Cornucopia?

Aktuellt

Anmäl dig till Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen . Om du mailar [email protected] och uppger CORNU eller anger CORNU i kontak...

2018-09-21 11:45

Fortsatt överbyggnation av lägenheter - trots färre byggstarter

Byggstarter av nya lägenheter i flerbostadshus har fallit i riket, men det råder fortfarande stor överbyggnation. Överflödet av nyproducerade lägenheter är fortfarande bara i sin linda och marknaden kommer översvämmas av nya lägenheter även framöver.
Nybyggnation lägenheter flerbostadshus 1991K4-2018K2, fyra kvartals medelvärde. Källa: SCB
Nybyggnationen av lägenheter faller alltså i riket, men färdigställandet släpar fortfarande efter. Marknaden kommer alltså översvämmas av ännu mer färdigställda lägenheter än i nuvarande takt.
Samma för Stor-Stockholm.
För Stor-Stockholm är nästan en balans uppnådd nu, men detta gäller inte för Stockholms kommun, där byggstarterna visserligen har fallit, men är ännu kvar på toppnivåer och inte i närheten av färdigställandet.
Stockholms kommun.
Det kommer alltså fortsätta pumpas ut färdiga lägenheter i Stockholms kommun för lång tid framöver - åtminstone några år - trots att dessa redan är svårsålda och nu börjat prisdumpas i olika äkta (bostadsutvecklaren betalar) eller falska konstruktioner (höjda skulder i föreningen).

Fördröjningen mellan byggstart och färdigställd lägenhet är ungefär två år, så vi kan i Stockholms kommun räkna med minst två år till av massiva mängder nya lägenheter.

Sedan går det förstås att göra om en del av detta till hyresrätter, även om de inte är byggda för långsiktig förvalning, utan för maximalt försäljningspris och inte är särskilt attraktiva för hyresvärdarna.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

51 kommentarer:

 1. Antal projekteringsstarter har börjat öka kraftigt igen. Minns inte var jag läste det men någon av byggtidningarna.

  SvaraRadera
 2. Det behövs fortfarande en massa bostäder för alla nyanlända som bor lite varstans.

  Det vet utvecklarna och bankerna. Klart en och annan kommer gå i putten men det offentliga kommer ta notan i slutändan och alla skattebetalare kommer betala boendet.

  Case closed.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur pass säljbara till vanliga människor med "friska" pengar blir dessa projekt när grannarna blir s.k "nyanlända" vars boende Iphones mm är betalda av "socknen"?

   Man betalar faktiskt för att bo VAR man vill och med de grannar som är lika i social struktur, socioekonomisk status mm

   Radera
  2. Några miljoner räcker inte i Sthlm för att bosätta sej i enklaverna utan mångkulturkontakt. Medelklassen får hålla tillgodo med blandade områden som Haninge, Årsta. Situationen är annorlunda än ute bland lantisarna i övriga städer.

   Radera
 3. Problemet. Med att bygga till dom nyanlända är att dom är för fattiga för att efterfråga bostäder. Antingen får man subventionera bygget eller öka bidragen så dom får råd attbetala.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den kommunala allmännyttan bygger getton åt de fattiga.

   Radera
  2. Inte bara ghetton


   https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=112&artikel=6786768

   Radera
  3. De är inte fattiga, tvärtom har de dina skattepengar i ryggen. I Västerås bor migranter i de nya och dyra(-aste) hyresrätterna.

   Radera
  4. Har alltid varit så. Det är kommunen via soc som betalar. Ofta för dyrt för vanliga arbetande så man får hysa in behövande där det finns hyresrätter och de är oftast de nybyggda.

   Radera
  5. Ja, så är det. var inte bittra på det, jag har sett så många sossar och moderater agera, kortsiktigt as always.

   Radera
  6. Cornu, med anledning av dars länk här ovan - är du i och med EUs länksskatt skyldig för dars länkande eller kommer SR att kräva dars på pengar nu?

   Radera
  7. Länkar är tillåtna i nya lagen och sannolikt blir det undantag för bloggar. Förbudet gäller thumbnails, citat mm.

   Radera
  8. Betalar du mina rättegångskostnader när tidningarna testar lagen? Kom ihåg att de kommer lobba igenom en hårdare svensk tolkning än EU-lagen.

   Oavsett, eftersom de lobbat för detta - att de inte vill att man ska länka i sociala medier - så ska jag inte göra dem besvikna.

   Radera
 4. Vad är definitionen av en byggstart? Är det när spaden sätts i marken?

  SvaraRadera
  Svar
  1. När den rapporteras in.

   Radera
  2. När ska den rapporteras in?

   Radera
  3. I de flesta fall nr startbesked har skickats ut av kommunen.

   Radera
 5. Vad menas med överbyggnation? Avses det som synonym till överproduktion, dvs att det produceras mer bostäder än det efterfrågas? Uppenbarligen stämmer inte det då det mig bekant är åtskilliga tiotusentals (hundratusentals?) som står i bostadskö (trubbigt mått, jag vet...) eller på annat sätt letar bostad bara i Storstockholm.
  Att den produktion inlägget avser inte möter efterfrågan prismässigt dock förstås sant, så det blir intressant att se hur detta löses. Någon har ju dock uppenbarligen finansierat eller ställt garantier för byggena, så om de färdigställs blir förstås det yttersta alternativet att - kanske via konkurser i olika former - värdena (och därmed priserna/hyrorna) skrivs ner så att de inte blir stående tomma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur många av de som står i bostadskö behöver en bostad för de är hemlösa?

   Att inte folk vill köpa kommer leda till korrigering.

   Någon tar smällen. Bostadsutvecklarnas kreditorer, aka baka bankerna och sedan bankkunderna dvs bolånetagarna.

   Radera
  2. Bostadskön är en slags bra-att-ha ifall något ändras i ens liv eller om 1 av de 3 hyresrätter i Gamla stan råkar bli ledig under ens livstid. Givetvis finns det många i en akut situation men det är långt ifrån alla i den kön så att försöka bedriva bostadspolitik utifrån kö(ns) storlek är inte optimalt.

   Radera
  3. Brs skrivet sjunkbomben. :)

   Radera
  4. Ja framförallt handlar kön om en önskad flytt, går säkert att få fram uppgifter om hur många som avser att flytta isär, hemifrån eller från gatan men betydligt mindre än de i kö.

   Radera
  5. Kön handlar inte om en önskad flytt, såvida inte en teoretisk reträtt till en billig hyresrätt på Slottsbron vid pensionen om 30 år ingår i "flyttplaner". Som sagt, med tanke på att det finns säkert 3 sådana objekt kan man bara räkna 3 personer till de flyttplanerna även om 75000 köar för det potentiella ändamålet.

   Radera
  6. Som nämnts är det en otroligt liten procent i kön som aktivt letar boende, och även många av dessa bor redan, dvs lämnar då en lägenhet.

   Vidare är det ett fachinerande missförstånd att alla som försöker få en hyresrätt vill eller behöver köpa en bostadsrätt - det är extremt olika produkter. Självklart finns ett överlap mellan kundgrupperna, men det är långt ifrån alla.

   Det är inte direkt huggsexa på bostadsrättsmarknaden just nu (även exkluderat nygybben) - trots en _rejäl_ prissänkning. Dvs demand för tex föra årets affärer (dåvarande prisbild) är så låg att den rimligen kan kallas mättad.

   Radera
  7. Behov är INTE efterfrågan. Då skulle det rulla många fler Teslor och Porschar på våra gator.

   Om det offentliga ska stå för kalaset kommer vi snabbt upp i en kostnad på 130-150 miljarder per år, oräknat service (vård, skolor mm) och infrastruktur. Summan växer också snabbt år för år. Så den vägen är också stängd.

   Radera
 6. Det här kommer bli spännande.
  Jag tror det blir rätt mycket omvandling till hyresrätter. Vet inte om det är det bästa att hysa in nyanlända i dem objekten. Vill så långt påstå att det bästa så långt i en dålig situation är att det offentliga köper fastigheterna när bolagen går i konkurs och inte räddar privata näringar.
  För annars blir det bara dyrt. Så bra marginaler har inte vi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror inte man vill det sett från samhället i stort. De kommer ju troligen inte gå i konkurs utan kan säljas som BR anledningen att omvandla till HR är ju att man tror sig ha bättre marginaler på det och kan sälja till en BR förening senare. Om samhället "vägrar" hyra så är ju lägre BR priser bättre än konkurs och då kraschar marknaden helt.

   Radera
  2. Det kan vara skört redan och redan så att hur man än gör så kraschar en del av marknaden. På sätt och vis kanske är en krasch nödvändigt - men mycket beror på hur den hanteras.
   Man kan ta Grekland/Spaniens utdragna rutt och man kan ta Island korta rutt.

   Radera
  3. Du trycker på huvudproblemet, att man inte har en strategisk plan. Systemet är inte anpassat för realiteten med 100 000 personer/år i tillskott många år framåt. Sen är marknaden för BR delvis satt ur spel med kommunernas uppköp och prioriteringar. Om kreditexpansionen fortsätter då en del långsiktigt måste skuldsätta sig för miljonbelopp för att bo, medan andra tillhandahålls motsvarande bostad så slutar det med någon form av krasch. Jag ser inga lösningar. Och vad säger "bostadsministern".

   Radera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Edit.

   Om man tex hyser in nyanlända + efterkommande släktingar i nybyggena, finns det risk att
   - inte löser problemen kortsiktigt utan att fortfarande ha någon plan. Utan mest stoppar in folk där utrymme finns i förhoppningen att det löser sig via marknaden eller något annat
   - sänker värdet bolånemässigt för grannskapet och därmed ställer till det för övriga som bor där och riskerar få se värdet på sina befintliga bostäder sjunka och därmed sina lån bli ifrågasatta - kan trigga en större krasch?

   - Det borde då nu gå att räkna fram vilka områden som kommer få överbelastad övrig infrastruktur om det med sig medför mer krav på omsorg, service och skola. Det iom att de flesta av dagens lyxbyggen har ju en helt annan målgrupp och mycket är ju inte byggt wdter äldre riders mer jämna måttstock.
   Byggs det så fler skolor, vårdcentralen, vägar och kommunikationer osv?
   Nej antar jag.

   Radera
 8. Behövs byggas för ett övergripande högre politiskt mål, blir alla fastigheter bebodda har man lyckats oavsett om samhälle, personer eller företag gör vinst eller förlust.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt så. Skattebetalarna kommer få bail-out en del av dessa projekt när de mindre bolagen går i konkurs. Inte någon big deal. Sen blir dessa fina lägenheter hyresrätter åt .--- gissa vem -- de NYANLÄNDA !!. Dumsvenne vill ha et så!

   Radera
 9. jag tror man kommer omvandla till hyresrätter eller göra som man gjorde under förra krisen; sänka själva priset för överlåtelsen, höja månadsavgiften och därmed skulden hos föreningen.
  eller som man gör i Spanien erbjuda Hyrköp-modellen. Du betalar marknadshyra i 3 år därefter kan bestämma dig för att köpa lägenheten (på förhand avgjort pris) och har då rätt att kvitta den del av din tidigare erlagda hyreskostnad som avser lägenhetens kapitalkostnader.

  SvaraRadera
 10. ja just precis - alla bostadslösa invandrare med asylskäl kommer att kunna få fantastiskt fina lägenheter som betalas av stat och kommun.
  Resten av befolkningen kommer att få betala ur egen ficka. Men det kommer inte att finnas bostadsbrist längre. Se det positivt!

  SvaraRadera
 11. Det bästa med att genomföra detta med atr stoppa in fd asylsökande med uppehållstillstånd är att SD kommer gå ballistiska. Speciellt om man försöker smyga in det.

  Det är inte säkert att det är 4 år till nästa val. Ännu. Vi får se hur det blir i höst

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan ha rätt, men frågan är om inte den största vågen är förbi.

   Det är bara att begära ut uppgifter från kommunen om hur många boenden de disponerar.

   Radera
 12. Har det någonsin skett de senasten åren att bostadsutvecklarna försökt luras genom att i efterhand sänka priserna och öka föreningens skulder?

  Jag har hört historien många gånger men inte sett något exempel. Känns lite "råttan i pizzan". Men vore kul att se ett exempel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. det gjorde man på 1990-talet. De senaste 15 åren har det inte behövts.

   Radera
  2. Föreningar som bildades omkring 1989-1992 var uttryckligen, från början, föreningar med höga skulder och låga insatser. Jag vill gärna se ett exempel på där man _i efterhand_ sänkt priset och höjt föreningens skuldsättning. Finns säkert, och det vill jag studera.

   Radera
  3. Du missförstår tydligen? Byggherren inför modellen med lågt pris och hög avgift från början inte efter att inflyttning skett.

   Radera
  4. Ja, den utvecklingen är jag helt med på! Det finns en jätterolig produkt redan att köpa, "BRF 2.0", som påminner precis om det här. Titta bara här (Well fastigheter BRF 2.0).

   Jag har sett påståendet att _existerande projekt_ prissänkts, men att man försöker luras genom att i smyg höja lånen i föreningen för att bostadsutvecklaren ska tjäna mer pengar. Det är det jag är skeptisk till. Citat:

   "[...] nu börjat prisdumpas i olika äkta (bostadsutvecklaren betalar) eller falska konstruktioner (höjda skulder i föreningen)"

   Letar gärna efter exempel på det sistnämnda. Går man ut med en sådan konstruktion från början så är det ju inte samma sak.

   Radera
 13. Cornu: vad jag hör från insatta personer är att nyanlända ffa bor extremt trångt i lägenheter från det gamla miljonprogrammet, snarare än i nybyggen. Kan du kanske hitta statistik på trångboddheten? Vad jag hör är problemet stort men hörs inte.
  Det hela är sorgligt då trångboddheten ger massor av sekundära problem, inte minst för barn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://www.mynewsdesk.com/se/hsb_riksforbund/pressreleases/ny-rapport-traangboddheten-i-miljonprogrammet-hotar-integrationen-1791101

   https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/ar-flyktingkrisen-over-inte-ute-i-kommunerna-/

   https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/antal-boende-per-lagenhet-begransas-i-norrkoping

   Radera
  2. Blir det kommunala skattehöjningar eller pålagor från staten som ska lösa trångboddheten för invandrare och tillkommande anhöriginvandring.

   Radera
  3. Markus: tack! Dina länkar stärker bilden jag fått.
   Man undrar hur dom tänker när dom ska säga upp personer som bor för trångt. Snacka om att flytta eunt problem...
   Iaf barn och unga som bor trångt leder till sämre skolresultat och fler som hänger ute. Dessutom vet vi att trångboddhet leder till att vissa sjukdomar ökar.

   Radera
  4. det finns ett stort antal personer som saknar uppehållstillstånd i Sverige som köper en sängplats. Även nyanlända skriver sig på en adress bara för att få mer i bidrag från staten jfr med om de bor kvar på asylförläggningen (EBO-problemet).

   Radera
  5. Det bör ju finnas en hel del oanvända industribyggnader med fungerande toaletter och duschmöjligheter samt möjlighet till stora sociala ytor och sovplan. Uppsidan att den ekonomiska migranten då tar sig en vuxen fundering över hur vettigt det var att ta sig till Sverige uppstår som bonus.

   Radera
  6. Många historier men ingen statistik.

   Radera