Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2018-09-17 12:08

Målet med kemikalieskatten uppnått - lägre tillväxt, färre jobb (i Sverige)

HUI har på uppdrag av hemelektronikåterförsäljarna gjort en rapport om Miljöpartiets ensidiga kemikalieskatt på elektronik. Man kan konstatera att socialisternas mål har uppnåtts helt förutsägbart - fler arbetslösa i Sverige och att handeln har flyttat utomlands. Samtidigt har inte elektronik blivit dyrare, utan priserna i Sverige har stått stilla när återförsäljarna absorberat kostnaderna. Utomlands har de istället fortsatt falla.
Belagt med kemikalieskatt.
För att få in pengar till statskassan hittade Miljöpartiet på att man skulle införa en ensidig kemikalieskatt på elektronik i Sverige. Just att få in pengar till statskassan har man misslyckats med, men de sekundära målen att fler ska bli av med jobben och därmed rösta socialistiskt, samt att svenska hushåll och företag ska köpa sin hemelektronik från e-handlare i andra länder har uppnåtts.

Elektronikbranschen har betalat HUI för att utreda det hela, och rapporten har felciterats rätt fristk i media.

Den landar ändå i att kemikalieskatten är en förlustaffär för Sverige och ger en negativ samhällskostnad.

Skatten har gjort att mellan 600 och 1 400 arbetstillfällen i Sverige gått förlorade och en samhällsekonomisk effekt på mellan -1 023 och -2 320 MSEK. Socialisterna i regeringen hade tänkt sig få in 2 400 MSEK i skatt, men det blev bara 1 300 MSEK. Visserligen höjdes inte de svenska priserna, utan skatten absorberades av återförsäljarna. Men istället föll butiksförsäljningen kraftigt och försäljningstillväxten totalt mattades av. I Sverige. 

Istället handlar folk från utländska återförsäljare.

Tydligen räknade regeringen att skatten inte skulle sänka försäljningen särskilt mycket utan bara leda till att degen kom in. Men svenskarna är inte lika dumma i huvudet som socialisterna i regeringen.
Medianpris, svenska handlare och utländska handlare. Källa: HUI/Prisjakt
För medan priserna i Sverige stått stilla föll de utomlands och det är ifrån de återförsäljarna svenskarna väljer att handla i större utsträckning. Ingen utom regeringen är förvånade.

Medan staten fått in 1 300 MSEK så är de samhällsekonomiska effekterna ändå negativa nettomässigt.

I media har det talats om 1.7 miljarder kronor i förlust om året, vilket är medelvärdet i den samhällsekonomiska kalkylen som HUI gjort. Så går det när Miljöpartiet får bestämma. Fast Miljöpartiets mål om reducerad ekonomisk tillväxt i en ändlig värld och fler utan jobb (i Sverige - jobben hamnar i andra länder istället) har åtminstone uppnåtts. 

Då dagens allt mer digitaliserade samhälle gör att kraven på innehav av elektronik för att kunna delta i samhället maximalt, billigt och effektivt höjts, så är skatten ett tydligt exempel på hur socialisterna alltid kommer beskatta sådant folk inte klarar sig utan. Det är direkt motsägelsefullt av staten att beskatta elektronik samtidigt som man subventionerar t ex Facebooks serverhallar.
Facebook, Camden Town, London. Går dock inte att läsa Facebook.com med.
Vilken är din utländska favoritsajt att handla elektronik från? Själv gillar jag proshop.se, som egentligen ligger i Danmark. För reservdelar till hushållsrobotarna danska robotexperten.se. Domännamn har inte skattemässig innebörd.

42 kommentarer:

 1. Vilken chock att elektronikhandlarnas lobbyorganisation i samarbete med handlarnas lobbyorganisation kom fram till att en skatt på elektronikhandeln var samhällsekonomiskt negativt. Lite som när LO utreder låglönejobb eller hyresgästföreningen utreder marknadshyror...

  SvaraRadera
 2. Jag kör proshop själv också. Tycker de funkat bra. Bra priser och bra sortiment, snabba på att skicka.

  SvaraRadera
 3. Ge mig fler tips på webhandlar tack.

  SvaraRadera
 4. Amazon.de som har gratis frakt och snabba leveranser.

  SvaraRadera
 5. Man drar stora växlar på att skillnaden i medianpris mellan svenska och utländska siter har ökat från 21% till 28%. I mina ögon ser det ut som om denna ökning kan motsvaras av att medianpriset sjunker. Alltså den absoluta skillnaden är lika stor, men den relativa ökar då medianpriset minskar.

  SvaraRadera
 6. Amazon ES, UK eller DE. Handlar batterier, led lampor, solkräm, etc.
  Ebay handlar jag filter till min robotdammsure Neato.
  Jag har slutat helt med Swish. De har blivit mycket dyrare nu. Då menar jag innan momsen, tull och frakt läggs på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det inte Wish du slutat med?

   Radera
  2. Hört från en kompis att kreativa handlar på Alibaba erbjuder moms och tullfri ompackning i UK med DHL-leverans till Sverige...

   Radera
  3. Oj, där blev det fel. Wish menade jag :)

   Radera
 7. Om man nu ska vara djävulens advokat. Kan det vars så att skatten bara påskyndade en redan påbörjad process?

  SvaraRadera
 8. amazon(både .uk och .de), proshop, conrad ... såhär på rak arm.

  Prisskillnaden mellan sverige och utlandet är rätt påtaglig nu med både kemikalieskatt och copyswedeavgifter, för att inte nämna fraktpriserna... billigare att skicka från tyskland till sverige än inom sverige...

  SvaraRadera
 9. Ok, nu har jag ögnat igenom rapporten. Av de uppskattade samhällsekonomiska effekterna på -1700 miljoner så utgörs 1500 av sänkt tillväxt. Detta då "reducerade IT-investeringar medför lägre tillväx" på grund av uteblivna effektiviseringsvinster. Jag är skeptisk. Den minskade handeln påverkar bara med 100 miljoner.

  SvaraRadera
 10. Du skulle kunna skriva något om att 12 av miljöpartiets 16 riksdagsledamöter nu är kvinnor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför då? Jag skiter väl i vilket kön någon har. Man tänker inte med könsorganen.

   Radera
  2. Mer intressant att en av dem drivit en islamistisk valkampanj...

   Radera
  3. Effekten av feminism är att män sakta men säkert trycks ut ur alla sammanhang, vilket nog faktiskt är riktigt olyckligt, även om en del feminister kan ha en annan åsikt. Fi behövs inte eftersom mp nu redan är ett starkt kvinnodominerat parti.

   Radera
  4. Nu var det nog mest V som fick Fis röster iofs. Men det hade kanske vari bättre att Fis stödröster gått till V eller Fi till 100% med tanke på hur nära 4% MP hamnade.

   Radera
  5. Töntigt, Kuckeliku. Om kvinnor tar plats så beror det på meriter. Hur är det med folk med glasögon? Hårfärg? Varför bryr du dig om kön?

   Radera
  6. Jo, man tänker med könsorganen som grupp.

   Radera
  7. Det är du som är pk-hjärntvättad. Jag kan omöjligt tillhöra ett "feministiskt" parti eftersom jag i ett sådant alltid är en b-människa som aldrig kan begripa saker som man skall. Fredrik Reinfeldt avböjde intelligent nog att kalla sig feminist.

   Radera
  8. Buhuhu, jag är alltså "PK-hjärntvättad" för att jag inte bryr mig om vilket kön en person har. Då vet jag det.

   Radera
  9. Problemet är att vi har en ideologi som systematiskt vill gynna en grupp på bekostnad av en annan. Det borde i enlighet med överutnyttjandet av ordet rasism kallas just rasism.

   Radera
  10. Med feminismen får man ett underbetonande av analytiska egenskaper och ett överbetonande av "emotionell intelligens". Vilket kraftigt sänker intelligensnivån i politiken.

   Radera
  11. Feminister vill inte acceptera att många män är halvt autistiska robotar och att det finns ett biologiskt syfte med detta.

   Radera
  12. Den "onde" vite västerländske heterosexuelle MANNEN som inte bekänner sig till rätta läran - (tokvänster)feminismen - och som både äter kött och kör bil ! ;-)

   HEN som är upphov till ALLT ont i världen.. Svält, krig, miljökatastrofer, djurplågeri, förtryck, militarism ...

   Radera
  13. Om du tycker att miljöpartiet är mansfientligt måste du komma till slutsatsen att partier med övervägande män är kvinnofientliga. Du kanske har rätt i det.

   Radera
 11. Enligt rapporten så substitueras enbart ca 10% av den minskade konsumtionen med ökad utlandshandel. Alltså är 90% av minskningen en reell konsumtionsminskning. Min gissning är att merparten av den minskningen är relaterad till icke produktivitetshöjande IT. Så kallade leksaker.

  SvaraRadera
 12. Konstigt nog hittar jag inget i rapporten om hur mycket den minskade konsumtionen av elektronik har minskat produktionen av flamskyddsmedel. Märkligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget alls, produkterna är samma och försäljningen är lika hög bara att de skickas hit en och en istället för pallvis. Det är så man räddar miljön och klimatet enligt MP!

   Radera
  2. Du har inte läst rapporten ser jag. Som jag skrivit ovan är det bara 10% av försäljningsminskningen som substituerats med utlandsförsäljning. Resten är en faktiskt minskning. Cornucopia verkar inte heller läst rapporten, så du är iaf i gott sällskap.

   Radera
  3. Pelle: och? Man har alltså gått från att skicka tio varor effektivt på en pall med att skicka dem en och en. Ursäkta, men det låter inte särskilt miljövänligt (men så verkar inte mp verka för miljön).

   Radera
  4. Vad är det du inte förstår? Den totala försäljningen har minskat. Alltså inklusive import.

   Radera
 13. Har inte (länger) något större behov av att köpa just hemelektronikprylar..

  Har det jag behöver helt enkelt och skulle jag behöva något, exv. bilreservdelar eller friluftsutrustning så är det tyska sajter som gäller.
  Snabba leveranser och har aldrig haft problem med returer eller felleveranser etc. och den tyska momsen är lägre än både den svenska och danska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och vett och förstånd går tyvärr inte att köpa över internet.

   Radera
  2. @Ben!

   Glömde du bort att reklamera ditt ? ;-)

   Radera
 14. Ja tyvärr är det väl så att MP som regeringsparti måste få några egna hundben att själva råda över. Jag misstänker att S obetänksamt låtit MP regera här. Nu bör de med facit i hand ångra sig. Ett parti som MP med en stora andel verklighetsfrämmande idealister är verkligen farliga när det får fritt spelrum för sina "experiment" som mer har karaktären av symptom-behandlande än långsiktiga strategier i en ofrånkomlig tekniskt utveckling(som främst brukar gynna oss). Skulle vara kul och se beslutets beräkningar och motiv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här kan du läsa utredningen som lade grunden till beslutet. Motiv och beräkningar är presenterade här: https://data.riksdagen.se/fil/5BD23E05-0A1D-4905-8D3F-C0912D7C1602

   Radera
 15. Intressant läsning:
  http://www.kristianstadsbladet.se/ledare/radda-svensk-ekonomi-fran-magdalena-andersson/

  SvaraRadera
 16. Roligt blogginlägg. Misstänker att de flesta (bloggaren inräknat) ser att svensk handel är ganska körda när det gäller priskonkurrens, kemikalieskatt eller inte. Driver du med din publik Cornucopia?

  SvaraRadera
 17. Som konservativt liberal så är jag ändå rätt nöjd med att staten subventionerar Facebook och Google, så att datan lagras i Sverige och som bidrar till att mer och mer internettrafik går via Sverige och svenska servrar.

  SvaraRadera
 18. Jag vill bara säga att elektronik i sverSve visst har blivit dyrare sedan kemikalieskatten. Iallafall vitvaror. Har hyreshus och köpte likadan induktionsspis 1500 dyrare efter skatten. Likadan diskmaskin 1000 kr dyrare efter skatten. Har kvittu på detta. Har även en bra kontakt på Elgiganten han kunde inte släppa vitvarorna billigare och detta pga den nya skatten.

  SvaraRadera
 19. O sen kom Amazon.......

  SvaraRadera