Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2018-09-26 19:12

Medaljerad GRU-överste identifierad som Salisbury-gärningsman

En av de två misstänkta för det ryska angreppet med massförstörelsevapen mot Storbritannien, har nu identifierats som en med den ryska diktaturens högsta militära utmärkelse medaljerad överste från den ryska militära underrättelsetjänsten GRU. Alltså en av de två som medgett sig tagit semester från Ryssland för att besöka Salisbury i motsatt riktning från enda sevärdheten på orten.
Salisbury var mer intressant än Trafalgar Square för den medaljerade 39-årige GRU-översten.
Den ene av de två med massiv bevisning utpekade gärningsmännen bakom det ryska angreppet med massförstörelsevapen i Storbritannien, som i slutändan skadat flera och dödat en kvinna, har av Bellingcat avslöjats som en GRU-överste.

GRU är den ryska militära underrättelsetjänsten, som tillsammans med den civila underrättelsetjänsten SVR har hand om insatser utomlands, medan FSB verkar inom diktaturens gränser. SVR och FSB var tidigare samma organisation och hette då KGB.

Den 39-årige översten från GRU fick 2014 diktaturen Ryska Federationens högsta militära utmärkelse Ryska Federationens Hjälte, av okända anledningar. Utmärkelsen får man personligen av den ryske diktatorn Vladimir Putin.

Det råder alltså inga som helst tvivel om att diktaturen Ryssland låg bakom angreppet med massförstörelsevapen mot Storbritannien, och att en person som personligen fått landets högsta utmärkelse skickades på uppdraget säger en hel del om hur högt upp ordern om vapeninsatsen togs.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

38 kommentarer:

 1. Det är högst betänkligt att varken svenska politiker eller MSM vågar dra några offentliga slutsatser om vilken typ av stat vi har att göra med här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer nog från MSM iaf. Politikerna är skiträdda eftersom Sverige inte har tillräcklig operativ förmåga att motstå ryska angrepp enskilt (men väl om andra dras in).

   Radera
  2. Politikerna är skiträdda men fortsätter med besparingar i försvarsmaktens budget. Var är felet?
   Lite för mycket kortsiktighet och von oben attityd? Dom själva klarar sig ju alltid undan och kan säkert fly till annat land medans fårket får ta skiten?
   Eller är dom rent av betalda för att göra Sverige till en sittande fågel redo att plockas?
   Eller ignorerar dom alla risker?

   Radera
  3. Politikerna är skiträdda för att prata med SD, men verkar inte särskilt oroade över Ryssland.

   Radera
  4. Ja, eller så är de inte rädda, utan låter stormakterna lösa problemet eller riskera sitt eget skinn om de klantar till det.

   Radera
  5. 1)de är begåvningsutmanade i att föreställa sig vadsom kan hända
   2)de vet att pengarna inte finns att satsa på försvaret med den politik som förs fn

   Alltså låtsas man göra något.

   Radera
  6. Och vem skulle anfalla bara Sverige utan mål i Norge, Tyskland? Vi är ju en EU stat ändå. Hur ser intressena ut? Men... med det sagt, det kommer en framtid... Frågan är ju hur vi ser på den.

   Radera
  7. Politikerna är dagisbarn och vill ha fred på jorden och gratis godis, betalt av andra. Och SD är jättedumma, ja.

   Radera
  8. Eriksson, Om dom vill ta Norge så är det väl ingen nackdel att först ta Sverige. Helst innan Sverige går med i Nato...

   Radera
 2. Har inte sett några kommentarer från dig gällande den ryska husköparskandalen i Finland samt det faktum att två TU-160 testflög lite över Östersjön. En svensk tiger?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har nog bloggat om Finland jo. Dessvärre är det standard med flygningar numera och jag rapporterar inte alla längre, vilket jag gjorde typ 2010. De flög även mot Biscaya-bukten nyss.

   Finland: https://cornucopia.cornubot.se/2018/09/massivt-finsk-insats-mot-ryska.html

   Radera
  2. Ah, my bad! Får skylla på för hög arbetsbelastning. Kanske något att ta upp med chefen, en vill ju inte vissa väsentligheterna liksom.

   Radera
 3. Men USA då?
  (Förresten läste någonstans att förkortningen ändrats till GU?)

  SvaraRadera
 4. Fantastiskt detektivarbete av Bellingcat.

  SvaraRadera
 5. Så då vet vi vem som sköt ner Malaysia Airlines Flight 17 (17 juli 2014), Chepiga fick medaljen december 2014.

  SvaraRadera
 6. Att GRU och ryska staten ligger bakom nervgiftattacken i England råder det ju inget tvivel om. Det inser alla seriösa människor. Lika lite tvivel råder om att det var ryssarna som sköt ner MH17.

  SvaraRadera
 7. Betr MH17 kan det diskuteras. Att det var ryssarna som ställde delar av ett lvrobotförband till de ukrainska separatisternas förfogande är helt klart. Dock torde själva nedskjutningen inte ha beordrats av någon högre rysk instans, i motsats till morden och mordförsöken på utländsk mark.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag delar din uppfattning att nerskjutning skedde "av misstag". Ryssarna är inte så dumma att de skjuter ner civila trafikflygplan med flit. Vad jag menar är att det är ryssarna som är skyldiga till nedskjutningen, tillsammans med terroristerna i Donbass. Vem som tryckte på knappen är mindre intressant, då det är ryssarna som beväpnar och utbildar terroristerna, och styret i DPR och LPR är ryska marionetter.

   Radera
  2. Fast nu säger Ryssarna att det var en Ukrainsk BUK. Säger ju inget om vem som pangade på oavsett.

   https://www.youtube.com/watch?v=3u6vxmiTfGM Rysk uniform säger ngt.
   Tror inte det blir en länk.

   Radera
  3. Och.. Då det fanns en vald president som blev avsatt så har ju Ryssarna en del på fötterna. Ser man på Rysk stats-tv så diskuteras det en del. Naturligtvis med bias. Men det vet vi ju. De har ju betalt.

   Radera
  4. Klart ryssarna säger att det var en ukrainsk BUK. Alla vet dock att de ljuger, precis som med de turistande GRU-officerarna i England.

   Radera
  5. Har Ukraina ens något BUK-system?

   Radera
  6. Jo, då inte en obetydlig del av Sovjetunionens rustningsindustri fanns i Ukraina, ärvde de en hel del system och kunskap.

   Radera
 8. Tror inte att Kreml och Putin ser särskilt negativt på att det sipprar fram att det är en av Putin dekorerad fosterlandshjälte. Det hoppas stärka Kreml på hemmafronten.

  Vi i Väst missar ibland vad som pågår i RF. I lokalvalen nyligen runtom i RF tappade Putins stödparti Enade Ryssland till Ultranationalisterna som bland annat vann med 70% av rösterna i Khabarovsk (vid Amur, nästa större stad västerut från Vladivostok).

  Ultranationalisterna (make Russia great again) hade framgångar runt om i RF. Pensionsåldershöjningen och att det nu biter än hårdare med västs sanktioner ger det ökande missnöjet.

  I Väst har vi i bland en naiv tanke om att om bara Putin & co försvann så kunde en ny era av demokratisk utveckling ske. Det är tyvärr troligt att det bästa som hänt är att Putin faktiskt håller makten.

  Det är idag kanske mer troligt att Zjirnovskijs och likasinnades ultranationalister istället tar över. Då skulle vi längta efter Putin hur konstigt det än låter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis som detta som du nu skrivit är anpassat för publiken. Putin är en väldigt OK lösning för väst. Men här vill ju ingen ens se Rysk stats-tv, se vad vissa hasplar ur sig, se vad den uppenbara mainstreamen ligger i Ryssland.

   Titta på Rapport en dag, se vad som sägs, vad som tas upp.

   Radera
  2. Det där är samma narrativ som Putin släpper fram i Ryssland, och som med viss framgång hjärntvättat en del av det ryska folket. Alltså: "Putin kanske inte är så bra, men han är det minst dåliga alternativet". I verkligheten så avrättar, fängslar och trakasserar Putin politiska motståndare och kritiska medier. Anledningen att det "inte finns någon bättre" är ju för att Putin har låtat lönnmörda eller fängsla en efter en av de mer demokratiska utmanare som poppar upp.

   Radera
  3. Exakt, det har varit väldigt bekvämt för Putin att ha ultranationalisterna att skylla på.

   Tyvärr har trenden nu vänt så att Kreml nu på riktigt blivit oroat över ultisarnas framgångar i regionsvalen. Kreml vaknade till efter den första kallduschen och har till och med ogilitigförklarat del lokala val med hänvisning till att valoegentligheter har hänt (dvs, där Enade Ryssland tappat stort till ultranationalisterna).

   Problemet är att Ultranationalisterna ser Putin & co som svaga och undflyende mot tex väst, att de inte gör något åt Västs sanktioner som nu biter mer. Att höjningen av pensionsåldern är ett uttryck för att Putin har slut i kassan. Ultisarna skall göra RF stort igen och se till att visa omvärlden och åter sätta Ryssland på kartan och så se till att Tsardömets storhetstids gränser återupprättas enligt Zjirnovskij.

   Kattmat för fattigpensionärerna i Chabarovsk leder inte till demokrati utan till 70% stöd för ultranationalisterna i valet.

   Putin har kört bort sig med erövringsäventyr som kostar skjortan över tid och i slutändan kommer att få Kreml att krackelera ihop.

   Så bästa tipset till Putin, backa ut ur östra Ukraina, Krim, Transnistrien, Abchasien, Sydossetsien etc. så det finns grund för att se över sanktionerna som gör ryska folket till kattmatskonsumenter.

   Radera
 9. Vad är Bellingcat för sajt? Har läst vad jag hittat men vill gärna hör er åsikt om dom. Angående arbetssätt, trovärdighet och eventuella kopplingar till andra organisationer. Dom verkar intressanta tycker jag, kommer nog att hålla lite koll på vad dom skriver i fortsättningen.

  Bumpkin.

  SvaraRadera
 10. Allt är Rysslands fel, allt!!!! Skjutningar i Malmö Gbg och Stockholm är också ryssarnas fel!!!!!!! Jävla Ryssland alltså!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oseriöst att jämföra skjutningar i svenska städer, som inte har med Ryssland att göra, med novichok-attacken i England som bevisligen Ryssland ligger bakom.

   Radera
  2. En satirisk överdrift, om det vore dekorerade militärer som sköt på varandra så vore det ett läge.

   Nu är det ju kriminellt slödder som reglerar marknadskonkurrensfrågor och ser uppenbara ekonomiska fördelar att handgripligen stävja konkurrens på marknaden.

   Radera
  3. Jepp och att invandrarkriminella eldade upp 100 bilar i Göteborg några veckor innan valet är en rysk påverkansoperation, så det så.

   Radera
  4. Återigen, vad har bilbränderna med attacken i England att göra? Lägg av med tramset. Bevisen för att ryska staten låg bakom attacken i England är övertydliga.

   Radera
 11. Något OT, men när vi har synpunkter på politiska krafter i Ryssland och deras målsättningar ser vi en mera tragisk än komisk teater i vårt land där alliansväljarna än en gång får demonstrerat för sig att vad de verkligen röstat på, först som sist, var att få en fortsatt isolering av Sverigedemokraterna. Att få till en icke-socialistisk regering är en bisak.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vad hade du väntat dig? Knappast något de borgerliga hållit hemligt. Sedan så har ju V inte varit en del av regeringen. S är knappast socialistiskt längre.

   Radera
  2. S är inte längre med i socialistinternationalen sedan ett antal år tillbaka. Inriktningsmässigt är de numera som Labour i UK eller Demokraterna i US även om inte allt naturligtvis går att översätta rakt av, men båda dessa har blue collar facken anslutna till sig men är inte med i just socialistinternationalen.

   Vem vill hänga med team Maduro?

   Radera
  3. Skulle dock volja anmärka på labour i UK. De har tagit ett steg åt vänster och fortsätter nog ditåt om inget händer.

   Radera