Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2018-09-12 13:14

EU röstade igenom länkförbud och uppladdningsfilter (uppdaterad)

EU-parlamentet har nu röstat igenom uppladdningsfilter och länkförbud på Internet. Exakta detaljer får vi återkomma till. Uppdaterat med vad som klubbades, se nedan.
Högsta EU-toppen Mont Blanc.
Tillägg: Följande klubbades enligt Julia Reda - alla Internetplattformar utom de allra minsta måste ha uppladdningsfilter, som tar bort upphovsrättsligt skyddat material. Själv kommer jag väl inte ens få ladda upp mina egna bokomslag, trots att jag har rätt att använda dem. Länkförbudet gäller allt utom att man högst inkluderar "individuella ord" i länken. Alltså inte ens en hel mening. Förbudet följer den tyska länkskatten som enligt Julia Reda har gjort att startups inom nyheter tvingats stänga ner samtidigt som ingen publicist har tjänat något. Nu ska parlamentet och ministerrådet sätta sig ner och hamra ut de exakta detaljerna. Sista omröstning blir innan EU-valet i vår. 438 parlamentsledamöter röstade för detta och 226 mot, 39 lade ner sina röster eller hade inte vaknat från gårdagskvällens fylla än. Detaljer hos Julia Reda.

Idag gick alltså kommissionens direktiv om att uppladdning av innehåll på Internet ska förbjudas och att länkar ska förbjudas igenom i en tredje runda. EU-parlamentet ska nu haft över 200 olika lagförslag att ta ställning till och ett av dem ska nu röstats igenom.

Exakt i vilken form återstår att se.

Det kan sträcka sig från ren länkskatt, där man inte får posta länkar utan att betala en tvingande ej bortavtalningsbar licens till den sajt man länkar till, till någon mindre hård tolkning. Uppladdningsfilter i någon form går igenom vilket gör att man inte ska kunna ladda upp upphovsrättsligt skyddat innehåll. Problemet är bara att det kommer drabba även upphovsrättshavaren, som kan få svårt att bevisa att vederbörande har rätten att ladda upp det hela.

EU-parlamentarikern Julia Reda går igenom några av de 200 individuella förslagen här.

Mest reduceringar verkar det finnas på länkförbudet, eventuellt ska en länk få innehålla enstaka individuella ord från artikeln, t ex "länkskatt", ner till inga förändringar mot idag. Det ser ut som länkar kan vara tillåtna, så länge man inte citerar något ur det man länkar till. Får väl skriva "artikel hos Aftonhoran" och länka, man vill ju inte råka citera ordet "Aftonbladet" som kanske står i artikeln.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

28 kommentarer:

 1. Duger det inte att hosta bloggen utanför EU?

  SvaraRadera
 2. Blir att alltid köra VPN med USA som proxy. Land of the free, home of the brave.

  SvaraRadera
 3. Då kan man väl hoppas att Google och de andra stora aktörerna inte länkar alls till gammelmedia...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta hände i Spanien och resulterade med kraftigt minskad trafik hos "gammelmedia".

   Radera
  2. Hahaha, det detta kommer skita sig för etablissemanget, helt övertygad.

   Radera
 4. Vilka partigrupper röstade för detta och vilka svenska partier ingår i dessa? Kan vara bra att veta inför kommande val, både EU-val och snart kommande Riksdags-val... Som det är nu känns det som att de svenska partigrupperna gömmer sig bakom "partipiska" inom EU. De vill inte hållas ansvariga för sina beslut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt uppgift så röstade alla svenska ledamöter emot men det är twitteruppgifter så ta dem med en nypa salt

   Radera
  2. Enligt Emanuel Karlsten så röstade samtliga socialdemokrater samt F! Ja

   Radera
 5. Härligt! Ska bli kul att se hur man säkrar efterlevnaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som vanligt med EU-lagar är det inte meningen att man ska följa dom till punkt och pricka , kom ihåg att de här reglerna är till för italiernare och spanjorer och greker och fransoser och polacker coh ska tåla lite missförstånd ... men precis som vanligt kan vi nog räkna med att svenska myndigheter med flit missförstår och tillämpar lagen drakoniskt.

   Radera
 6. Mer EU! Go Björklund

  SvaraRadera
 7. Är det början till vad Alexander Bard kallar för "gated community" på internet? Hålla patrasket utanför...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bard drev väl ett sådan gated community för 10+ år sedan? Hamnade väl i media pga något om jag minns rätt? Det här var väl före Facebook blev stort.

   Radera
  2. Vad jag minns var det någon exclusiv mail lista.

   Radera
  3. Och med tanke på inlägget så är det väl bäst att länka ;-) jag tänkte i allafall på denna https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Elit_(sändlista)

   Radera
 8. Om folk inte har fatta det än, så måste de förstå det nu. Vi måste lämna unionen. Den har förvandlats till ett nytt USSR.

  Nu kommer man behöva köra proxy som i Kina för att slippa all skit som EU-byråkraterna har hittat på.

  SvaraRadera
 9. Men hur mycket laddar ni upp till plattformar som inte är facebook,youtube,twitter,wikipedia?
  Det här lagförslaget är väl till för att Piratebay och Swefilm inte ska kunna gömma sig bakom att de inte ansvarar för sina användares uppladdningar och nu gör de det.
  Det här är ett icke-problem så långt jag kan bedöma det..men jag har nästan alltid fel iofs

  SvaraRadera
  Svar
  1. Artikel 13 har ju inget med Piratebay eller Swefilm att göra, de sakerna är ju olagliga hur som helst redan idag. Wikipedia lär ju få det tuffare, de har ju inte inkomster likt de övriga du nämner.

   Radera
  2. Tur för torrentsajter att inget upphovsrättsskyddat material faktiskt laddas upp där. Sajten kan ju inte filtrera magnetlänkarna, eller hur?

   Men, oavsett, hur tänker du att bilderna jag laddar upp till Facebook ska hanteras? Alla är upphovsrättsskyddade om upphovsmannen inte avsagt sig rättigheterna.

   Radera
  3. Nu börjar de visst inse problemen så Wikipedia skall undantas. Undra hur undantaget ska se ut? Är det inte generellt utan endast för Wikipedia så blir det rätt galet, är det generellt så är frågan vad som kommer skilja typ Wikipedia från andra andra sidor med länkar och material som laddas upp av användare...

   Radera
 10. Detta beslut lockar nog tyvärr fler att rösta på SD och färre på FP, förlåt L menar jag. SD är de ända som är öppna med att de är emot EU och som pratar om Swexit, V kan ju inte göra det pga att de då skulle stå på samma sida som SD. De andra partierna verkar inte bry sig eller är oförmögna att göra något när EU blir mer och mer illa omtyckt.

  SvaraRadera
 11. government gonna government... vad förväntade ni er.

  SvaraRadera
 12. det kommer att få negativ effekt på sociala media där det är folksport att länka till artiklar i media
  intressant - jag tror att det kommer att slå tillbaka även på MSM i förlängningen

  SvaraRadera
 13. Detta borde ju då ge dig rätt att göra en vanligt klassisk länk utan egen text. Du behöver således inte påpeka (inte en länk) varenda gång. Alternativt en länk med texten "klicka här"

  SvaraRadera
 14. IDG rapporterar också om artikel 12 a och innebär att enbart den som arrangerar ett sportevent ska kunna göra det tillgängligt genom att publicera, reproducera det eller spela in det. I praktiken ett förbud mot att filma exempelvis en fotbollsmatch med sin mobil.

  SvaraRadera
 15. Åh vad skönt att politikerna i EU tar hand om detta så slipper jag tänka på det, dom kan man lita på!

  SvaraRadera