Cornucopia?

Aktuellt

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra o...

2018-09-18 10:04

Gästinlägg: Hur min Bitcoinresa slutade i en stor skatteskuld

Nedan är ett gästinlägg från en läsare.

Inledning

Jag kommer nästa år hamna hos Kronofogden på grund av en skatteskuld jag aldrig kommer kunna betala. Beloppet ligger på lite under en miljon kronor vilket gör att det inte känns som pengar längre utan mer ett irriterande event.

Jag vet nu i efterhand att jag var både fartblind och naiv. Jag är ytterst ansvarig för att inte ha studerat skattereglerna bättre och inte tagit ansvar för mina handlingar. Det hela var mest en kul grej som nu har spårat ut helt.

Skriver för att berätta vad som hände. Jag trodde verkligen jag hade hittat något som skulle förändra mitt liv ekonomiskt, vilket det också gjorde. Fast inte som jag hade tänkt.
Skatteverket.


Del 1

Det hela började runt 2011 - 2012. Jag fick upp ögonen för Bitcoin och insåg att detta var någonting helt nytt. Började mer och mer följa forumen och diskutera med andra som var lika intresserade. Jag tror priset låg någonstans på 10 - 15 dollar vid den tiden. Jag hade faktiskt inte så mycket Bitcoins i början, lekte mest omkring med wallets och lite mining på min egen bärbara dator.

Det som verkligen väckte mitt intresse var tradingen. Innan Bitcoin hade jag mer eller mindre ingen aning om vad köpa och sälja aktier eller valutor handlade om.

En fantastisk värld av grafer, medelvärden och candle sticks öppnade sig. Läste bok efter bok om trading och marknader. Det som intresserade mig mest var den svunna tiden i USA med händer i luften och en ticker som spottade ut priser på pappersremsorna.

Hade alltid Bloomberg TV på i bakgrunden för att hela rummet skulle få rätt känsla Jag älskade det. Chansen att dra in storkovan blev mer och mer en verklighet.

Förutom den monetära drivkraften började även intresset för tekniken stiga. Jag byggde egna miners, köpte grafikkort, pratade med personer med samma intressen och så vidare.

Igen, jag älskade det. Sena nätter, allt tweakande av hård- och mjukvara. Surret och lukten av grafikkorten gjorde att jag for tillbaka till “LAN-tiden” med tjockskärmar och sömnbrist.

Jag räknade på elpris och kilowattimmar, kom så långt i mina planer att jag pratade med olika teknikkedjor om att få köpa större mängder grafikkort till ett bättre pris. Jag hade även en kontakt på Island som skulle co-hosta mina riggar. Drog mig ur i sista sekund dock.

Men det var ändå tradingen som var det stora intresset. Ibland svängde mitt portfolio flera tiotals tusen kronor på några timmar men jag ryckte mest på axlarna åt det. Det vände ju alltid tillbaka.

Jag lärde mig om margin trading, stop-loss, blankning och all annan terminologi. I vevan testade jag även FX-trading men insåg att det inte alls var samma gains för min del samt att det inte pågick 24/7. De tog ju “typ” helg iaf…

Att krypto marknaden körde dygnet runt spelade för mig ingen roll. Jag satte alarm och automatiska ordrar vilket gjorde att jag ändå kände mig trygg fast jag sov. Stressen var dock ganska hög nu när jag tänker tillbaka.

Med tiden insåg jag att man kunde “flippa” Bitcoins, dvs jag köpte för lägre pris och sålde till ett högre. Jag hittade en tjänst som hade hela 15% spread och det var helautomatiserat.

Jag behövde bara föra över Bitcoins till hemsidan som portionerar ut dem till kunder som ville ha dem snabbt och var helt okej med att betala lite extra för det. Detta pågick under några månader men var i längden inte helt lönsamt då folk började scamma mig och andra i samma sits. Kunden anmälde till PayPal att man inte hade fått sina Bitcoins och då kryptovalutor inte var materiella ting så fanns det ingen säkerhet för mig som säljare. PayPal stängde även ner mitt konto så den resan slutade där.

ICO-hetsen började nu på allvar, det var en häftig och härlig period. Det regnade pengar och allt det var allmänt kaos. Helt värdelösa ideer kunde dra in mångmiljonbelopp på så lite som några timmar. Vissa företag var dock seriösa med intressanta projekt som faktiskt kan vara nyttiga. Tex att sprida ut datorkraft på blockkedjan.

Mitt i denna datafils-guldrush hade jag den gnagande känslan att det var dags att redovisa allt för Skatteverket. Tanken bakom var den att jag ville köra “vitt” för att inte få någon brottsmisstanke på mig och för att kunna starta företag i blockchain världen en dag.

Många tyckte det var en dålig idé att deklarera. Jag var dock inte helt hardcore “Fuck the System och all FIAT” så jag brydde mig inte så mycket om vad de sa. Nu i efterhand undrar jag hur jag hade resonerat om jag visste vad som komma skulle.

Del 2

Efter många vändor fick jag tag i en revisor. Jag hade själv estimerat hur mycket skatt jag skulle betala på ett ungefär.

Jag räknade helt enkelt på hur mycket jag hade köpt och hur mycket jag hade sålt. Vilken vinst/förlust jag hade och på så sätt hur mycket skatten skulle bli på. Avrundade även grovt inser jag nu i efterhand.

Jag hade läst något på Skatteverkets hemsida om att kryptovalutor inte räknades som valutor utan som en tillgång. Tänkte dock att det inte spelade så stor roll, det gjorde det.

Som jag förstår det har detta hänt.

Ni som har siffran en miljon i huvudet vet att vinsten måste ha blivit helt okej och att omsättningen var ganska hög. Detta kom för mig som en blixt från klar himmel. Jag kunde inte i min vildaste fantasi tror att det skulle gå så här illa eller att jag ens hade omsatt sådana enorma belopp.

För varje köp/sälj blir man skyldig att deklarera skatt, vilket gör att man då ska lägga undan 30% av vinsten varje gång. Jag hade noll koll på detta. Jag hade även robotar som tradade automatiskt 24/7, vissa av dem va även åt high frequency hållet.

Jag köpte och sålde alltså med en form av skattekredit som jag bara roterade tillbaka in i omsättningen. Sedan stack priserna upp massivt och jag fortsatte köpa och sälja även på toppen av Bitcoin-priset. När sedan priset gick ner så låg skatteskulderna kvar i böckerna.

Förstår än idag inte hur jag lyckades med detta. Mitt portfolio har aldrig ens varit i närheten av den vinst jag tydligen har gjort.

Del 3

När beskedet kom var jag i chock som sedan gick över i kaos. Mitt liv är på grund av en sjukdom redan skört vad gäller stabilitet och trygghet.

Jag hade precis kommit upp över ytan efter en 10 år lång kamp mot tillvaron och detta var det sista som jag behövde precis när livet nu skulle börja igen. Jag lever idag redan under existensminimum och äger inga tillgångar alls.

Jag har vänt mig till Skatteverket, Kronofogden och kommunens skuldsanering. Jag möts oftast av tystnad när handläggare inser vidden av vad som har skett samt hur pass ovanlig denna historia är än så länge.

Kommer ihåg en dam på skuldsaneringen var helt tyst efter min berättelse och sedan bara sa - “Fyfan, vad trodde du att du skulle få ut av detta samtal.” Var jag än vänder mig möts jag av chock mer eller mindre.

Skuldsanering kommer inte hända då det är en statlig skuld som preskriberas efter fem år plus det året den förföll till KF. Ingen möjlighet till skatte-ackord som privatperson eller någon annan form av avbetalningsplan. Som det ser ut nu är det alltså att vänta på att skulden blir passiv. Men 16.25% ränta och om jag lever tills jag blir 80 år kommer jag ha en passiv skuld på 25-30 miljoner.

KF kommer inte kunna löneutmäta mig eller ta något i min hyreslägenhet då jag inte äger något. Och iom att jag redan lever under existensminimum så kommer mitt liv inte förändras direkt.

Men i bakhuvudet kommer denna händelse alltid ligga, i hela mitt liv.

Efterord.

Jag har alltid skött min ekonomi, betalat alla räkningar i tid och har bara ett mindre CSN-lån. Bitcoinhandeln och min privata ekonomi blandades aldrig med varandra och jag lånade aldrig privata pengar till kryptovärlden.

Jag märker nu hur mycket vänner och familj betyder. Att ha mat och tak över huvudet blir viktigt på ett helt annat sätt. Kanske man inte alltid tänker på i dagens Sverige.

Jag undrar också hur många i Sverige som skulle sitta i min situation om de deklarerade alla transaktioner de har gjort.

Tack för att ni läste!

Bloggens kommentar: Vi är många som när vi varit unga låtit skatteskulder legat kvar i böckerna på tiden innan investeringssparkonto och kapitalförsäkringar blev vanliga. Det fungerar utmärkt i en stigande marknad, men som många (inklusive jag) upptäckte vid IT-kraschen kan det blir rejält fel när skatten väl ska betalas och tillgångarna inte längre är kvar på toppen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

109 kommentarer:

 1. Tack för den öppenhjärtliga inlägget!

  I Norge har just en större handlare på el-derivat-marknaden gått på en rejäl mina...
  Själv brände jag fingertopparna lite med "Fjantfab"

  https://www.di.se/nyheter/norrman-spekulerade-bort-miljardbelopp-pa-en-dag/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mera om saken och mycket bra förklarat!

   https://www.dn.no/nyheter/2018/09/14/1029/Finans/siden-2004-har-einar-aas-kjopt-eiendommer-for-over-130-millioner-kroner-na-kan-alt-ga-tapt

   Radera
  2. Du jämför dig alltså med Norges största skattebetalare under 2000-talet?

   Radera
  3. Bara antelet nollor som skiljer ! ;-)

   Radera
  4. Den norska spekulationskraschen drabbar även Sverige och svenska kunder ytterst...

   "..Kommunala elbolag åker på mångmiljonsmällar i spåren av kraschen på elbörsen i förra veckan.
   Göteborg och dess invånare går miste om 15 miljoner kronor, som istället går till att fylla på börsens krisfond..."

   Är det inte dags att SLUTA med NPM och att kommunerna "leker" affär med medborgarnas pengar ?

   https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=7046501

   Radera
  5. Bengt, att vara med och dela på riskerna på elmarknaden Nordpool har noll och ingenting med "NPM" att göra.

   Radera
 2. Lider med dig. Jag spelade mycket poker runt 2004-2005 tror jag det var. Gjorde en ok extra inkomst som student på ca 1000 dollar i månaden.

  På den tiden skulle varje vunnen pott beskattas... vilket i princip blir en orimlig skatt. Fick rejäl ångest en kväll när jag började räkna på omsättningen och kom fram till att skatten skulle bli hundratusentals kronor. Lätt...

  Berättade dock aldrig för skatteverket och det är preskriberat med råge nu. Mycket tråkigt att höra din historia dock.

  Född fri, skattad till döds...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en intressant situation på så vis att det skatteverket frågade efter inte var krångligt - det var i praktiken omöjligt. Både en och två och tre spelare drog därmed upp årsvis nettobeskattning som förslag, och fick svaret att det är olagligt.

   Well, efter en massa år av fikande och filurande lärde sig även skatteverket att reglerna i praktiken var helt omöjliga att följa, och då blir inte många skattekronor gjorda. De kom således med den briljanta iden att man kunde köra.. *trumvirvel*.. årsvis nettobeskattning.

   Självfallet gällde situationen retroaktivt (5 år?), och de passade på att göra några våldsamma intrång hos folk som inte deklarerat (oklart om de ens gavs tid att göra denna retroaktiva deklaration, nu när det var praktiskt möjligt). Vissa hade hanterat sina vinster och kunde betala, vissa hade inte det; de retroaktiva åren innefattade pokerns boom and bust, d.v.s. både åren då dåliga spelare drog in miljoner och åren de förlorade dessa miljoner.

   På sätt och vis fick de förstås skylla sig själva, samtidigt är det väldigt lurigt: när SKV säger att det enda tillåtna sättet att deklarera är helt omöjligt är det nog lätt att kort sagt glömma bort att det finns en skatteskuld. Det är inte helt naturligt att tänka att något SKV kallar olagligt helt plötsligt ska bli retroaktiv praxis.

   Vad gäller poker räddades de flesta av att EU var skattefritt. D.v.s. alla som var försiktiga bet i det sura äpplet (att tex inte kunna lira Pokerstars) och spelade inom EU.

   ------

   Exemplet i dagens blogginlägg är ju inte så relevant. Det är jättetråkigt, precis som vilken historia om tex spelmissbruk som helst. Synd om personen, som betett sig totalt oansvarigt.

   Däremot har jag varnat en del om att vi har en del kaos framför oss när det visar sig att dagens svenska regler för kryptomarknaden inte bara är idiotiska och en bromskloss för svensk ekonomi; i takt med att den digitala ekonomin utvecklas kommer det även visa sig att reglerna ibland återigen är praktiskt omöjliga.

   Radera
 3. Testa att anmäla dig till Lyxfällan. Gissar att du inte får vara med, konceptet bygger ju på att de faktiskt reder ut situationen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Konceptet med Lyxfällan bygger på en färdig mall för dom som ska vara med, du ska vara arbetslös/jobba deltid, ha någon form av beroende (nikotin/snabbmat/energidryck) och lån hos diverse diverse mindre kreditbolag.

   Det krävs ju ingen större utbildning i ekonomi för att reda ut dom situationerna, Lyxfällan har inget med ekonomi att göra, det bygger på "public shaming" där du ska berätta för folk som redan mår dåligt hur värdelösa dom är.

   Radera
  2. Jo, det också. Men jag tror att även om han skulle uppfylla övriga kriterier så hade han fallit på det faktum att de inte skulle kunna reda upp det hela. I mallen ingår ju att man i slutet kommer fram till en budget som går runt och gör deltagaren skuldfri så småningom. Och det går som sagt inte att förhandla om skatteskulder...

   Radera
  3. Lyxfällan är totalt värdelöst både som tvprogram och för personerna som ska få hjälp. Synd, jag hade gärna sett ett liknande program där vanligt folk fick skräddarsydd hjälp med privatekonomin av sakkunniga.

   Radera
  4. Ett seriöst ekonomiprogram passar väl inte in i TV3:s format...

   Radera
  5. Om du vill ha seriösa ekonomiprogram får du söka dig utomlands.

   Radera
  6. Nä precis, det passar inte in på tv3 och knappt nån annan svensk kanal heller. Lyxfällan är ju en helt absurd snabbproduktion, de kör bara exakt samma mall på varje avsnitt och har säkert ett team som producerar nya avsnitt billigt och effektivt. Tror fan de går med vinst på varje avsnitt redan på produktplacering och samarbeten, dvs grönt innan avsnittet ens sänts och admoney börjar droppa in.

   Deltagarna brukar få en matkasse eller spa-övernattning som ersättning.

   Radera
 4. Det visar också vikten av att ta hem en vinst, dvs lösa in fiktiva vinster mot reella pengar som förvisso beskattas då men det betyder att man har något att betala skatten med.

  Inte bara flippa in vinsten i verksamheten igen i hopp om att hela beloppet ger avkastning.

  Det kan det göra, men likaså på andra hållet.

  Bitcoins, lägenhetspekulation, valuta/aktiehandel mm.

  Man har inte förlorat något om man inte sålt och man har inte tjänat något om man inte sålt.
  Det är dock inte samma sak som att ekonomin är opåverkad av marknadsvärdet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet är ju att beskattningen sker per kalenderår. Så om man gör massor med vinst ena året och sedan förlorar allt nästa år, så måste man ändå in med skatt för vinståret medans förlusten bara är till viss del avdragbar mot inkomst av tjänst.

   Rent skattemässigt är det ju bättre att göra tvärt om, att ta förlusten först och inte realisera den förrän man har en vinst att kvitta den mot, men det brukar ju inte funka så av praktiska skäl.

   Radera
 5. "Jag har alltid skött min ekonomi" - men det är väl precis vad "du" inte har gjort.

  Att bli fartblind och inte förstå reglerna är grunden för sitsen som skribenten har hamnat i. Jag kan inte se att någon annan än han själv hade kunnat sätta stopp i tid, så ansvaret vilar extremt tungt på individen i detta fallet.

  SvaraRadera
 6. Och en skuld på 1 miljon är inte olöslig, särkilt inte om man är såpass insatt i trading och handel med värdepapper?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet är om man inte har pengarna och det är en skatteskuld hos kronofogden. Räntan är ganska rejäl och man behöver en hyfsad inkomst för att hinna kapp räntorna ens. Han verkade inte ha sån inkomst (annars hade ju KFM mätt ut på lönen).

   Radera
  2. För övrigt kan man fråga sig vad kunskap i värdepapper skulle hjälpa. Har du inte hört talas om utmätnig?

   Radera
  3. Så hans lösning är att inte göra ett skit, utan bara låta skulden växa? Låter inte direkt som en handlingskraftig person i så fall.

   Radera
  4. Och? Vad är vitsen med att anstränga sig om utfallet blir detsamma? Det är ett fenomen som man får i sådana här fall...

   Radera
  5. Räntan är väl dessutom avdragsgill? Med ett vanligt jobb är det knappast kul att lägga ut 162 500 kr om året i ränta men omöjligt är det inte om man ser till vad byggjobbare o.s.v. drar in.

   Radera
  6. Ränta hos skatteverket är inte avdragsgill.

   Radera
  7. Det låter rimligt men jag är inte så säker på det. Det rör sig om en skuld till staten och de brukar inte räntorna vara avdragsgilla för. Å ANDRA sidan brukar räntan vara anpassad för detta faktum (se t.ex. kostnadsräntan på skattekontor eller CSN-räntan), men hos kronofogden blir det ränta enligt räntelagen utan anpassning som jag förstått det.

   Vist finns det de som klarar av en sån ränta och få pengar över till att amortera. Tillhör man dem kan det vara lätt att sitta på sin höga häst och säga att det visst är möjligt att amortera (vilket blir ett verklighetsfrämmande påstående för den som är långt ifrån den möjligheten).

   Radera
  8. Joakim: korrekt, men här rör det sig inte om de räntor som normalt gäller till Skatteverket. Räntor till Skatteverket är normalt under marknadsräntan vilket kompenserar för att de inte är avdragsgilla.

   Radera
  9. Anonym: Siffran 16.25% är nämnd inlägget. Det är skatteverkets "höga kostnadsränta". Den är inte avdragsgill.

   Radera
  10. Nej, det är inget kul liv man lever om man ska betala av en sådan skuld - att avdrag ej medges för räntan hjälper ju inte heller.

   Radera
  11. Det är väl bara att göra som en växande del av befolkningen - Köra allting svart, bil via bilmålvakt och alla transaktioner i kontanter.

   Radera
  12. Den höga kostnadsräntan gäller endast så länge som slutlig skatt inte har beräknats. https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/edition/2015.5/324490.html#h-Sa-beraknas-kostnadsrantan

   Radera
  13. Väldigt märkligt att skulder hos kronofogden har ränta. Folk hamnar ju där pga att de inta har pengar. Lägger man på ränta kommer gäldenären få svårt, för att säga omöjligt att betala tillbaka. Har någon varit så dum att låna ut miljoner till en utblottad person, borde skulden bara skrivas av.

   Radera
 7. Är det ett gångbart sätt att skydda sig mot personlig konkurs mm i ett sånt här läge genom att lägga tradingen i ett AB? Det räcker ju med 50.000 i aktiekapital för att registrera ett bolag, och förutom det startkapital man utöver det sen lånar ut till bolaget för att handla med borde då förlusten inte kunna bli större än så vid en konkurs?
  Eller åker man ändå dit för skattebrott som huvudägare, eller är det nackdelarna med beskattning vid uttag ur bolaget som är värst?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja. Om du sköter det rätt så går det, men då behöver man inte ha ett bolag för det ändå. Med att sköta det rätt förstås att man skall betala skatter löpande som vinsterna uppstår. Gör man det är det inga problem eftersom man isf också ha pengar att betala skatten med.

   Radera
  2. Fördelen med företagen torde väl vara är att man kan periodisera. Problemet som privatperson är att det är svårt att kvitta över skatteår och dra av kostnader. Fast F-skattesedel kan vara svårt att få till om man bara sysslar med trading, därför använder de flesta väl ISK eller KF.

   Radera
  3. Jag tror inte det borde vara speciellt svårt att få F-skattsedel som aktiebolag oavsett. Visst är det en fördel att kunna använda periodiseringfonderna, men för att undvika situationen som beskrivs är det att betala skatt löpande som gäller och gör man inte det i ett bolag så får man ansvarsgenombrott (vilket gör att man hamnar i samma situation).

   Radera
  4. Har du skatteskulder i AB blir du personligt betalningskyldig men begär du det i KK i rätt tid så klarar du dig.

   Radera
  5. Njae, men det faller på ovanstående exempel. För att undgå personligt ansvar så måste man faktiskt ta upp vinsterna löpande till beskattning och då hade det inte varit några problem att köra privat heller. Om man däremot super bort vinsterna och sedan några år senare får för sig att man kanske skulle ta upp det till beskattning så har man skitit i det blå skåpet alldeles oavsett om man kör med AB eller inte.

   Det finns andra situationer där man kan få ansvarsgenombrott. Det gäller att undvika alla dessa situationer och inte bara se till att begära KK innan skatten skall vara betald.

   Radera
 8. Det låter ju onekligen som att Skatteverket försöker få in låtsaspengar i det härfallet, kan inte Skattebetalarföreningen gå in och finansiera ett överklagande för att förtydliga vart gränsen går för Skatteverket att dra in låtsaspengar som aldrig funnits?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju klassat som en tillgång. Så det är inte fel på reglerna på så vis.... ptjah, utöver att de är idiotiska och oerhört hämmande för svensk ekonomi, en svensk bromskloss i pågående global digitalisering (vilken tyvärr kommer fortskrida oavsett om Sverige hänger med eller inte) osv.

   Men rent tekniskt inget fel, d.v.s. jag tror inte SKV kan förlora något rättsfall här.

   Radera
  2. Det är precis motsvarande regler som de som daytradar med aktier på vanlig depå haft att rätta sig efter under lång tid.

   Radera
 9. Samma sak kan hända med aktier om man inte sätter in sig i vilka regler som gäller.

  Fördelen med BTC certifikat (som kom 2015) var att man kunde ha dem på sin ISK.

  SvaraRadera
 10. Världens friaste marknad är lika ful som den är vacker. Det borde inte förvåna någon.

  SvaraRadera
 11. Vadå passiv skuld? Preskriberas innebär preskriberas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle jag också vilja veta vad som avses. Hittar inget på nätet om det konceptet...

   Radera
 12. "Förstår än idag inte hur jag lyckades med detta. Mitt portfolio har aldrig ens varit i närheten av den vinst jag tydligen har gjort."

  Har din revisor och skatteverket räknat av dina förluster? Du borde väl bara skatta på totalvinsten varje år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. BTC peakade precis innan årsskiftet. Sedan dess har valutan fallit närmare 70% mot dollarn, ännu mer i SEK.

   Radera
  2. BTC torde ha fallit mindre i SEK.

   Radera
  3. Har man ägt BTC så har man sluppit effekten av kronans fall mot dollarn.

   Radera
  4. Om det rasat 70% sedan toppen borde det finnas medel kvar att täcka skatten?
   För att lyckas med vad som beskrivs har hen antingen lekt med hävstänger eller upprepade gånger köpt-högt-sålt-lågt.
   Jag betvivlar inte att det skett. Det är uppenbarligen möjligt. Dock kräver det en imponerande serie med otur, okunskap och ignorans för att försätta sig i den sitsen.
   Hatten av för att frsöka förhindra att andra hamnar där och hoppas du reder ut din sits!

   Radera
  5. Kan också finnas komplikationer vad gäller 70% avdrag för förlust snarare än 100%. Har inte stenkoll på vid vilka situationer det gäller.

   Samt såklart vinster ett år och förluster ett annat.

   Radera
  6. Regel nr 1. Du måste ha skatt att dra av mot (tjänst eller kapital).
   Regel nr 2. 70% är avdragsgillt om det ej finns andra finansiella vinster.
   Regel nr 3. Förluster i kapital upp till 100 k ger avdrag med 30%.
   Regel nr 4. Förluster i kapital över 100 k ger avdrag med 21%.

   Radera
  7. Regel nr 3. Det stämmer inte riktigt. Om underskottet totalt i inkomstslaget kapital uppgår till 100 000 kr så ger det en skattereduktion med 30 000 kr (d v s 30 %) det är en stor skillnad på avdrag och reduktion.
   Regel nr 4. Samma skillnad, om du har ett underskott av kapital som är större än 100 000 kr så medges reduktion med 21 % för den delen av underskottet som överstiger 100 000 kr.

   Radera
 13. Är det retroaktiv skatt vi pratar om? Du gjorde stora vinster under åren det gick upp, för att sedan gambla bort allt under ett följande år när allt dök? Annars borde du kunnat kvitta vinster mot förluster väl?

  SvaraRadera
 14. Slutsats: ärlighet lönar sig inte; iaf inte i Sverige.

  SvaraRadera
 15. Jag gick in och köpte aktier 1999, typ 6 månader innan IT kraschen, för en termins studiemedel.

  Jag hade 1200kr kvar av 45000kr efter ett par månaders tradande och det blev en riktigt snål termin...

  Dessutom så köpte jag tydligen crypto valuta på den absoluta toppen vintern 2017 och ligger ungefär 45000kr back (igen...).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se det positivt. Du har snart finansierat lönen på en anställd inom finanssektorn för.. en halv månad.

   Radera
 16. Vem har räknat ut denna vinst på ca 3 mkr som ger en skatteskuld på 900 k?
  Du borde ju haft 3 mkr i värde plus initial insättning minus personliga uttag i december 2017 då bitcoin nådde ATH.
  Hade du inte det är det något som inte stämmer i uträkningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår inte heller exakt. Men det får väl vara så då att förlusterna under 2018 varit större än 2 miljoner, genom diverse tradande under nedgången.

   Radera
  2. Eftersom skribenten skriver "Mitt portfolio har aldrig ens varit i närheten av den vinst jag tydligen har gjort" måste något vara fel i uträkningen.

   Radera
  3. Ja.

   Jag vet att det finns de som suckar och hävdar att det är "omöjligt" att räkna ut skatten givet de regler som SKV publicerat, men ge mig en transaktionslista (köp;sälj;summa BTC;växelkurs SEK/BTC) så går det att reda ut. Som sagt, samma regler som när man handlar med aktier på konventionell depå.

   Radera
  4. Antagligen är det en ledtråd att författaren beskriver sig som "precis kommit till ytan efter 10 år" antagligen inte en person sm har extra energi i motgång.. Det är lätt att orka i medgång, i motgången så drabbas man gärna av modlöshet och hög stress som påverkar tankeförmågan och då behöver man hjälp av omgivningen, ngt som samhällets tjänare helt har tappat bort verkar det som i det här fallet

   Radera
  5. Frågan kvarstår. Vem har räknat ut detta?
   Hoppas skribenten återkopplar.

   Radera
  6. +1,
   tyckte jag läste ordet "revisor" någonstans, bara det gör ju uträkningen suspekt. Vad en revisor nu vet om skatt, fast det kanske var en skattekonsult som avsågs.

   Radera
  7. I runda slängar kring 125.000 kr inkl. tillkomna avgifter i skatteskulder årligen över 7 år.
   Personliga uttag kan vara svaret på din fråga om han har genererat procentuellt hög avkastning men aldrig haft speciellt mycket på konto.

   Radera
 17. Råna, mörda, stjäla och våldta vanliga människor men stjäl aldrig från staten. För den skulden tar du med dig i graven.

  Min fars kloka ord.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tydligen inte om den skrivs av efter fem år.

   Radera
 18. Tror att nånting är skumt i den här berättelsen, känns inte som all relevant fakta är med.
  Du måste ha plockat ut pengar hela tiden och använt på konsumtion eller annat, även om portföljen aldrig var värd mer, så gissar jag att du under tiden levde på pengar som inte var dina (utan skattmasens...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även om skribenten plockat ut en miljon under resans gång skulle det finnas 2 miljoner SEK i december 2017.
   Sedan dess har bitcoin tappat ca 2/3 samtidigt som USD gått upp 9%.
   Det ger att de 2 miljonerna är värda 727 k i dagsläget. (fiktivt exempel).

   Radera
  2. Efter att ha lekt med siffrorna ett tag, kan jag faktiskt replikera skatteskulden utan att kontot någonsin överstiger en halv miljon i värde utom årsslutet 2017. Beräkningen vilar naturligtvis på att en stor andel av vinsten tas ut varje år i personligt uttag (jag antar att hen inte haft annan inkomst) - i min beräkning landar uttaget på 1,6 milj. över hela perioden. Med tanke på utvecklingen i BTC har jag angett en rejäl förlust 2014. För att det hela ska gå ihop krävs naturligtvis en hejdundrande vinst 2017 innan det blir pannkaka 2018 där allt går upp i rök inkl. insatt kapital på 200.000 kr i mitt exempel...

   Radera
 19. Mycket konstigt inlägg, som så många andra skriver saknas stora delar av berättelsen.
  Vi får se detta som ännu ett symptom av Lars snurriga korståg mot kryptovaluta.

  Själv deklarerade jag 300 kkr i vinst på drygt 80 affärer, var inga problem.

  SvaraRadera
 20. Man kan väl kvitta vinster mot förluster, eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du gör skäl för ditt namn.
   Läs ovan vad jag skrivit.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Eftersom personen lever på existensminimum blir det nolltaxering taxeringsåret 2019.
   Dvs förlustavdraget på årets bitcoinförluster motsvarar inbetald skatt i tjänst år 2018 (taxering 2019).

   Radera
 21. Den stora skulden baserar väl sig på att man gjorde mycket vinst under 5 år och sedan förlust 1 år. I sina ögon räknade man vinst-förlust över 6 år, medan skatteverket ser på det år för år.

  År 1 vinst skatt
  År 2 vinst skatt
  År 3 vinst skatt
  År 4 vinst skatt
  År 5 vinst skatt
  År 6 förlust, inget avdrag för man inte har någon annan inkomst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan också vara pga högfrekvent handel med små marginaler, eftersom förlusterna blir mycket dyrare (pga 70%-avdrag) än skribenten räknat med.

   Radera
  2. Jo men även vid högfrekvent handel så kan inte skatten överstiga vinsten. Courtage och spread ingår i kostnaden för köpet.

   Radera
  3. Förlusten räknas per affär;
   Säg att du gör två affärer där du vinner respektive förlorar en krona.
   Vore det aktier hade du skattemässigt gått +-0.

   I fallet med xbt måste du betala 0,3kr skatt på vinsten och får dra av 0,21kr.
   Summa: -0,09kr i skatt.

   Radera
  4. Stämmer det verkligen SvenskFisk?
   Rimligt är att bitocin är fullt avdragsgill mot bitcoin under samma verksamhetsår.

   Radera
  5. Är det som du skriver SvenskFisk är det sinnessjukt.
   Faktiskt luddigt när man läser på Skatteverkets hemsida.

   Radera
  6. Så tyder jag "Exempel – köp och försäljning av bitcoin (förenklad redovisning)" på sidan: https://www.skatteverket.se/privat/skatter/vardepapper/andratillgangar/kryptovalutor.4.15532c7b1442f256bae11b60.html

   Radera
  7. Jo det var den länken jag menade var luddig.
   De måste ju bara varit jävligt otydliga när de skrev det.
   Förlust ska kunna kvittas mot vinst under samma verksamhetsår fullt ut.

   Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  9. Det känns konstigt att vinstaffärer och förlustaffärer måste särredovisas om det inte är vad som gäller, men håller med om att det är extremt otydligt.

   Radera
  10. Menvafan! Det är ju en vanlig K4D.
   Man skäms ju när man läser den där texten från Skatteverket.

   Radera
  11. Exakt Stefan.

   Och då är förluster inte kvittningsbara mot vinster. Det vill säga, gör man massor med vinst- och förlustaffärer via HFT så blir det rätt illa eftersom du inte får dra av förlusterna till 100%.

   "Vinsten tas upp till 100 procent och förlusten är avdragsgill till 70 procent. Det sker ingen kvittning på bilaga K4, avsnitt D. Skatteverket reducerar automatiskt förlusten till 70 procent."

   Radera
  12. Hum... Du har nog rätt, dom länkar i alla fall till kvittning och kvotering av aktier när man klickar på mer information. Bör ju kvittas för varje krypto-variant.

   Radera
  13. Fast där står uttryckligen i fallet Eddie:

   "
   Eddie behöver inte redovisa varje försäljning för sig. Han summerar sitt totala försäljningspris och sitt totala omkostnadsbelopp för de vinstaffärer han har gjort. Försäljningspriset och omkostnadsbeloppet fyller han sedan i på bilaga K4 under avsnitt D. Mellanskillnaden redovisas som vinst. Han fyller även i totalt antal bitcoin han sålt med vinst avrundat till närmaste heltal.

   Han summerar sedan sitt totala försäljningspris och sitt totala omkostnadsbelopp för de förlustaffärer han har gjort. Försäljningspriset och omkostnadsbeloppet fyller han sedan i på bilaga K4 under avsnitt D. Mellanskillnaden redovisas som förlust. Han fyller även i totalt antal bitcoin han sålt med förlust avrundat till närmaste heltal.

   Vinsten tas upp till 100 procent och förlusten är avdragsgill till 70 procent. Det sker ingen kvittning på bilaga K4, avsnitt D. Skatteverket reducerar automatiskt förlusten till 70 procent."

   Det är väldigt oförmånligt.

   Radera
  14. Helt otroligt.
   "Roligt" att man lärt sig nått nytt.

   Radera
  15. Så om man då tradear bitcoin och går plus minus noll ska man betala 9% på vinsten-förlusten. Helt enastående korkat.

   Radera
  16. Så är det. Det är nog förklaringen till den oväntade förlusten i inlägget ovan. Känns ändå som om det saknas info. Hade varit kul att få ett anonymiserat utdrag av transaktionerna. Är det bara BTC köp/sälj är det inte särskilt svårt.

   Radera
  17. Det här förklarar ju helt skribentens inlaga.
   Systemet är ju riggat för att du ska gå i personlig konkurs.
   Hur kan det ens vara lagligt?

   Radera
  18. Inte skulle väl folk spekulera och daytrada med BTC eller andra kryptovalutor? Är det inte HODL som gäller?

   Radera
  19. Då fattar jag att man på nolltid kan dra på sig enorma skatteskulder. Det räcker med att man omsätter en vinst-förlust på 111kSEK per vecka för att dra på sig en skatteskuld på 10kSEK. Känns inte som ett jättestort belopp för någon som sysselsätter sig med daytrading dygnet runt.

   Radera
  20. "Om du har skaffat eller fått kryptovaluta vid flera olika tillfällen ska du beräkna ett genomsnittligt omkostnadsbelopp."
   Samma som för aktier. Det innebär trots allt att det blir en summa för varje kryptovaluta.

   Radera
  21. Någon som orkar kolla upp vad lagen säger? För det är ju den som skall gälla och inte myndigheters "förenklade" förklaringar, i lagen står inget om "Eddie".

   Sen kanske det inte har så stor betydelse för går man till domstol för att få det prövat så gissa vilken domstol man går till (och vem som sitter där)? Just det, det är SKV som är domstol.

   Dessvärre verkar skatteverket ha fått för sig att deras uppgift är att klämma ur så mycket skatt som möjligt snarare än att beskatta folk på ett rättsäkert sätt...

   Radera
  22. Bara marknadsnoterade andelar kan kvittas till 100%. Bitcoin faller inte under detta begrepp och sådeles blir förlusterna bara avdragsgilla till 70%.

   Radera
 22. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 23. Läxan att lära här, deklarera inte.

  SvaraRadera
 24. Jobba svart eller utomlands, vet inte om fogden gör utmätning om man arbetar i andra länder. Om man har skulder hos fogden och börjar jobba vitt exempelvis i maj kan man klara sig utan utmätning på lön i ett år. Det gjorde jag. Sedan kan man byta jobb och kanske klara sig en tid igen. Nu har jag inga skulder kvar hos fogden. Förövrigt förde jag över hundratusentals kronor till mitt konto utan problem fast jag hade skulder till fogden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror nog lite på vilken liga dina skulder spelar i. För småskulder försöker fogden ju att mäta ut på din lön i första hand (jo kronkalle tar iofs skatteåterbäringen först).

   Sen gäller nog inte detta längre (eller länge till) eftersom (större) arbetsgivare numera skall göra arbetsgivardeklaration på individbasis. När ditt namn dyker upp där så dyker du upp för kronofogden också.

   För lite större skulder lär kronofogden göra en nogrannare undersökning, då lär de märka ifall du har massa pengar på olika konton.

   Radera
 25. Du menar väl Lars snurriga korståg mot det mesta?

  SvaraRadera
 26. Hej, lider med dig verkligen. Åkte själv på en smäll på nära halv mille efter att ha gjort bort mig kring skatt på en webbsidas annonsintäkter. Mycket kring din historia som väcker frågor, du säger till exempel att du självmant deklarerat - hur gick det till och varför väljer man att ange sanningen när man inser notan?? Påtryckningar från en riktig paragrafryttare till revisor när det redan var för sent? Du säger även att det kommer ske nästa år, då antar jag att det blir runt mars då dom brukar driva in? Isf har du ju trots allt tid till alla möjliga åtgärder? Först och främst, att ändra din deklaration - har för mig du har rätt att ändra/komplettera upp till fem år retroaktivt - så bli kreativ ffs... Hur är intäkterna/omsättningen bevisbar? Har skatteverket haft tillgång till ditt tradrkonto, eller på annat sätt "tung" bevisning mot dig så kanske en ändring nekas eller du kan bli sköntaxerad iofs, alltså dom höftar vaf dom tror din skatt borde bli... men även om du är helt jävla såld på den fronten så hade jag då fan inte rullat över, upprätta polisanmälning för id-kapning, vad som helst, ljug dig bli, frammana "bevisning" till din fördel med browser screenshot av div. tomma/redigerade belopp (photoshop alt. hgrklick 'inspect element'-tampering), vad som helst? Även om allt det med skiter sig, du inte slingrar dig trots alla försök - gå till en riktig (läs kreativ) revisor, sätt den så kallade visnter i fondering där du kan skjuta upp beskattning i upp till 5år (så jag tog mig ur mitt - plus blankolån)... andra tips är att totalfejka anställningsbevis, försöka ta lån som täcker det, hellre en 'slap on the wrist' för lögner/felaktig uppgiftslämning än en fcking mille!!

  SvaraRadera
 27. Ja skulder är inte bra, men ge inte upp hoppet, Jesus älskar dig och är bara en bön bort. Gud kan allt. Han sonar all skuld...även för evigheten.

  SvaraRadera
 28. Du måste väl kunna ta upp förluster och kvitta dina vinster mot dina förluster i din trading?
  Kan du inte ansöka om att få lov att ändra, och göra om allt. Ta med alla förluster och alla vinster. Då borde skatten bli betydligt lägre.
  Sen tycker jag att du borde göra en crowdfunding där folk kan hjälpa dig, ex swisha 50 kr till dig. Alt. prata med bloggen här och gör ett inlägg med din historia och ditt telefonnummer.
  Jag skickar över en liten summa och gissar på att många andra gör detsamma

  SvaraRadera