Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2018-09-22 22:18

Massiv finsk insats mot ryska skärgårdsköpare

Finska myndigheter har i bred samverkan genomfört en massiv insats mot ett ryskägt företag som köpt upp strategiska kustfastigheter och bland annat byggt logement och helikopterplattor på dessa. Företaget ska också köpt fd finska minutläggarfartyg. Myndigheterna skyller tillslaget på skattefusk och ekonomisk brottslighet, men med tanke på insatsens utformning handlar det snarare om säkerhetspolitik.
Finlands flagga.
Sedan flera år tillbaka har det rapporterats om hur ryssar och ryskägda företag har köpt upp fastigheter i Finlands skärgård, oftast nära eller omedelbar anslutning till strategiska objekt eller rent av finska motsvarigheten till svenska skyddsobjekt.

Finska myndigheter har i brett samarbete nu slagit till mot ett sådant företag, Airiston Helmi, och skyller det hela på att man gör en insats mot skattefusk och ekonomisk brottslighet.

Men insatsen skedde med bland annat höghastighets gummibåtar med polisens specialförbandsoperatörer i full utrustning, beväpnad personal från Gränsbevakningen. Operatörer ska till och med infiltrerats ombord på en ambulans, i en insats med totalt cirka 300 statstjänstemän. Även flygförbudszoner ska ha inrättats och stora områden avspärrats.

Ett vittne berättar för Österbottens tidning om gummibåtar med ett tjugotal män utrustade som kommandesoldater. Vid förfrågan sade man att det handlade om en militärövning, men femton minuter senare slog man till mot företaget på ön Säckilot.

Airiston Helmi äger tre öar vid vittnets tillslagsplatsen, där man byggt bostäder och helikopterplattor, men aldrig vistas. Bolaget har också köpt upp ett stort antal öar på andra platser, varav flera är militärstrategiskt viktiga.

Som extra krydda ska företaget rent av köpt två före detta finska minutläggarfartyg. Bolagets öar täpper effektivt till samtliga farleder in till hamnen i Åbo/Turku, en av Finlands största hamnar och av mycket stor strategisk betydelse för undsättning och förnödenheter från väst i händelse av krig.

Bolaget har heller aldrig visat vinst sedan 2007, utan verkar ha ett oändligt hål av finansiering.

Man har varit utpekad i finsk press för sin misstänkta verksamhet sedan flera år tillbaka, men nu fick tydligen finska myndigheter nog.

Finska Centralkriminalpolisen säger i sitt pressmeddelande att det handlar om ekonomisk brottslighet. Två personer ska ha gripits. De geografiska läget för husrannsakningarna sägs vara orsaken till att man tagit hjälp av bland annat Gränsbevakningens fartyg och militär personal.

Det råder ingen tvekan bland säkerhetspolitiskt insatta att säkerhetspolitik ligger bakom tillslaget. Men man angriper från flanken genom ekonomiska oegentligheter, vilket förstås också ger en möjlighet att beslagta öarna och de uppförda anläggningarna. Antagligen fanns det inget formellt olagligt i agerandet annars, men ska förberedelser för hybridkrig bekämpas kan man behöva vara lite kreativ från myndigheternas sida.

Finland tar hotet om hybridkrigföring på blodigt allvar och har genomfört stora totalförsvarsövningar för att hantera sådana scenarier.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

44 kommentarer:

 1. Undrar om SVT / SR skulle rapportera om detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har de. Tror de missat inköpen av minläggarna dock.

   Radera
  2. Hittar ingenting på vare sig SVT, Aftonbladet, eller Expressen. Det är en ganska intressant nyhet, synd att svensk media inte uppmärksammar det.

   Radera
  3. DN har uppmärksammat det (låst). Jag hittar inte heller längre något om det på SVT (men har för mig att jag tidigare sett något om det).

   https://www.dn.se/nyheter/varlden/stor-polisinsats-i-finska-pargas/

   https://svenska.yle.fi/artikel/2018/09/22/grov-penningtvatt-internationell-brottslighet-tva-personer-gripna-darfor-gor

   Radera
  4. Tillägg: Nu finns artikeln på SVT.

   https://www.svt.se/nyheter/utrikes/jatterazzia-i-finland-i-penningtvattsharva-tre-gripna

   Radera
  5. SVT meddelar att det är en internationell härva, inget om Ryssland. Yle däremot nämner i förbigående att det är ett finsk AB som ägs av ett ryskt företag. Det är först när man klickar på länken i Yle till en äldre artikel som det framgår att verksamheten har kopplingar till Putin och ryska staten. Varför denna "mörkläggning"?

   Radera
  6. Citat från DN:s nätupplaga: "Enligt obekräftade uppgifter i finska medier rör det sig om ett fastighetsbolag med ryska kopplingar som under flera års tid köpt upp mark och byggnader på strategiska platser i Åboland. Företaget ska också ha köpt upp gammalt finskt krigsmateriel och ansökt om landningstillstånd för helikopter. Någon aktivitet har dock inte setts på de aktuella fastigheterna."

   Radera
 2. Är det denna typ av förberedelser de alltid pysslat med eller kan det tolkas som ett steg närmre verklig aktion.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla förberedelser är ett steg närmare verklig aktion. Huruvida man tar nästa steg får historien utvisa. I viss mån har Ryssland/Sovjetunionen alltid sysslat med krigsförberedande förberedelser pä främmande mark.

   Radera
 3. I Finland har man SISU ..
  I Sverige har vi ... [ halalkorvsutdelande dialogpoliser]...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minns vad Staten gjorde mot Kockums när det ägdes av Thyssen Krupp.

   Radera
  2. Synd bara att finländska politiker inte har samma ryggrad när landets demografiska problem diskuteras. Istället ha man låtit kortsynt populism bestämma dagordningen.
   När nu den arbetsföra delen av Finlands befolkning minskar på grund av en vansinnig invandringspolitik så blir resultatet arbetslöshet, hög statsskuld och sänkt kreditvärdighet.

   Tur att vi i Sverige har politiker som står upp för en sund politik i invandringsfrågan!

   Radera
  3. Du är rolig du,Ollebolle.

   Radera
  4. Jag märker att du inte har några sakargument att anföra mot mitt resonemang Rickard. Jag får väl bara då tacka dig för att du ger mig rätt!

   Radera
  5. Olle
   Enligt Joakim Ruists forskningsrapport, kostar varje invandrare i snitt 74.000kr per år. Så den finska modellen, verkar vara vinnaren här. Joakim Ruist är dessutom vänster. Så det lär inte vara högt räknat, utan får nog ses som ett minimum.

   Radera
  6. Nej "Tidigare M"! Joakim Ruist har aldrig påstått att varje invandrare "kostar" 74.000 koronor per år. (för vem då?) Det är en missuppfattning av hans rapport som sprids på nätet. Gå gärna in på Joakim Ruists eminenta blogg för närmare information.

   Radera
  7. Jag är läsare av hans blogg. Så jag ser ingen anledning att gå in där just nu.

   Radera
  8. Finland verkar inte drabbat av demografiångest, i Sverige har åtgärderna mot det så kallade demografi problemet lett till ökande behov och minskande resurser.

   Radera
  9. ”Osäkerheten i beräkningarna är stor, men indikerar att nettoomfördelningen via de offentliga finanserna till en genomsnittlig flykting under hela dennas livstid i Sverige uppgår till i genomsnitt 74 000 kronor per år. Som jämförelse var omfördelningen till en genomsnittlig flykting i Sveriges befolkning 2015 cirka 60 000 kronor”, står det i rapporten.

   Radera
  10. Finlands problem beror på 20% högre lönenivå jämfört med Sverige och Tyskland. Deras korkade fackföreningar är orsaken till att det inte går att rätta till.

   Radera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  12. Om det råder brist på arbetskraft så leder det till att lönerna höjs precis som skett i Finland, Det skadar exportindustrin och på längre sikt hela samhällsekonomin.

   Att välja bort invandring är dyrbart för länder med låga födelsetal och åldrande befolkning. Finland är ett bra exempel på hur illa det kan gå när man för en sådan irrationell politik!

   Radera
  13. Rapporten handlar alltså inte om alla invandrare som du påstod "Tidigare M" utan bara om flyktinginvandringen. Vad sedan Joakim Ruist har räknat ut är hur mycket pengar flyktinginvandrarna betalar in till den offentliga sektorn och hur stora bidrag de får ut av samma sektor.
   Hur flyktinginvandringen påverkar hela samhällsekonomin är inget som Joakim Ruist räknat på.

   Först och främst så kostar det ett par miljoner av skattebetalarnas pengar att bekosta en infödd svensks uppväxt. De summorna finns inte med i Ruist beräkningar. Redan där ligger en ensamkommande afghan på ett plus på minst två miljoner kronor vid sin ankomst till Sverige.
   Sedan är det så att om vi inte tog emot flyktinginvandrare så skulle det råda brist på arbetskraft här i landet. Det hade påverkat näringslivet negativt och hade också naturligtvis påverkat statsfinanserna negativt.

   Sammanfattningsvis så handlar alltså Ruists rapport inte om alla invandrare utan bara om flyktinginvandrare. Sedan så har Ruist begränsat sina beräkningar till in och utbetalningar från och till den offentliga sektorn.

   Det går helt enkelt inte att som du gör "Tidigare M" använda Joakim Ruists rapport som ett bevis på att invandringen i sin helhet är olönsam men inte ens heller att flyktinginvandringen är en minuspost för samhällsekonomin.

   Mer att läsa i ämnet: https://cornucopia.cornubot.se/2012/11/vad-kostar-en-svensk.html
   Men även detta r intressant: https://www.ekonomism.us/entry/aer-det-loensammare-att-importera-barn-aen-att-foeda-upp-egna

   Radera
  14. Olle, tror dom flesta "antiinvandrare" eller "rasister" som en del kallar dom, är främst emot invandring av grupper som aldrig kommer i arbete. Även om många är riktiga rasister och vill skydda den "svenska" genen, så har nog merparten inget emot polacker, letter, tyskar, norrmän osv som kommer hit för att arbeta, utan dessa så hade vi, precis som du säger, haft problem med på tok för höga löner.
   Trots att det är runt 100 000 utländska byggare (inräknat dom som ej är skrivna eller anmälda här) i Sverige så är priserna hutlösa, hade dessa stuckit hem så hade en byggarbetare kostat 1500 kr i timmen.

   Radera
  15. Olle
   Jag hade verkligen, av hela mitt hjärta. Önskat att ditt önsketänkande gick ihop. Men tyvärr, för oss båda. Så ser det inte ut så, när forskarna räknar i hop det.

   Jag har faktiskt aldrig någonsin, sett en forskarrapport. Som visar en ekonomisk vinst, med flyktinginvandring. Varken här, i Sverige. Eller hos våra grannländer.

   Vad (vänster) media istället, gärna visar. Och pratar om. Är rapporter, från vänsteranknutna tankesmedjor. Som presenteras, så att den vanliga korkade andersson/Muhammad
   familjen inte förstår, att det är just det. Ett önsketänkande, av vänstermänniskor.

   Ett exempel är SVT. Som pga, att dom inte hittar forskare. Som stödjer det dom önskar. Alltid ringer en viss: Sandro Scocco. För SVT vet, att han kommer att svara det dom vill.

   Vad SVT inte säger!!! Är att Sandro Scocco, inte är forskare. Han har ingen forskarutbildning. Bara ett önsketänkande, tyvärr.

   Jag kan naturligtvis ha missat någon forskare inom nationalekonomi, som kan visa att flyktinginvandring. Faktiskt är en samhällsekonomisk vinst? Men då skulle den forskaren vara ganska ensam. Det är ju därför SVT alltid ringer låtsasforskaren Sandro Scocco. För dom riktiga forskarna, har resultat, som vänster media inte vill veta av.

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://svenska.yle.fi/artikel/2018/09/22/grov-penningtvatt-internationell-brottslighet-tva-personer-gripna-darfor-gor

   Radera
  2. "Spotlight skulle ta flygbilder av villan i Ybbersnäs......Drönaren föll plötsligt ned på isen och vi försökte rädda den. Men kameran som var fäst vid drönaren var borta."

   Radera
  3. Tack för korrektionen

   Radera
 5. Tre personer arresterade enligt finska mtv

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser ut som vanlig kriminell verksamhet.

   https://www.hbl.fi/artikel/tredje-person-gripen-i-abolands-skargard/

   Radera
  2. Inte så ovanligt att det ena hänger ihop med det andra dock.

   Radera
  3. Speciellt inte i Ryssland.

   Radera
  4. Läs tråden #airistonhelmi på twitter och och fundera en gång till om det ser ut som vanlig kriminell verksamhet

   Radera
  5. Det ena utesluter ju inte det andra. Kan ju mycket väl vara så att man accepterar brottsligheten så länge som det görs på ett sådant sätt att ryska staten kan nyttja det i skymmningsläge.

   Radera
  6. Anmärkningsvärt att man i Finland låtit detta pågå i tio år. Nu har man åtminstone ett lagförslag på gång som ska begränsa möjligheterna att köpa mark för utlänningar.

   Radera
 6. TV 4 hade något sist i 10 nyheterna, hörde dåligt fyllde på kaffe i köket. Visade tydligen en del bilder från något av tillslagen.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 7. Påminner lite om bloggarens böcker, främmande makt köper fastigheter i landet.

  SvaraRadera
 8. Penningtvätt sysslar ryssarna med här i Sverige också. Köper upp konkursade små sågverk som får stå på värme men utan produktion under massor av år.

  SvaraRadera
 9. Oavsett ryssar eller ej så ger sig buset på fel land, Finland är uppenbarligen bra på hantera organiserad brottslighet.

  http://reports.weforum.org/global-competitiveness-index-2017-2018/competitiveness-rankings/#series=EOSQ035

  SvaraRadera
 10. Samma inköp av fastigheter/etablerande av företag där säkerhetspolitiska motiv kunde misstänkas ligga bakom gällde även företag/återförsäljare mm för VAZ/LADA personbilar i Sverige. Ett annat anmärkningsvärt bygge var kontorshuset i Västra Frölunda som inrymde det östtyska handelskontoret. Det låg några hundra meter från kasernvakten för dåvarande kustartilleriregementet KA4 med Göteborgs KA-försvar (GbK), som ansvarade för särskilt försvaret av inloppet till Göteborgs hamn.

  SvaraRadera
 11. Myndigheterna har säkert haft dom under uppsikt en längre tid om till och med pressen fått nys om dom.
  Men det kan ju vara vettigt att kartlägga kontaktnätet först.

  SvaraRadera
 12. Det finns ju inget som hindrar att det drivits ekonomiska ogentligheter samtidigt som att strukturellt krigsförberedande verksamhet pågick. Blir ju lätt så när Kreml får hålla sig till att agera via kladdiga bulvaner och oligarkkompisar.

  Uppskattar att finnarna väntat ut detta. Låt Rossija lägga all kraft och medel på att bygga ut och bygga upp och när de efter flera år lagt fokus på att investera och byggt klart, först då slår man till och sänker alltihop :)

  Finnarna kommer aldrig att göran något större nummer av detta. Det ligger inte i deras intresse att dra ner byxorna offentligt på RF. Att finnarna agerar bestämt men inte käbblar ger respekt i Kreml även om de blev debacle. Kreml har ett östligt sätt att se på saken, en resolut motståndare som unviker att röra upp damm är värdig, tas på allvar och ges respekt.

  SvaraRadera