Aktuellt

Reklam: Fem procent rabatt med Cornucopia? på Finanskursen årskull 3

Denna artikel är reklam för Finanskursen, som erbjuder tidig anmälan och fem procent rabatt till bloggens läsare om de anmäler sig här . F...

2018-09-15

Kraftig nedrevidering av svensk BNP

Svensk BNP under den avgående socialistregeringen visar sig nu precis efter valet ha varit överdriven. Valrörelsen har alltså byggt på lögner och BNP har nu reviderats ner kraftigt.
Svensk BNP-tillväxt, tillväxt procent mot motsvarande kvartal föregående år.
Hela BNP-tillväxten för 2017 har reviderats ner 0.2 procentenheter till 2.1% och håller sig alltså precis över lågkonjunktur. Även högkonjubnkturåret 2016 har reviderats ner, men med otroliga 0.5 procentenheter från hyfsade 3.2% till 2.7%.

I år har första kvartalet reviderats ner 0.3 procentenheter och andra kvartalet 0.2 procentenheter.

Socialisterna i den avgående regeringen har hela valrörelsen slagit sig för sina röda bröst över hur fantastsisk tillväxt det varit under mandatperioden. Detta visar sig nu vara falskt. 

Tyvärr publicerade SCB detta först efter valet, men man får trösta sig med att socialisterna alltså nu bevisats ståendes ljugande svenska folket i ansiktet, överdrivande svensk ekonomi.

Eftersom socialistregeringen hävdar att tillväxten varit tack vare dem, så är alltså även de nya siffrorna deras fel och facit är att deras politik inte alls är så bra som de hävdar. Åtminstone enligt dem själva, som påstår att de påverkar tillväxten.

156 kommentarer:

 1. Har du inte fattat att det bara är bra saker som sosseriet påverkar? Dåliga saker som händer är det någon annan som orsakar, oftast de i det onda partiet eller Trump!

  Men folk får väl skylla sig själva i det här landet, hur svårt kan det vara att stoppa i rätt papper i ett kuvert?

  SvaraRadera
 2. Man har nog bara gjort fel. Enligt 1 kap 9§ regeringsformen står följande:
  Får man citera fortfarande förresten:)

  ”9 § Domstolar samt förvaltningsmyndigheter och andra som fullgör offentliga förvaltningsuppgifter ska i sin verksamhet beakta allas likhet inför lagen samt iaktta saklighet och opartiskhet. Lag (2010:1408).”

  Detta måste väl innebära att man inte kan ljuga om den typen av uppgifter, eller?
  Man har alltså bara gjort fel inte ljugit.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Lilla Sverige i den kända världens utkant kan nog fortsätta på den inslagna banan. Problemet är USAs skenande budget. Den är väldigt nära katastrof nu, och när den inträffar kommer hela världen att dras med i kollapsen. Eller kanske Kina kan dämpa fallet. I vilket fall går vi obönhörligen mot en diskontinuitet där förutsättningarna ändras fundamentalt och abrupt.

   Radera
 3. Svar
  1. Ja om det blir nyval ändrar folket förstås sina ståndpunkter och prioriteringar helt, och resultatet blir då lite eljest.

   Radera
 4. Mitt förtroende för sosseriet har efter valet reviderats ned från 0 till -28.5%.

  SvaraRadera
 5. Ser på val.se att vid räkningen nu så ligger MP på 4.09%...
  Hoppas, hoppas på < 4% !! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Titta på de distrikt som är kvar att räkna, så förstår du kanske varför det inte kommer att hända.

   Radera
  2. Det är samma röster de räknar en gång till Bengt, det är inte något nytt val som kan få annan utgång.

   Radera
  3. Man hade väl hoppats de räknat fel på en 20 000 röster eller något :-) för det är väl ungefär så många röster över spärren som de ligger.

   Valnatten MP 271 498 av 6 250 363 dvs 4,3437 %
   Onsdagsräkning 284 931 av 6 448 417 dvs 4,4186 %

   Onsdagsräkningen innehöll då röster som inte räknats på valnatten.

   Den omräkning som nu sker går även igenom de röster som bedömts ogiltiga vilket skulle kunnat förändra resultatet. Nu verkar et inte sannolikt att MP skall kliva ned under 4%, men mandatfördelningen skall man inte vara helt säkra på.

   Radera
  4. Bengt, tror du verkligen på fullaste allvar att det blir någon skillnad vid omräkningen?

   Radera
  5. MP har 4,245 nu... 5773 av 6325 valdistrikt räknade
   Och jag har inte någon "klan" etc. som kryssar mig... ;-)

   Radera
  6. Bengt, du lever på hoppet, det sista som överger människan.

   Radera
 6. Det märks i allmänhet att det går trögt.
  Bara att titta runt sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur märker du det?

   Radera
  2. Folk orkar inte fullt på jobben, verkar ha för mycket att göra, många verkar irriterade.
   Har märkt att tex ett centralt kafe i stan stängt (skall bli bankkontor där), och annat dylikt som skvallrar att en del av befolkningen börjar dra in på konsumptionen, dvs tillväxtvågen avtagit.

   Radera
  3. @T,
   Man ser precis vad man vill se. Jag ser inget alls av det du ser. Har man just köpt barnvagn ser man barnvagnar överallt, har man just köpt en viss bilmodell ser man dem över allt, har man problem ser man dem överallt. Enkel mänsklig psykologi.

   Radera
  4. @Teheimar: Det enda jag ser i Göteborg är att inte nybyggnationen säljs lika snabbt. När det gäller restuarangbesök, resor och dylikt är det fullt tryck. När man är inne på Facebook funderar man ibland på om folk jobbar överhuvudtaget. Det är minst 10 weekendresor per år och trots detta bor dom i bostadsrätter/villor, kör nya bilar och är på middagar hela tiden. Jag gör inget utav det men o andra sidan bor jag i hyresrätt och då lever man ju fattigt på förvärvsinkomst.

   Radera
  5. Det snurrar på i centrala Stockholm. Men det glesnar på de många kaféerna typ Espresso house. Jag går och jobbar där ibland och har reagerat på det. Det har startats för många och det är inte kul att betala 70 kronor för en kaffe och en croissant. Jag tror krisen kommer att synas där först och bland de alltför många hår, fotvårds och manikyrsalongerna i stan.

   Radera
  6. Sedan kan jag hålla med om att irritationen sprider sig. Intressant att Teheimar nämner det. Jag ser det dagligen som en form av disharmoni i hur barn fungerar ihop med sina föräldrar i offentliga miljöer.

   Radera
 7. När skulle denna statistik kommit från SCB?

  Egentligen så skall man ju följa reglerna alltid, är det en dålig nyhet så får det väl vara det.

  Om den skulle släppts två dagar innan valet så kan man kanske argumentera för att den släpps efter valet. Många länder har ju som praxis/lag att inget valpåverkande får släppas en månad/veckor innan val(et).

  Att S har blåljugit är dock en annan sak. Magdalena Andersson har ju nu tappat all trovärdighet och förtjänar ingen respekt, eller bör ha tappat all trovärdighet och borde inte får någon respekt men för detta hyllas hon väl internt i S.

  Tråkigt att integritet inte längre är något som folkvalda och andra i viktiga positioner eftersträvar. "förr i tiden" var det ju skamligt att bli avslöjad med alltför stora lögner och en career breaker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är inte direkt ovanligt med revideringar av BNP-siffrorna, oftast uppåt faktiskt. SCBs kalendrar brukar vara spikade en bra bit i förväg (sök "SCB kalender").

   Ja, det är inte orimligt att anta att finansdepartementet anat något liknande. Återstår att se vad de praktiska konsekvenserna blir. Ska prognoserna för BNP-tillväxten kommande år revideras, och i så fall hur mycket?

   Radera
  2. Vet inte om jag läser samma information om detta, utvecklingen ser rätt ok tycker jag. Läs pdfen Kommentarer och Revideringar så redovisas exakt anledning och underlag till justeringarna där man omvärderat enligt ett visst regelverk och många år tillbaka. Finns ingen konspiration eller mörkläggning här.

   Radera
  3. Så funkar inte denna blogg. Alla tecken som kan tolkas negativt ska tolkas negativt.

   Radera
  4. Jo, för att det ska kunna betrakras som lögn måste det väl vara så att den som gjort en utsaga vet att den är felaktig.

   Radera
  5. Även när det går som bäst är det dåligt, för då är vi nära kraschen

   Radera
 8. Nej hederlighet, ansvarskänsla och integritet är en bristvara idag. Kanske för att det är elitistiskt? Något som kännetecknar den vita eliten och därmed=rött kort. Vi lever nu i de låga förväntningarnas samhälle eftersom mångkulturen med den sociala friktion den för med sig ska mötas med förståelse. Ungefär som när man till varje pris försvarar Serena Williams urusla beteende i US Open. Till slut blir allt en trasa - kanske är det så kulturvänstern vill ha det. Västeuropa och USA är illa ute.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att hon kulle kunna ha en annan karriär om tennisen är emot henne. En fin t-shirt kan ju vävas av bomull...

   Radera
 9. Att räkna ut BNP är inte så enkelt som att titta i ett bokslut. Exempelvis innehåller det en viss del uppskattningar som kapitalförslitning. Ändrar man uppskattningen av sån parameter ändras förstås resultatet. Dessutom finns åtminstone tre olika metoder för att beräkna BNP: Utgiftsmetoden, Produktionsmetoden, och Inkomstmetoden. Förmodligen ger de lite olika resultat. Byter man metod så ändras resultatet.

  SvaraRadera
 10. Sänk räntan - sänk räntan ! :- )

  SvaraRadera
 11. Ingen fara, BNP stiger när vi snart blir 300000 fler.

  SvaraRadera
 12. Det är inte bara socialisterna som slagit sig för bröstet. Även medlemmar i riksbanksdirektionen har tagit åt sig äran av "högkonjunkturen". Ingves och Jansson för att nämna två exempel.

  SvaraRadera
 13. Det var inte enbart 2017 som reviderades nedåt, utan också 2016. Tillväxten BNP per capita är nu officellt ännu festligare än tidigare, hela 1.6 %, sämsta siffran i hela EU. EU-kommissionens prognos för 2018 samt 2019 är att Sverige fortfarande kommer att vara sämst i EU.

  SvaraRadera
 14. Med undantag för en kortvarig period runt den internationella ekonomiska krisen för cirka 10 år sedan och något enstaka kvartal därefter så visar grafen en positiv tillväxtökning för Sverige under hela det gångna kvartsseklet.
  Därför förstår jag inte helt syftet med artikeln och med flertalet kommentarer hittills, undantaget Sjunkbomben, Joakim Persson och ElkBrew, om det inte bara helt enkelt är en fråga om att misskreditera den gångna mandatperiodens regering i allmänhet och Finansminister Andersson i synnerhet.

  Samt då att jag ständigt påminner mig att denna Wilderängs blogg drives under det övergripande mottot "Evig tillväxt i en ändlig värld?"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så du är nöjd bara tillväxten är över 0% ? Inte mycket ambitioner där inte!

   Radera
  2. Jag kan till och med acceptera och finna förståeligt om tillväxten samlad BNP och tillväxten BNP per capita är under 0 under vissa förhållanden.

   Samt då att jag också i denna replik konstaterar att denna Wilderängs blogg drives under det övergripande mottot "Evig tillväxt i en ändlig värld?"

   Radera
  3. Noll i tillväxt kan ibland accepteras. Men tillväxt är väl ökad tillgång till välfärd, som tex sjukvård och äldreomsorg. Där ser vi att vårdköerna fördubblats sen 2014. Skolan är sämre än någonsin.Polisen klarat inte sitt jobb pga ökad kriminalitet. Bostäderna har skenat i pris. Vi kan inte skylla rödgröna för allt detta men vi är inte på rätt väg i det som jag kallar tillväxt.

   Radera
  4. Jo, men nu måste ju skulderna betalas, eller, iaf ska räntan betalas, även om den nu är låg så är volymen gigantisk och framtiden okänd.
   Betänk den låga räntan, de höga bostadspriserna, problemen på arbetsmarknaden, i sjukvård och omsorg.

   Om vi inte har tillväxt måste det vara svårt att motivera skuldslavsekonomin?
   Underligt nog upplever jag en inflationsboom i matvaruaffären, snittpriset ligger nu över flera år och säsonger kraftigt upp efter att ha bottnat efter Rysslands invasion av Ukraina.

   Radera
  5. Bengt Eriksson: Jag vågar påstå har fog för antagandet att begreppet "tillväxt" endast är att se som ett statistiskt mätresultat av under viss period uppnådd ökning av i samhället total produktion värdet av varor och tjänster och har ingenting att att göra med av Dig nämnda begreppet "Ökad tillgång till Välfärd". Det senare är snarare kopplat till fördelningen av produktionsresultatet och tillgänglig evidens visar att den fördelningen under ett antal decennier i alltmer ökande grad varit till "Välfärdens" nackdel.

   Radera
  6. @Chief Karlsson, du har en poäng där. Vi skulle behöva kanske några olika sätt att mäta BNP på.
   På sätt och vis kan det ju tänkas att längre köer i välfärden, liksom större slitage av olika ettdelar i samhällsappareten ger högre BNP ett tag.

   Radera
  7. Chief, ja det stämmer bra som "officiell" betydelse på tillväxt. Men tillväxten i Sverige baseras på en stor offentlig sektor där majoriteten av tillväxten egentligen skett. Men vi medborgare har trots detta bara sett försämringar av offentlig service under många år. Speciellt under Reinfeldtska eran. Men trenden har tyvärr fortsatt sen dess.

   Radera
  8. Bengt, BNP har inget med välfärd att göra per se men det finns ju ett antagande om att ökad BNP ger ökad livskvalitet. När allt mindre av BNP är industri och världen har rätt flytande kapital så får vi fundera, förskolan är ju också en del av BNP.

   Radera
  9. Vi är nog på samma plan här Bengt. Överlag så blir inte saker så mkt bättre. Vad har blivit bättre sen 1988? Vi har fått mobiler, på gott och ont också, vi har större TV, inte jag då men folket, vi utsätts som vanligt för bilistjakt, tullar, avgifter, klart det byggts en väg och en ny nationalarena, många hus, till och med Moderaten i Solna vågade viska om designen, han fick omedelbart mothugg av "marknaden", skulle de bygga hos moderaten, då får det bli en låda.

   Radera
  10. Noll % tillväxt betyder att inte en enda person kommit något sätt att göra något enklare eller bättre på. Men hyllar man länder som Venezuela och Nord Korea så är ju 0% rätt ok i sammanhanget!

   Radera
  11. P.M.A, jag är med i ditt resonemang. Tror BNP blir skevt som mätmetod tex om du jämför länder med väldigt olika storlek på offentlig sektor. Men just nu ger det iaf en indikation. På tal om bättre sen 1988. Då lekte iaf inte 15 åringar cowboy och indian (om ens då) med skarpladdade vapen. På gatorna. Och man kom till läkaren snabbt även om vården naturligtvis inte var lika avancerad. Vad som är bättre vet jag inte.

   Radera
  12. Till samtliga i tråden ett tack för repliker! Finner däremot, dessa till trots, ingen anledning ändra den inställning jag ger uttryck för i mitt inledande inlägg.
   Samt till . : Jag har ännu ej sett någon i kommentarsfältet, vare sig idag eller tidigare, som "hyllat" vare sig Venezuela eller NordKorea. så vart Du vill komma med den passusen återstår för dig att förklara.

   Radera
  13. Per capita tillväxten har det senaste decenniet i genomsnitt legat kring 1%, drygt hälften av vad vi historiskt har legat på. På lång sikt så har detta ganska stor påverkan på vårt välstånd; våra löner och pensioner samt förstås möjligheterna att betala för välfärden.

   Radera
  14. Nu skall man inte stirra sig blind på BNP per capita. Olika länder har olika potential, exempelvis outvecklade länder har betydligt större potential för BNP att växa (ex Kina och gamla öststater, eller Somalia för den delen), vilket vissa av dem frenetiskt gör. Sålunda kan man inte jämföra Sverige med dessa. Vår potential är på marginalen och skall snarast jämföras med liknande länder, som våra likaledes ekonomiskt högtstående grannar. Men visst kunde det gått bättre, det kan det alltid.

   Radera
  15. Nej, det är faktiskt katastrof med 1%, vi kan också nämna många lågutbildade med låg lön som kommer att vara ett minus när vi summerar, det är viktigt att vi ser minuset och förstår vad det iaf indikerar vad gäller välfärd, sen kanske man bör göra ett omtag i välfärden men det ser väldigt svårt ut efter moderatledarens party.

   Radera
 15. Va!!! En valrörelse byggd på lögner jag e i chock

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan trösta dig med att om nyheten kommit före valet hade inget hänt. Den förut så kallade borgerligheten, numera alliansen, var helt upptagen med att pissa på marken där SD står och hade inte brytt sig.

   Observera hur jag tagit till mig ett berikat kulturspråk.

   Radera
  2. Jag tycker du könar för mycket där. "Pissar" låter som du klistrar på alliansen en vitt, heteronormativt, borgerligt yttre och ett manligt kön.
   (Ironi)

   Radera
 16. Tino Sanandaji tog upp detta på sin Facebook för nån vecka sen. Även Bloomberg har en artikel om detta. Synd bara att svensk media inte verkar intresserade, har inte sett nått.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men...
   Vad tror du? Sådana negativa nyheter skulle ju allvarligt skada SVERIGEBILDEN som det lyckliga lilla landet uppe i högan nord där alla lever lyckliga och i högsta välstånd...

   Radera
  2. Det mest extrema landet! Vår självbild är något uppblåst, läs detta så förstår man varför "In Sweden we have a system...." inte går hem hos andra länder.

   https://www.iffs.se/nyheter/sverige-varldens-mest-extrema-land/

   Radera
  3. @Melman: Tittar man på det diagrammet kan man snabbt dra slutsatsen att alla andra är konstiga då vi vet bäst.

   Radera
  4. Jo, det är ju så vi ser oss själva. Läs "Det lilla landet som kunde" så får man sig en tankeställare.

   Radera
  5. @Melmac: Låter som en intressant bok. Får lägga den på min "att läsa lista".

   Radera
 17. Lögner, lån och minusränta, så kan man tillfälligt driva en framgångsrik ekonomi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och vad har du för belägg för att det bara skulle gå tillfälligt?

   Radera
 18. Helt OT men ruskigt roligt, Ganman levererar som vanligt.
  https://m.facebook.com/photo.php?fbid=10155957392843251&set=a.454058298250&type=3

  SvaraRadera
 19. Kul att bloggaren tycker att det nästan varit lågkonjunktur 2017. Kanske ett gästbesök i verkligheten hade varit lämpligt?

  Hur SCB räknar tillväxt kan man diskutera.

  Annars känna industrikonjunturen väldogt likt 2007/08 precis innan det small till.


  Tror det börjar bli dags att se över förråden, täta hålen och reva seglet.
  There is a storm comin'

  SvaraRadera
 20. Om vi ska BP per capita som någons slags rikedomsmått så är Sveriges läge ännu sämre än vad siffrorna visar. Och vad regeringen av naturliga skäl inte vill medge.
  Tillväxttakten/capita vände neråt signifikant 2014 . Sen fick vi en boost efter flyktingkrisen 2016. Sverige mäter alltså in ökade transfereringar i BNP pga immigrationsindustri och bostadsbyggande för alla nyanlända. Som är betydligt större än något annat lands.
  Ökande kostnader blir alltså någon slag rikedomsmått. Mkt smart.
  Lägg sen till kreditbubblan så är vi i EU:s källarregioner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och när det blir otroligt kan EU gå in med "poliser" för att hålla ordning. Betala för detta kan vi göra med naturresurser. Grundlagen är dessutom förberedd för etnisk fördelning av mark. Kan det bli samerna som får vinsten med gruvor och vattenkraft i utbyte mot självständighet?

   Radera
  2. Inte otänkbart. Med tanke på naturresurser kan det i förlängningen bli någon slags uppdelning norr och söder. Trenden i södra halvan är inte positiv. Den hålls än så länge uppe av några regioner med viss industriell tillväxt som tex det kinesiska bilklustret runt Göteborg. Men skuldsättningen är såpass stor både bland kommuner och hushåll och tål numera inga störningar som tex en internationell konjunkturnedgång.

   Radera
  3. Ni glömmer att den södra landsändan föder den norra. En transportblockad så svälter man norr om dalälven.

   Dessutom finns de väpnade styrkorna i södra delen. Der finns ju varken sjukhus eller poliser i norr :)

   Så det är nog bara att glömma det där med att bryta sig loss.

   Radera
  4. Bengt Eriksson: Det där verkar inte stämma med de siffror jag hittar ( https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Ekonomi/Tillvaxt/BNP-per-capita/?graph=/23538/1/all/ ). Här har du BNP tillväxten per capita sedan 2009: -5,99%
   5,09%
   1,91%
   -1,03%
   0,38%
   1,60%
   3,34%
   1,41%
   0,73%

   Hittar du bara på, eller har du fått tag på radikalt andra siffror?

   Radera
  5. Fast naturtillgångarna finns i norr, så en transportblockad åt andra hållet skulle också bli förödande.
   Filip i Fredrik får gärna gräva loss Skåne för min del, jag har alltid känt mig mer hemma i Köpenhamn än i Stockholm. Dessutom säkrare där än i t.ex Malmö.

   Radera
  6. @Gudu: Menar du både självständighet och kontroll över naturresurser? Hur definerar du samer?

   Radera
  7. Pelle, menar du mitt inlägg, jag preciserar inga siffror, pratar bara riktning? Taget från IMF "Real BNP" PPP-justerat 2018. Vad är det som är fel menar du ?.

   Radera
  8. Bengt Eriksson: Ja, jag menar ditt inlägg, utan siffror, så hävdar du:

   tillväxten "vände neråt signifikant 2014"

   samt

   "Sen fick vi en boost efter flyktingkrisen 2016"

   Siffrorna har jag redovisat här ovan (blev kanske inte så läsbart, men det får duga). Som du ser ökade tillväxten/capita från 0,38% 2013 till 1,6% 2014 och ökade vidare till 3,34 2015. Sedan har det minskat till 1,41% 2016 och 0,73% 2017. Alltså stämmer inga av dina utsagor.

   Radera
  9. Pelle, IMF:s siffror, inte mina, är korrekta så du får klaga där.
   Jag pratar tillväxttakt som genomsnitt prisjusterad vilket inte du gör.
   Din länk visar BNP per capita i kr viket inte är relevant här.

   Radera
  10. Bengt: Jag vet inte riktigt vad du menar med "som genomsnitt", men om man tittar här:
   https://www.imf.org/external/datamapper/[email protected]/SWE

   Alltså BNP per capita PPP-justerat i dollar så är det fortfarande så att lägst tillväxten var 2012, högsta 2015. För 2017 visar den dock på 2,96%, alltså avsevärt bättre än i reala kr. Hur som helst får jag inte det att stämma med dina utsagor.

   Radera
 21. Det är en skandal att det här framdagas precis efter valet. Varför släpptes inte detta innan valet? Hur kommer det sig att det alltid är SV(a)Mp-partierna som gynnas av alla "misstag", förseningar, felräkningar etc som inträffar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svar: Det är ren slump.


   Nä, det där var tyvärr ironi, såklart beror det på att alla viktiga instanser, precis som media, är svårt infiltrerade av diverse vänsteraktivister.

   Radera
  2. Hur vore det om ni försökte kolla upp lite fakta någon gång emellanåt? Istället för att bara gissa alltså? SCB:s publiceringskalender är fastställd långt i förväg. Här kan ni läsa mer om anledningarna till revideringarna och se att nästa publiceringstillfälle är 2018-11-29 kl. 09:30. Men något säger mig att ni tycker det är för jobbigt. Lättare att hitta på och gissa, då är det också mindre risk att man stöter på något som utmanar ens världsbild...

   Radera
  3. Redan den 3 Sept beskrev Sanandaji läget. https://www.breakit.se/artikel/15180/tino-sanandaji-nej-det-gar-inte-bra-for-sverige

   Radera
  4. @Pelle
   Sedär, man lär sig nåt nytt varenda dag, hade ingen aning om de planerar sin utsläpp istället för att bara släppa rapporterna när de är klara.

   Övertyga mig om att de inte mycket medvetet lade just det släppet till efter valet?

   Radera
  5. Kalle: Publikationen "Nationalräkenskaper, kvartals- och årsberäkningar" släpps alltid vid denna tid.

   För att övertyga dig har jag sökt fram publiceringsdatumet de senaste åren. Håll till godo:

   Nationalräkenskaper, kvartals- och årsberäkningar för 2016: 2018-09-13 (det är den rapporten vi diskuterar här)
   Nationalräkenskaper, kvartals- och årsberäkningar för 2015: 2017-09-13
   Nationalräkenskaper, kvartals- och årsberäkningar för 2014: 2016-09-14
   Nationalräkenskaper, kvartals- och årsberäkningar för 2013: 2015-09-11
   Nationalräkenskaper, kvartals- och årsberäkningar för 2012: 2014-09-18
   Nationalräkenskaper, kvartals- och årsberäkningar för 2011: 2013-09-13
   Nationalräkenskaper, kvartals- och årsberäkningar för 2010: 2012-09-14

   Alltså är det ingen konspiration.

   Radera
  6. Tack Joakim Persson. Det är för många här som alltid ska se allt som går emot deras världsbild som konspirationer.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  7. Joakim Persson: Jag är, trots att vi som Du säkerligen är medveten om har vissa väsentliga åsiksskillnader i stort, tacksam att Du alltid och under under alla förhållanden bemödar Dig om att visa upp relevanta och korrekta faktauppgifter ... samt att dessa alltsomoftast blir en pang på rödbetan för de dystopiska konspirationsteorier som ibland förekommer i kommentarsfältet. mvh

   Radera
  8. Håller med, tack JP.

   Radera
  9. Så ni menar att Magdalena Andersson inte hade någon aaaaaning om nyckeldata för Svensk ekonomi innan rapporten släpptes? Måste ju varit många som känner till hur det ligger till oavsett SCB:s datum för att släppa rapporter. Att slänga upp lite gamla datum för när SCB släpper rapporter är ju inget svar på grundfrågan. För övrigt, lämpligt för regeringarna att SCB alltid släpper sina rapporter precis efter valet.

   Radera
  10. The Engineer: Vad är din poäng? Jag har precis visat att man sedan många år tillbaka släpper denna rapport den tredje måndagen i månaden i September, alltså är det inte en "skandal" att siffrorna kommer fram först nu.

   I rapporten 2014 till exempel reviderades BNP upp, och på samma sätt kan man resonera att Anders Borg då kanske eventuellt kände till detta, och kunde utnyttjat det i valrörelsen.

   Men det gjorde han inte, och alla eventuella spekulationer om att makthavarna vet men inte berättar förblir just spekulationer. Du har ingen aning om det ligger till på det sättet utan sitter bara och fantiserar. Den mest logiska förklaringen är förstås att informationen (som är potentiellt marknadsdrivande och därför ganska hemlig fram tills den publiceras) blir tillgänglig för alla aktörer samtidigt -- på publiceringsdatumet.

   Radera
  11. ... stryk det där med "tredje måndagen" förresten. Det var ju en torsdag mitt i månaden. Det förändrar inte poängen dock.

   Radera
  12. @Joakim: Den första poängen är att sossarna har varit oärliga när de överdrev hur bra svensk ekonomi ligger till i valrörelsen. Jag köper att detta med SCB inte var en försening, utan så de planerar att släppa information. Dock minskar det ju inte skulden för sossarna som säkerligen kände till läget i svensk ekonomi, men visste att de kunde ljuga i valrörelsen eftersom SCB ännu inte släppt sin rapport.

   Den andra poängen är att jag tycker det är märkligt att det ofta verkar vara Svamp-partierna som gynnas så fort nåns valsedlar försvunnit eller något räknats fel, eller något annat konstigt händer (hur ofta är det valförättare glömmer lägga fram Vänsterpartiets, eller MP:s sedlar av misstag?).

   Radera
  13. Hur visste sossarna detta, menar du?

   SCB släpper informationen till alla aktörer samtidigt. Något annat vore tjänstefel och något som SCB gärna vill känna till, då det bryter mot deras föreskrifter. Vad har du för källa till detta?

   Radera
  14. Kul att så många kände glädje över jag blev motbevisad om att just den händelsen inte verkar synka med någon slags "konspirationsteori" om att vänstern styr det mesta inklusive SCB och media. Såvida man inte säkrat upp dessa datum långt i förväg i syfte att bara förhands-läcka rapporter när det är till fördel för rätt parti.

   Jag ska påminna er så ofta jag kan om andra symtom på att det inte bara är någon teori.

   Radera
  15. Kalle: Jag tycker man bör hålla sig till fakta istället för att fantisera ihop något som "skulle kunna ha hänt". Jag väntar fortfarande på en källa som säger att SCB skulle förhandsläckt någon rapport till regeringen. Det är en ganska allvarlig anklagelse.

   Radera
  16. Jag tycker man ska vara fri att spekulera kring alternativ till den verklighet som presenteras för en. Särskilt när händelser inträffar väldigt lägligt för S-MP, som faktiskt har placerat sitt folk på en massa positioner i olika myndigheter och organisationer.
   uvell.se/2018/07/05/en-avvecklingslista-for-2019/

   Radera
  17. Kalle: Och när spekulationen visar sig vara helt felaktig, kanske man ska reflektera över hur man tar reda på vad som är sant och falskt istället för att automatiskt hävda att det är en konspiration av S-MP nästa gång en händelse inträffar.

   Just det här spekulerandet kring "det KUNDE ha gått till så här" är det absolut sämsta med olika idéer som sprids på nätet. Fram med fakta eller källor först. Detta år har det varit otroligt många falska nyheter som spritts helt okritiskt bara för att man håller med om budskapet eller vill göra folk upprörda. Sluta med det och kolla källan först.

   Radera
 22. BNP är ett ganska trubbigt mått. Staten kan låna pengar att köpa glass för 300miljarder. BNP slår i taket det året. Men lånet skall ändå betalas igen. Pensionärer med 4.000 i månaden visar hur inkompetenta våra politiker är att hushålla med pengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mer "glass" ökar BNP. Ruist använde inte omskrivningar men siffran känns igen. Vi kommer att få "glass" så vi storknar de kommande åren.

   Radera
  2. Tur då att staten inte lånat pengar sedan 2015, utan betalat av på lånen.
   https://www.riksgalden.se/sv/omriksgalden/statsskulden/Lanebehov/Nettolanebehov-diagram/

   Radera
  3. Ja, det talas en del om att Sverige kanske har för lite lån. Statspapprena måste ha en viss volym för att vara intressant på marknaden.

   Radera
  4. Att staten har för lite lån kompenseras flera gånger om av att företagen och hushållen har för mycket lån!

   Radera
  5. @Pelle:Nu var det bara som ett enkelt exempel. Just nu lånar landsting, kommun, företag och privatpersoner som galningar. Kombinerat lånar Sverige tydligen mer än vad Grekland gjorde när det small för dom. Att politkerna låter kommun och landsting låna istället för staten, gör att statens lån ser låga ut för utländska placerare. Ofta jämförs bara statliga lån och BNP hur ett land ligger till i olika tabeller, när man läser utländsk press.(riktiga proffs undersöker nog mer). Och Magda stoltserar med "sverige ligger bra till, vi har låg statsskuld", vilket är sant, men en lögn då man inkluderar alla lån.

   Radera
  6. Hur vore det om du försökte ta reda på lite fakta innan du påstår en massa saker? Det verkar vara någon form av folksjukdom att häva ur sig en massa påståenden som inte är grundat i något annat är sina egna gissningar. Den offentliga sektorns konsoliderade bruttoskuld har minskat sedan 2015, alltså den samlade offentliga sektorn har gått med överskott varje år sedan 2015. https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/nationalrakenskaper/nationalrakenskaper/offentliga-forvaltningens-sparande-och-bruttoskuld-enligt-eu-s-konvergenskriterier/pong/statistiknyhet/offentliga-forvaltningens-sparande-och-bruttoskuld-2017-enligt-eus-konvergenskriterier/

   Att hushållens och näringslivets skulder ökat är förvisso sant.

   Den offentliga sektorns konsoliderade bruttoskuld och budgetsaldo är fö bland de bästa i EU: https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Offentlig-ekonomi/Offentlig-sektor/Offentlig-bruttoskuld---internationell-jamforelse/


   Radera
 23. Halleluja. Är både cornu och BD borta samtidigt. Kanske Lena och Lars är i Malmö. Så BD kan uppdatera sig.. Patetiskt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var på konsert i London.

   Radera
  2. Och lördag, som har lägsta trafiken, så jag nöjde mig m ett inlägg och jobbade inte på hela dagen.

   Radera
  3. Grattis till semestern:)

   Radera
  4. ja va farao är Ben nånstans ?
   Han borta hann också... han e ju rolig..
   eller är Ben o ... samma person?

   nej, nu ska det ut o grävas i potätelandet i eftermidda!

   Radera
 24. OT: Här finns ett fint förslag till nytt blogginlägg, staten går 1.7Mdr back på Kemskatten:
  https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/miljoskatten-slar-hart-mot-handeln

  Att man alltid skall behöva få rätt i efterskott!

  SvaraRadera
 25. Enligt allmänna inställningen på denna blogg så är ju Sverige alltid utblottat och ligger sämre till än Grekland.

  Och visar siffrorna att det går bra, är det ju ändå dåligt, eftersom det kraschar ju ändå förr eller senare.

  Denna inställning kan man välja att ha till livet, men jag väljer att se det så att mestadels går det bra och kraschar det har vi historiskt alltid kommit upp på fötter.

  Tiden med regeringen Löfvén har varit superbra. De har justerat invandringsnivåerna till vettiga nivåer och införde dessutom välbehövligt amorteringskrav som borgarna borde haft på plats redan 2006 men struntade i.

  Att vi skulle producera mindre tycker i alla fall jag inte märks. Står lyftkranar, grävmaskiner överallt här i Stockholm. Igår var det fullbokat när vi skulle äta på fotografiska etc...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart det blir aktivitet i ekonomin när alla lånar som galningar. Det är ju det som är meningen med -0.5% ränta och gratis pengar med amorteringsfria lån. Bankerna expanderar penningmängden, ekonomin expanderar, priserna går upp och alla är glada. När bankerna sen kontraherar penningmängden, kontraherar ekonomin, priserna går ner och alla blir ledsna. Eliten brukar använda sådana krasher för att tvinga på folket nya politiska system. Får se vad som väntar Sverige. EU-eliten kan inte vänta med att krossa svenska välfärdssystemet och arbetsrätten samtidigt som dom föröver bankskulder från banker till svenska folket. Se Grekland och Irland.

   Radera
  2. @Spartacus: Men du glömmer en viktig aspekt: This time is different! Vi har haft minusränta rätt länge nu och Riksbanken flyttar fram datumet för höjning gång på gång och när vi når inflationsmålet definierar man om inflation och inför ett toleransintervall. Lagom till det börjar bli dags att höja hoppas man på en lågkonjunktur så att man kan bevara samma räntenivå i några år till och sedan vänta in inflationen igen till lågkonjunkturen som kommer efter nästa högkonjunktur för att sedan slippa höja igen. Vi har målat in oss i ett hörn nu. Det är dom som skuldsätter sig som livin la vida loca. Vi kanske får en ny ekonomisk tid om 100-200 år där det blir spararnas era men just nu är vi inte där.

   Radera
 26. Om du pratar med gemene oinsatt man så har de svalt "att det går så bra för Sverige" med hull och hår. De förstår inte innebörden av BNP/capita. Dessutom har de sett sina bostäder stiga i värde varje dag i 20 år. Tacka fan för att fårskocken är lättledd...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast fram tills ungefär nu så _har_ det ju gått väldigt bra för Sverige. Det är snarare de som klagar på att allt är så dåligt som har haft fel de senaste tjugo åren.

   Ta och jämför de olika länderna i EU under de senaste tjugo åren i diagrammet längst ner, ta till exempel en titt på EU15 ("gammel-EU" / "västerländska EU") vs Sverige. Vad kommer du fram till?

   Att det sedan blir svårare tider framöver med viss sannolikhet är en annan sak, men man ska inte glömma att resan hit varit riktigt fin.

   Radera
  2. Vissa tycker det varit en fin resa, då förmögenheterna än mer koncentrerats till ett fåtal. I övrigt tror jag ingen tycker Sverige är ett bättre land än för 20 år sen. Sjukvård, skola och polis i kris. Eftersatt infrastruktur. Skenade kriminalitet som gett stor otrygghet. Enorm bostadsbrist med enormt stigande bostadspriser som kräver hutlös skuldsättning.Nedlagt försvar. Kort sagt välfärden har inte hängt med.

   Radera
  3. Allt är inte bra, nej. Men i det stora hela är det fler saker som är bättre idag än 1998. Några exempel på riktigt stora bra trender:

   * Vi är på ungefär samma plats i "välståndsligan" - det innebär att hushållens inkomster är femtio procent högre realt sett idag än 1998. Hushållens sparande har också, oavsett vad folk tror, ökat en hel del under denna tid -- givetvis snett fördelat, men det har varit en stor förmögenhets- och inkomstökning för många hushåll, inte bara på grund av bostadsprisernas uppgång.

   * Statsskulden var 1400 miljarder ungefär 1998, och är 1200 miljarder idag -- I procent av BNP en nedgång från 68% till under 30%. Då är dessutom ett par hundra miljarder av dessa interna lån till Riksbanken (förstärkt valutareserv). Detta är en mycket bra buffert inför kommande lågkonjunktur.

   * Efter många års arbete av både borgerliga och socialdemokratiska regeringar har antalet vuxna personer i arbetsför ålder som lever helt på bidrag minskat. De var över en miljon för tjugo år sedan, nu under 800 000, trots ökande befolkning. Samtidigt är det ungefär en miljon fler som är sysselsatta idag (och ja, de flesta (>96%) som är "sysselsatta" jobbar minst halvtid).

   Det finns stora problem, precis som du nämner, där behoven i offentlig sektor är stora kommande år - och det är inte säkert man lyckas tillsätta alla lediga tjänster.

   Det innebär att oavsett vilken regering som tillträder så kommer dels budgetarna för polis och försvar ökas, dels kommer statsbidragen till kommuner och landsting att öka. Det är mycket möjligt att det mesta av reformutrymmet går till just dessa åtgärder.

   Sedan får man hoppas att man kommer ur låsningen vad gäller integration, arbetsmarknad och bostad också, detta är problem som vi dragits med mycket länge (och på arbetsmarknaden ser man nu till exempel att vi har fler utlandsfödda i absoluta tal som är arbetslösa än inrikes födda). Detta kanske blir svårt att knäcka som mandatfördelningen ser ut. Kanske det krävs en lågkonjunktur innan sossarna ger upp och tar sitt förnuft till fånga. Även en skattereform står min önskelista, men där får vi väl se. Så länge V får minimalt med inflytande kommande fyra år så är jag rätt nöjd.

   Radera
  4. Joakim Persson: Naturligtvis är aldrig framtiden vad den en gång varit. Varvid man frestas åter konstatera med Erlander om De stigande förväntningars missnöje samtidigt som jag för vilken gång i ordningen jag ej kan påminna mig om tt Wilderäng driver denna sin blogg under mottot "Evig till växt i en ändlig värld?" mvh

   p.s. Helt riktigt som Du påpekar att Ekonomifakta och också i det sammanhanget Eurostat etc. är nyttiga referenspunkter som motvikt till all alarmism och dystopi som förekommer på internet.

   Radera
  5. "Går bra för Sverige". Ehhh var då?
   Inget försvar längre, skolan sämst i Europa, vården under otrolig press. 4 av 20 pensionärer gråter då de ser sin pension, så låg är den. 4.500kr/mån för en som jobbat hela livet.(googla aftonbladet). Kommuner och landsting lånar som galningar. Flera kommuner är bankrutta. Sverige fattigaste landet i väst: "https://cornucopia.cornubot.se/2018/01/svenska-hushallen-nast-fattigast-i.html".
   Svenska löner är sjukt låga i jämförelse med tex Canada och USA. Sen finns det just nu folk som känner sig rika då de sitter i tex bostäder vars värden gått upp enormt sista 20 åren, bla tack vare -0,5% ränta. Men det vänder. Vi kan få 500% ränta, Sverige hade det 90 och kan få det igen. Argentina har 60% idag...

   Radera
  6. Läs nu det jag skrev igen ovan, Spartacus. Att det finns enstaka människor som har låg ekonomisk standard motsäger inte den allmänna välståndsökningen.

   Tittar man till exempel på en undersökning från SCB, och inte på anekdoter, så ser utvecklingen av de som har det allra sämst ut ungefär så här:

   SCBs undersökning heter: "Undersökningarna av levnadsförhållanden. Ekonomi och materiella tillgångar efter ålder, kön, årsintervall, indikator och tabellinnehåll"

   Undersökningsår ..... Andel personer som säger sig ha ekonomiska problem:
   2008-2009 ..... 6,4%
   2010-2011 ..... 6,0%
   2012-2013 ..... 5,8%
   2014-2015 ..... 4,5%
   2016-2017 ..... 3,4%

   Detta är förstås förväntat i en god konjunktur.

   Jag ska kolla upp det där kvällstidningsexemplet, det låter märkligt.

   Radera
  7. Sen antal människor i riktigt arbete tror jag bara är fake news från staten. Ganska enkelt. Officiellt: Arbetslösa 6% eller 339.400 människor. Sverige tog emot 450.000 människor de 3 sista åren. Antar man att alla kan jobba så motsvarar det en ökning med 7,8% arbetslösa. Inkluderar man de sista 20 åren så blir det otroliga siffror. Samtidigt ligger andelen med fast jobb konstant runt 3.2 miljoner. Så att sverige har en arbetslöshet på 6% kan man se som en djävla lögn.

   Radera
  8. Skicka källa på de där 4 500 kr/mån, Spartacus. Jag hittar inget, utan bara en artikel som pekar på 4 500 kr/mån _efter att boendet är betalt_. Ingen har så låg pension efter ett helt arbetsliv (garantipensionen är ju högre).

   Ja det är lätt att gasta "fake news" när man bygger sin verklighetsbild på fria fantasier som man inte backar upp med fakta.

   Radera
  9. Här har du den, tyvärr bakom betalvägg nu
   https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/bKrV05/inga-karins-matbudget-tusen-kronor-i-manaden/promo

   Läs på om svenska pensioner så kommer du få en chock. Dagens pensioner kommer också försämras i framtiden, för det har man inte råd med....

   Radera
  10. Här är en till med fattig pensionärer:
   https://www.expressen.se/dinapengar/pension/de-har-inte-rad-att-ga-i-pension/
   "– Min första pension var 4 720 kronor efter skatt."

   Men försök kom åt den förra länkens info, den hade mera detaljer.

   Radera
  11. Och ännu bättre, köp några böcker och läs. Ingen munter läsning direkt. Politikerna skiter i pensionärerna. Och pensions-kuverten du får i brevlådan kan du ignorera. Bara lögner rakt igenom. Dom pengarna finns inte, enligt böckerna. Du ser ju exempel i länkarna ovan. Du vet, förr fick du pension baserat på de 3 bästa inkomståren. Idag räknas hela livet, och med andra beräkningar. Senast höjde man pensionsåldern med 3 år. 61 till 64. Sedan minskas inkomstpensionen med 2% om året. Tjänstepension(om du har en) har du normalt 5 år, sen tappar du den, vilket mostvarar halva pensionen normalt. Och sådär går det på. Grattis!

   Radera
  12. Ja, Aftonbladets artikel kommer jag inte åt, så den får vi strunta i.

   Expressens artikel säger ju rakt ut:

   "Margot Bergsten, 67.

   Bor i Jukkasjärvi, Kiruna kommun, Norrbotten.

   Egenföretagare, frisör.

   Pension: 10 167 kronor efter skatt."

   "Vad säger du till dina barnbarn som nu följer din bana?

   – Jag har sagt att de aldrig ska pensionsspara, utan hitta andra vägar att förvalta sina pengar. Mina pengar bara försvann, säger Maggie."

   Du har helt fel angående tjänstepensionen. Visst går det att ta ut hela tjänstepensionen under fem års tid, men det är ett val man gör. Man kan också låta den löpa livsvarigt, under tio år, eller under många andra kombinationer.

   Det är inte konstigt att om man tar ut mycket låg lön under sin karriär och inte sparar privat, så blir också pensionen lägre. Den historien saknar en massa detaljer -- började man spara 1983, oavsett om det handlar om pensionssparande (försäkringssparande) eller vanligt sparande, så har kapitalet förräntats ordentligt fram tills nu. Utan exakta siffror går det inte att säga något vettigt om hennes sparande här.

   Nu har ju till exempel Margot en stor villa och en inkomst utöver pensionen, så det känns knappast som det värsta exemplet jag sett.

   Men ja, de exemplen som tas upp handlar ofta om egenföretagare som inte känt till pensionssystemet. Tar man ut för låg lön _och_ inte sätter av pengar till tjänstepension eller i privat sparande, ja, då blir också pensionen mycket låg.

   Radera
  13. Joakim , du beskriver dig själv i termer av rik och jag förstår då att du i inlägg efter inlägg då tycker allt är lysande. Har inget att invända mot det . Eller rikedom överhuvudtaget då det driver samhället framåt.
   Men jag som en ganska vanlig, om än högutbildad, arbetare tycker att utvecklingen gått käpprätt åt fel håll. Med i princip det mesta.
   Vad har hänt under en 20 års period:
   - Aldrig har så många i antal stått utanför arbetsmarknaden.
   - Aldrig förut har AF fått en budget i storleken 100 miljarder för att pytsa ut bidrag
   till olika stöd och åtgärder.
   - Aldrig någonsin har svenska folket varit så skuldsatt med bortåt 4000 miljarder i
   lån.
   - Aldrig har så stor andel gått ut grindskolan utan behörighet.
   - Aldrig har vårdköerna varit så långa.
   - Aldrig har otryggheten varit så stor.
   Varför har inte utvecklingen istället gått åt andra hållet ?

   Radera
  14. Fanns en till i expressen länken. H*ns R*ös, bonde. "– Min första pension var 4 720 kronor efter skatt." Tanten i aftonbladet tror jag var sjuksyrra eller något sådant.

   Radera
  15. Men Joakim, det där är ju bluffonomin mer än att peka på vad som blivit bättre över tid.


   Radera
  16. Färre som lever på bidrag, är det en så enkelt att räkna. Leva på bidrag är väl att få bostadsbidrag, vara föräldraledig, arbeta i skattesubventionerade åtgärder, arbeta i hittepåjobb som är framlobbade av olika intresseorganisationer( Tex den nya certifieringsdjungeln som fördyrar mycket och komplicerar utföranden av människors arbeten till mycket liten nytta.), mm, mm.
   Tror inte sanningen med minskad vettig arbetslöshet och bidragsleverne är så enkel att definiera.

   Radera
  17. Spartacus: Ja, en bonde med en massa förlustår eller något liknande -- det vill säga egenföretagare som inte tjänat några pengar. Då är pensionssystemet ganska dåligt. Jag tror tyvärr många egenföretagare inte tänker på pensionsbiten.

   Bengt: Jag säger ju att antalet som står utanför arbetsmarknaden (personer 20-64 år som försörjs av det allmänna) är mindre nu än på mycket länge. Det är precis tvärtemot vad du hävdar. Titta på den här sidan för detaljer. Ja, det är på grund av högkonjunktur och regelförändringar, men det stämmer helt enkelt inte som du säger: "Aldrig har så många i antal stått utanför arbetsmarknaden". Det är ett felaktigt påstående!

   Skulderna för svenska folket vägs ju upp av tillgångar. Titta på den här sidan för att se just den jämförelsen. Hushållens skulder är mindre än 1998 som andel av de finansiella tillgångarna.

   Sen kan man givetvis tro att bostadspriser och aktiekurser ska rasa dramatiskt när som helst. Men nu var det ju inte framtiden vi diskuterade, utan nuläget, och då kvarstår bilden att läget just nu, september 2018, är riktigt bra på de flesta punkter.

   Nej, inte alla punkter. Som du nämner har vi _stora_ problem i skolan, i vården, med kriminaliteten, med integrationen och på bostadsmarknaden -- vilket är exakt vad valdebatten handlat om och vad som regeringen kommer att vara tvungen att ta tag i, antingen frivilligt eller när lågkonjunkturen slår till. Men det förtar inte faktum att många, många saker har blivit mycket bättre -- särskilt för just högutbildande heltidsarbetande män.

   Radera
  18. Joakim: jag håller med om att det det ekonomiska läget för många arbetande personer 35+ har ett bättre privatekonomiskt läge idag, än för 15 år sedan. Detta beror främst på att bostadspriserna exploderat pga en rad faktorer. Främsta orsak : bankerna har expanderat kreditmängden, vilket ökat tillgångspriserna. När bankerna stryper krediterna, sjunker tillgångspriserna. Sedan har resten av samhället svåra problem. 20-30 åringar kan inte flytta hemifrån pga höga fastighetspriser och av hyresrätter finns inga kvar. Plus annat som folk redan nämnt. Bla att minimum pensioner var mycket lägre än du trodde!

   Radera
  19. Spartacus: Jag har inte nämnt någon lägstanivå på pensionerna, däremot får ingen mindre än garantipension i Sverige. Kan konstatera att dina 4 500 var felaktiga, det handlade om " I dag har jag lite mer, nu får jag ut 5 900 kr efter skatt, säger han." Ja, det är ungefär där det landar med enbart garantipension.

   Men då glömmer man både bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd. Det är självklart ingen drömtillvaro, och som påpekas i artikeln drabbar det särskilt pensionärer som inte sparat några pengar och dessutom tjänat väldigt dåligt (tagit ut för låg lön från sina företag). Det är inte förbjudet att driva olönsamma verksamheter, och tyvärr blir ju då utfallet som i artikeln.

   Och eftersom bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd inte nämns i artikeln, så är min spontana gissning att personerna ifråga har någon sorts sparkapital eller fastighet(er), som gör kalkylen lite mindre svartvit.

   Radera
  20. Joakim, jag får rätta dig "Aldrig har så många i antal stått utanför arbetsmarknaden" är ett helt korrekt påstående!. Du talar enbart bidragstagare, jag talar antal arbetsföra. Om sen en andel lever på etableringsbidrag, akassa, sjukpenning eller föräldrar är en helt annan sak. Många väljer tex att inte anmäla sig arbetslösa och hankar sig fram. Trots att AF aldrig har pytsat ut så mkt pengar på olika åtgärder och stöd!
   Tex, som tidigare nämnts endast 25 % av invandrarna ett riktigt heltidsjobb efter ca 10 år.

   Radera
  21. Bengt: Angående nyanlända (inte invandrare) är vi överens. Men jag ställer mig ändå frågande till påståendet "aldrig har så många i antal stått utanför arbetsmarknaden".

   Om jag läser senaste AKU:n, så befinner sig uppskattningsvis 5,1 miljoner människor i åldern 15-74 år i sysselsättning, medan 2,3 miljoner inte gör det.

   Är det dessa 2,3 miljoner du talar om (där dessutom 400 000 studenter och nära en miljon pensionärer räknas in)?

   Menar du att de 900 000 som är kvar efter att ha dragit bort studenter och pensionärer är "all time high" angående "antal utanför arbetsmarknaden", är det rätt uppfattat?

   Radera
  22. Att sätta arbetslösa i jobb är inte särskilt svårt, men det ska vara meningsfulla och vara till nytta för utvecklingen. Ersätta rödljus med flaggvakter som i sin tur ska skyddas av en lastbil med krockkudde åt varje håll i en korsning skulle få folk i arbete och dessutom spara el. Sen ska ju flaggvakterna certifieras och gå diverse kurser som hjälp på väg, ha brandsläckare, hjärtsterttrustning och utbildas för detta. Finns många sk drivna företagare som kan starta upp verksamheter i den kedjan.

   Den typen av arbete är nästan lika meningsfulla som att någon gräver en grop och någon annan fyller igen. Jag är inte imponerad av den typen av arbetskapande som Inte ger nämnvärd utveckling men som Sverige blivit bra på. Jag ser den typen av arbete som bidragsjobb då vi med meningsfulla arbeten ska vara med att bekosta sådant på ett eller annat sätt. Men visst man lever inte statistiskt på bidrag.

   Radera
  23. Man räknar med (regeringens uppskattning) att 1 miljon människor av olika skäl står utanför arbetsmarknaden 2020. 10% av HELA befolkningen.
   Joakim: Vi kan göra det ännu enklare arbetslösheten är idag dryga 6 %, i högkonjunktur !. Innan 1991 låg den konstant mindre än 4 %. Vi hade då inte en bråkdel av låtsasjobb och åtgärder. Och vad kostade AMS då, några miljarder kanske.
   Lite perspektiv: AMS budget om bortåt 100 miljarder skulle kunna ge 500 000 pensionärer 200 000 kr/per år. Samtidigt dör bokstavligen människor i vårdköerna.
   Men det beskriver bra hur sjukt "världens bästa land" blivit.

   Radera
  24. Hej,

   Bengt: Ja, men du påstår ju att det är fler än nånsin som står utanför arbetsmarknaden. Det stämmer helt enkelt inte.

   Jämför själv:

   AKU andra kvartalet 2018, titta på sidan 6.

   AKU andra kvartalet 2010, titta återigen på sidan 6.

   Läs siffrorna i de gråa rutorna. Det står klart utom allt tvivel att det är fler som jobbar och färre som inte gör det idag jämfört med 2010. Alltså är det inte så att "aldrig har så många i antal stått utanför arbetsmarknaden".

   Om jag sammanfattar det som står i de två AKU:erna, alla siffror är alltså skillnaden sedan åtta år tillbaka:

   * Vi har blivit 440 000 personer fler i åldersgruppen 15-74 på åtta år.
   ...
   * Sysselsättningen har ökat: +565 000
   * Arbetslösheten har minskat: -91 000
   * Sjuktalen har minskat: -103 000
   * Färre studerar: -48 000
   * Fler är pensionärer: +119 000
   * "Övrigt": -2 000

   Vi kan alltså konstatera att fler deltar på arbetsmarknaden idag och det är ingalunda så att det är rekordmånga som står utanför. Det har varit betydligt värre förr.

   Sen kommer förstås nästa diskussion, och det är om "kvaliteten på jobben" som du är inne på. Men det är en annan sak, och man kan definitivt ifrågasätta om "dåliga jobb" eller vad man vill kalla de subventionerade anställningarna som finns är rätt väg att gå. Men det är kanske bättre än att vara helt passiv, tycker du inte?

   Och avslutningsvis, AMS budget har ju ökat bland annat för att ersättningarna till de arbetslösa (transfereringarna) har ökat. Några hundra miljarder får jag inte det till dock, snarare 74, där större delen är A-kassa, program, lönebidrag och Samhall.

   Radera
  25. Hej Joakim Persson...

   jag undrar om du finns i verkligheten. Eller snarare, jag undrar om du har någon kontakt med verkligheten...;)
   Mitt intryck är att du förefaller bildad, sannolikt akademiker, men heeelt utan tentakler för strömningar i samhället. Du ger ett intryck av att lita på allt som myndigheter, politiker eller andra makthavare matar oss med för att hålla befolkningen lugn och glad.
   Att vara akademiker och utbildad är naturligtvis att luta sig mot fakta och vederhäftig information MEN det är också att klara av att ifrågasätta den information som du får dig serverad. Här spelar även livserfarenhet en viktig roll. Kan det finnas något mer självklart att maktens politiker vill mata oss med information som gör att vi inte ifrågasätter?
   I mina ögon är Sverige ett land som är oerhört illa ute om vi inte snabbt får ordning på saker och ting. Vi har blivit drogade med stigande huspriser och boendet som bankomat under lång tid. Effekten är att vi är världens mest skuldsatta hushåll, eller strax efter Grekland. Förstå vilket risktagande det innebär för samhället! Vi har ingen militär förmåga kvar, vi har tagit oss an en migration som HELT saknar vision, plan och förankring bland folket, vi har en skola, sjukvård och polis som går på knäna. Allt detta går inte att uttrycka som "ja, visst finns det utmaningar..." som du brukar göra.
   Du lutar dina resonemang efter vad maktens korridorer vill att vi ska tro. Det blir tyvärr utan trovärdighet...i alla fall för mig, som är civilekonom med lång erfarenhet av entreprenörsskap och ledande i större företag.

   Radera
  26. Hej Unknown,

   Det jag egentligen är ute efter är en samhällsdebatt som baseras mer på hur det verkligen är snarare än hur man tänker sig att det är. Därför gillar jag fakta som utgångspunkt.

   Men jag håller faktiskt med dig om att kommande år kan bli ganska så jobbiga. Anders Borg har skrivit läsvärt om detta, och jag håller med om att det finns rätt stor risk för att det blir en ordentlig kris under kommande mandatperiod, som kommer sätta press på politikerna -- det har vi lyckats reda ut förr genom blocköverskridande överenskommelser men det kommer inte att bli roligt.

   Detta förändrar dock inte läget i sak, det finns de som tror att läget _redan nu_ är katastrof och nattsvart, men så är det inte. Det finns stora problem, som jag nämnt ovan, och tyvärr kommer väl då en ekonomisk tillbakagång att förvärra dessa problem -- men man ska inte låtsas som att läget är sämre än det verkligen är.

   Sedan var krisen startar är då den stora frågan. Italien? Global handelsoro? Plötsliga stora problem i svensk byggsektor/fastighetssektor? En ohållbar ökning av konsumtionslånen? Här sätter bara fantasin gränsen. Bolånen har ju lugnat ner sig åtminstone något lite grand på sistone, det är inte alls som 1990.

   Radera
  27. Joakim P: för det första så räknas inte nyanlända(asylmigranter) som ingår i etableringsprogrammet som arbetslösa och den inkomst de får överträffar det som de skulle få från socialtjänsten.
   Etableringen pågår oftast minst 2 år och ibland ända upp till 3-4 år (speciella skäl som är komplexa att beskriva här)
   Extratjänster och andra kraftigt subventionerade "låtsas"- anställningar av AF (därav 100 miljarder) räknas inte heller som att leva på bidrag även om det eg handlar om det. Varför är Sveriges sysselsättningssiffror så mycket bättre än andra länder? Helt enkelt för att inget annat land satsar så stora statliga medel på arbetsmarknadsåtgärder som döljer den verkliga arbetslösheten och minskar trycket på den kommunala socialbudgeten. Att låtsasjobben har ökat är ett faktum.
   Sant är dock att arbetslösheten hos den befintliga befolkningen (ej asylmigranterna) minskat kraftigt de senaste åren och det beror till stor del på att den offentliga sektorn vuxit dramatiskt under samma tid. Som i sin tur i hög grad beror på den gigantiska asylinvandringen. Allt hänger ihop och härrör ur att det är skattemedel som driver detta. Ovanpå detta tillkommer hushållens kreditdrivna konsumtion.
   Javisst kan man säga att vi fått det bättre men det beror på att vi "sminkat liket".
   Radera
  28. Joakim, går man på åtgärder eller etableringsstöd eller nyanländ är man defacto utanför arbetsmarknaden. Jobbar man 4 timmar i månaden är man också egentligen utanför arbetsmarknaden men myndigheterna räknas man som sysselsatt.Men det lägger vi åt sidan.
   Du får gärna representera myndigheterna men till dess vi har korrekta siffror hävdar jag fortfarande att aldrig så många stått utanför arbetsmarknaden, dvs har ett riktigt jobb.
   Vad vi redan nu vet, som Desdemona säger, är att vi aldrig haft så många låtsasjobb.

   Radera
  29. Ja, fokusera på låtsasjobben i så fall.

   Vi har redan för länge sedan dödat den där myten om sysselsättningen. Jag håller med om att det räcker att jobba 4 timmar i månaden för att räknas som sysselsatt, men det är ett nonsensargument, eftersom 96% av de som räknas som sysselsatta jobbar 80 timmar eller mer i månaden (dvs 20 timmar eller mer). Släng det argumentet.

   Även det här att "ha ett riktigt jobb" låter flummigt. Exakt vad menar du? Vi har ju haft en massa åtgärder av samma typ tidigare, minns du plusjobben under Göran Perssons tid eller ALU-jobben innan dess? Jag är mycket intresserad av hur du räknar när du hävdar att det aldrig stått så många utanför arbetsmarknaden.

   Eftersom du tidigare var inne på AMV och dess budget, så har jag en spännande bonusfråga till dig nu.

   Vilket år tror du att budgeten för "arbetsmarknad + a-kassa" (dvs AMVs budget + arbetslöshetsersättning + subventioner mm) var störst?

   A: 1998
   B: 2018

   Radera
  30. Joakim P, jag jobbade (statstj) med AF:s budget 1998 och jag vill minnas att vi på den tiden låg runt 35 miljarder på A-anslaget. Men jag kanske minns fel?

   Radera
  31. Fortuneteller: Anledningen till min elaka fråga är förstås att totalen (AMV + a-kassa + subventionerade jobb) faktiskt var högre -- i absoluta tal! -- 1998 än 2018.

   Det handlar dock mest om att mer pengar betalades ut i A-kassa då. Nu för tiden är det myndighetens budget som har ökat mest. Men jag ska kolla upp det senare ikväll igen, det var roligt att läsa om i alla fall.

   Radera
  32. Joakim P: plusjobbens subventionsgrad var inte lika hög som extratjänsterna är nu
   samma gällde ALU-jobben. En annan viktig parameter är att ALU-jobben tillkom under den värsta ekonomiska krisen på 1990-talet.
   De senaste 5 åren har vi haft en strålande högkonjunktur i västvärlden och Sverige. Vad tror du händer när vi kommer in i lågkonjunktur framöver? Då kommmer 100 miljarder inte att räcka till för AF , det blir nog kanske dubblerat?

   Radera
  33. Det säger jag inte emot. Jag vänder mig bara mot beskrivningen av nuläget som sämst och dyrast nånsin, som inte stämmer, eftersom vi är på toppen av en högkonjunktur som du nämner.

   Med de "automatiska stabilisatorer" vi har kommer anslaget till UO 14 att raka i höjden ordentligt, både pga a-kassa men säkert pga andra subventioner. Jag håller med om att det är oroväckande att man redan nu lägger en hel del på extratjänster osv, och här måste man komma fram till något nytt över blockgränserna.

   Radera
  34. Joakim P: a-kassereglerna 1998 jfr med idag var betydligt mer generösa. Därför behövdes heller inte åtgärder i samma utsträckning som idag. Många norrlänningar och glesbygdsboende som i princip bara kunde få säsongsjobb och enstaka påhugg kunde fylla ut med a-kassa däremellan vilket inte går idag. Sedermera stramade staten åt detta och då ökade sjukskrivningstalen. Vad man har gjort nu sedan 2007 och framgent är att på olika sätt göra det svårt att få långa sjukskrivningar/sjukpensioner.Även a-kassans ekonomiska värde har urholkats avsevärt sedan 1998 vilket förklarar skillnaden i jämförelse mellan idag och då. Det är som att jämföra äpplen och päron.

   Radera
  35. Visst är det så, och det är ju det som är min poäng.

   Tidigare i tråden har jag också nämnt att det är regeländringarna som gjort att antalet (i absoluta tal!) som är försörjda av det offentliga är lägre än på mycket länge. Det är allt.

   Sen borde vi ha en egen tråd om hur vi ska hantera arbetsförmedlingens organisation och subventionerade anställningar, som jag ser som en annan fråga än den som jag först lyfte.

   Radera
  36. forts Joakim P: när man jämför budget då och nu bör man ta i beaktande antalet individer som är föremål för den ekonomiska insatsen.
   Jag vill minnas att det på 1990-talet under krisåren var fler inskrivna på AF jämfört med idag.
   Det är som med BNP för att få en rättvis jfr dividera med invånarantalet BNP per capita.
   Skulle vi göra motsvarande med AF:s budget tror jag vi landar på att kostnaden per inskriven är högre idag även med hänsyn taget till inflation. Och kom då ihåg det jag skrev innan om a-kassan.

   Radera
  37. Joakim P: håller med om att ämnet är intressant det är därför jag skriver om detta. Politikerna vill inte tala öppet om hur situationen ser ut och varför den ser ut som den gör. Man använder AF som kuliss bakom vilken man kan gömma verkligheten för att utåt visa snygga siffror och lura omvärlden.
   Problemet är inte AF som sådan utan snarare att sittande regeringar utnyttjar organisationen för sina kortsiktiga politiska syften

   Radera
  38. Helt klart intressant, och jag tror man ska börja om helt från början och riva allt i UO 14 och börja om från början (dvs lägga ner AF).

   Försök lista alla möjliga stödåtgärder, det är en sjuk djungel.

   Det är lite deppigt, för man har ju försökt organisera arbetsmarknadspolitiken på kors och tvärs, lokalt eller centraliserat, men stödjobb och subventioner -- och har det verkligen gett något?

   Radera
  39. Så skönt att du klev in i denna debatt Fortuneteller...Joakim är en trevlig profil som absolut håller artig ton MEN som tycks köpa all info vi blir/blivit serverade från olika intresseområden. När du kämpar för att få oss andra att förstå att allt är mkt bättre idag än det varit tidigare, så är det väldigt få som erfar det i sin vardag. I mina ögon är allt, än så länge, gömt under en gigantisk bobubbla som både hållt befolkningen tam och nöjd och som drivit konsumtionen. När den spricker, och det kommer den att göra, så blottas allt det som Joakim försöker få oss att blunda inför...

   Radera
  40. Unknown: Jag tycker du misskarakteriserar mig här.

   Man ska inte blunda för problem, utan man ska fokusera på det relevanta. I vår debatt ovan ifrågasätter jag att läget _idag_ är katastrof, men jag tror mycket väl det kan bli stora problem framöver -- kanske till och med en kris i 90-talskris omkring 2020, vilket är långt mycket värre än det som är inräknat i dagens officiella prognoser!

   Radera
  41. Tackar unknown!
   Jag har konstaterat att det var betydligt förmånligare ekonomiskt för gemene man att vara sjukskriven eller arbetslös under 80,90-talet och fram till början/mitten av 2000talet Därefter har det skett successiva och radikala försämringar inom tranfereringssystemen vilket främst drabbar vanliga löneslavar och de som bor utanför storstäderna.
   Även pensionerna har försämrats jfr med tidigare.
   Det som är märkligt är att staten samtidigt satsar gigantiska belopp på invandring som inte är bärkraftig.
   Ekvationen var fel från början och nu gör man allt för att dölja situationen. Obs att försämringar inom transfereringar skulle skett oavsett migration eller ej men nu har volymen migranter stjälpt alla möjligheter att komma tillbaka till de förmåner vi hade tidigare.

   Radera
 27. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 28. 2% tillväxt i BNP är ju lika mycket som NATO tycker man ska satsa på försvaret. Dvs en enormt stor summa pengar.

  SvaraRadera