på allvar. Den 7 september samlas vi Kungsträdgården för en hejdundrande valfinal, kom dit!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på den senaste synnerligt osmakliga manifestationen av AFS mot invandrare som cirkulerat på FB och annat drar jag slutsatsen att AFS är Nazze-light. Bra mycket närmare NMR än exempelvis nära SD. Det blir nog inte så många där, men håll för all del din bubbla uppblåst så länge det går om det känns bra.

   Radera
  2. Ser ut som att det hela är avbokat, av Stockholm Stad. Sorry :-)

   Radera
  3. Vet inte vilken osmaklig manifestation du babblar om, så det kan jag ej kommentera. Däremot blev Jeff Ahl anmäld för hets mot folkgrupp för att ha yttrat "Sverige åt svenskarna", vilket sedan sossarna använde som svepskäl för avbokningen av Kungsträdgården. Och Jeff Ahl är inte ens dömd, bara misstänkt.

   Att AfS ligger långt från SD är bra, för SD av idag är totalt genomruttet.

   Det blir valfinal i Kungsträdgården oavsett vilka antidemokratiska metoder sossarna tar till. Slut upp!

   Radera
  4. Oooh vad jag längtar till att se bilder från detta massiva afs-möte... The finest osv.

   Radera
  5. Kom dit och se det live istället.

   Radera
  6. Men ni får ju inte träffas i Kungsträdgården, ska ni göra det ändå?

   Om ja, då kommer ni att bli ivägkörda?

   Radera
  7. Fake news. Polistillståndet är kvar, men sossarna avbokade scenen. Blir väl en mobil scen i form av ett lastbilsflak gissar jag. Alternativt hittar AfS jurister något sätt att kontra sossarnas kriminella metoder så att vi får scenen ändå.

   Radera
  8. Nej ni är Rysslands och diktatorn Putins lakejer, dvs. försvarets motsats.

   Ni kommer inte ens in i riksdagen och partiet är upplöst om 1-2 år. Ytterlighetspartier tenderar att slita itu sig själva från insidan.

   Radera
 16. Vad luktar "Lukt Ulf" ?
  Vågar man gissa på bilbrand och nerkissade byxor efter att han gått hem genom orten en sen kväll i tron om att det var ofarligt?

  SvaraRadera
 17. Är det verkligen att försvaret på allvar?, att outsourca det?

  Är vi friare till självbestämmande med ett geografiskt långt bort än ett nära?, ett kulturellt nära kontra långt bort?
  Om vi bortser från lite kulturella skillnader - varför inte ett kinesiskt försvar? Det vore säkert billigt, fungerar minst lika bra som ett nyinköpt kvalitetssystem utan ammunition, och vi slapp anstränga oss så mycket...

  Lever den gamla devisen att "Alla länder har ett försvar, antingen sitt eget eller någon annans"?
  Om den gör det - Spelar det någon större roll vems den är om den inte är vår av vårt folk?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett försvar som består av annat än folket har väl alltid använts av de som innehar makten, mot folket.

   Radera
 18. Det är svårt att rösta på Moderaterna för de som minns deras 8 år vid makten.
  M satte den definitiva kniven i försvaret med ytterligare nedläggningar och utförsäljning av infrastruktur - kaserner, hamnar, varv och övningsområden, allt skulle bort, kompetensförsörjningen amputerades, officerskåren demoraliserades bl a genom Reinfeldts famösa uttalande "försvaret är ett särintresse"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Reinfeldts uttalande får en att med ångest i kroppen gå och rösta.... men igen på moderaterna...
   Men vad finns det för alternativ ur ett försvarsperspektiv?
   F! ????

   Radera
  2. Spelar det någon större roll, det är pro-nato eller inte så pro-erdogan

   Radera
 19. https://twitter.com/socialdemokrat/status/1036706447730589696

  Socialdemokraterna har faktiskt gjort den största förstärkningen sedan 60 talet!

  SvaraRadera
 20. Jag har sagt det förut och säger det igen: om man skall ha ett försvar måste det finnas något av värde att försvara. Vad i Sverige är värt att försvara och offra sitt liv för anno 2018? Detta är en ytterst ärlig frågeställning och seriösa svar mottages tacksamt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egentligen är det väl mycket men politiken ger att anledningarna blir färre dag för dag. Många verkar dock argumentera att vår syn på homosexuella, kvinnor och flyktingar gör att vi får kamplust.

   Radera
 21. För att sammanfatta debatten ovan. Jag vän luktUlf auktionen. Funkar det om jag sätter 50:- plus porto till VRR?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Strikt talat funderade jag bara på det, men för 50:- SEK till VRR lägger jag Lukt-Ulf i ett kuvert åt dig.

   Radera