Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2018-09-22 15:55

Enorm utveckling inom deep fakes - infokalypsen rycker närmare

Det svenska valet verkar ha sluppit avancerad fake news denna gång, trots den enorma utveckling inom deep fakes på bara några månader. Men tills nästa val om fyra år kanske infokalypsen har anlänt och allmänheten litar helt enkelt inte på något längre.
"President Trump is a total and complete dipshit. [...] Thank you, and stay woke bitches."

Jag uppmärksammade deep fakes, dvs falska videos på kändisar eller makthavare, som i princip inte går att skilja från äkta i januari.

Ovanstående video är från i april. Och sedan dess har utvecklingen garanterat eskalerat ytterligare.

Vi slapp någon spridning av deep fakes av våra svenska politiker runt valet denna gång. Men med den rasande takt som utvecklingen sker i, så har vi säkerligen användarvänliga nedladdningsbara verktyg som låter vem som helst göra sådant här.

Och när falska videos börjar spridas i sociala medier kommer allmänheten till slut inte ens tro på de äkta. Infokalypsen är här.

Den sk gammelmedia jublar förstås, då endast de kan anses vara trovärdiga. Men förr eller senare kommer de av rent slarv - gissningsvis först Aftonbladet - att sprida en deep fake-video av någon kändis. Kanske rätt oskyldig, men det kommer vara ett kvitto på att man inte kan lita ens på gammelmedia.

Jag upprepar att om jag har deltagit i någon intervju eller inspelning så uppmärksammar jag detta på bloggen eller i mina officiella sociala mediakanaler. Annars är de att betrakta som fejk.

Jordan Peele ovan är komiker, skådespelare och regissör, och förstås imitatör, vilket löser problemet med rösten. Video går inte längre att lita på, men helt automatiserade fejkade röster är ännu inte på plats. Men det är bara en tidsfråga.

26 kommentarer:

 1. I for one welcome our new Deepfake overlords...

  (Oopulärkulturell referens som ni får googla själva).

  SvaraRadera
 2. Iofs så vill jag nog påstå att just denna video avslöjar sig på Obamas munrörelser som vid ett flertal tillfällen känns "off", men ja, det dröjer nog inte länge innan vi får se i det närmaste perfekta fakes.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blir ju helt klart lättare när man vet att det är fake. Men hade man suttit och slötittat och det här klippet snurrat förbi hade man nog kunnat missa det.

   Radera
  2. Även på rösten hörde man direkt att den var rätt off. Men det kommer som sagt.

   Radera
  3. Lägget man till lite bakgrunds brus och låtsas som det är en dålig gömd kamera istället för en officiel video, så kommer man en bit närmare

   Radera
 3. frågan till slut är vad som är "trusted news media" när inte ens "sanningsministeriet" levererar sanningar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är just det som är det stora problemet. Jag har skrivit till ledarsidorna i min lokaltidning angående detta. Tidningen med beteckning liberal tycker jag mest skriver en massa MP-smörja. I somras skrevs en ledare om bl a skogsbränder/klimat.
   Andra teman har varit migration/utanförskap/kriminalitet där man påstår saker som är omtvistade bland expertis. När jag påtalat brister i deras ledare är de oförstående. Det är inget bra när etablerad medias ledarsidor sprider fake news.

   Radera
 4. Kan ju vara praktiskt för en ledarfigur att kalla in en stand in om hen är på semester, sjuk eller nåt. Mindre nogräknade stater skulle kunna återuppliva gamla avgudade ledare och få folket att tro på dem. Möjligheterna verkar vara helt gränslösa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, och det blir nog som i Cornus fall till slut att inget sådant är egentligen sant om det inte återfinns eller bekräftas på en i förväg utpekad pålitlig källa.
   Tex, Twitter eller FoxNews när det handlar om Trump annars är det fake news.

   Radera
 5. Du har glömt att skriva "inte en länk" framför dina ickelänkar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Behövs bara vid länk t gammelmedia som får särskild beställd lagstiftning.

   Radera
 6. Röstfejk borde inte vara särskilt svårt.
  Det handlar i så fall om rättså basic ljudbehandling - bara med rätt tillämpning.
  Med tanke på hur bra talsyntes är nuförtiden, så...

  SvaraRadera
 7. Inget nytt under solen, redan på 20-talet kunde man retuschera fotografier osv, så det här ändrar ingenting.
  Hur menar bloggaren att retuscheringar/filmfejk skulle kunna påverka ett val?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja att någon gör ett extremt uttalande strax innan val, känns väl rätt uppenbart? Någon postar en något år gammal video på valfri partiledare i en privat situation som säger gravt kränkande saker om någon/något klart det har potential

   Radera
 8. Ja jösses vad händer härnäst? Vem vet, inför nästa val kanske SVT vinklar citat för att få dem att framstå som värre än vad de är, vem ska man då kunna lita på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahahaha! SVT kanske tom tar meningar ur sitt sammanhang :)

   Radera
  2. Ja, SVT kanske inte behöver leta upp "mannen på gatan" (som av någon outgrundlig anledning, alltid visar sig vara en organiserad kommunist)för en kommentar. Nu kan de tillverka en själva.

   Radera
  3. "Mannen på gatan" visas för att stärka den tes som just lagts fram av SVT. Det är liksom slutargumentet i propagandan, att visa att en "slumpmässigt" vald helt vanlig människa som håller med. Och det fungerar förmodligen på väldigt många. Människans predikament är att inte förstå statistik. Således tror pöbeln att tesen är bevisad bara för att en person håller med.

   Radera
 9. Nä det här går ju inte
  Nu kanske jag måste börja tänka själv och ifrågasätta det jag ser på TV och på Internet - Det kommer jag aldrig att klara

  SvaraRadera
 10. Givetvis har du fel angående uttalandet om att "helt automatiserade fejkade röster är ännu inte på plats". Tekniken har funnits i flera år och nu är den till och med tillgänglig för allmänheten:
  https://www.youtube.com/watch?v=VnFC-s2nOtI

  Testa själv här:
  https://lyrebird.ai/

  SvaraRadera
 11. Gammelmedia är sedan länge de minst trovärdiga när det gäller information. Spred och sprider fortfarande konstanta fake news om alla som inte följer agendan. Var därför alt. media fick sånt genomslag. De har ju tagit över den journalistiska rollen redan.

  SvaraRadera
 12. ”Det svenska valet verkar ha sluppit avancerad fake news denna gång, trots den enorma utveckling inom deep fakes på bara några månader. Men tills nästa val om fyra år kanske infokalypsen har anlänt och allmänheten litar helt enkelt inte på något längre.”

  Har det inte hänt något får man hitta på egna hypotetiska framtida nyheter. Vilket naturligtvis är HELT väsensskilt från fake news, som den här bloggen gör allt för att bekämpa.

  SvaraRadera
 13. "A time when we need to rely on trusted news sources"

  Ironiskt att buzzfeed för reklam för CNN/Fox news. Fast framförallt blir jag lite besviken när det här används för att propagera för blind tro på mainstream media. Det folk behöver är inte att blint lita på "trusted" news sources utan det folk behöver lära sig är källkritik! Och då menar jag riktig källkritik.

  SvaraRadera
 14. Om man inte ser att den där är fake på ett par sekunder är man faktiskt dum i huvudet.

  Men ja, självklart kommer vi komma till en punkt där någon som är duktig kan få det att se realistiskt ut (åtminstone givet lång processering med bra hårdvara). Strax därefter kan alla göra det. Strax därefter kan alla göra det snabbt. Strax därefter kan alla göra det snabbt och billigt. Som med allt annat. Vi kanske inte går under den här gången heller.

  SvaraRadera
 15. Det har väl varit en stor diskussion om fake news påverkan innan valet och detta verkar ju inte ha skett.
  Kanske så att människor lär sig vartefter och blir mer och mer noga och kritiska till sitt informationsintag.

  SvaraRadera