Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2018-09-11 10:07

Inga börsreaktioner på riksdagsvalet

Även om det var små rörelser på finansmarknaderna och att Stockholmsbörsen steg något under gårdagen, så kan man knappast påstå att finansmarknaderna brytt sig om svenska valet än så länge.
Stockholmsbörsens OMXSPI.
Det var alltså små rörelser på finansmarknaderna, som knappast kan kopplas till söndagens val. Utfallet att vem som bildar regering och att SD har vågmästarposition var inte direkt överraskande. Inte heller att många ledande politiker beter sig som småbarn i en sandlåda, som bråkar om vem som ska hålla i spaden. "Min pappa är större än din pappa, pilutta dig va, jag tänker inte släppa spaden!"

Så att börsen steg marginellt igår, och faller tillbaka marginellt idag har inte med valet att göra.

Korta marknadsräntor föll eller steg marginellt, långa räntor steg marginellt eller inte alls. Kronan försvagades marginellt.

Det finns alltså åtminstone någon som uppför sig vuxet, och det är marknaderna.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

9 kommentarer:

 1. Intressant dock att valet lockat utländska media, och ett antal analytiker slår huvudet på spiken i riktigt bra analyser om den politiska situationen och hur vi hamnat här. Kanske våra politiker kan ta till sig information om den kommer från rediga utländska analytiker.

  SvaraRadera
 2. Håller med Elk Brew, att arbeta utomlands och läsa andra länders analyser av valet och svensk politik ger oerhört mycket. Undrar om våran svenska politiker tar del av utländsk media eller om dom bara kör på i bubblan Sverige. För det är den upplevelsen man får när man jobbar utomlands, att Sverige lever i någon form av bubbla.....

  SvaraRadera
 3. I Oktober är det lantdagsval i Bayern. Tysklands och Europas ekonomiskt tyngsta och mest välmående område och där CSU regerat i ohotad majoritet sedan slutet av 40-talet.

  Horst Seehofer ser sig "pressad" av AfD och vill INTE ta order eller vara en "knähund" åt en sträng Lutheran som Merkel från Berlin som båda står i ett ömsesidigt beroende utav...

  SvaraRadera
 4. Det är inte konstigt att det är inga börsreaktioner, ingeting har ändrats, kvittar om det blir moderater eller sossar de har en gemensam mål - sänka skeppet så fort det går.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis vad jag tänkte skriva, men du hann före.

   Radera
  2. Vad trevligt, då är det iaf. två som förstår det:)

   Vad jag glömde skriva, är att skeppet sänker man lättast och smidigast genom att fylla på den med råttor.

   Radera
  3. Och att man ständigt borrar nya hål i botten bidrar ju en del också...

   Radera
 5. Börsen lider mer av osäkerhet om handelssanktioner och ränteoro(kreditbubblan). Företagen går ju bra så här sent i konjunkturen. Säljsignalen i Nasse100 samt DAX redan i björnmarknad(förutom EM osv) sätter givetvis spår. Räkna med lite nedgång till......Värderingarna är trots allt höga så lite paus är logiskt i dagsläget.

  SvaraRadera
 6. Den luftbubbla nästan alla lever i verkar kunna räddas, men till priset av att olje- och dagens bilkonglomerat rasar ihop med massivt friställd personal för fossilmotorernas tillverkning, energiförsörjning och underhåll. Betyder att det snart blir börsreaktioner med nedgång och konkurser i många företag men som konsekvens plus i vissa företag. Men elbilar kräver vid större serier betydligt mindre personal än de fossila. Dagens bensinmackar får färre besök när laddning mest sker på andra håll. Motorservice blir obetydlig och behovet av avgassystem blir noll. Beroendet av de gamla företagen är stort så säkert faller index för hela börserna på de flesta marknader.

  Nästa år erbjuder alla elbilar, men de flesta är sent ute.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera