Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2018-09-22 13:16

Jaha, så vart man med fiber då

Nu vart (dialektalt uttryck) fibern inkopplad. Efter några års slit från fiberföreningen kliver jag alltså in i moderniteten även här på landet.
Nådde inte riktigt den gigabit jag betalar för.
Jag betalar för en gigabit upp och ner, vilket dock så här på en lördag när alla är hemma verkar vara svårt att mäta upp. Sätilas fiberförening delar anslutning till resten av Internet via grannbyn Hyssnas förenings anslutning, och en killgissning kan väl vara att man högst har 10 Gigabit att dela på.

Så när alla är hemma blir det inte full fart. Rimligtvis blir det bättre en vardag när de flesta är på jobbet eller i skolan. 

Sedan kan förstås det finnas andra flaskhalsar. Kör dubbla brandväggar nu exempelvis, vilket kan försämra saker lite. Systemet ska bryggas så bara min egen brandvägg körs. Uppmätt fart är med bostadens Gigabitethernet. Det blir pinsamt tydligt hur mycket sämre WiFi är än tråd när man sitter på den här farten på fibern, i synnerhet 2.4 GHz WiFi. Hade det inte varit för att en massa legacyprylar kör 2.4 GHz, hade det varit intressant att stänga av den frekvensen helt i basstationerna.

Istället får jag väl sätta upp ett separat 5 GHz nätverk och låta modernare enheter glömma bort det långsammare nätet och inte som nu roama mellan 5 GHz och 2.4 GHz.

För övrigt noterar jag hur mycket bättre Internet blev med fiber. Alla troll försvann, det är bara kattungar, enhörningar och regnbågar överallt. Äntligen. Det är inte alls så att fake news nu kan levereras ännu snabbare till datorn.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

35 kommentarer:

 1. Det är min tanke med. Köra en separat AP med 2,4 för legacyprodukterna som inte klarar av 5.

  Den kan dessutom brandväggas lite hårdare med tanke på risken för att just IoT produkter med dålig uppdateringsgrad hackas.

  När man sitter trådat upptäcker man rätt snabbt vilka begränsningar det fortfarande finns med även de snabbaste trådlösa protokollen.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad fick ni betala för installationen? jag efteransluter till IP-Only I Roslagen och det blir 27.000 för att slippa trollen och bara få enhörningar istället

   Radera
  2. 21000. Rätt stort område dock.

   Radera
  3. En del eget arbete fick ni väl bidra med, men så är det på landet man hjälps åt utan samfälligheter hade det inte funnits varesig fiber eller vägar på landsbygden. Priset är inte så högt med tanke på all sten som finns i backen i dina trakter.

   Radera
  4. Ja, det är inte så kul att gräva här. Ja, vi fick ställa upp med gratis mark utan ersättning för servituten, och förstås gräva själva från tomtgräns mm.

   Radera
 2. Blogger kommer troligtvis fucka upp detta:

  ,. .,
  ,: ':. .,. .:' :,
  ,', '.:' ':.' ,',
  : '. ' ' .' :
  ', : ' ' : ,'
  '.' .,:,. .,:,. '.'
  ,: V '. .' V :,
  ,: / ' :,
  ,: :,
  ,: =:= :,
  ,: , : , :,
  :' ',.,' ',.,:' ':
  :' ':WW::' '.
  .:' '::::' ':
  ,: '::::' :,
  :' ':::' ':
  ,: ':'' :.
  .:' '. ',.
  ,:' '' '.
  .:' .', ':
  .:' .'., :
  .: .,'' :
  :: .,'' ,:
  :: .,'',' .:'
  .,::'. .,',' ::::.
  .:' ',. ,:, ,WWWWW,
  :' : :W:' :WWWWWWW, .,.
  : ', WWW WWWWWWWWW '::,
  '. ', WWW :WWWWWWWWW '::,
  '. : WWW :WWWWWWWW' :::
  '. ,: WWW :WWWWWWW' .:::
  '. .W: WWW :WWWWWW' .,:::'
  '. :WW: WWW :WWWWW' .,,:::::''
  .,' '':: :W: :WWWWW. .,::::''
  ,' ''','',',','','''WWWWW::::''
  ':,,,,,,,': : : : : : :WWWW'''

  SvaraRadera
 3. Inte helt övertygad om att det är en vinst att stänga ner 2,4 och bara köra exklusivt 5.
  Även om dina device kan nå ett högre max på 5 så kan det vara lite annorlunda täckning på 2,4.

  Personligen tycker jag det är rätt sällan man är i behov av maxvärdet. Det är för mig mer intressant att ha så bra yttäckning som möjligt och jag tror att ha både 2,4 och 5 ger det.

  Men eftersom du kör Unifi så är det ju väldigt enkelt att prova och se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 2.4GHz nätet har bättre täckning, framförallt bättre penetrationsförmåga när det gäller hinder som väggar.

   5GHz har högre hastighet och fler kanaler vilket minskar risken att flera ligger på samma frekvens vilket inverkar menligt på prestandan. Fast det sistnämnda är sannolikt inte ett problem för Cornucopia där ute i spenaten...

   Radera
  2. Prioriterar själv 5Ghz bandet åt de enheter som faktiskt behöver hastigheten och låter resten ligga kvar på 2.4GHz. Just nu 34 enheter anslutna. (Många barn..)
   Allt stationärt kör kabel där det är möjligt.
   Det finns några (kommande och nuvarande) 802.11 standarder som ökar hastigheten på nuvarande frekvenser men som även använder andra frekvensband. Helt klart är att hastighet och täckning kommer förbättras framöver. Dagens mesh system förbättrar också räckvidden.

   Radera
 4. Att köra ett separat subnät för många IoT-prylar är nog däremot en bra rekommendation.

  SvaraRadera
 5. Tycker de flesta byter bra mellan, annars är väl bara att välja annat ssid på 5ghz bör inte behöva separat AP för det

  SvaraRadera
 6. Men vad behöver man ha 1GBit till?

  För mig räcker det och blir över med 100/10 MBit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att det är... "fräckt, hippt och häftigt"! ;-)

   Radera
  2. Kanske duger att köra en backup till bloggen, eller köra den hemma bara för att få full kontroll på alla som inte får skriva kommentarer.

   Radera
  3. Finns noll anledningar att köra något hemma. Man behöver inte fysisk tillgång till en dator för något sådant.

   Radera
  4. En bra anledning är förstås för att man kan.

   Radera
  5. Skyfflar rejält mycket data upp och ner pga arbetet ibland och det går faktiskt snabbare hemma än på kontoret. Jobbar hemifrån 2 dagar i veckan ungefär.
   100Mbit/s känns inte snabbt när man skall ladda upp några hundra GB.

   De som fildelar uppskattar givetvis högre hastighet.

   Kan tänka mig att större familjer som kör mycket streaming uppskattar högre hastighet än 100Mbit. 4k ligger väl på ca 30Mbit/s om jag inte missminner mig.

   Radera
 7. Jag upplevde att den stora skillnaden mellan fiber och ADSL låg i latencyn. Inloggad på remote server med ssh över ADSL var det en kännbar fördröjning när jag skrev- och jag skriver inte snabbt als.

  Grattis till fibern, det kanske inte blir troll- och fakenewsfritt men det blir klart bättre flyt i paketen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kör man det gamla pratiga X-protokollet remote (editor på jobbserver som displayas hemma) blir skillnaden väldigt tydlig mellan fiber och ADSL.

   Radera
 8. ”Vart” - preteritum av det gamla fina verbet varda. Jord skall du åter varda, varde ljus etc. Dialektalt javisst, men finns i många många dialekter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. Jag förstår inte vad han menar att det är dialektalt? Det finns väl i mer eller mindre alla svenska dialekter?

   Sen kanske han menar att det är ett språkbruk som inte är i så spridd användning och då endast i sporadiska uttryck att många saknar uppfattning om vad "varda" betyder. Dock måste jag säga att ordet används helt rätt i detta sammanhanget...

   Radera
 9. Grattis till fibern.
  Jag antar att en och annan mohåla har försvunnit i dina hemtrakter nu?

  Själv får jag fiber om några månader.

  SvaraRadera
 10. Ifall du tar ett företagsabonnemang istället så kommer din lina vara dedikerad.

  Avdragsgill men dyrt.

  Men det går nog bra med 700 också

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiberföreningen erbjöd inte företagsabonnemang. Dessutom är det väl högst tveksamt att låta företaget betala för en anslutning i hemmet.

   Radera
  2. Varför skulle det vara tveksamt att ha linan på företaget?
   Såvitt jag förstår så jobbar du hemifrån eller på resande fot och gör ju typ inget annat än att jobba, för research, sköta bloggen och annat så måste du ju ha internet.

   En av företagets utgifter, solklart fall :)

   Radera
  3. Frågan är vad skatteverket tycker och då är inte solklara fall så solklara, och fall som inte är solklara tolkas till statens fördel.

   Skatteverket skulle alltså kunna resonera som så att nätet kan användas privat också och då tolkar man det som att det inte är en kostnad som företaget får dra av för. Detta är nackdelen med att driva företag hemmifrån...

   Radera
  4. Tycker det är solklart. Ej avdragsgillt. Arbetsgivaren kan förstås kompensera, men det ska beskattas.

   Radera
  5. Jag och olika myndigheter kommer sällan överens..

   Radera
 11. Din router klarar knappast 1gb... du behöver en professionell tingest för att få ut 1gb..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kör professionella grejer från Ubiquity.

   Radera
 12. För er som har problem med era 2,4 resp 5 GHz enheter så kan jag tipsa om Velop som jag kör hemma som delar ut ett enda nät som alla enheter ansluter till oavsett om det är 2,4 eller 5 GHz. Mycket smidigt och man roamar fint mellan de olika enheterna i huset. https://www.linksys.com/us/velop/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mina UniFi fixar också det. Problemet är bara att 5 GHz-enheter ofta kör på det svagare 2.4-nätet och alltså inte får full kapacitet.

   Radera
 13. Har en Ubiquity edgerouter poe, får aldrig under 900Mbit/s och för det mesta 940 ner och 950 upp 3,2ms i ping. 15 000:- allt grävt på tomten och snyggt återtällt...

  SvaraRadera