Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2018-09-24 15:22

FLASH: Arton riksdagsledamöter gick mot partilinjen - röstade på Björn Söder som talman

I den dolda omröstningen om andre vice talman fick Björn Söder (SD) 80 röster. Sverigedemokraterna har bara 62 mandat i riksdagen. Det betyder att arton riksdagsledamöter gick emot sin partilinje och röstade på Söder. Tillägg: Fornarve fick 147 röster, så ytterligare tre gick emot partilinjen då socialisterna bara har 144 mandat. Oräknat eventuell frånvaro. Tillägg 2: Vid andra omröstningen fick Fornarve 149 röster, dvs fem gick mot partilinjen, och Söder fick 82, så nu var det totalt 20 som gick mot sina partier. Ej justerat för två frånvarande, då endast 347 röster lades. Frånvaro på 0.6% får ändå anses vara rätt okej, försök få så låg frånvaro på en arbetsplats eller skola. Riksdagsledamöterna ska efter tredje röstningen få gå ut och ta en skattebetald smörgås. 
Tillägg 3: Tredje vändan hade 348 röster. Dessa räknas nu.
Tillägg 4: Fornarve blev andre vice talman med 149 röster mot 82 för Söder.
Riksgatan genom Riksdagen.
Eftersom ingen av kandidaterna fick en majoritet av rösterna sker nu en ny omröstning.

Röstningen sker dolt genom att att riksdagsledamöterna lägger papperslappar i en urna. Just  nu har den andra röstningen röstningen stoppat pga att en riksdagsledamot i röstlängden saknas.

Valen till talmansposterna leds av Beatrice Ask. Hon är riksdagens ålderspresident - den riksdagsledamot som suttit längst och om flera suttit lika länge, den äldste av dem. En sorts extra talman vid val till talman eller om talmännen försvunnit.

Uppenbarligen borde fler omröstningar ske dolt i urna. Riksdagsledamöterna får både lite motion vilket minskar sjukskrivningskostnaderna, måste närvara och behöver uppenbarligen inte följa partilinjen. Särskilt många manliga riksdagsledamöter skulle behöva betydligt fler sådana här fysiskt ansträngande omröstningar. Varje enskild röst läses sedan upp högt. 

Symboliken i att riksdagsledamöterna får stå i kö för att rösta in en kommunist undgår inte någon. Kanske måste de köa fler gånger?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

55 kommentarer:

 1. Hur vet du att de gick emot partilinjen?

  Det är ju inte säkert att det är vänster-partier som röstar på SD utan höger-partier?

  Något liknande hände redan 2014:

  Inte-en-länk://www.svt.se/nyheter/val2014/v-s-protest-mot-sd-sluten-omrostning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allianspartierna ska ha sagt att de skulle lägga ner sina röster.

   Radera
  2. Lotta fick 147 röster - betyder det att ytterligare 3 gick emot partilinjen?

   Radera
  3. Tydligen.

   Andra rundan verkar det vara två frånvarande.

   Radera
  4. Men var det inte samma fast olika i talmansvalet? S-kandidaten fick 145röster?

   Radera
  5. En av de frånvarande är Centerpartiets Alireza Akhondi. Vem var den andra frånvarande?

   Radera
  6. Caroline Szyber (KD) hoppade väl av efter att ha blivit vald?

   Radera
  7. Kanske inte så konstigt att de inte fick tag på Alireza. De stod och disktuerade "är det hon i grön klänning". De hade inte ens en aning om att han är en man.

   Radera
  8. Låter som de bäddat för "jag blev inte insläppt av vakterna - rasism!!!" så att de kan överklaga om det blir oavgjort...

   Radera
  9. Alireza, den åttonde shia-imamen. Bra gissat där att det var en tjej.

   Radera
 2. Lars, tar du hellre en björn framför en lotta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du slutat slå din fru?

   Radera
  2. Bara intresserad var du står mellan SD och V. Faktiskt inte helt lätt att utläsa.

   Radera
  3. Nu lever jag inte vuxendagis, och jag behöver inte välja mellan dessa två. Jag kan förkasta bägge. Menar dock att uppståndelsen är överdriven. Söder skötte sitt jobb, Fornarve kommer sköta sitt. Och att alla andra slås ut via krigshändelse och denne inte gör det är rätt osannolikt, och i så fall ett av våra mindre problem.

   Radera
  4. Sedan har jag inte koll på om Söder är en av Kremls män, eller om han är nykarolin eller vad de nu ska kallas.

   Radera
  5. "och jag behöver inte välja mellan dessa två"

   Hmm - tycker mig ha hört detta resonemang innan? :)

   Radera
 3. Vad händer om det fortsätter så här in absurdum?

  När det gäller just detta så tycker iofs. jag att allianspartierna kunde ha röstat på Söder som väl dessutom gjort ok under 4 år som tack för att dom får bilda regering, ge och ta och allt det.

  Han har ju inte direkt fotograferats dyngrak och kissandes på sin dotters mottagning, fuskat med kreditkort, släppt statshemligheter till ryssarna, sålt ut allmännyttan eller Serafen kliniken, pungslått vattenfall via Nuon och kol och kärnkraft i tyskland och vad mer...

  En nyttig diskussion om V just nu som saknats i debatten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riksdagsledamöterna får bra kondition iaf. Eller åtminstone bättre.

   Radera
  2. Jag håller inte med. Fram för mobila pulpeter som i galaktiska senaten istället.

   Radera
  3. SVT direktrapporterar att en del riksdagsledamöter är trötta och vill gå hem. Jobbigt att vara riksdagsledamot...

   Radera
 4. "Uppenbarligen borde fler omröstningar ske dolt i urna. Riksdagsledamöterna får både lite motion vilket minskar sjukskrivningskostnaderna, måste närvara och behöver uppenbarligen inte följa partilinjen."

  När man tänker efter så låter det som en dålig idé. Motion kan man få bättre på annat sätt. Och problemet med partipiskan kan lösas på annat sätt (om man tycker det är ett problem).

  Problemet med slutna omröstningar är att väljarna inte hur de röstar. Rent teoretiskt skulle det kunna vara den man minst anar som röstat i en viss riktning och i förlängningen skulle man inte kunna veta vad man röstar på eller vad de faktiskt står för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen demokratiskt sinnad Persson kan väl inte tycka att det är ett problem med partipiskan. Med den behöver vi bara åtta riksdagsledamöter, en för varje parti.

   Eter värre är det i EU- parlamentet. Både partier och partigrupper. Blir inget mycket ansvar inför folket för de förtroendevalda.

   Radera
  2. GuDu: Insinuerar du att alla personer är demokratiskt sinnade? Partipiskan finns där av en anledning och den är att det finns personer som tycker att den är bra.

   Jag tror en anledning till partipiskan funkar är att folket har rätt liten möjlighet att styra vilka som egentligen sitter i riksdagen. Partierna däremot har väldigt stort inflytande och kan därmed välja bort dem som inte rättar in sig i ledet.

   Det finns viss rimlighet med bara 8 ledamöter eftersom det bara är 8 alternativ som har röstats in i riksdagen. Men jag tror att det skulle se mycket bättre ut om vi hade riktiga personval utan spärrar. Då skulle ens plats i riksdagen vara helt beroende på ifall man får röster och helt oberoende av vad någon partiledning tycker.

   Radera
 5. Det lät som att EBT under intervju med SVT just öppnade för att regera med stöd av SD, om än i indirekta ordalag. Eller hörde jag fel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. The Engineer: Eftersom jag alldeles nyss hörde sannolikt samma intervju som Du så kommer jag till slutsatsen att BuschThor mycket väl kan tänka sig att gå i koalition med Fan Själv för att få sitta på ministertaburett.

   Radera
  2. "Deum ut remmittat nobis est officium suum"

   Radera
  3. gbd crvx: pecunia non olfaces ...

   Radera
  4. Vita brevis, ars long-long time sailor.

   Radera
  5. Ben Dover: artigheten uppskattas!

   Radera
  6. @Chief k: Tänker sossarna införa en skatt på skitsnack nu också?
   @Ben: Ars, Sailor, syftar du på den där episoden i "Fanny Hill" med sjömannen?

   Radera
  7. Det första är förresten Szybers valspråk. :)

   Radera
  8. gbd crvx: Det är utom min kännedom. Däremot är en taburett förenad med relativt förmånliga pekuniära fördelar.

   Radera
  9. Nä det syftade alltså på det genuina ordspråket "vita brevis, ars longa" + så att chief k väl är nån slags sjöman.

   Radera
  10. Så du menar alltså att en beläst karl som du inte läst denna?

   Radera
  11. Fanny Hill? Nej, den har jag nog aldrig läst får jag erkänna.

   Radera
  12. Det var som fan. Men det är noterat, BD kommer inte att förstå referenser till Charles maskin, Wills jättestav och sjömannens "I storm duger varje hamn" osv.

   Radera
  13. Mind. Blown. Ben Dover låter ju annars som taget ur Fanny Hill.

   Radera
  14. Det slår mig nu förresten att herr Paasilinnas "Livet är kort, Rytkönen lång" måste vara en parafras på "Vita brevis..." (För de möpare som fortfarande är kvar på forumet så spelar det finska pansarmuseet i Parola och en Stug m40 ausf G en roll i romanen)

   Radera
 6. Högerns riksorganisation 1944: "Kommunism & nazism samma andas barn." På den tiden visste man vad som var vad. V har betydligt mer gemensamt med nazismen än vad SD har. Vänstern har alltid anklagat högern för sina egna fel och tillkortakommanden. Högern vill bara bli lämnad ifred. Nazism är ett vänsterproblem, inte ett högerproblem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är två sidor av samma socialistiska mynt.

   Radera
  2. Det hörs ju t.o.m. i namnet: Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei

   Radera
 7. Det är tydligt att Centern och Liberalerna inte vill regera och driva sin politik, förstår inte varför dom ska ställa upp i valet när dom gör sig omöjliga som partner för varje tänkbart regeringsalternativ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bättre att spela hard to get än hard to want, eller hur..
   Fungerar på krogen, fungerar i riskdagen

   Radera
 8. Stollarna har talat.

  https://www.di.se/nyheter/loof-och-bjorklund-portar-sd-maste-ha-s-stod/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, men det är ju logiskt. De försöker tvinga S att leka med dem på deras villkor så att SD inte får något att säga till om

   Detta kommer inte sluta väl. För C eller L..

   Adios, Annieansen.

   Radera
 9. Om de rödgrönas syfte med den här cirkusen var att splittra alliansen så har de lyckats t.o.m bättre än om det skett öppet - nu kommer alla där att gå och smygkika på varandra och undra om det var han/hon/hen som hoppade över skaklarna och gick emot partilinjen/partilinjerna.

  Att ingjuta "doubt" i motståndaren är som bekant ett psykologiskt vapen...

  SvaraRadera
 10. Tja, som Winston Churchill en gång sa, framtidens fascister kommer kalla sig anti-fascister.

  Det är väl en sak att frångå de demokratiska spelreglerna man en gång etablerat för att stänga ute SD, men det är magstarkt att ta in kommunister istället. De är som sagt ännu mer obehagliga.

  SvaraRadera
 11. Senaste gången vänstern bedrev socialistisk politik i Sverige var väl någon gång tidigt 80-tal så att kalla dem för socialister är lite missvisande..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, men socialismen ska inte ses som ägande, Staten fattar ju att ägandet kan den fukka up hur den vill, om den vill.
   Men skatt, det kan man fixa med. Fördela internt. Ge bort till andra folk och länder.

   Radera
 12. Politikerföraktet ökar samtidigt som politikerna blir upprörda över detta faktum och vill inte förstå varför.

  SvaraRadera
 13. Har vi någon gång tidigare haft en KOMMUNIST som talman i Sverige eller är detta första gången ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 2:a vice talman. Det är en moderat som är talman.

   Radera
 14. Otroligt att demokratiska representanter 2018 kallas för riksdagsMÄN!

  SvaraRadera