Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2018-09-24 15:07

M tog talmansposten - talar för Ulf Kristersson (m) som förste statsministernominering

Som väntat blev Andreas Norlén (M) Sveriges nye talman efter en sluten omröstning och socialdemokraten Åsa Lindestam (S) förste vice talman. Detta är bra val av personer, och valet av Norlén talar för att Ulf Kristersson (M) nu nomineras till statsminister för Sverige. Sedan återstår att se om han röstas in vid första försöket.
Riksdagen ligger passande placerat mellan slottet och Rosenbad.
Talmannen och förste vice talman är alltså nu valda. Bägge är bra och seriösa politiker. Norlén (S) är också doktor i affärsjuridik, och Lindestam (S) har suttit som vice ordförande i försvarsutskottet, samt i Natos interparlamentära konsulterande utskott. En seriös försvarspolitiker på en för riket mycket viktig säkerhetspolitisk position, vilket vi återkommer till.

Andre vice talman är ännu inte vald, och där förväntas kommunisten Lotta Fornarve, en stark Nato- och försvarsmotståndare, tillika Vänsterpartiets person i försvarsutskottet, bli inröstad med stöd av Socialdemokraterna och ersätta SD:s Björn Söder. Den senare ska straffas ut av socialdemokraterna som hämnd för att SD stödde Norlén till talman och därmed gör det sannolikt att det blir en borgerlig regering. Söder har oavsett sin bakgrund dock knappast misskött sin talmanspost under de senaste fyra åren, utan mestadels verkat tagit posten seriöst. Vi kan förvänta oss att Fornarve gör det samma, trots att Vänsterpartiet vars lojaliteter aldrig varit till Sverige, tidigare varit bannlysta från sådana här positioner.

Talmansposten har nämligen säkerhetspolitiska uppgifter om exempelvis regeringen slagits ut  vid krigshändelser eller terrorism och den krympta riksdagen krigsdelegationen ska aktiveras. 

Under kalla kriget skulle förstås en kommunist vars lojaliteter låg hos Moskva aldrig komma på tanke på denna position, men idag styrs Kreml av en fascistisk kleptokratisk diktatur och inte en kommunistisk, så det är mindre relevant i detta läge. Fornarves fientlighet mot att Sverige ska ta emot stöd från grannländer - Natomotståndet - är dock ett problem.

Men för att Fornarve ska få makt över krigsdelegationen för att ny regering ska kunna utses om regeringen och i synnerhet statsministern omkommit krävs en lång rad omständigheter.

Hela regeringen måste slås ut så till den grad att den inte blir beslutsmässig, dvs färre än fem ministrar kvar. Annars kan regeringen nämligen inkalla utrikesnämnden. Detta kan annars ske via talmannen, men för att Fornarve ska stå på tur måste alltså både Norlén och Lindestam oskadliggöras, plus i princip hela regeringen. Och om det bara finns två överlevare (av arton ledamöter och suppleanter, plus talmannen och kungen) i utrikesnämnden kan de sammankalla sig själva, utlysa krigsdelegation, och så kan en bantad riksdag utse ny statsminister. Det är en rätt omfattande lista av personer som ska oskadliggöras för att Fornarve ska få bestämma.

Det ska alltså väldigt mycket till att Fornarve ska kunna sätta stopp för bildandet av en ny regering vid krig eller terrorism. Och då ska hon dessutom vara på angriparens sida, och hon är nog inte så obegåvad att hon tror att Kreml fortfarande är kommunister. 

Värre är det då med en sverigedemokrat på den posten, med tanke på hur mycket SD röstat i enlighet med  Kremls önskemål i EU-parlamentet.

Käbblet kring andre vice talman visar bara på att riksdagen i mycket är ett vuxendagis, men är idag rätt oväsentligt. Vi kan utgå från att Fornarve är minst lika seriös som Söder på positionen som andre vice talman.

Socialdemokraternas stöd till Fornarve visar dock på hur viktigt det är att Löfven (s) inte fortsätter som statsminister, då han är beredd att släppa in kommunisterna så dessa får ännu mer makt.

Norlén lär nominera Kristersson (M) till statsminister. Tanken är att SD ska stödja detta, men var inte så säker på att det går igenom vid första röstningen. SD kan mycket väl markera sin makt genom att lägga ner sina röster vid den första voteringen om statsminister, men rösta för Kristersson vid en senare votering. Man kan rent av dra ut på det till fjärde voteringen, den sista innan det blir nyval. Det hela beror på nivån av vuxendagis för dagen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

11 kommentarer:

 1. Är det någon som tycker detta ärspännande? sVt kör live...

  SvaraRadera
 2. Intressant att SD gav bort sin talmanspost genom att stödja Norlén, hade de bara suttit stilla i båten hade vi visserligen fått en Sosse som talman, men det är ju inte talmannen som UTSER stadsminister så det hade väl egentligen inte spelat någon större roll.
  Vuxendagis javisst.

  SvaraRadera
 3. WTF - Björn Söder fick 80 röster! Skulle det inte varit bara 62?
  Finns det kommunistmotståndare alternativt icke-läskunniga i riksdagen?
  Dagiset håller öppet ett tag till verkar det som.

  SvaraRadera
 4. Är inte Ulf lite kort, lite hitler varning på längden där tycker jag och det stöder ju teorin att M egentligen är nazister med stöd av SD som är nazister.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En gammal myt. Både Hitler och även Napolion var av medellängd på sin tid :)

   Radera
  2. Så ironiskt att just du skriver om en gammal myt.

   Radera
  3. Kapten Crunch Nej, jag brukar försöka avslöja just sånt. Till mångas irritation haha :)

   Radera
 5. SD (Åkesson) verkar rätt sura på M. Kanske trots allt inte helt givet vem som blir statsminister, även om det med stor säkerhet blir Kristersson.

  https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/sd-ledarens-angrepp-pa-alliansen-efter-rostningen/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker nog att SD klantade till det hela genom att rösta på M:s kandidat. Antar att det bara var för att de skall kunna avsätta Löfven i morgon tisdag istället för att en S-märkt talman som hade väntat ytterligare två veckor med att genomföra "sonderingar". Alliansen vill väl stoppa sossarnas härjningar i FN och på UD som bland annat Uvell och Ledarsidorna skrivit om.

   Radera
  2. månskensbonde: men det är ju bara symbolik i ett sånt syfte. Det enda som påverkas i realiteten av något sådant är tiden det tar innan ny statsminister är på plats, du skall nog inte tro att Kristersson kommer röstas fram som ny SM i morgon.

   Sossarna kan nämligen härja precis lika mycket som om omröstningen skett om två veckar. Regeringen sitter kvar med precis samma befogenheter (utom det faktum att de inte kan utlysa nyval vilket de ändå inte kan förrän i december).

   Radera
 6. Under almedalsveckan i somras råkade jag hamna på en uteservering tillsammans med ett gäng högt uppsatta M-politiker. Några bland de mer kända var Jessica Polfjärd (tidigare gruppledare), Tobias Tobé (pressnisse) men även Andreas Norlén. Det som då slog mig var hur alla andra politiker, oavsett parti, som kom förbi tog chansen att tala om för Andreas vilket bra jobb han hade gjort på KU. Han hade lagt all partipolitik åt sidan och helt och hållet fokuserat på sitt uppdrag, till vissa moderaters förtret. Det finns en historia om hur Carl Bildt hade släpat med sig sin cykel in på rummet i ren protest när Norlén, med hot om poliseskort, hade tvingat honom att komma in till KU på förhör. Det är därför inte självklart att Norlén kommer att föreslå Ulf Kristersson som ny statsminister, han kommer att välja den som har störst stöd i riksdagen. Det vi däremot kan räkna med är att vi nu har en av de bästa talmännen på många år i riksdagen. Vi kan också räkna med att oavsett vem som bildar regering så kommer fler frågor att avgöras i riksdagen vilket i sin tur lägger mer ansvar på gruppledarna.

  En svag regering är alltså inget principiellt fel, det ger riksdagen mer makt och kan faktiskt innebära en större chans att de tar rätt beslut.

  SvaraRadera